Ce spune despre sănătatea ta poziția în care dormi

Alina Nedelcu - Redactor Senior

Pentru a avea parte de un somn sănătos și odihnitor, experții ne avertizează că poziția în care dormim este esențială. Așa cum vom afla și din articolul de mai jos, pozițiile de somn sunt foarte variate și pot da numeroase indicii privitoare la starea noastră de sănătate. Să vedem care dintre ele sunt cele mai recomandate și care sunt cele pe care ar fi bine să le evităm, pe cât posibil.

Care sunt cele mai cunoscute poziții de somn și ce pot dezvălui ele despre sănătatea noastră

Ce înseamnă dacă obișnuiești să dormi pe spate

Specialiștii în domeniu consideră că această poziție de somn este cea mai indicată. Explicația dată de ei este următoarea: când stăm culcați pe spate, capul, gâtul și coloana vertebrală se pot menține în cea mai confortabilă poziție, fără nicio presiune, fapt care va permite corpului să se relaxeze. De aceea, când ne vom trezi vom fi mai odihniți și nu vom mai avea diverse dureri.
Un alt motiv pentru care somnul pe spate este mai recomandat este că dacă dormind cu fața în sus vom avea mai puține șanse să ne confruntăm cu riduri.
De obicei, vei alege să dormi în această poziție dacă ai diverse afecțiuni ale spatelui sau ale gâtului, întrucât vei simți că acestea se pot alinia perfect, iar presiunea exercitată asupra nervilor de la extremități (ce transmit durerile) este minimă. Ideal va fi, pentru un confort deplin, să-ți așezi o pernă sub genunchi, astfel încât să-ți menții spatele cât mai drept.
Cu toate acestea, dacă te încadrezi în rândul persoanelor care sforăie, să dormi pe spate nu va fi cea mai potrivită alegere. Nu numai că te va provoca să sforăi și mai tare, dar medicii atrag atenția că există posibilitatea să te confrunți și cu apneea (o întrerupere temporară a respirației, ce poate dura de la câteva secunde până la 1 minut și este cauzată, de regulă, de relaxarea gâtului și a limbii pe timpul somnului), ce poate fi deosebit de periculoasă (în condițiile în care întreruperile din respirație vor conduce la un nivel mai scăzut al oxigenului ce ajunge la creier). Mai sănătos pentru tine va fi, dacă sforăi mult, să dormi mai mult pe o parte.

Citește și: Totul despre sindromul de apnee in somn (SAS)

Dacă ai însă probleme digestive, în special boala de reflux gastroesofagian, va fi bine să te odihnești în poziția pe spate. Dormind așa, stomacul va fi situat sub nivelul esofagului, iar acidul nu va veni cu ușurință înapoi, producându-ți disconfort. De altfel, pentru un plus de confort, specialiștii recomandă să-ți pui o pernă suplimentară sub cap.

Fata ce doarme pe spate

Somnul în poziția pe burtă - Ce consecințe poate avea acesta asupra sănătății

Să alegi o asemenea poziție de somn nu este cel mai bun lucru pe care-l poți face. Iată de ce:
• Când vei dormi pe burtă, curbura naturală a coloanei vertebrale (mai ales în partea inferioară a acesteia) va trebui să se modifice pentru a se alinia așa cum trebuie cu gâtul. Din acest motiv, se va crea presiune asupra terminațiilor nervoase, iar când te vei trezi poți suferi de amorțeli și de dureri.
• Pentru a putea respira, gâtul va sta mult într-o poziție nefirească, va fi încordat, ceea ce-ți va aduce dureri cronice și chiar spasme musculare în timpul zilei
Experții ne sfătuiesc să dormim cât mai rar într-o asemenea poziție, să încercăm să dormim preponderent pe spate sau pe o parte.
Să dormim pe burtă ne poate ajuta însă dacă nu avem deloc probleme cu spatele și dacă sforăim. Din acest ultim punct de vedere, s-a constatat că somnul cu fața în jos va favoriza o poziție mai deschisă a căilor respiratorii superioare, iar sforăitul se va mai diminua.

Fata ce doarme pe burta

Ce se întâmplă dacă dormi mai ales pe o parte

Deși somnul pe o parte nu este dăunător pentru gât, totuși va pune presiune asupra nervilor din picioare și din brațe. Acest lucru se întâmplă mai ales dacă dormi cu brațele deasupra capului, înfundându-ți capul într-o pernă moale. Când dormi așa, va apărea o presiune suplimentară și asupra părții inferioare a umărului de pe partea pe care stai.
Pentru ca această poziție de somn să nu-ți creeze probleme, experții recomandă să îți ții brațele jos și să-ți așezi o pernă subțire între picioare ca să-ți menții spatele cât mai drept, fără a se pune prea multă presiune asupra coloanei vertebrale. Adoptarea acestei poziții va fi cu atât mai necesară cu cât poți începe să ai simptome similare celor întâlnite în sindromul de tunel carpian (Sindromul de tunel carpian este o afecțiune provocată de compresia de la nivelul unui nerv situat la nivelul încheieturii mâinii, pe partea cu palma, unde există o structură anatomică numită tunel carpian). Printre acestea se numără: senzația de furnicături în degete (cu excepția degetului mic) sau de slăbiciune musculară. În acest caz, când aceste simptome devin mai severe, medicii ne sfătuiesc să purtăm pe timpul nopții un fel de brățară specială pentru încheietură, ce ne va împiedica să mai ținem mâinile sub cap.
De asemenea, dacă ai probleme cu boala de reflux gastroesofagian, ai mare grijă cât de des vei dormi în această poziție, precum și pe ce parte vei sta. Cercetările au arătat de mai multe ori faptul că relaxarea inadecvată a musculaturii sfincterului esofagian inferior (ce face legătura între stomac și esofag) va fi mai accentuată în momentul în care dormim pe o parte.
Dacă dorim totuși neapărat să ne menținem această poziție de somn, este bine să dormim pe partea stângă (pentru ca stomacul să se mențină în poziția firească, mai jos decât esofagul).

