Din grija pentru copilul tau
ECONOMIDA

Ce trebuie să știi despre iatrogenie

Iatrogenia este un termen direct corelat de efectul nociv al unui tratament medicamentos și apare, conform statisticilor, îngrijorător de frecvent. Iată exact ce înseamnă, din ce cauze poate apărea, care sunt în mod concret efectele adverse prin care se manifestă precum și alte informații interesante.

Ce este iatrogenia

Iatrogenia poate fi definită drept o stare patologică de intoxicație, produsă sau agravată, prin folosirea unui medicament în doze exagerat de mari sau pentru un timp îndelungat. Termenul provine din limba greacă (unde se traduce ca adus de vindecător) și se referă la orice efect al unei persoane, rezultând din activitatea uneia sau mai multor persoane care acționează ca profesioniști în domeniul sănătății sau care promovează produse sau servicii ca fiind benefice pentru sănătate, care nu susțin scopul persoanei afectate. Unele efecte iatrogene sunt clar definite și ușor de recunoscut precum o complicație în urma unei intervenții chirurgicale, însă interacțiunile dintre medicamente pot necesita o investigație complexă pentru a fi identificate.

Prin urmare, cauzele iatrogenezei includ: efecte adverse ale interacțiunilor medicamentoase posibile, complicații care reies dintr-o procedură/tratament medical, erori medicale, neglijență, utilizarea unor instrumente contaminate, anxietate sau enervare la pacient, tratament medical inutil ca urmare a deciziei unui medic. Spre deosebire de un efect advers, unul iatrogenic nu este întotdeauna nociv. De exemplu, o cicatrice creată de o intervenție este desemnată iatrogenică chiar dacă nu reprezintă îngrijire medicală necorespunzătoare și nu deranjează.

Profesioniștii care pot cauza un rău iatrogen pacienților includ: medici, farmaciști, dentiști, psihologi, psihiatri, oameni de știință din laborator și terapeuți. Iatrogeneza poate rezulta și din tratamente medicale complementare și alternative. La nivel global, în anul 2013, s-a estimat că a survenit un număr aproximativ de 20 milioane de efecte negative în urma tratamentelor, un număr de 142 000 persoane decedate ca efecte adverse ale tratamentelor medicale (de la 94 000 în 1990).

Exemple de iatrogeneză: risc asociat cu intervenții medicale, reacții adverse în urma medicamentelor prescrise, abuz de medicamente (de exemplu, rezistența la antibiotic), interacțiuni între medicamentele prescrise, eroare medicală, rețetă greșită (din cauza scrisului iligibil, greșeli la tastat), neglijență, infecții nosocomiale, proceduri/tehnici/informații/metode/echipament defectuos.

iatrogenie

Cauze și consecințe

Afecțiunile iatrogene nu rezultă neapărat din erori medicale, precum greșeli în timpul unei intervenții sau o rețetă emisă cu terapia greșită. Uneori efectele adverse ale unui tratament medical sunt iatrogene (de exemplu, radioterapia și chimioterapia - agresive pentru un efect terapeutic - produc efecte iatrogene precum pierderea părului, anemie hemolitică, diabet, vărsături, greață, leziuni cerebrale, limfedem, infertilitate etc.). Pierderea funcției care rezultă din îndepărtarea unui organ afectat este iatrogenă - precum în diabet când se îndepărtează parțial sau total pancreasul. Drept urmare, incidența iatrogenezei poate să inducă în eroare în unele cazuri. De exemplu anevrismul aortic rupt este fatal în majoritatea cazurilor; rata de supraviețuire pentru un anevrism aortic rupt este sub 25%. Pacienții care decedează în timpul sau după operație vor fi considerați drept decese iatrogene, dar procedura însăși rămâne o șansă mai bună decât 100% probabilitate de deces în lipsa tratamentului.

Reacții adverse

Un efect iatrogenic foarte comun este cauzat de interacțiunea dintre medicamente, când specialistul nu verifică toate medicamentele pe care pacientul le administrează și îi prescrie unele noi care interacționează în mod agonistic sau antagonistic, ceea ce poate cauza morbiditate sau mortalitate. Apar reacții adverse precum reacții alergice. Și rezistența la antibiotic este considerată iatrogenică - tulpinile de bacterii rezistente la antibiotice au evoluat ca răspuns la prescrierea excesivă de antibiotice. Anumite medicamente sunt toxice în dozele terapeutice din cauza mecanismului lor de acțiune. Agenții alchilanți, de exemplu, determină leziuni la nivel de ADN, care este mai nociv pentru celulele canceroase decât celulele obișnuite. În mod similar medicamentele bazate pe arsenic determină otrăvire cu arsenic. Efectele adverse pot apărea mecanimc; scopul unor instrumente chirurgicale poate avea mai multe decenii, prin urmare anumite efecte adverse (precum traume ale țesuturilor) pot să nu fi fost cauterizate corespunzător.

