Cum descifrezi grețurile: ghid pentru când simți că ți-e rău și nu știi de ce

Irina Olteanu - Redactor Senior

Simți că îți este rău, dar nu înțelegi de ce? Nu este întotdeauna vorba despre sarcină. Îți explicăm în acest articol care sunt principalele motive pentru stările de rău cu care se confruntă organismul tău și ce poți să faci în sensul ameliorării lor.

1. Toxiinfecție alimentară

Aceasta apare când savurezi diverse alimente care nu au fost suficient preparate termic sau sunt contaminate cu diverse bacterii. Cel mai adesea, pe lângă deranjamente stomacale precum diaree, apare și o stare de greață și vărsături.

Remediu: corpul încearcă să elimine substanțele nocive pe care le-a ingerat, motiv pentru care este natural să experimentezi scaune diareice, greață și vărsături. În principiu te vei simți mai bine în decurs de 24 de ore. Când corpul tău reia procesul digestiv normal, poți apela la regimul alimentar specific diareic (banane, pâine prăjită, mere coapte etc.) pentru primele zile.

2. Efecte adverse ale medicamentelor

Se presupune că medicamentele te ajută să te simți mai bine, însă unul dintre efectele adverse cele mai frecvente este starea de greață. Antidepresivele, antibioticele și ibuprofenul sunt numai câteva exemple de medicamente care pot cauza greață. Asigură-te că citești cu atenție prospectul înainte de a administra un medicament sau un tratament.

Remediu: cel mai bun lucru pe care îl poți face este să discuți cu medicul care ți le-a prescris și să îi soliciți schimbarea lor. În cazul în care nu este disponibil, poți discuta și cu farmacistul.

cum descifrezi greturile

3. Arsuri în capul pieptului

Acest tip de arsuri nu au legătură cu inima, așa cum ți-ai putea imagina, ci mai degrabă cu conținutul stomacului care urcă pe esofag. Nu este o senzație deloc plăcută și poate veni însoțită și de o stare de greață.

Remediu: pentru o intervenție rapidă poți să administrezi un antiacid (de preferat să ai aprobarea prealabilă a medicului) și pe termen lung să eviți alimentele acide sau picante, alcoolul și cofeina.

4. Răul de mișcare

Răul de mișcare poate apărea atunci când călătorești cu mașina au pe apă. Este o senzație reală și te poate face să te simți amețit, să experimentezi o stare de greață și chiar să vomiți.

Remediu: pentru o calmare rapidă poți încerca să privești înspre orizont, să nu îți concentrezi privirea pe ecranul telefonului, să te așezi la volan – răul de mașină afectează de obicei doar pasagerii, să bei apă și să respiri aer curat. În cazul în care cunoști existența acestei probleme, poți să iei medicație antivomitivă chiar înainte de a călători pentru a preveni problema.

5. Ulcer

Procesul de ingerare a alimentelor atunci când te confrunți cu ulcer stomacal este dureros și poate fi însoțit de stare de greață.

Remediu: dacă suspectezi că ai un ulcer stomacal, ar trebui să apelezi la medic. Alte simptome care pot să însoțească ulcerul sunt durerea de stomac, scăderea în greutate, refluxul acid cronic, vărsături cu sânge și senzație de plenitudine la scurt timp după masă.

6. Alimentația ta

O situație mai des întâlnită decât ai putea crede, consumul de alimente care nu sunt bine digerate, precum alimente grase sau picante pot cauza greață, la fel ca și consumul de alimente la care ai o alergie.

Remediu: menține un jurnal alimentar și notează când simți starea de greață pentru a descoperi care sunt alimentele pe care trebuie să le eviți.

cum descifrezi greturile

7. Sarcina

Atunci când o femeie spune că simte o stare de greață, primul gând care apare în mintea majorității oamenilor este sarcina. Starea de greață apare în primele stadii într-un procent de 50-90% dintre sarcini, vărsăturile fiind prezente în procent de 25-55%.

Remediu: în primul rând efectuează un test de sarcină. În cazul în care este pozitiv, trebuie să mergi la medic pentru consult specializat.

Alți factori care pot cauza starea de rău: durerea intensă, stresul (teama), probleme ale vezicii biliare, enteroviroze, mâncat excesiv, o reacție față de anumite mirosuri, atac de cord, contuzie sau lovitură la cap, tumoare cerebrală, unele forme de cancer, bulimia sau alte tulburări psihologice, gastropareză (golirea lentă a stomacului – la persoanele cu diabet), ingerarea de toxine sau cantități mari de alcool, obstrucție intestinală, apendicită.

De reținut

Toți stimulii care cauzează starea de greață funcționează prin intermediul centrului de vomă din creier, care conferă senzația de greață și coordonează actul fizic de vărsătură.

