Studiu: Femeile sunt mai productive în carieră după ce devin mame

Alina Nedelcu - Redactor Senior

Una dintre cele mai mari provocări din viața unei femei este să reușească să îmbine viața profesională cu cea de mamă. Din articolul de mai jos veți afla că acest lucru nu este imposibil, că tocmai calitățile pe care le-am dobândit după ce am devenit mame ne pot ajuta să ne bucurăm de succes și în carieră. Pentru a ne convinge mai mult de așa ceva, ne putem baza pe studiile prezentate, precum și pe sfaturile venite din partea specialiștilor.

După ce devin mame, productivitatea la locul de muncă poate să crească

Dacă de-a lungul timpului s-a considerat că, odată ce o femeie devine mamă, cariera ei este în pericol, studii din ultimii ani arată că în realitate lucrurile nu stau chiar așa. Dimpotrivă, un studiu din acest an a arătat că, odată ce devenim mame, productivitatea noastră de la locul de muncă poate să crească.
Experții de la „Universitatea din Kent" (Marea Britanie) au efectuat o cercetare pe un grup de 10.000 de femei-economist. S-a dovedit că femeile ce au copii au și rezultate mai bune la serviciu.
De asemenea, același studiu a arătat că femeile ce sunt și mame pot fi manageri mai buni, în condițiile în care s-au obișnuit să fie mai flexibile, mai adaptabile și să-și gestioneze mai bine timpul.

În același timp, neurologii au sesizat că există modificări importante în creierul celor ce devin mame. De exemplu, niște imagini surprinse în timpul RMN-urilor efectuate pentru un număr de 25 de femei care au devenit mame pentru prima dată au scos la iveală următorul aspect: deși se poate semnala o reducere a materiei cenușii din anumite zone ale creierului, acest lucru nu înseamnă că se poate vorbi de o diminuare a funcțiilor existente. Din contră, neurologii olandezi afirmă că rețelele neuronale se structurează mai bine și că există îmbunătățiri la nivelul inteligenței emoționale.

Un alt studiu, realizat în SUA, a dovedit că mamele fac față mai bine stresului decât femeile ce nu au copii, de aceea sunt mai productive la locul de muncă și reacționează mai bine în situațiile limită. Explicația pentru acest fenomen este următoarea: amigdala de la nivelul creierului funcționează mai bine, în urma experiențelor avute de mame (Amigdala este zona responsabilă cu senzația de frică, cu anxietatea și panica). În aceste condiții, mamele nu vor fi tentate să reacționeze prin fugă, prin retragere în situații dificile ce pot surveni oricând în viața profesională.
Totodată, cercetătorii au mai putut să sesizeze și următoarele aspecte: mamele se organizează mult mai bine la locul de muncă, întrucât sunt nevoite mereu să facă acest demers pentru a-și putea îndeplini responsabilitățile pe care le au. Ca urmare, ele pot fi mai eficiente, ceea ce le va crește și productivitatea.

Când vorbim despre productivitatea unei femei la locul de muncă, spun psihologii, nu putem uita că ele sunt și mai bune când vine vorba despre abilitatea de a negocia. Din nou, faptul că o mamă este nevoită mai tot timpul să negocieze cu al ei copil, o va ajuta să exceleze din acest punct de vedere și la serviciu.

Mama ce vorbeste la telefon si lucreaza cu bebelusul in brate

Un alt studiu semnificativ în legătură cu relația care există între maternitate și productivitatea în carieră este unul realizat în anul 2014, în SUA. Conform acestuia, femeile din grupul de studiu au fost selecționate tot din rândul economiștilor (precum în cadrul studiului realizat în acest an), iar concluziile au fost acestea:
• Femeile cu copii aveau mai multă forță de muncă și mai multă ambiție în a-și îndeplini cu succes sarcinile
• Acestea puteau să realizeze mai ușor și mai eficient cerințele competitive
• Mamele au fost cele ce au avut parte de mai multe avansări pe scara profesională

Mama ce lucreaza la birou alaturi de bebelusul ei

De altfel, studiul menționat a demonstrat că inclusiv mamele ce au doi sau chiar trei copii, s-au dovedit a fi mai productive la muncă, fiind experte în gestionarea eficientă a timpului.
Aceste concluzii au fost vizibile mai ales în rândul femeilor cu vârsta cuprinsă între 30 și 34 de ani, dar care aveau alături de ele un partener ce le susținea, fie că erau sau nu căsătorite cu acesta. Și alte studii au ajuns la concluzii similare în ceea ce privește importanța ca o femeie cu copii să fie susținută și de partenerul ei când vine vorba despre asumare și a unor angajamente din viața profesională.

