Contributors

Chimicalele din apă pot conduce la o schimbare de sex?

Una dintre cele mai importante amenințări pentru sănătatea noastră este și poluarea apelor. Așa cum veți afla și din articolul de mai jos, aceasta este un fenomen care a luat o amploare tot mai mare, inclusiv în urma unor activități umane aparent banale. Printre ele se numără și luarea unor medicamente, urmată de neglijența cu privire la modul în care acestea sunt aruncate. În aceste condiții, se poate vorbi despre o prezență tot mai mare a micropoluanților, care, alături de cei proveniți din activități precum agricultura și industria, pot afecta serios calitatea apelor. De aceea, în apă vor fi prezente tot felul de chimicale, despre care s-a constatat, în urma unor cercetări, că pot să conducă inclusiv la transformări în planul caracteristicilor sexuale, ajungându-se chiar până la modificarea de sex.

Chimicalele din ape pot favoriza schimbări de sex la pești- Concluziile unor studii

Un studiu realizat în SUA a ajuns la concluzia că majoritatea populațiilor de pești răpitori (în special specii de biban negru) din cursurile de apă din regiunea Nord- Est au caracteristici ale sexului opus. Spre exemplu, s-a observat la masculi inclusiv prezența ouălor. Această tendință, de preluare a caracteristicilor feminine la peștii masculi, a fost semnalată la aproximativ 85% din totalul peștilor testați. Specialiștii consideră că factorul care favorizează acest fenomen este prezența unor cantități mici de estrogen, provenite de la anticoncepționalele ajunse în apă.Sub influența acestui hormon, peștii masculi se pot feminiza, ceea ce îi va face să producă același tip de hormoni ca femelele.

Conform unui raport recent, schimbările de sex la pești nu au fost înregistrate doar în apele situate în apropierea locuințelor sau fermelor, ci și în apele din rezervațiile naturale, considerate mai puțin poluate. De asemenea, anomalii ale caracteristicilor sexuale au fost sesizate, în ultimii ani, inclusiv la broaște obișnuite, la broaștele țestoase sau la aligatori.

Cercetătorii din Marea Britanie au realizat și ei un studiu anul trecut, ajungând la concluzii similare cu cei din SUA. Astfel, în cadrul „Universității din Exeter" a fost analizat impactul deversării unor chimicale provenite din medicamente luate de către oameni asupra peștilor răpitori din câteva râuri. Rezultatele au fost următoarele: peștii masculi produceau spermă de calitate mai slabă, având totodată și un comportament mai puțin agresiv. Aceste caracteristici îi fac mult mai vulnerabili în fața atacatorilor și mai puțini capabili să-și obțină hrana, ceea ce poate duce la dispariția lor treptată. Peștii analizați au fost considerați transgenderi, întrucât la peste 20% dintre ei s-au observat caracteristici feminine, inclusiv capacitatea de a depune ouă.

Banc de pesti

Studiul efectuat în Marea Britanie a readus în actualitate o problemă recentă, care afectează în ultimul deceniu peștii din apele dulci:prezența poluaților  proveniți de la pilulele contraceptive, de la produse cosmetice, de la produse de curățenie sau de la masele plastice. Oricare dintre aceștia pot conduce, așa cum s-a observat în cadrul analizelor de specialitate, la schimbări de sex ale peștilor. De asemenea, specialiștii englezi au sesizat că, alături de acești poluanți, un rol important în modificările sexuale ale peștilor îl au și medicamentele antidepresive, care sunt eliminate prin urină, ajung în apele din toalete și apoi în cele reziduale care poluează și apele din natură.

Se poate spune despre chimicalele din apă că pot interveni și asupra caracteristicilor sexuale ale oamenilor?

