Covid-19: uite cum afectează creierul virusul! Este grav!

Alina Nedelcu - Redactor Senior

Studiile efectuate în ultimul timp au ajuns la concluzia că noul coronavirus afectează inclusiv creierul, în numeroase moduri. Iată ce se poate întâmpla în urma unei infecții cu Covid-19!

Un studiu britanic recent, apărut în „The Lancet”, a adus în prim-plan următorul aspect: infecția cu noul coronavirus favorizează diferite afecțiuni ale creierului, cel mai des întâlnite la pacienți în perioada pandemiei fiind: evenimente încadrate în categoria celor cerebrovasculare (acestea sunt definite ca evenimente acute, ischemice, hemoragice sau trombo-vasculare, ce afectează zone din creier precum parenchimul cerebral- țesutul moale bogat în vase de sânge- și zona subarahnoidă- este spațiul regăsit între „foițele” meningelui, care cuprinde lichid cefalorahidian, dar și vase sanguine), starea mentală alterată (este vorba despre o tulburare acută survenită în cadrul personalității, în comportament, în conștiință), probleme care țin de neurologia periferică (printre acestea se numără, de exemplu, probleme la nivelul nervilor periferici, la nivelul joncțiunilor neuromusculare etc.).

Explicația oamenilor de știință a fost următoarea: coronavirusul creează probleme nu doar la nivelul plămânilor, ci și al creierului. Pe de o parte, acestea survin ca urmare a unui aport insuficient de oxigen. Pe de altă parte, este vorba despre tulburări de coagulare a sângelui și de un răspuns hiperinflamator apărut ca urmare a acțiunii sistemului imunitar în prezența virusului.

Un alt studiu (publicat online în luna mai) evidențiază și o altă consecință pe care coronavirusul o are asupra creierului: afectarea bulbului olfactiv și a unei părți din creier numită girusul drept, care ajută în procesarea semnalelor care țin de miros. În realizarea studiului s-au folosit imagini provenite de la examene RMN, ce au evidențiat faptul că se poate vorbi despre o invazie virală în regiunea corticală, asociată cu mirosul.

Chiar dacă inițial coordonatorii studiului au pus în discuție dacă alterarea simțului olfactiv are legătură doar cu infectarea cu noul coronavirus sau dacă nu cumva, în cazurile analizate, ar fi fost vorba și de alte afecțiuni care să aibă o asemenea consecință (cum ar fi de pildă, o formă de epilepsie, sindromul encefalopatiei posterioare reversibile, alte infecții virale etc.), prin analizarea imaginilor creierului s-a putut sesiza că pierderea mirosului era imposibilă în contextele clinice precizate.

Cercetătorii au afirmat că noul coronavirus ajunge la creier pe cale olfactivă și că acolo ar putea să producă disfuncții olfactive. Aceștia susțin însă că este nevoie de noi cercetări, mai ales asupra lichidului cefalorahidian și a mai multor patologii pentru a se formula o concluzie finală.

În afară de astfel de studii, medici implicați direct în tratarea pacienților infectați cu Covid-19 care au avut de-a face și cu anumite complicații neurologice, confirmă faptul că virusul predispune la :

 • Accident vascular
 • Convulsii
 • Stări de confuzie
 • Pierderea cunoștinței
 • Dificultăți de concentrare
 • Dureri severe de cap
 • Tulburări de comportament
 • Sindromul Guillain-Barré (reprezintă o afecțiune caracterizată prin manifestări precum: slăbiciune musculară progresivă, diminuarea sau pierderea reflexelor, putând conduce în final la paralizie și la insuficiență respiratorie. În numeroase cazuri, boala este asociată cu prezența unei infecții severe în organism, care generează un răspuns autoimun prea puternic)

Exemplul recent al unui pacient care a avut grave probleme neurologice pe fondul unei infecții cu Covid-19 este cel al lui britanic în vârstă de 64 de ani. Paul Mylrea a avut inițial un prim accident vascular pe când era internat în Londra, iar medicii i-au administrat atunci medicamente anticoagulante. A urmat un al doilea accident vascular, constatându-se că de vină pentru el a fost un cheag enorm de sânge, dat fiind faptul că în urma infecției cu noul coronavirus a apărut, pe fondul răspunsului imun, o inflamație excesivă în corp și mai ales la nivelul creierului.

