Ești dezordonat? Cercetătorii spun că poți să ajungi să suferi de această boală

Ești dezordonat? Cercetătorii spun că poți să ajungi să suferi de această boală

Alina Nedelcu - Redactor Senior

Să păstrăm ordinea nu este mereu un obiectiv ușor de atins, dar pentru sănătatea noastră este indicat să ne străduim să îl realizăm. Așa cum vom afla și din articolul de mai jos, un mediu în care domnește dezordinea ne poate afecta mai mult decât ne imaginăm, fie că este vorba despre locuință, fie că este vorba despre locul de muncă. Să vedem cum am putea proceda pentru a evita să stăm în dezordine și astfel să reușim să fim mai sănătoși și mai plini de energie.

La ce probleme de sănătate poate să conducă dezordinea

Cercetările din ultimii ani au arătat că dezordinea ne poate afecta sănătatea, atât din punct de vedere psihic, cât și fizic.
În ceea ce privește starea noastră psihică, studiile au demonstrat că dezordinea este o sursă majoră de stres, fie că este vorba despre cea de acasă, fie că este vorba despre cea de la locul de muncă. Astfel, un studiu din anul 2009 a demonstrat că oamenii care trăiesc în case în care lucrurile sunt în dezordine sunt mai deprimați, mai obosiți și au un nivel mai ridicat al cortizolului (Acest hormon este produs de către glandele suprarenale și este responsabil cu capacitatea organismului de a răspunde la stres) în corp. De aceea, ei se vor simți mereu lipsiți de energie, vor fi mai predispuși să se confrunte cu oboseala cronică și cu tot felul de boli generate de stres (cum ar fi maladii cardiovasculare).
În același timp, psihologii consideră că dezordinea ne poate face mai anxioși, ne poate crea senzația că suntem neajutorați și copleșiți. Practic, haosul din preajmă va avea asupra noastră următoarele efecte:
• Ne va copleși cu tot felul de stimuli (vizuali, olfactivi, tactili), făcându-ne să fim mai agitați decât ar fi normal
• Ne va distrage de la lucrurile asupra cărora ar trebui de fapt să ne concentrăm
• Din cauza dezordinii ne va fi mult mai greu să ne relaxăm
• Dezordinea îi va transmite creierului nostru mesajul că este mereu ceva de făcut, ceea ce ne va face să fim într-o permanentă stare de alertă
• Putem fi adesea cuprinși de anxietate pentru că, de exemplu, niciodată nu găsim ceea ce avem nevoie sau pentru că știm că ne va lua mult timp să găsim lucrurile respective

Femeie care se simte coplesita de probleme

• Dezordinea ne va face să ne simțim vinovați și frustrați, atât acasă, cât și la locul de muncă, mai ales dacă este vorba despre venirea unor oaspeți neașteptați- În plus, aceste situații ne pot face să intrăm în panică, alimentându-ne anxietatea și temerile
• Întrucât dezordinea afectează capacitatea noastră de a ne organiza și de a crea, este foarte probabil să ne predispună către frustrare și anxietate, cu precădere în clipele în care ar trebui să găsim soluții pentru rezolvarea unor probleme urgente

Referitor la relația dintre sănătatea fizică și dezordine, oamenii de știință cred că aceasta din urmă ne poate crea probleme deoarece:
Ne poate crește predispoziția spre afecțiuni respiratorii sau le poate agrava pe cele deja existente- De pildă, praful acumulat sub grămezile de lucruri din casă va provoca tot felul de reacții alergice sau chiar crize de astm. Cu atât mai mult cu cât praful va persista, cu atât vor crește riscurile pentru sănătatea aparatului nostru respirator.
Oamenii care trăiesc în dezordine vor fi mai tentați să nu aibă o alimentație sănătoasă- Din acest punct de vedere, un studiu efectuat în anul 2013 a arătat că persoanele ce locuiau în case ordonate alegeau gustări mai sănătoase decât acelea care trăiau în case dezordonate. Explicația pentru acest fenomen este următoarea: din cauza dezordinii, vom resimți mai puternic stresul și vom simți mai des nevoia să facem demersuri menite să ne relaxeze, printre acestea numărându-se inclusiv opțiunea pentru alimente mai puțin sănătoase sau obiceiul de a mânca prea mult.
Dezordinea poate fi o amenințare pentru siguranța noastră- Spre exemplu, specialiștii în prevenirea incendiilor consideră că o aglomerare prea mare de obiecte (cum ar fi cutii, grămezi de hârtii etc.) în casă poate să blocheze accesul spre uși și ferestre și asfel ne va pune în pericol

Exemple de efecte negative pe care dezordinea le poate avea asupra noastră

Dezordinea îi va face mai nefericiți pe copii
Un studiu efectuat de către „Institutul Național de Sănătate Mentală" (SUA) a demonstrat că micuții ce locuiesc în case dezordonate sunt mai stresați, mai anxioși și le este mai greu să-și facă prieteni, prin comparație cu aceia care se bucură de un mediu dominat de ordine.

