6 lucruri pe care trebuie să le știi dacă ai grupa de sânge B (3)

6 lucruri pe care trebuie să le știi dacă ai grupa de sânge B (3)

Irina Olteanu - Redactor Senior

Ai grupa de sânge B3? Cu siguranță îți dorești să afli cât mai multe informații despre această grupă sanguină, care este și cea mai rară. Știai că doar 9% din populația lumii are grupa de sânge B3 pozitiv și mai puțin de 2% au B3 negativ? Grupa de sânge nu te ajută doar la stabilirea tipului potrivit de donator în cazul unei transfuzii sanguine, ci îți oferă diverse informații interesante cu privire la predispoziția de a dezvolta anumite probleme de sănătate.

Află tot ce trebuie să știi despre grupa de sânge B3, de la cine poate primi sânge și cui poate dona, dar și ce grupa sanguină ar putea avea copilul tău!

mai multe eprubete cu sange

Grupa de sânge B3 - caracteristici generale

Grupa de sânge B3 este extrem de rară. Aproximativ 9% din populație are grupa sanguină B3 pozitiv și mai puțin de 2% din populație are sânge B3 negativ. În România, un procent de aproximativ 16% din populație are grupa de sânge B (14% B+ și 2% B-).

Grupa de sânge este stabilită prin sistemele AB0 și Rh. Sistemul AB0 se bazează pe existența a două aglutinogene, notate A și B, și a două aglutinine specifice: α (anti A) și respectiv β (anti B). În cadrul sistemului AB0, există patru grupe sangvine: O sau I, A (II), B (III) și AB (IV).

Grupa de sânge A are numai antigenul A, iar grupa de sânge B are numai antigenul B. Grupa de sânge AB are ambele antigene, iar grupa de sânge 0 nu are nici antigenul A, nici antigenul B. Până la împlinirea vârstei de 6 luni dezvolți în mod natural anticorpii împotriva antigenelor care lipsesc celulelor sanguine. De exemplu, o persoană cu grupa de sânge A va avea anticorpi anti-B, iar o persoană cu grupa de sânge B va avea anticorpi anti-A.

Citește și: 5 lucruri pe care trebuie să le știi dacă ai grupa de sânge A(2)

Dacă ai grupa de sânge A nu poți primi grupa de sânge B deoarece anticorpii anti-B ai corpului tău vor lupta cu antigenii B ai grupei de sânge B. Din acest motiv este esențial că spitalele/unitățile medicale să aibă în dotare toate grupele de sânge pentru a le oferi pacienților.

Sistemul Rh clasifică sângele uman după prezența sau absența unor proteine specifice pe suprafață hematiilor. Frecvența fenotipului Rh este de 85% în cazul Rh+ și de 15% pentru Rh-. Persoanele cu Rh negativ pot primi sânge numai de la alți pacienți cu Rh negativ, pentru că dezvoltă anticorpi anti D.

Prin combinație, sistemele AB0 și Rh pot determina 8 tipuri de sânge:

 • A Rh pozitiv (A+);
 • A Rh negativ (A-);
 • B Rh pozitiv (B+);
 • B Rh negativ (B-);
 • 0 Rh pozitiv (0+);
 • 0 Rh negativ (0-);
 • AB Rh pozitiv (AB+);
 • AB Rh negativ (AB-).

Grupa de sânge B3 - de la cine poți primi sânge și cui poți dona

O transfuzie cu sânge incompatibil ne poate pune viața în pericol, motiv pentru care este extrem de important să ne cunoaștem grupa de sânge, dar și Rh-ul. Incompatibilitatea dintre sangere donatorului și cel al primitorului duce la apariția șocului transfuzional, care se manifestă prin: febră, vărsături, anxietate, frisoane, dureri lombare, rărirea bătăilor inimii. Deseori o transfuzie cu sânge incompatibil duce la deces, așa că este foarte important că persoană care urmează să primească sângele să aibă o grupa sanguină ce nu conține anticorpi care vor acționa împotriva antigenelor din sângele donatorului. Prin urmare:

 • grupa de sânge B+ (Rh pozitiv) poate primi sânge de la grupele B+, B-, 0+, 0- și poate dona pentru grupele B+ și AB+;
 • grupa de sânge B- (Rh negativ) poate primi sânge de la grupele B+ și 0- și poate dona sânge pentru grupele B-, B+, AB- și AB+.

Tabel grupe de sânge compatibile:

Grupa de sânge Poate dona sânge pentru grupele: Poate primi sânge de la grupele:
0+ 0+; A+; B+; AB+   0+; 0-
A+ A+; AB+ A+; A-; 0+; 0-
B+ B+; AB+ B+; B-; 0+; 0-
AB+ AB+  Toate
AB- AB+, AB- AB-; A-; B-; 0-
0- Toate 0-
A- A+; A-; AB+; AB- A-; 0-
B- B+; B-; AB+; AB- B-; 0-

Compatibilitatea pentru transfuzia de plasmă, în schimb, nu mai ține cont de Rh, ci doar de sistemul AB0. 