De obicei vărsăturile nu reprezintă un pericol pentru sănătate, însă pot constitui un semn al unei boli mai grave. Astfel de exemple sunt contuziile, meningita, blocajul intestinal, apendicita și tumorile cerebrale. O altă preocupare o reprezintă deshidratarea; adulții au șanse mai mici de deshidratare deoarece pot depista simptomele sale (sete crescută și buze sau gură uscată).

Momentul în care apare starea de greață sau vărsăturile pot indica cauza. Atunci când acestea apar la scurt timp după o masă, greața sau vărsăturile pot fi cauzate de o toxiinfecție alimentară, gastrită (inflamația mucoasei stomacale), ulcer sau bulimie. Greața sau vărsăturile la interval de 8 ore după o masă pot indica toxiinfecția alimentară. Anumite bacterii din alimente, precum salmonella pot să necesite un timp mai îndelungat pentru a produce simptome. Regula pentru adulți este să meargă la medic dacă vărsăturile persistă mai mult de o zi, diareea și vărsăturile mai mult de 24 de ore sau dacă apar semne de dedhidratare.

Când trebuie să mergi de urgență la medic: dacă starea ta de greață este însoțită de o durere de piept puternică, de o durere intensă de cap și de durere în mâna ta stângă (poate fi vorba despre un atac de cord), dacă nu ai reușit să mănânci sau să bei nimic mai mult de 12 ore, dacă starea de greață nu se ameliorează în decurs de 24 de ore sau timp de mai multe zile și există posibilitatea să fii însărcinată, dacă resimți dureri de cap, gât înțepenit, dificultate în respirație și stare de confuzie, dacă există sânge în vomă, dacă ai o stare de letargie sau confuzie, dacă ai o durere abdominală puternică sau respirație/puls rapid, diaree, dacă remediile de acasă nu funcționează și apare deshidratarea.

Surse: www.cosmopolitan.co.za;www.webmd.com;www.medicinenet.com;www.healthline.com

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Alte articole care te-ar putea interesa

  Simona Gherghe și-a dus fetița pentru prima oară la grădiniță: "A doua zi a plâns rău, rău, rău!"
  Simona Gherghe și-a dus fetița pentru prima oară la grădiniță: "A doua zi a plâns rău, rău, rău!"

  Simona Gherghe (43 de ani) este fericita mamă a doi copii, care, ca noi toate, se confruntă cu aceleași situații specifice copiilor mici dar și cu problemele aduse de pandemie....

  Cum să descifrezi limbajul dragostei copilului tău și să devii un părinte mai bun
  Cum să descifrezi limbajul dragostei copilului tău și să devii un părinte mai bun

  Fiecare dintre noi ne exprimăm dragostea și o primim în mod diferit. Cu cât înțelegem mai profund acest aspect, cu atât avem șanse să ne bucurăm de relații mai...

  Ghid de interpretare a desenelor copiilor. Cum știi ce mesaj vrea să îți transmită copilul tău
  Ghid de interpretare a desenelor copiilor. Cum știi ce mesaj vrea să îți transmită copilul tău

  Desenele realizate de copii i-au fascinat dintotdeauna pe psihologi, pe cercetători, pe cadrele didactice și pe părinți, atât de dornici să le descifreze semnificațiile. Adesea,...

  6 tehnici de negociere cu copilul când simți că îți pierzi mințile
  6 tehnici de negociere cu copilul când simți că îți pierzi mințile

  Negocierea cu un copil se poate dovedi o reală corvoadă, dat fiind faptul că cei mici se pricep de minune la diverse tactici de convingere și de a-și impune punctul de vedere....

  Ce simți când rămâi însărcinată
  Ce simți când rămâi însărcinată

  Chiar dacă nu ești încă însărcinată, cu certitudine că te întrebi adesea ce vei simți când se va întâmpla acest lucru. Așa cum vei afla...

  Cum să construiești sănătatea mintală a copilului tău! Mini-ghid pentru toți părinții!
  Cum să construiești sănătatea mintală a copilului tău! Mini-ghid pentru toți părinții!

  Poate ca te intrebi cand si mai ales cum sa construiesti sanatatea mintala a copilului tau. Nu, nu este o idee SF sa te ocupi de asta cat mai devreme posibil. Iata un mini-ghid realizat de...

  Când și cum se consumă peștele în sarcină. Ghid pentru viitoarele mamici
  Când și cum se consumă peștele în sarcină. Ghid pentru viitoarele mamici

  Este interzis peștele în sarcină? Majoritatea viitoarelor mămici evită să mănânce pește în timpul sarcinii din cauza mercurului prezent în anumite specii...

  ”Mama, să știi că eu sunt gay!”. Cum am reacționat când băiatul meu a avut curajul să spună adevărul
  ”Mama, să știi că eu sunt gay!”. Cum am reacționat când băiatul meu a avut curajul să spună adevărul

  Aseară, pe când stăteam relaxată în canapea la un film, m-a sunat unul dintre băieții mari, Victor, care acum are 21 de ani și este student la Drept. Sunt așa de...

  © 2022 Qbebe