Atât experții din SUA, cât și cei din Marea Britanie, consideră, în urma concluziilor tuturor studiilor realizate, că poluanții din ape pot produce transformări legate de caracteristicile sexuale inclusiv la oameni. Mai mult decât atât, riscul de producere a unui asemenea fenomen este mai mare din cauza poluării apelor cu diverse pesticide, cel mai cunoscut dintre ele fiind atrazine. Cercetările efectuate referitor la acesta din urmă au ajuns la concluzia că poate duce la creșterea nivelului de estrogen, producând grave tulburări hormonale. Unele studii din SUA au arătat deja o scădere semnificativă a calității spermei la bărbații care locuiau în zone cu ape în care s-au găsit concentrații mari de atrazine.
La nivelul Uniunii Europene a fost interzisă deja utilizarea atrazine în agricultură, iar în SUA se pregătesc tot felul de măsuri menite să stopeze recurgerea la acest pesticid, utilizat până acum pe scară largă.

Ce fel de hormoni pot fi prezenți în apă și cum ne pot afecta aceștia

Așa cum s-a precizat deja, activitățile umane pot duce la deversarea în ape a tot felul de poluanți, inclusiv proveniți de la unele medicamente. Printre aceștia  se numără și cei rezultați din consumul de pilule contraceptive sau de la alte medicamente destinate tratării unor disfuncții hormonale. De aceea, testele efectuate pentru calitatea apei  au semnalat prezența oricăror dintre următorii hormoni:
Estrogenul
De obicei poate apărea în apa de băut sub forma sa numită estradiol (Acesta este responsabil de formarea caracterelor sexuale secundare feminine, fiind produs în principal de către ovare. La bărbați, el este produs în testicule și în glandele suprarenale). El poate ajunge în apă în condițiile în care este eliminat prin urină și prin materiile fecale.
Specialiștii spun că estradiolul din apă este capabil să influențeze în mod negativ formarea caracteristicilor sexuale în cadrul perioadei de pubertate, afectându-i inclusiv pe băieți, care pot fi mai târziu predispuși spre probleme legate de funcționarea prostatei. Nu în ultimul rând, unele cercetări au legat prezența estradiolului din apă de scăderea nivelului de fertilitate.

Progesteronul
Acest hormon are roluri multiple, atât pentru femei, cât și pentru bărbați. Printre acestea se numără: reglarea ciclului menstrual, pregătirea uterului pentru sarcină, dezvoltarea glandelor mamare, combate inflamațiile, ajută la funcționarea normală a creierului, reglează inclusiv activitatea pancreasului pentru a produce insulină.
Ca medicament, progesteronul poate fi inclus în rândul celor ce pot întârzia menstruația sau ce pot preveni apariția sarcinii. Întrucât în corpul nostru sunt prezenți mulți receptori de progesteron, orice exces din acesta poate fi periculos.

Citește și: Semne care îți arată că suferi de un dezechilibru hormonal

Testosteronul
Și acest hormon poate să ajungă în apă din cauza consumului unor medicamente. El este produs atât de către femei, cât și de către bărbați, dar cantități mai mari apar la bărbați. Rolul său cel mai important ține de sinteze proteinelor în direcția consolidării masei musculare.
Dacă în organism ajunge mai mult testosteron decât este normal, riscăm să ne confruntăm cu oricare dintre următoarele probleme: dezvoltarea unui comportament agresiv (atât la femei, cât și la bărbați), dereglări menstruale semnificative.

Glucocorticoizii
Sunt hormoni produși la nivelul suprarenalelor, iar ca medicamente sunt sintetizați pentru tratarea bolilor reumatismale, în condițiile în care pot trata inflamația. Odată ce am veni cu ei în contact din cauza apei poluate, riscăm să ne confruntăm cu dereglări serioase în organism, cum ar fi: pierderea densității masei musculare, scăderea imunității, creșterea riscului de a dezvolta osteoporoză, afectarea memoriei și atenției etc.

