Semne care îți arată că suferi de un dezechilibru hormonal

Irina Olteanu - Redactor Senior

Un dezechilibru hormonal se poate ascunde sub o serie de semne pe care nu le iei de obicei în considerare. Îți recomandăm să parcurgi cu atenție lista pe care am întocmit-o pentru a verifica dacă nu te regăsești în situația de a suferi de dezechilibru hormonal.

Informații despre hormoni

Hormonii funcționează ca mesageri între sistemele corpului menite să regleze fiziologia și comportamentul, precum digestia, metabolismul, respirația, funcționarea țesuturilor, somnul, stresul, creșterea, mișcarea, reproducerea și dispoziția. Astfel, aceștia transmit corpului când îți este foame, somn, când ești stresat sau vesel, funcționând în ambele sensuri: hormonii îți transmit și când trebuie să te oprești din mâncat, când trebuie să te trezești, când trebuie să te calmezi sau când nu te simți prea atractivă. Cei mai cunoscuți sunt hormonii sexuali: estrogen, progesteron și testosteron, dar există și hormoni precum insulină, hormon de creștere, leptină, cortizol și melanonină. Hormonii sexuali sunt extrem de importanți în cazul femeilor, influențând cele mai importante procese din corp, precum sarcina, pubertatea, reglarea ciclului menstrual, menopauza, creșterea părului sau aspecte ce țin de ten; joacă un rol important și când vine vorba de depozitarea grăsimii și creșterea musculară.

În rândul femeilor, cele mai marcante schimbări survin în preajma vârstei de 40-50 de ani, dar unele se fac simțite și mai devreme, în preajma vârstei de 30 de ani. Din păcate, tot mai multe femei se confruntă timpuriu cu simptome de natură hormonală, care au legătură nu doar cu stilul de viață și alimentația, ci și cu poluarea, toxinele și xenoestrogenii (substanțe sintetice care acționează ca estrogen în corpul nostru), la care suntem expuși zi de zi.

dezechilibru hormonal

1. Schimbări de dispoziție, depresie și anxietate

Schimbările de dispoziție, depresia și anxietatea pot părea înfricoșătoare pentru persoana care le experimentează și pentru cei din jur, în special când apar din senin. Contraceptivele orale dispun de o influență majoră asupra stării de dispoziție, ca urmare a efectului pe care estrogenul îl are asupra substanțelor chimice din creier. Investigații amănunțite ale hormonilor din organism ajută în identificarea cauzei exacte.

2. Creștere în greutate

Unul dintre cele mai neplăcute semne pentru femei, creșterea în greutate ascunde deseori un dezechilibru hormonal; nu acționează în mod direct, ci prin crearea senzației de foame și apariția unor pofte la care este dificil să reziști. Schimbările de dispoziție menționate anterior pot conduce la mâncat compulsiv. O glandă tiroidă subreactivă poate încetini metabolismul și poate conduce la o creștere în greutate cu 5-7 kg în medie; fluctuațiile în greutate trebuie investigate de către un specialist.

3. Oboseala și schimbări în tiparul de somn

Este normal să ai zile în care să nu te simți în stare de nimic. Însă dacă experimentezi zilnic senzația de oboseală excesivă, poate fi vorba despre un dezechilibru hormonal. De cele mai multe ori este implicat un nivel redus al hormonului tiroidian (hipotiroidism - metabolismul este redus, ceea ce presupune încetinirea tuturor sistemelor din organism), progesteronul (un nivel redus - adormi dificil, un nivel crescut - ești tot timpul somnoroasă) sau estrogenul (transpirații nocturne și bufeuri - de obicei apar frecvent în perioada menopauzei).

4. Modificări la nivelul sânilor

Nivelul hormonului estrogen poate conduce la modificări în caracteristicile sânilor; un nivel crescut conduce la sâni sensibili la atingere, dureroși, precum și la noduli, fibroame și chisturi. Un nivel redus de estrogen (în timpul și după menopauză) este asociat cu un țesut mai puțin dens al sânilor. Pentru că pericolul unui cancer mamar nu poate fi exclus, medicul este în măsură să discearnă cauza exactă.

5. Acneea

Ai experimentat probabil un puseu acneic chiar înainte de menstruație, ca urmare a modificărilor care apar ciclic în hormonii reproducători în acea perioadă a lunii. Dacă acneea este în permanență gravă, poate fi vorba de o tulburare la nivelul hormonilor androgeni; testosteronul conduce la producția de sebum, un factor semnificativ în apariția acneei (cu cât este mai pronunțat dezechilibrul cu atât mai gravă este acneea).