Grupa de sânge B3 - compatibilitate pentru conceperea copilului

În cazul grupei de sânge nu există o incompatibilitate între o femeie și un bărbat atunci când vine vorba de conceperea unui copil. Problemele apar, în schimb, atunci când există o incompatibilitate de Rh, motiv pentru care una dintre aspectele importante pe care medicul le va urmări prin analizele de sânge este existența unor incompatibilități între sângele tău și al partenerului tău.

În România, circa 15% din femei au Rh negativ, iar 10% din cupluri sunt incompatibile în sistemul Rh. Riscul de apariție a bolii hemolitice la bebelușii născuți din astfel de cupluri este de 0,5%.

Citește și: Incompatibilitatea dintre RH-ul mamei și al copilului

Calculator grupă sanguină bebeluș

Ești însărcinată și ai grupa de sânge B3, pozitiv sau negativ, și ești curioasă să afli ce tip de sânge va avea bebelușul tău? Cunoscând grupele de sânge ale părinților se poate determina grupa sânge posibilă a copilului. Folosește următorul calculator pentru a afla ce grupa sanguină ar putea avea bebelușul tău în funcție de grupa ta și a partenerului tău! Rezultatul este aproximativ.

Grupa de sânge B3 și personalitatea. Cum ne influențează grupa sanguină?

Există și concepții potrivit cărora grupa de sânge este corelată cu personalitatea. Astfel, în Japonia se consideră că grupa sanguină prezice trăsăturile de personalitate, de la temperament la compatibilitate, până la tipul de iubit care ești. Grupa de sânge B este considerată pasională, activă, aventuroasă, sensibilă, independentă, blândă, creativă și puternică.

Pe de altă parte, sunt iresponsabili, neiertători și dezordonați. Aceste persoane sunt unele dintre cele mai echilibrate - adeseori luptă pentru a obține armonie în relații. Pot face lucrurile în propriul ritm, au o personalitate puternică, sunt optimiste și socializează ușor. Au o tendință despre diversitate, aptitudine pentru investigații și adoră mâncarea. Tânjesc către lucruri neobișnuite și tind să fie candide, sincere și nonconformiste. Gătesc excelent și excelează în profesii precum jurnalist.

Aceste spirite libere neconvenționale sunt extrem de creative, sincere și muncitoare pe plan profesional, dar se confruntă cu o inabilitate de a delega sarcini, ceea ce le împiedică să avanseze pe scară ierarhică.
Le lipsește diplomația, însă recuperează în ceea ce privește ideile, energia și abilitatea de a rezolva lucrurile.

Dieta pentru grupa de sânge B3

Chiar dacă potrivit unui studiu publicat în anul 2013 în cadrul Revistei Americane de Nutriție Clinică, nu există dovezi că aceste diete personalizate în funcție de grupa sanguină funcționează cu adevărat, există persoane care consideră că tipul grupei de sânge este corelat și cu alimentația. Grupa sanguină ar avea legătură cu capacitatea noastră de a digera anumite tipuri de alimente, iar o dietă adecvată va îmbunătăți digestia, va ajută la menținerea greutății corporale ideale și va crește nivelul de energie, contribuind totodată la prevenirea anumitor boli.

Persoanele cu grupa de sânge B3 au fost înzestrate cu un sistem digestiv tolerant, motiv pentru care ar trebui să aleagă o dietă diversificată, pe baza de carne, lactate, fructe, cereale și fructe de mare. Pentru a ajunge la greutatea dorită, cei cu grupa de sânge B3 ar trebui, potrivit WebMD, să aleagă legume verzi, ouă, ficat și să evite carnea de pui, porumbul, grâul și arahidele. De asemenea, acestora li se recomandă exercițiul fizic moderat.

Ai grupa de sânge B3? La ce boli este predispus

un medic care inconjoara cu palmele o picatura de sange in jurul careia sunt scrise grupele de sange

1. Risc crescut de boli cardiace

Grupele de sânge diferite de grupa de sânge 0 au un nivel cu 25-30% mai ridicat de proteine de coagulare cunscute drept factorul von Willebrand și factorul VIII. Că urmare a acestei diferențe, persoanele cu grupa de sânge B3 se confruntă și cu un risc cu 15% mai mare de a decedă în urmă unei boli cardiace, susține cercetarea din anul 2015, publicată în revista Medicină BMC.

2. Risc crescut de cancer ovarian

Un studiu de la Universitatea Harvard a indicat faptul că femeile cu această grupă de sânge prezintă un risc crescut de a dezvoltă cancer ovarian.

3. Risc crescut de cancer gastric

Tot revista Medicină BMC a descoperit faptul că grupele de sânge care sunt diferite de grupa 0 (aici se includ grupele A, B sau AB) au de asemenea un risc crescut de a dezvoltă cancere gastrice, posibil că urmare a unui răspuns inflamator la bacteria H.pylori (această bacterie este o cauză pentru ulcerele gastrice).