Cum ne putem proteja de efectul nociv al chimicalelor din apă

Prima măsură pe care ar trebui să o luăm în acest sens este să nu mai aruncăm medicamente la întâmplare, cu atât mai mult în toaletă sau la coșul de gunoi. Mult mai bine va fi să alegem oricare dintre următoarele variante:
• Dacă mai sunt încă în termen le putem dona unei instituții

Cutie cu medicamente pentru o donatie

• Le putem duce la o farmacie (aici medicamentele expirate sunt duse în locuri speciale)
• Le putem sfărâma și combina cu zaț de cafea sau cu nisip pentru pisici, astfel încât să nu fie duse la locurile obișnuite în care se deversează gunoaiele, ci să fie eventual incinerate

Un alt demers foarte important este să ne străduim, pe cât posibil, să mai reducem din consumul de carne despre care știm că nu este organică, întrucât la creșterea animalelor se utilizează tot felul de hormoni. Aceștia pot ajunge în ape și le pot polua considerabil.
În același timp, nu ar trebui să consumăm apă despre care nu știm cât de bine a fost tratată. Inclusiv apa de la chiuvetă poate să fie foarte nocivă, iar dacă insistăm să o bem  va trebui să o fierbem foarte bine.
Nu în ultimul rând, este ideal să ne achiziționăm filtre de apă cât mai de calitate. Acestea au capacitatea să purifice bine apa, inclusiv de rămășițele de micropoluanți, așa cum sunt și cei proveniți de la medicamente sau de la pesticide.

Voi ați auzit până acum de faptul că există chimicale din apă care pot produce inclusiv schimbări de sex?

Citește și: 4 substanțe toxice la care sunt expuși zilnic copiii

Surse:
www.naturalnews.com, www.ncbi.nlm.nih.gov, www.phys.org,www.water-for-health.co.uk

Gina Pistol, probleme de gravidă. A cerut ajutorul: "Acum, din păcate, nu mai pot. Uneori am senzaţia că sunt Gina de două ori"

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Data nașterii bebelușului

  Alte articole care te-ar putea interesa

  Părinții unei fete de 15 ani au pierdut custodia ei pentru că au refuzat să o lase să-și facă schimbare de sex
  Părinții unei fete de 15 ani au pierdut custodia ei pentru că au refuzat să o lase să-și facă schimbare de sex

  Doi soți finlandezi au fost decăzuți din drepturile părintești după ce s-a aflat că nu i-au permis fiicei lor să-și facă schimbare de sex.

  Siloh, fiica Angelinei Jolie, trece prin procesul de schimbare de sex. Brad Pitt nu este de acord
  Siloh, fiica Angelinei Jolie, trece prin procesul de schimbare de sex. Brad Pitt nu este de acord

  Angelina Jolie și Brad Pitt trec prin clipe delicate alături de primul lor copil biologic - Shiloh. Se pare că micuța în vârstă de 13 ani nu se simțea confortabil în...

  Top 6 afectiuni care se pot vindeca prin sex
  Top 6 afectiuni care se pot vindeca prin sex

  Ai o migrena ingrozitoare, care nu-ti da pace si iti strica ziua? Cercetatorii te sfatuiesc sa renunti la orice pilula sau remediu medicamentos, iar site-ul Yourtango.com sustine ca o...

  Top 4 situatii jenante care se pot intampla intr-o partida de sex
  Top 4 situatii jenante care se pot intampla intr-o partida de sex

  Cu totii am trait, macar o data in viata, momente de adevarata jena sau chiar rusine in clipele de intimitate. Mici accidente au "omorat" din start tot apetitul si pasiunea sau ne-au facut...

  Cele mai ciudate idei care-ti pot trece prin cap cand faci sex
  Cele mai ciudate idei care-ti pot trece prin cap cand faci sex

  Parintii ne-au crescut cu un set clar de reguli si valori: 1. Camera de pe partea spre care bate soarele cauzeaza dureri de cap, 2. Nu e frumos sa intarzii, fiindca e lipsa de respect fata...

  Sex prima data! Care este varsta potrivita pentru sex? Ce spun psihologii
  Sex prima data! Care este varsta potrivita pentru sex? Ce spun psihologii

  Sex prima data! Toti oamenii trec prin aceasta etapa. Si sunt o multime de lucruri la care sa te gandesti atunci cand faci sex prima data: cand, unde, ce se intampla in timpul, ce se...

  5 tipuri de sex la care barbatii viseaza
  5 tipuri de sex la care barbatii viseaza

  Stii ce fantezii au barbatii? Ai vrea sa intri in mintea lor si sa afli raspunsul? Iata 5 tipuri de sex la care barbatii viseaza.

  © 2021 Qbebe