Pentru a ne convinge și mai mult asupra faptului că a avea copii nu înseamnă să renunți la viața profesională și că aceștia ne pot schimba în bine și din acest punct de vedere, ar trebui să ne raportăm la exemplele de femei de succes din prezent, ce îmbină viața de mamă cu cariera.
De pildă, specialiștii englezi ne dau următoarele exemple: designer-ul hainelor purtate de Prințul George din Familia Regală Britanică, Rachel Riley, este și mamă, la fel și unul dintre designerii britanici care le-a creat ținute unor vedete precum David Beckham, Sarah Jessica Parker sau Beyoncé.
În același timp, femei celebre precum Serena Williams, actrițele Emilia Fox, Emily Blunt sau Maggie Gyllenhal, toate au demonstrat faptul că de când au devenit mame au parcă mai mult succes decât atunci când nu aveau copii.

Nu în ultimul rând, femei ce se află în fruntea unor companii mari, precum Amazon, sunt și ele mame și au și o carieră strălucită. Spre exemplu, Fiona McDonnell, Director pe Europa la secțiunea Bere, Vinuri și Băuturi Spirtoase din cadrul „Amazon" este mama unei fetițe de 6 ani.

Citește și: 13 secrete pe care numai mămicile care muncesc le cunosc

Ce poți să faci pentru a reuși să îmbini mai ușor statutul de mamă cu acela de femeie de carieră

Pentru a reuși să ne menținem standardele dorite și în planul vieții profesionale, nu numai în cadrul familiei, este necesar să încercăm să punem în practică sfaturile unor specialiști. Iată câteva dintre acestea:
Este important să nu ne mai comparăm cu alte mame când vine vorba despre implicarea în activitățile copiilor noștri
De exemplu, chiar dacă știm că anumite mame au mai mult timp pentru a petrece timp alături de copiii lor în cadrul unor anumite activități extracurriculare (cum ar fi cele de voluntariat de pildă), nu ne va fi de niciun folos să ne plângem că noi nu reușim să le fim suficient alături.
Mult mai bine va fi să ne orientăm doar spre activitățile cu impact major asupra copiilor (cum ar di serbările de la grădiniță/de la școală, petrecerile organizate cu părinții și copiii etc.), astfel încât prezența noastră să se facă mai mult simțită, iar al nostru copil să fie cât mai încântat.

Discută cu cei dragi și vezi cum arată viața voastră în ansamblu
Ca să nu-ți mai faci mereu griji că poate nu te ocupi îndeajuns de famile, aruncă o privire asupra modului în care se simt cei dragi. Dacă observi că sunt liniștiți, fericiți și că reușiți totuși să petreceți timp împreună, înseamnă că lucrurile sunt sub control și că nu trebuie să te chinuiești să-ți faci mari ajustări în program.

Încearcă să analizezi timpul pe care-l poți petrece cu familia și în perspectivă
Pentru a reuși să te organizezi cât mai bine și să poți să fii cât mai mult timp cu familia, încearcă să-ți planifici timpul pe termen lung. Procedând așa, vei vedea din timp ce modificări ar trebui să faci pentru a vă bucura de momentele împreună.

Solicită sprijinul partenerului tău
Așa cum am văzut și din studiile de mai sus, femeile care sunt productive la locul de muncă au alături de ele un partener de nădejde. Nu ezita deci și solicită-l și pe partenerul tău la tot felul de treburi, astfel încât să deveniți o adevărată echipă, capabilă să facă față și celor mai dificile situații.