Poate să afecteze o relație de cuplu
În special dacă unul dintre parteneri urăște dezordinea este foarte posibil să izbucnească adesea conflicte între ei cu privire la atmosfera din casă. Dacă se produc repetat, acestea pot deteriora considerabil relația și pot duce în final la o despărțire.

Din cauza dezordinii putem deveni mai izolați
Dacă nu avem o casă ordonată vom fi mai puțin dispuși să ne invităm rudele și prietenii. În aceste condiții, vom deveni mai retrași și vom beneficia de mai puțină interacțiune socială, lucru care nu va fi benefic pentru sănătatea noastră.

O persoană care trăiește într-un mediu dezordonat va avea mai puțin timp pentru a-și îndeplini sarcinile de la locul de muncă
Un alt studiu al „Institului Național de Sănătate Mentală" (SUA) arată că, dacă suntem dezordonați, vom fi mai predispuși spre niveluri mari de anxietate, ceea ce ne va împiedica să ne finalizăm toate treburile. Din acest motiv, vom deveni mult mai stresați și nu vom mai avea suficient timp să avem și momente de relaxare.
Tot din cauza incapacității de a ne organiza eficient la locul de muncă, având în preajmă dezordine, putem să ratăm șansele de a fi promovați, arată un studiu de anul trecut.

Dezordinea poată să scadă nivelul de productivitate de la locul de muncă
Pentru că dezordinea ne împiedică să ne concentrăm, oferindu-ne un număr prea mare de stimuli, ea este responsabilă și de scăderea productivității noastre. Această concluzie le aparține experților din cadrul „Institutului de Neuroștiiință al Universității Princeton" (SUA), ce au observat că dezordinea ne va aduce în față numeroși stimuli vizuali, care sunt în competiție pentru a ne atrage atenția. Atfel, din cauza acestora, nu ne vom putea concentra pe lucrurile cu adevărat importante, care ne-ar putea ajuta să ne facem treburile mai eficient.

Ce am putea face pentru a nu mai avea de suferit din cauza dezordinii

Un studiu al „UCLA" (University of California, Los Angeles) a ajuns la concluzia că noi, femeile, suntem mai afectate decât bărbații când este este vorba despre dezordine. Astfel, s-a observat că femeile au un nivel mai ridicat al cortizolului, prin comparație cu bărbații, dacă în preajma lor este haos.
Pentru ca dezordinea să nu pună stăpânire pe viața noastră, nici acasă, dar nici la locul de muncă, experții ne recomandă să ținem cont și de următoarele sfaturi:
Să transformăm eliminarea dezordinii într-o activitate de familie
Când se întâmplă ca în casa noastră să fie multă dezordine, nu este indicat să ne ocupăm singure să punem lucrurile la locul lor. Pentru a-i obișnui și pe ceilalți să-și asume responsabilitatea, este ideal să-i antrenăm și pe ei într-o astfel de activitate. Inclusiv cei mici ne vor putea fi de ajutor! Important este să vă organizați cât mai bine, fiecare să facă treaba la care se pricepe cel mai bine, iar rezultatele pozitive nu vor întârzia să apară.

Mama ce doreste sa isi convinga sotul si copiii sa faca ordine

Stabiliți niște spații pentru depozitare adecvate
Indiferent de încăperea din casă în care vă aflați sau dacă este vorba despre biroul de la serviciu, va fi esențial să aveți asemenea spații. Numai așa veți putea găsi oricând ceea ce aveți nevoie și nu veți mai pierde timp și energie în acest scop.

Citește și: 10 trucuri de organizare de la cea mai organizată femeie de pe Internet

Dacă am luat ceva dintr-un loc anume, este bine să-l punem la locul său după ce am terminat cu el

Va fi un obicei sănătos, care nu este dificil de pus în practică și  ne poate scuti de mult stres.

Scăpați de toate lucrurile de care nu mai aveți nevoie
Pentru a evita ca în casa sau la locul de muncă să domine haosul, încercați să faceți o triere strictă a lucrurilor. Dacă nu mai aveți nevoie de o parte de ele, fie le veți dona, fie le veți muta undeva unde să nu încurce pe nimeni, fie le veți duce la un centru special de reciclare. Va fi mult mai bine decât să fiți în situația să vă împiedicați oricând de ele!

