Semne că suferi de hipotiroidism

Semne că suferi de hipotiroidism

Irina Olteanu - Redactor Senior

Hipotiroidismul este o afecțiune caracterizată printr-o cantitate scăzută de hormoni tiroidieni. Semnele care o prevestesc includ creștere în greutate, stare de oboseală și nivel crescut al tensiunii arteriale. Te invităm să le descoperi pe restul în continuare, dar și complicațiile grave care pot apărea în cazul în care simptomele persistă un timp îndelungat.

Informații despre hipotiroidism

Glanda tiroidă este o glandă mică, de mărimea unui fluture, localizată în fața traheei. Aceasta produce hormonii care influențază aspecte precum ritmul cardiac și temperatura corporală. Hipotiroidismul este afecțiunea care apare atunci când corpul produce o cantitate mică de hormoni tiroidieni, T3 și T4. Acești hormoni reglează metabolismul (modul în care corpul procesează și utilizează energia); un nivel prea scăzut va conduce la simptome asociate unui metabolism scăzut. Pe scurt, hipotiroidismul reduce unele dintre procesele corporale.

Semne că suferi de hipertiroidismsemne hipotiroidism

Creștere în greutate

Acest semn se datorează unui metabolism mai lent decât în mod normal. Metabolismul este responsabil pentru transformarea caloriilor în energie, iar când procesul încetinește corpul nu folosește caloriile suplimentare și le depozitează ca grăsime. Creșterea în greutate nu este bruscă; se poate să îți fie dificil să slăbești sau observi că te îngrași chiar dacă respecți o dietă și faci exerciții fizice. 

Nivel crescut de oboseală

Oboseala excesivă este un alt semn comun. Te vei simți obosită mereu, indiferent cât dormi. Siestele din timpul zilei sau nevoia constantă de cofeină pot fi un semn de oboseală (acestea ajung să îngreuneze somnul de pe timpul nopții). Vei simți și o senzație de slăbiciune la nivelul mușchilor (în special în brațe și coapse).

hipotiroidism

Frisoane, convulsii

Tot ca urmare a unui metabolism încetinit, nivelul de căldură corporală scade. Din acest motiv poate apărea intoleranța la un mediu rece.

Hipertensiune și colesterol crescut

Ca urmare a unei activități de pompare a inimii intensificate, o persoană care suferă de hipotiroidism va observa adesea că inima sa bate foarte rapid și neregulat. Un ritm cardiac neregulat (aritmie) și hipertensiunea pot să semnalizeze o glandă tiroidă hipoactivă.

Irascibilitate, anxietate, depresie, insomnie

Apare un tremur al mâinilor în hipotiroidism, alături de modificări comportamentale și de personalitate, precum depresie, anxietate, nervozitate și/sau irascibilitate. Insomnia, precum și dificultățile în concentrare sau în amintirea diverselor evenimente sunt de asemenea raportate cu privire la hipotiroidism.

Menstruație dureroasă și prelungită

Ca urmare a modificării hormonilor sexuali din corp, femeile care suferă de hipotiroidism pot să observe menstruație neregulate. În cazul unui hipotiroidism grav, menstruația poate să dispară complet (amenoree).

Constipație, greață

Simptomele digestive, precum dispepsia și diareea, pot să apară în hipotiroidism ca urmare a modificării motilității intestinale.

semne ca suferi de hipotiroidism

Pierderea părului, piele uscată
În plus față de subțierea părului și înmuierea unghiilor, pielea unei persoane bolnave are un aspect de obicei moale și cald, ca urmare a unei creșteri în fluxul sanguin.

Nu toate persoanele ajung să experiementeze aceste simptome; persoanele care prezintă această problemă de sănătate la nivel ușor pot să nu experimenteze simptome. La început pot să fie ușor confundate cu o stare de nervozitate datorată stresului, iar dacă treci printr-o perioadă în care mănânci mai mult este posibil să treci cu vederea simptomele de hipotiroidism. Persoanele cu vârsta de peste 70 de ani pot să nu aibă niciun fel de simptom. În general, sunt mai vizibile odată ce gradul hipotiroidismului crește, fiind asociate scăderii ratei metabolice a corpului. Sunt toate posibile, însă variază în funcție de timpul pentru care glanda tiroidă a produs acești hormoni, nivelul de hormoni din corpul tău, dar și de vârstă. De asemenea, hipotiroidismul este de 10 ori mai frecvent în rândul femeilor și începe în general în intervalul 20-40 de ani. Sunt disponibile diverse tratamente pentru afecțiune, iar majoritatea persoanelor reacționează pozitiv odată ce există un diagnostic exact și un tratament corespunzător stabilit; pot fi recomandate medicamente pe bază de hormoni pentru a echilibra nivelul hormonilor tiroidieni (necesită administrare zilnică, pentru întreaga viață). Este important și aportul de iod în cazul persoanelor afectate de hipotiroidism; din acest motiv trebuie să discuți orice schimbări alimentare cu medicul care te monitorizează, în special când începi o alimentație bogată în fibre sau un consum sporit de soia sau legume crucifere deoarece dieta poate influența modul în care corpul asimilează medicația. Nu în ultimul rând, este necesară o monitorizare constantă pentru a verifica gradul de asimilare al corpului.