Inițial Paul Mylrea a fost foarte afectat de accidentele vasculare suferite (care i-au afectat vederea, coordonarea, memoria și vorbirea), dar în final s-a recuperat foarte bine, spre surprinderea medicilor care l-au îngrijit.

Pentru a se știi cât mai mult despre modul în care noul coronavirus afectează creierul, oamenii de știință din lumea întreagă se implică în realizarea de studii. Un exemplu este și cel al neurologului canadian Adrian Owen, care a lansat un studiu online la nivel global, menit să arate cum Covid-19 afectează funcțiile cognitive. În cadrul acestuia vor fi implicați foști pacienți care au trecut printr-o infecție produsă de SARS-CoV-2.

Surse: bbc.co.uk, sciencenews.org, thelancet.com

Surse foto: istockphoto.com, pixabay.com

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Alte articole care te-ar putea interesa

  Cum afecteaza televizorul creierul copilului
  Cum afecteaza televizorul creierul copilului

  Foarte multi parinti prefera sa isi lase copilul sa se uite la televizor ore in sir. Motivul pare de foarte multe ori de inteles: ai treaba prin casa si nu ai timp in momentul respectiv sa...

  Este grav! Matei Balș nu mai are locuri pentru cazurile de Covid-19. Cea mai mare creștere de cazuri noi din ultimele 6 săptămâni
  Este grav! Matei Balș nu mai are locuri pentru cazurile de Covid-19. Cea mai mare creștere de cazuri noi din ultimele 6 săptămâni

  După cea mai mare creștere de cazuri noi din ultimele șase săptămâni, 345 de infectări cu coronavirus înregistrate miercuri, spitalele din România încep să...

  Ce a recunoscut șefa Institutului din Wuhan, acuzat că a fabricat virusul COVID-19:”Avem trei tulpini vii de virus”
  Ce a recunoscut șefa Institutului din Wuhan, acuzat că a fabricat virusul COVID-19:”Avem trei tulpini vii de virus”

  Institutul de Virusologie din Wuhan a fost acuzat în numeroase rânduri că este ”autorul noului” coronavirus. Wang Yanyi, șefa institutului din Wuhan, a răspuns...

  Cum acționează Covid-19 în organism și cum afectează plămânii și celelalte organe
  Cum acționează Covid-19 în organism și cum afectează plămânii și celelalte organe

  Covid-19 este virusul periculos, potențial fatal, cu care se confruntă omenirea în prezent. Oamenii de știință încă încearcă să îi înțeleagă modul de...

  Gravidele diagnosticate cu Covid-19 nu transmit virusul bebelușilor la naștere, conform unui studiu
  Gravidele diagnosticate cu Covid-19 nu transmit virusul bebelușilor la naștere, conform unui studiu

  Un nou studiu ne oferă o rază de speranță: cercetătorii afirmă faptul că infecția cu COVID-19 nu se poate transmite de la mamă la făt!

  Care sunt categoriile de oameni și copii care pot fi grav afectați de Covid-19
  Care sunt categoriile de oameni și copii care pot fi grav afectați de Covid-19

  Deși riscul de îmbolnăvire cu noul coronavirus și de a dezvolta o formă severă diferă de la om la om, sunt categorii de persoane care prezintă risc ridicat.

  Vaccinul anti-Covid afectează menstruația? Ce spun studiile
  Vaccinul anti-Covid afectează menstruația? Ce spun studiile

  Dereglează vaccinurile anti-COVID ciclurile menstruale ale femeilor? La începutul acestui an, când vaccinurile împotriva SARS-COV-2 au devenit disponibile la scară...

  Alertă mondială! Un virus care afectează creierul, cauzat de țânțari, se răspândește în lume cu viteză
  Alertă mondială! Un virus care afectează creierul, cauzat de țânțari, se răspândește în lume cu viteză

  În ultimele săptămâni din această lună, tot mai multe cazuri de îmbolnăvire cu o formă a encefalitei virale (numită encefalită cabalină estică) au fost raportate...

  © 2022 Qbebe