iatrogenie

Informații importante despre iatrogenie

În secolul 21, pacienții cu infecții la gât nu mai sunt lăsați să sângereze până la moarte cum a fost cazul nefericit al lui George Washington care a fost lăsat să sângereze de către medici care credeau că îl salvează. Moartea sa a fost iatrogenă.
Dar rănile și decesele continuă să rămână un risc serios. Farmacistul a citit greșit scrisul medicului și i-a dat pacientului medicamentul greșit. Pacientul a obținut medicamentul greșit ca urmare a unei erori de scris iatrogene. Din cauza numărului mare de medicamente pe piață apar interacțiuni periculoase între medicamente (când medicul nu cunoaște modalitatea exactă de acțiune). Mulți pacienți ajung la spital pentru un tratament banal și ajung să contacteze o infecție cu stafilococ rezistentă la antibiotic. Sau chirurgul a amputat piciorul greșit; greșeala sa a fost iatrogenă.

Există câteva modalități prin care poți interveni ca o boală iatrogenă să ți se întâmple:
- Stimulează-ți imunitatea. Dacă mănânci corect, gestionezi stresul, te detoxifici, te bucuri de somn și exercițiu fizic sunt șanse mai mari să reziști la interacțiuni nocive cu sistemul medical
- Adresează întrebări despre interacțiunile medicamentelor și efectele lor adverse (vârstnicii ajung să primească multe rețete de la mulți doctori).
- Mergi însoțit de o persoană de sprijin la un consult medical. Chiar și o persoană rațională poate deveni confuză când se confruntă cu o criză în sănătate.
- Caută și alte opinii, inclusiv medicamente alternative, când este posibil

Surse: www.merriam-webster.com; https://homeopathtyler.wordpress.com; https://en.wikipedia.org

Cura de slabire rapida. Ce trebuie sa stii despre dieta Little black dress

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Data nașterii bebelușului

  Alte articole care te-ar putea interesa

  25 lucruri pe care trebuie sa le stii despre Sindromul Down
  25 lucruri pe care trebuie sa le stii despre Sindromul Down

  Sindromul Down nu este un diagnotisc pe care sa-l imbratisezi cu usurinta. Multe din ideile preconcepute despre acest sindrom se nasc din cauza faptului ca nu se stiu multe despre el.

  Sex in timpul si dupa sarcina. Ce trebuie sa stii
  Sex in timpul si dupa sarcina. Ce trebuie sa stii

  Multi dintre noi s-au confruntat cu dilema: facem sau nu sex in timpul sarcinii. Ce riscuri sunt? Cum poate fi afectat bebelusul? etc. Cum sexul este inca un subiect tabu pentru multi,...

  10 intrebari despre sex la care trebuie sa stii raspunsul
  10 intrebari despre sex la care trebuie sa stii raspunsul

  Poate ca ai unele intrebari la care pana acum n-ai gasit raspunsuri. Poate ca ti-a fost jena sa intrebi pe cineva apropiat sau poate n-ai gasit persoana potrivita. Sau ai putea sa dai un...

  Fricile copilului legate de gradinita. Ce trebuie sa stii
  Fricile copilului legate de gradinita. Ce trebuie sa stii

  Fricile copilului legate de gradinita nu sunt neintemeiate. Pentru a preintampina fricile copiilor legate de gradinita, multi educatori planuiesc in primele saptamani intalniri, astfel incat...

  Ce trebuie sa stii despre racelile de vara ale copiilor
  Ce trebuie sa stii despre racelile de vara ale copiilor

  Ce bine, a venit vara! Copilasul tau poate sta linistit in patut sa se bucure de noile jucarii cat timp afara soarele e prea puternic, apoi va puteti bucura impreuna de o plimbare sau de o...

  Tot ce trebuie sa stii despre constipatia la copiii mici
  Tot ce trebuie sa stii despre constipatia la copiii mici

  Pentru parinti este destul de greu sa-si dea seama cand copiii mici au probleme legate de constipatie. In timp ce unii copii au scaun in fiecare zi, altii pot avea o data la doua-trei sau...

  Ce trebuie sa stii cand mergi cu bebelusii si copiii mici la plaja. 11 sfaturi salvatoare
  Ce trebuie sa stii cand mergi cu bebelusii si copiii mici la plaja. 11 sfaturi salvatoare

  E vremea concediilor si a iesirilor la mare. Cand ai, insa, bebelusi sau copii mici, lucrurile nu mai sunt chiar atat de simple.  

  © 2019 Qbebe