Complicații

În lipsa tratamentului hipotiroidismul poate cauza probleme cardiace (din cauza nivelului crescut de colesterol), gușă (stimularea excesivă poate cauza mărirea glandei tiroide până în punctul în care ajungi să ai o umflătură în gât), infertilitate, dureri articulare, obezitate. Problemele cu tiroida în cazul unei gravide pot să afecteze fătul. În primele trei luni de sarcină bebelușul primește toți hormonii tiroidieni de la mamă. Dacă aceasta are hipotiroidism nu va beneficia de suficienți hormoni tiroidieni, ce poate conduce la defecte la naștere sau ulterior la probleme cu dezvoltarea mentală. Un nivel extrem de redus de hormoni tiroidieni poate să cauzeze o afecțiune potențial fatală cu denumirea de mixedem; aceasta este forma cea mai gravă de hipotiroidism. Cei afectați pot să își piardă starea de conștiență sau chiar să intre în comă. De asemenea, poate conduce la o scădere puternică în temperatura corpului, ce poate cauza deces. 

Surse: www.mayoclinic.org www.endocrineweb.com www.nhs.uk www.verywellhealth.com

Articolul urmator
Cauzele metabolismului lent: de ce nu slăbești
Cauzele metabolismului lent: de ce nu slăbești

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Semne clare că suferi de „sindromul cuibului gol": „Este ultimul Crăciun acasă înainte de plecarea fiului meu la facultate și deja îi simt lipsa"
    Semne clare că suferi de „sindromul cuibului gol": „Este ultimul Crăciun acasă înainte de plecarea fiului meu la facultate și deja îi simt lipsa"

    Copiii nu rămân veșnic mici. Cresc și își întind aripile pentru a zbura către alte orizonturi, dornici de a-și părăsi cuibul părintesc și a da piept cu viața,...

    Alergii rare de care nu știai că ar putea suferi copilul tău
    Alergii rare de care nu știai că ar putea suferi copilul tău

    Te temi că micuțul tău ar putea dezvolta o alergie la proteina laptelui de vacă, la alune sau la înțepături de insecte? Acestea sunt cele mai comune alergii cu care se confruntă...

    8 semne care îți arată că ai un copil stresat
    8 semne care îți arată că ai un copil stresat

    Probabil te gândești că un copil nu are motive să fie stresat. Adevărul este, însă, că cei mici sunt și ei expuși stresului, care deseori poate lua forma anxietății....

    5 semne că ești un părinte narcisist și cum afectezi copilul fără să știi
    5 semne că ești un părinte narcisist și cum afectezi copilul fără să știi

    O persoană care este narcisistă se distinge prin următoarele trăsături de personalitate: se simte deasupra tuturor, crede că este cea mai importantă, are nevoie să fie mereu...

    27 de semne ca esti vindecator spiritual. Atentie la punctul 10!
    27 de semne ca esti vindecator spiritual. Atentie la punctul 10!

    Vindecatorul spiritual este considerat sacru in multe culturi. Unii oameni cred ca acest dar este transmis din generatie in generatie, asemenea codului ADN. Totusi, darul vindecarii...

    6 semne ale adolescentului îndrăgostit. Sfaturi de la psihologul Lenke Iuhos
    6 semne ale adolescentului îndrăgostit. Sfaturi de la psihologul Lenke Iuhos

    Adolescenţii sunt acei copii mari, care se îndrăgostesc repede, pe sistemul aici şi acum. Nu e de ajuns că părinţii se obişnuiesc destul de greu cu schimbările fizice bruşte,...

    8 semne că sunteți cu un bărbat cu adevărat bun
    8 semne că sunteți cu un bărbat cu adevărat bun

    Barbatii buni sunt prosperi in mai multe zone decat isi dau seama majoritatea. Exista si oameni mai putin buni, dar daca stiti ce vreti si aveti stabilite limite adecvate, nu este imposibil...

    6 semne că ești captiv într-o relație de cuplu nefericită
    6 semne că ești captiv într-o relație de cuplu nefericită

    Construirea unei relații solide, în care ambii parteneri să se simtă confortabil, nu se poate realiza fără eforturi din partea amândurora. Uneori însă, unul dintre...

    © 2024 Qbebe