Covid-19: uite cum afectează creierul virusul! Este grav!

Alina Nedelcu - Redactor Senior

Studiile efectuate în ultimul timp au ajuns la concluzia că noul coronavirus afectează inclusiv creierul, în numeroase moduri. Iată ce se poate întâmpla în urma unei infecții cu Covid-19!

Un studiu britanic recent, apărut în „The Lancet”, a adus în prim-plan următorul aspect: infecția cu noul coronavirus favorizează diferite afecțiuni ale creierului, cel mai des întâlnite la pacienți în perioada pandemiei fiind: evenimente încadrate în categoria celor cerebrovasculare (acestea sunt definite ca evenimente acute, ischemice, hemoragice sau trombo-vasculare, ce afectează zone din creier precum parenchimul cerebral- țesutul moale bogat în vase de sânge- și zona subarahnoidă- este spațiul regăsit între „foițele” meningelui, care cuprinde lichid cefalorahidian, dar și vase sanguine), starea mentală alterată (este vorba despre o tulburare acută survenită în cadrul personalității, în comportament, în conștiință), probleme care țin de neurologia periferică (printre acestea se numără, de exemplu, probleme la nivelul nervilor periferici, la nivelul joncțiunilor neuromusculare etc.).

Explicația oamenilor de știință a fost următoarea: coronavirusul creează probleme nu doar la nivelul plămânilor, ci și al creierului. Pe de o parte, acestea survin ca urmare a unui aport insuficient de oxigen. Pe de altă parte, este vorba despre tulburări de coagulare a sângelui și de un răspuns hiperinflamator apărut ca urmare a acțiunii sistemului imunitar în prezența virusului.

Un alt studiu (publicat online în luna mai) evidențiază și o altă consecință pe care coronavirusul o are asupra creierului: afectarea bulbului olfactiv și a unei părți din creier numită girusul drept, care ajută în procesarea semnalelor care țin de miros. În realizarea studiului s-au folosit imagini provenite de la examene RMN, ce au evidențiat faptul că se poate vorbi despre o invazie virală în regiunea corticală, asociată cu mirosul.

Chiar dacă inițial coordonatorii studiului au pus în discuție dacă alterarea simțului olfactiv are legătură doar cu infectarea cu noul coronavirus sau dacă nu cumva, în cazurile analizate, ar fi fost vorba și de alte afecțiuni care să aibă o asemenea consecință (cum ar fi de pildă, o formă de epilepsie, sindromul encefalopatiei posterioare reversibile, alte infecții virale etc.), prin analizarea imaginilor creierului s-a putut sesiza că pierderea mirosului era imposibilă în contextele clinice precizate.

Cercetătorii au afirmat că noul coronavirus ajunge la creier pe cale olfactivă și că acolo ar putea să producă disfuncții olfactive. Aceștia susțin însă că este nevoie de noi cercetări, mai ales asupra lichidului cefalorahidian și a mai multor patologii pentru a se formula o concluzie finală.

În afară de astfel de studii, medici implicați direct în tratarea pacienților infectați cu Covid-19 care au avut de-a face și cu anumite complicații neurologice, confirmă faptul că virusul predispune la :

 • Accident vascular
 • Convulsii
 • Stări de confuzie
 • Pierderea cunoștinței
 • Dificultăți de concentrare
 • Dureri severe de cap
 • Tulburări de comportament
 • Sindromul Guillain-Barré (reprezintă o afecțiune caracterizată prin manifestări precum: slăbiciune musculară progresivă, diminuarea sau pierderea reflexelor, putând conduce în final la paralizie și la insuficiență respiratorie. În numeroase cazuri, boala este asociată cu prezența unei infecții severe în organism, care generează un răspuns autoimun prea puternic)

Exemplul recent al unui pacient care a avut grave probleme neurologice pe fondul unei infecții cu Covid-19 este cel al lui britanic în vârstă de 64 de ani. Paul Mylrea a avut inițial un prim accident vascular pe când era internat în Londra, iar medicii i-au administrat atunci medicamente anticoagulante. A urmat un al doilea accident vascular, constatându-se că de vină pentru el a fost un cheag enorm de sânge, dat fiind faptul că în urma infecției cu noul coronavirus a apărut, pe fondul răspunsului imun, o inflamație excesivă în corp și mai ales la nivelul creierului.