Adoptarea poziției de somn fetale - Ce poate preciza aceasta despre sănătatea ta

Când dormi în poziția fetală vei fi ghemuită, cu genunchii trași în sus și cu bărbia în piept.
Să dormi așa va fi benefic pentru tine mai ales dacă ești însărcinată. Cu atât mai mult cu cât sarcina evoluează și abdomenul tău va deveni mai voluminos, să stai ghemuită te va ajuta să te poți odihni mai bine pe timpul nopții. Pentru o stare de bine se recomandă să faci rost și de o pernă specială pentru gravide, care te va determina să-ți menții spatele și genunchii în poziții optime, ajutându-te să fii cât mai relaxată.
În același timp, dacă sforăi mult, poziția de somn fetală nu-ți va încuraja acest obicei.
Specialiștii nu consideră însă că această modalitate de a dormi este una prea sănătoasă. Argumentele lor se leagă de următoarele constatări:
• În momentul în care dormim în poziția fetală, spatele nostru se va arcui prea mult, ceea ce ne poate provoca dureri când ne trezim, inclusiv la nivelul gâtului.
• Faptul că vom ține genunchii ridicați ne poate aduce dureri articulare și musculare.
• Încordarea accentuată a corpului va produce restricții la nivelul circulației sanguine, iar din acest motiv organele pot să nu funcționeze, pe durata somnului, la parametrii optimi.
Cine doarme des în poziția fetală ar trebui să se străduiască să-și mențină corpul cât mai relaxat, fără a-și arcui prea mult spatele, iar perna pe care o va alege să fie una plină, care să permită spatelui și gâtului să se susțină cât mai bine.
Nu în ultimul rând, trebuie să știm că cine doarme adesea în această poziție poate fi mai predispus ridurilor faciale (pentru că bărbia este ținută des jos).

Voi știați până acum că poziția noastră de somn poate dezvălui atât de multe aspecte legate de starea de sănătate?

Citește și: Somn odihnitor: 13 lucruri pe care să le faci înainte de  a te băga în pat

Surse:
www.csid.ro, www.msn.com, www.prevention.com,www.refinery29.com, www.restonic.com, www.wellandgood.com

Surse poze:
www.pexels.com

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Alte articole care te-ar putea interesa

  8 ganduri care nu te lasa sa dormi noaptea
  8 ganduri care nu te lasa sa dormi noaptea

  A nu putea dormi este unul dintre cele mai frustrante lucruri cu care trebuie sa te confrunti. Te simti exasperat, obosit, istovit si epuizat, toate odata, dar tot nu poti reusi sa adormi....

  Ce spune luna în care te-ai născut despre sănătatea ta
  Ce spune luna în care te-ai născut despre sănătatea ta

  Luna naşterii are o influenţă majoră asupra vieţii unui individ. De la modul de viaţă şi alegerile în carieră, până la riscurile de a se îmbolnăvi, totul este...

  Să nu exageram cu limitarea timpului în fața ecranelor! Sănătatea copiilor nu este afectată, spune un studiu
  Să nu exageram cu limitarea timpului în fața ecranelor! Sănătatea copiilor nu este afectată, spune un studiu

  Când vine vorba de timpul pe care copiii îl petrec în fața ecranelor, părerile sunt împărțite. Unii părinți limitează accesul copiilor la telefon sau tabletă,...

  6 vitamine fără de care nu ai putea să dormi
  6 vitamine fără de care nu ai putea să dormi

  Importanța pe care o joacă somnul în funcționarea organismului uman este deseori subestimată. Pentru a te bucura de un somn de calitate află că îți sunt necesare...

  De ce nu pot dormi noaptea? Răspunsurile de care aveai nevoie
  De ce nu pot dormi noaptea? Răspunsurile de care aveai nevoie

  Printre factorii esențiali în menținerea unei bune sănătăți fizice și psihice se numără și somnul odihnitor. Din păcate, există diferite contexte sau afecțiuni care...

  Testăm și recomandăm: Perne pentru gravide care chiar te ajută să dormi în sarcină
  Testăm și recomandăm: Perne pentru gravide care chiar te ajută să dormi în sarcină

  Nu știu alte mămici cum sunt, dar eu una mi-am găsit extrem de greu confortul în timpul somnului când eram însărcinată, mai ales în ultimul trimestru. Este ca...

  Poziția UNICEF cu privire la contactul apropiat dintre mamă și copil și alăptare în contextul COVID-19
  Poziția UNICEF cu privire la contactul apropiat dintre mamă și copil și alăptare în contextul COVID-19

  În concordanță cu Convenția ONU cu privire la drepturile copilului, recomandările tehnice ale Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) în calitate de agenție ONU...

  Tradiții de Sfântul Gheorghe: de ce azi nu trebuie să dormi deloc și de ce sunt binecuvântați copiii care îi poartă numele
  Tradiții de Sfântul Gheorghe: de ce azi nu trebuie să dormi deloc și de ce sunt binecuvântați copiii care îi poartă numele

  Sfântul Gheorghe este unul dintre cei mai cunoscuți sfinți din calendarul creștin-ortodox, dar numele său este strâns legat și de numeroase tradiții populare din cultura...

  © 2022 Qbebe