Stabilește-ți clar domeniul de activitate
De exemplu, dacă nu-ți place să pleci în călătorii pe neașteptate sau să stai toată ziua să cauți clienți, atunci este clar că nu ar trebui să te implici în domenii precum turismul, real-estate-ul, marketing-ul sau orice altceva ce ar presupune asemenea activității.
Ca să simți că ești într-adevăr productivă în ceea ce faci, este esențial să-ți placă foarte mult. Astfel, vei fi mai dispusă să te împarți între locul de muncă și viața de familie.

Învață și să spui Nu
Chiar dacă nu îți place să refuzi, pentru a reuși să împaci viața de mamă cu cea profesională este foarte important să înveți să pui și limite.
Practic, este nevoie să îți faci cunoscute așteptările, programul pe care îl vrei, precum și obiectivele pe care îți dorești să le atingi. De exemplu, învață să spui și „Nu"când ți se cere să pleci urgent într-un anumit weekend, dar tu vrei să stai cu cei dragi, acasă.
Iar când faci așa ceva, învață să nu te simți vinovată și orientează-te mai ales spre activitățile ce te vor pune în valoare și care îți permit să poți să fii și alături de familie.

Voi știați până acum faptul că, odată ce devenim mame, productivitatea noastră în carieră nu va scădea, ci, dimpotrivă, va putea crește?

Citește și: Complexul mamei de cariera: sfaturi de la psihologi

Surse:
www.dailymail.co.uk, www.ifstudies.org, www.success.com

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Alte articole care te-ar putea interesa

  Un studiu dovedește că bărbații poluează planeta mai mult decât femeile. Iată cum!
  Un studiu dovedește că bărbații poluează planeta mai mult decât femeile. Iată cum!

  Bărbații poluează mai mult decât femeile, este concluzia unui studiu recent realizat în Suedia. Obiceiurile lor contribuie la creșterea emisiilor de carbon, ei poluând...

  Un nou studiu confirmă că pacienții cu Covid-19 nu mai sunt infecțiosi după 10 zile
  Un nou studiu confirmă că pacienții cu Covid-19 nu mai sunt infecțiosi după 10 zile

  Pacienții cu Covid-19 nu pot infecta alte persoane după 10 zile de boală, chiar dacă testele lor au în continuare rezultate pozitive, spune un nou studiu.

  Studiu: 99% din femeile care au făcut un avort spun că au luat cea mai bună decizie
  Studiu: 99% din femeile care au făcut un avort spun că au luat cea mai bună decizie

  Avortul este o experiență de viață resimțită în mod diferit de fiecare femeie. Șoc, negarea experienței, furie, depresie, vinovăție și regret sunt printre cele mai...

  Studiile confirmă: Creierul bărbaților se micșorează după ce devin tați!
  Studiile confirmă: Creierul bărbaților se micșorează după ce devin tați!

  În ultimele decenii, oamenii de știință au fost tot mai preocupați să atragă atenția asupra modificărilor creierului ce survin în cazul femeilor care devin mame. De...

  Atenție! Femeile gravide sunt mult mai vulnerabile la infecția cu Covid-19 decât restul populației
  Atenție! Femeile gravide sunt mult mai vulnerabile la infecția cu Covid-19 decât restul populației

  Până de curând, efectele COVID-19 asupra femeilor însărcinate și a procesului de naștere au fost un mister, deoarece nu existau numeroase studii semnificative pe...

  Cine sunt mai predispuși la a contracta coronavirusul: bărbații sau femeile?
  Cine sunt mai predispuși la a contracta coronavirusul: bărbații sau femeile?

  Un studiu realizat recent de către Organizația Mondială a Sănătății concluzionează faptul că femeile sunt mai predispuse la contractarea virusului COVID-19, spre deosebire de...

  Are trei copii minunați, o carieră de succes și un corp de milioane. Cum reușește Alina Pușcaș?
  Are trei copii minunați, o carieră de succes și un corp de milioane. Cum reușește Alina Pușcaș?

  Alina Pușcaș este una dintre cele mai apreciate personalități publice din România. A debutat în televiziune în anul 2010, când a obținut rolul principal în...

  Copiii noștri devin ceea ce li se spune că sunt
  Copiii noștri devin ceea ce li se spune că sunt

  În viața unui copil, niciun reper nu trece mai presus de mamă. Indiferent de ceea ce simte el, mama ajunge să îi dicteze în cele din urmă tonul cu care va începe...

  © 2022 Qbebe