Inițial Paul Mylrea a fost foarte afectat de accidentele vasculare suferite (care i-au afectat vederea, coordonarea, memoria și vorbirea), dar în final s-a recuperat foarte bine, spre surprinderea medicilor care l-au îngrijit.

Pentru a se știi cât mai mult despre modul în care noul coronavirus afectează creierul, oamenii de știință din lumea întreagă se implică în realizarea de studii. Un exemplu este și cel al neurologului canadian Adrian Owen, care a lansat un studiu online la nivel global, menit să arate cum Covid-19 afectează funcțiile cognitive. În cadrul acestuia vor fi implicați foști pacienți care au trecut printr-o infecție produsă de SARS-CoV-2.

Surse: bbc.co.uk, sciencenews.org, thelancet.com

Surse foto: istockphoto.com, pixabay.com

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Alte articole care te-ar putea interesa

  Vedeta Pro TV este însărcinată cu gemeni! Uite cum a dat vestea
  Vedeta Pro TV este însărcinată cu gemeni! Uite cum a dat vestea

  Încă o viitoare mămică în showbiz! Ramona Păuleanu, prezentatoarea rubricii meteo și corespondenta știrilor Pro TV, a anunțat că este însărcinată cu gemeni!

  Bursucul este îndrăgostit iremediabil de fetița lui. Uite cât de adorabilă este micuța
  Bursucul este îndrăgostit iremediabil de fetița lui. Uite cât de adorabilă este micuța

  Dansator, coregraf și vedetă de televiziune, Adrian Cristea (poreclit „Bursucul”) se mândrește cu o familie frumoasă. Este tatăl a două fete (una biologică și una...

  Fiica lui Kate Moss are deja 17 ani! Uite cât este de frumoasă
  Fiica lui Kate Moss are deja 17 ani! Uite cât este de frumoasă

  Lila Moss urmează şi ea o carieră în lumea fashion-ului, la fel ca mama ei. Descoperă cum arată adolescenta parcurgând articolul de mai jos!

  Cea mai amuzantă vloggeriță de la noi este însărcinată! Uite cum a făcut anunțul
  Cea mai amuzantă vloggeriță de la noi este însărcinată! Uite cum a făcut anunțul

  Te molipsește de fiecare dată cu bună ei dispoziție. Una dintre cele mai amuzante vloggerițe de la noi, care a participat și la emisiunea ”Chefi la cuțite” unde a ajuns...

  Cea mai frumoasă fetiţă din lume a împlinit 18 ani. Uite cum arată acum
  Cea mai frumoasă fetiţă din lume a împlinit 18 ani. Uite cum arată acum

  Thylane Blondeau, cunoscută încă de la o vârstă fragedă pentru defilările pe podium pentru creatori de modă celebri, continuă să facă parte din lumea modei. Descoperă...

  Oau! Fiica lui Virgil Ianțu, model pentru colecția Andreei Raicu la numai 15 ani! Uite cât este de frumoasă
  Oau! Fiica lui Virgil Ianțu, model pentru colecția Andreei Raicu la numai 15 ani! Uite cât este de frumoasă

  Andreea Raicu și Virgil Ianțu sunt prieteni vechi, de mai bine de 17 ani, de când prezentau împreună emisiunea-fenomen ”Big Brother”. Chiar dacă în showbiz...

  Îţi mai aduci aminte de Radu Sîrbu de la O-zone? Acum este tătic de 3 copii! Uite ce familie frumoasă are!
  Îţi mai aduci aminte de Radu Sîrbu de la O-zone? Acum este tătic de 3 copii! Uite ce familie frumoasă are!

  Unul dintre cei mai cunoscuţi membri ai trupei O-zone s-a remarcat în ultimii ani ca producător muzical. Deţine, alături de soţia sa, o casă de producţie muzicală şi este...

  © 2023 Qbebe