Dacă folosești crema cu protecție solară corpul nu mai absoarbe vitamina D?

Irina Olteanu - Redactor Senior

S-a considerat un timp îndelungat că atunci când folosești cremă cu protecție solară împiedici corpul să se mai bucure de aportul de vitamina D adus de expunerea la razele soarelui, concluzie susținută de studii și de autorități importante din domeniul medical. Află în continuare la ce concluzii a ajuns un studiu știintific recent despre acest subiect.

Vitamina D, importantă pentru funcționarea corpului uman

Vitamina D este o vitamină care poate fi sintetizată în condițiile expunerii la soare, fiind esențială pentru sănătatea oaselor. Este produsă de piele ca răspuns la radiația ultravioletă din partea luminii solare; nu există niciun risc de a produce prea multă vitamina D în urma expunerii la soare, dar trebuie să te protejezi deoarece radiațiile ultraviolete constituie și o cauză importantă a cancerului de piele. Cantitatea de vitamina D conținută în suplimente alimentare este uneori exprimată în unități internaționale, 40 UI fiind echivalentă la 1 microgram de vitamina D; valorile se aplică și adulților (inclusiv gravide și femei care alăptează, vârstnici și copii cu vârsta 11-17 ani).

Ca urmare a unei deficiențe de vitamina D observată la nivel global, s-au pornit controverse cu privire la modul în care poate fi atins un nivel sănătos al acesteia, limitând în același timp riscul de cancer al pielii. Au existat păreri că deficiența de vitamina D poate fi declanșată de metodele de protecție împotriva radiațiilor solare.

Au fost însă publicate trei studii separate de către experți din Londra și Australia în Revista Britanică de Dermatologie, concluzionând că utilizarea cremei solare nu are un impact asupra cantității de vitamina D pentru majoritatea persoanelor.

crema cu protectie solara 

Informații despre studii - legătura dintre crema de protecție solară și absorbția de vitamina D

- Primul studiu a fost desfășurat de o echipă de cercetare din partea King's College Londra, participanții fiind împărțiți în patru grupuri. Cu excepția celor din grupul de control, aceștia au mers într-o vacanță de o săptămână într-o zonă cu un indice UV ridicat. 20 de persoane au primit un produs cu protecție solară de 15, atât pentru UVA, cât și UVB. Încă 20 de persoane au primit o protecție solară generală, cu SPF 15, dar cu protecție UVA mai redusă. Cele două grupuri au primit instrucțiuni pentru utilizarea corectă a produselor ca să atingă factorul de protecție solară indicat. În schimb, 22 persoane și-au folosit propriul produs fără nicio instrucțiune, iar 17 persoane au format un grup de control care a rămas în Polonia. Au fost prelevate mostre de sânge de la participanți cu 24 de ore înainte și cu 24-48 de ore după vacanță.
S-a constatat că produsele cu SPF 15 aplicate în cantitate suficientă pentru a preveni arsurile solare au permis o îmbunătățire semnificativă a nivelului de vitamina D. Produsul de protecție solară general a permis de asemenea o sinteză mai mare de vitamina D decât un produs protector cu UVA redus. Cercetătorii au susținut că a fost posibil acest lucru deoarece primul produs, ca urmare a compoziției, transmite mai mult UVB decât cel din urmă. Persoanele care și-au folosit propriile produse au prezentat de asemenea o sinteză semnificativă de vitamina D, dar s-au confruntat cu arsuri solare. Cercetătorii au fost de părere că s-a datorat unei utilizări improprii a produselor de protecție solară.

- Cel de-al doilea studiu a fost desfășurat de cercetătorii de la Institutul de Cercetare Medicală Berghofer din Australia și din Universitatea Națională Australiană. Aceștia au revăzut toate studiile experimentale publicate, studiile pe teren și studiile observaționale publicate între 1970 și 2017, ce însumau 75 de articole. Au descoperit că acele studii experimentale, folosind surse de lumină artificială într-un laborator, susțin riscul teoretic ca produsele de protecție solară pot afecta absorbția vitamiei D. Însă dovezile relevate de studiile de teren și observaționale, care implică situații reale cu lumină naturală, sugerează că riscul este de fapt unul redus. 

- Al treilea studiu prezintă descoperirile unui panel internațional de 13 experți a concluzionat că folosirea produselor de protecție solară are șanse reduse să afecteze producția de vitamina D, iar protecția UVA nu influențează gradul de sintetizare al vitaminei D.

crema cu protectie solara

Opinii ale specialiștilor implicați în studiu

Autorul principal al primului studiu, Profesorul Antony Young din King College Londra, subliniază că "Lumina soarelui este principala sursă de vitamina D. Produsele de protecție solară pot împiedica arsurile solare și cancerul de piele, dar există un grad important de nesiguranță cu privire la efectele acestora asupra cantității de vitamina D. Studiul nostru, în timpul unei săptămâni de vreme perfectă în Tenerife, a demonstrat că produsele de protecție solară, chiar dacă sunt folosite în mod optim pentru a preveni arsurile solare, au permis o sinteză excelentă a vitaminei D."