6. Probleme cu memoria

Dacă începi să devii absentă și să uiți lucruri poate fi vorba despre un dezechilibru hormonal. O producție în exces a hormonului de stres cortizol poate afecta memoria; modificările în estrogen și progesteron sunt adesea descrise drept încețoșare în gândire (sunt afectate substanțele chimice din creier), un simptom comun în menopauză. Și boala tiroidiană poate fi o cauză.

dezechilibru hormonal

7. Probleme digestive

Estrogenul și progesteronul sunt implicați în reglarea tranzitului intestinal; atunci când există o cantitate prea mică sau prea mare vei observa diaree, durere de stomac, balonare și greață. Nu reprezintă un motiv de îngrijorare decât dacă apar în mod constant.

8. Libido scăzut

Dezechilibrele hormonale afectează semnificativ libidoul. Un nivel redus de estrogen poate în plus să cauzeze uscăciune vaginală, conducând la un contact sexual inconfortabil; testosteronul afectează libidoul la ambele sexe. Deși există soluții de moment, este indicat să beneficiezi de o testare a nivelurilor hormonale de către un cadru medical specializat.

9. Cicluri menstruale neregulate

Un ciclu menstrual normal durează între 21-35 zile, iar femeile care nu au probleme îl pot anticipa în mod exact în fiecare lună. Dacă menstruația apare în momente neregulate sau lipsește complet (fără a fi implicată o sarcină), se poate datora unui nivel redus de estrogen și progesteron. Menopauza și sindromul ovarului polichistic pot fi cauze ale acestui dezechilibru hormonal.

10. Dureri de cap

Migrenele și durerile de cap pot fi avea multe cauze, însă în cazul multor femei este vorba despre un nivel redus de estrogen. Pe măsură ce înaintezi în vârstă, ești mai predispusă apariției acestei neplăceri în mod regulat (nivelul de estrogen scade). Ajută în acest sens întocmirea unui jurnal al apariției durerilor și corelarea acestora cu ciclul menstrual, cu un aliment sau cu un factor declanșator atmosferic.


Surse: www.healthcoachfx.com; www.mindbodygreen.com; www.healthambition.com

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Alte articole care te-ar putea interesa

  4 semne care îți arată că suferi de stres
  4 semne care îți arată că suferi de stres

  Cu toții trecem prin perioade stresante, nu-i așa? Unii dintre noi sunt stresați din cauza locului de muncă, alții sunt stresați acasă, iar alții sunt stresați din cu totul alte...

  8 semne care îți arată că ai un copil stresat
  8 semne care îți arată că ai un copil stresat

  Probabil te gândești că un copil nu are motive să fie stresat. Adevărul este, însă, că cei mici sunt și ei expuși stresului, care deseori poate lua forma anxietății....

  Îl neglijezi, iar el îți va arăta asta! 6 semne că micuțul tău are nevoie să stai mai mult timp cu el
  Îl neglijezi, iar el îți va arăta asta! 6 semne că micuțul tău are nevoie să stai mai mult timp cu el

  Copiii au nevoie să simtă că părinții îi sprijină și că sunt implicați în creșterea lor în mod constant. Atunci când nu se întâmplă acest lucru...

  Copiii Curcubeu: 10 semne care îți arată că ai unul acasă
  Copiii Curcubeu: 10 semne care îți arată că ai unul acasă

  Fii sinceră! Ai avut de multe ori impresia că prichindelul tău are ceva special, doar că nu ți-ai putut da seama exact ce anume, așa-i? Ei bine, s-ar putea să fii fericitul părinte...

  8 semne clare care îți arată că nu ai un somn de calitate
  8 semne clare care îți arată că nu ai un somn de calitate

  Potrivit unui raport al ”National Sleep Foundation”, realizat pe baza a 277 de studii legate de somn, s-au putut stabili criterii care să definească un somn de calitate....

  15 semne care te vor ajuta să îți înțelegi copilul înainte să vorbească
  15 semne care te vor ajuta să îți înțelegi copilul înainte să vorbească

  Atunci când devii părinte pentru prima oară cel mai dificil lucru pare să înțelegi ce vrea bebelușul tău să îți transmită. Fie că este vorba despre un anumit tip...

  6 semne că îți lauzi prea mult copilul
  6 semne că îți lauzi prea mult copilul

  Studii realizate în ultimele decenii au ajuns la concluzia că laudele aduse copiilor pot avea efecte pozitive asupra lor, dar acestea vor fi vizibile numai dacă părinții vor ști...

  Specialiștii confirmă: fiecare boală este cauzată de un dezechilibru la nivelul florei intestinale
  Specialiștii confirmă: fiecare boală este cauzată de un dezechilibru la nivelul florei intestinale

  Hipocrate, considerat părintele medicinei, spunea cu mii de ani în urmă „toate bolile încep în intestine” și abia acum oamenii de știință au realizat...

  © 2022 Qbebe