4. Multe bacterii prietenoase

În continuarea punctului anterior, grupa de sânge B3 are de 50.000 ori mai multe tipuri de bacterii prietenoase decât persoanele cu grupa de sânge A sau 0.

Citește și: Care este grupa de sânge cea mai rezistentă la coronavirus

5. Tromboză venoasă profundă

Ca urmare a diferențelor la nivel de coagulare, tipurile de sânge A/B sunt cu 31% mai predispuse să sufere de tromboembolism venos, respectiv un cheag care se formează în venele situate în profunzimea piciorului, a brațului sau cele de la nivel inghinal, prin comparație cu grupa de sânge 0, conform cercetării de la Universitatea Minnesota.

6. Diabet

Persoanele cu grupa de sânge A sau B prezintă un risc cu până la 21% mai mare de a dezvoltă diabet de tip 2, conform unui studiu publicat în Diabetologia (pentru grupa de sânge B pozitiv a fost constatat cel mai crescut risc).

Cu toate că nu s-a descoperit până în prezent motivul exact, se ia în considerare faptul că grupa de sânge influențează microbiomul tractului intestinal, care poate afecta metabolismul glucozei și influențează gradul de inflamație.

Așadar, acum ai toate informațiile de care ai nevoie în cazul în care te numeri printre persoanele cu grupa de sânge B3. Ai aflat că o persoană cu grupa de sânge B3 poate primi sânge de tip B sau 0 și că pacienții B pozitivi pot primi sânge de la donatori B pozitivi, B negativi, 0 pozitivi și 0 negativi, în timp ce pacienții B negativi pot primi sânge doar de la alți donatori B negativi sau 0, care sunt donatori universali.

Tu îți cunoști grupa sanguină? Știai toate aceste lucruri despre grupa de sânge B3?

 • Surse: webmd.com, healthline.com, nhs.uk, redcrossblood.org

Surse foto: istockphoto.com

Articolul urmator
6 lucruri pe care să nu le spui unei mame care ține cură de slăbire

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Alte articole care te-ar putea interesa

  5 lucruri pe care trebuie să le ştii despre începerea şcolilor pe 8 februarie
  5 lucruri pe care trebuie să le ştii despre începerea şcolilor pe 8 februarie

  Școlile se deschid oficial din 8 februarie și toți copiii se vor întoarce în bănci. Dar cum, unde și în ce formă?

  6 lucruri pe care trebuie să le faci dacă cel mic va merge la o școală nouă
  6 lucruri pe care trebuie să le faci dacă cel mic va merge la o școală nouă

  Întoarcerea la școală este un moment delicat atât pentru părinte, cât și pentru copil. Prima zi a elevului într-o altă unitate de învățământ poate...

  4 lucruri la care trebuie să renunți dacă vrei să fii un părinte mai bun
  4 lucruri la care trebuie să renunți dacă vrei să fii un părinte mai bun

  Cine nu își dorește să fie cel mai bun părinte pentru copilul său? Ar fi ideal dacă i-am putea crește într-un mod în care să nu cunoască suferință, să se simtă...

  Tot ce trebuie să știi dacă ești la a doua sarcină
  Tot ce trebuie să știi dacă ești la a doua sarcină

  Fiecare sarcină este unică. Emoțiile și teama de nou sunt lucruri firești pe care orice mămică le experimentează. În funcție de organism, a doua sarcină poate fi ușoară sau...

  Dacă vrei să crești un copil flexibil și adaptabil, trebuie să faci aceste trei lucruri
  Dacă vrei să crești un copil flexibil și adaptabil, trebuie să faci aceste trei lucruri

  Copiii se simt bine atunci când au o rutină, deoarece predictibilitatea îi ajută să se simtă în siguranță. Copiii mei, de exemplu, au voie ca înainte de culcare...

  6 lucruri pe care NU trebuie să le spui niciodată unui copil care plânge
  6 lucruri pe care NU trebuie să le spui niciodată unui copil care plânge

  Să îți vezi copilul că plânge este una dintre provocările vieții de părinte. Chiar dacă te îngrijorează, te supără sau pur și simplu este frustrant să-ți vezi...

  12 lucruri pe care să le faci dacă soțul alege familia lui în locul tău
  12 lucruri pe care să le faci dacă soțul alege familia lui în locul tău

  Odată ce te căsătorești, cel mai mult îți dorești să ai parte de dragostea și de atenția soțului tău. Cu toate acestea, nu este exclus ca, la un moment dat, să sesizezi că...

  3 lucruri pe care copilul chiar nu trebuie să le ştie
  3 lucruri pe care copilul chiar nu trebuie să le ştie

  Care sunt lucrurile pe care copilul chiar nu trebuie să le ştie? Ce lucruri vorbim în preajma lui sau cu el, şi nu realizăm că îl pot afecta negativ?

  © 2023 Qbebe