Holly Barber, din partea Asociației Britanice a Dermatologilor, a declarat că „abilitatea de a obține protecția adecvată de soare pentru a evita arsurile solare, un factor de risc al cancerului de sân, deși nu are un impact asupra producției de vitamina D, este cu adevărat încurajatoare. Riscul de deficiență de vitamina D în urma expunerii la soare a fost descoperit a fi redus, prin urmare sunt șanse mici să depășească beneficiile produselor solare pentru prevenirea cancerului de piele. Sunt necesare cercetări suplimentare asupra produselor cu SPF 30 și mai mare, deoarece acestea sunt cele recomandate pentru protecție optimă în situații reale. Persoanele cu tip de piele mai închis sunt expuse unui risc mai mare de deficiență de vitamina D și unui risc mai mic de cancer de piele, prin urmare sunt necesare cercetări suplimentare pentru a observa modul în care aceste descoperiri se aplică lor.„

Experții susțin că aceste concluzii îi vor convinge pe oameni să se protejeze de cancerul de piele și va ajuta la demontarea mitului că produsele de protecție solară împiedică asimilarea de vitamina D.

Citește și: Se mai absoarbe vitamina D dacă folosim creme cu protecție solară? Ce spune specialistul 

Surse: www.dailymail.co.uk; https://headtopics.com; https://metro.co.uk

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Alte articole care te-ar putea interesa

  Alertă! Aceste creme de protecție solară au fost retrase de pe piață. ”Consumatorii sunt sfătuiți să arunce aceste produse”.
  Alertă! Aceste creme de protecție solară au fost retrase de pe piață. ”Consumatorii sunt sfătuiți să arunce aceste produse”.

  Alertă medicală după ce Johnson & Johnson a restras voluntar de pe piață produse destinate protecției solare care conțin un ingredient chimic ce cauzează cancer.

  De ce nu folosesc și nu voi folosi vreodată crema de soare pentru copiii mei
  De ce nu folosesc și nu voi folosi vreodată crema de soare pentru copiii mei

  În timp ce majoritatea părinților nici nu concep să își lase copiii să se joace în soare fără să le aplice pe piele creme cu cel mai ridicat factor de protecție...

  Dacă soțul nu-ți poate accepta corpul după ce ai născut, schimbă-l!
  Dacă soțul nu-ți poate accepta corpul după ce ai născut, schimbă-l!

  Printre cele mai însemnate provocări din viața unei femei sunt și transformările corpului din perioada postpartum. Din confesiunea din articolul de mai jos vom afla cât de...

  Pielea ta nu mai arată deloc ca înainte de naștere? Ai deficit de vitamina B!
  Pielea ta nu mai arată deloc ca înainte de naștere? Ai deficit de vitamina B!

  Printre transformările cu care te vei confrunta în primele luni de după ce devii mamă se află și cele care privesc pielea. Începute în sarcină, acestea continuă...

  Ce schimbări negative au loc în corpul tău dacă nu dormi suficient
  Ce schimbări negative au loc în corpul tău dacă nu dormi suficient

  Potrivit specialiştilor, o persoană adultă ar trebui să beneficieze de 7-9 ore de somn pe noapte pentru a se bucura de o stare de sănătate cât mai bună. În schimb, dacă...

  Cea mai importantă vitamină pentru un somn liniştit
  Cea mai importantă vitamină pentru un somn liniştit

  Alături de prezența unor rutine zilnice bine puse la punct, nutienții sunt și ei de mare ajutor când vine vorba despre asigurarea unui somn sănătos. Printre aceștia se află și...

  Răcești de mai multe ori pe an? Posibil să ai lipsă de vitamina D
  Răcești de mai multe ori pe an? Posibil să ai lipsă de vitamina D

  Vitamina D este o vitamină solubilă în grăsime și face parte dintre cei mai valoroși nutrienți pentru organismul uman, fiind indispensabilă pentru sănătatea fizică și...

  5 ponturi pentru viitoarele mamici: Ce trebuie sa stii despre corpul tau ca sa ramai gravida mai usor
  5 ponturi pentru viitoarele mamici: Ce trebuie sa stii despre corpul tau ca sa ramai gravida mai usor

  Te gandesti sa devii mamica? Atunci probabil ca mintea iti zumzaie de preocupari legate de vitamine prenatale si teste de ovulatie. Exista insa multe alte lucruri pe care e bine sa le stii...

  © 2022 Qbebe