Citește și: 29 de lucruri pe care poți, în sfârșit, să le arunci

Încearcă să găsești soluții pentru multitudinea de hârtii de la serviciu
În special în perioadele în care ai mult de printat, cu siguranță vei ajunge să fii înconjurată de hârtii. Ca să nu ajungi să fii sufocată de ele, cel mai bine va fi să faci o triere atentă printre ele și să le duci într-un spațiu în care să nu incomodeze pe nimeni. Sau dacă nu reușești și ești sigură că nu îți vor fi de folos, ar fi bine să le duci la un centru specializat în colectarea de hârtie.

Încearcă să nu lași perioade mari de timp în care nu îți faci ordine în birou
Chiar dacă adesea ți se pare greu să te apuci de așa ceva, vei vedea că vei fi răsplătită pentru eforturile tale. Poți să-ți fixezi niște perioade speciale pentru curățenia de la muncă astfel încât să nu fii copleșită de tot felul de lucruri inutile, care nu ar face altceva decât să-ți distragă atenția și să te obosească. Vei fi uimită să vezi cât de ușor te vei putea concentra când ai un birou curat, când știi de toate lucrurile de acolo!

Voi v-ați gândit până acum la faptul că și dezordinea poate să ne creeze tot felul de probleme de sănătate?

Surse:
www.huffingtonpost.com, www.parentingisnteasy.co, www.psychologytoday.com

Articolul urmator
O mămică de 32 de ani și-a pierdut brusc auzul și văzul. Ulterior, doctorii au descoperit că are o boală rară de inimă
O mămică de 32 de ani și-a pierdut brusc auzul și văzul. Ulterior, doctorii au descoperit că are o boală rară de inimă

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Boala gura mana picior. Tot ce trebuie sa stii despre aceasta boala a copilariei. Atentie, a inceput sezonul!
    Boala gura mana picior. Tot ce trebuie sa stii despre aceasta boala a copilariei. Atentie, a inceput sezonul!

    Boala gura mana picior este foarte des intalnita, mai ales in randul copiilor din colectivitate. Boala este o infectie virala ce cauzeaza ulcere bucale si bubite pe maini si talpi. Desi nu...

    Sticlele de apă reutilizabile depozitează mai multe bacterii decât un vas de toaletă, spun cercetătorii
    Sticlele de apă reutilizabile depozitează mai multe bacterii decât un vas de toaletă, spun cercetătorii

    Ce noroc că nu putem vedea bacteriile, pentru că altfel, nu cred că am mai vrea să atingem nimic. În acest sens, un studiu din 2023 arată că o sticlă reutilizabilă pentru apă...

    Realitatea dură a endometriozei. Mărturia sinceră și dureroasă a unei femei care a trecut prin această boală
    Realitatea dură a endometriozei. Mărturia sinceră și dureroasă a unei femei care a trecut prin această boală

    O mămică ne împărtășește prin ce experiențe dificile a trecut de când se luptă cu endometrioza – o boală care reprezintă cea mai comună cauză a infertilității...

    Spune-mi cum folosești Social Media ca să îți spun ce fel de părinte ești
    Spune-mi cum folosești Social Media ca să îți spun ce fel de părinte ești

    Să fii părinte în 2022 nu este lucru ușor, iar să fii și un părinte model, devine o adevărată provocare. Mamele și tații din ziua de azi trebuie să se lupte cu mult mai...

    Te simți singură? Cum poți scăpa de această senzație
    Te simți singură? Cum poți scăpa de această senzație

    Singurătatea poate fi dificil de înfruntat și poate începe să-ți afecteze sănătatea mintală, făcându-te să te simți tristă, deprimată. Uneori, dacă te lupți,...

    Fetița mea este singura persoană din lume care suferă de această boală. Nu știu cât va mai trăi
    Fetița mea este singura persoană din lume care suferă de această boală. Nu știu cât va mai trăi

    Hannah Wood este mama unei fetițe de 7 ani despre care se crede că este singura din lumea care suferă de o mutație genetică ce determină o întârziere a dezvoltării și...

    Cum o să ajungi să te îmbogătești, în funcție de zodie
    Cum o să ajungi să te îmbogătești, în funcție de zodie

    Cum poți să te îmbogățești în funcție de data nașterii și de semnul zodiacal care te reprezintă? Regăsește-ți calități nebănuite în rândurile ce...

    Semne pe care nu le poți trece cu vederea și care îți spun că sunteți suflete pereche
    Semne pe care nu le poți trece cu vederea și care îți spun că sunteți suflete pereche

    Te afli în relația potrivită? Ai șanse să îmbătrânești alături de jumătatea ta? Cum știi că ți-ai găsit sufletul pereche? Ține cont de aceste semne și dacă...

    © 2024 Qbebe