20 de semne surprinzătoare care spun că ai intoleranță la gluten

Glutenul este o proteină care se găsește în multe cereale pe care le consumăm, iar intoleranța la el se pare că este mai răspândită decât se crede, respectiv cazurile dublându-se în ultimii 20 de ani. Din acest motiv este indicat să urmărești o gamă largă de simptome cu care te poți confrunta și care ar putea semnaliza această problemă de sănătate, începând de la dureri de cap și terminând cu anemie.

Informații despre gluten

Glutenul se află în compoziția cerealelor precum grâu, secară și ovăz. El ia naștere când două proteine, glutenina și gliadina, se combină; datorită acestei legături aluatul devine elastic, produsele de patiserie/brutărie cresc și pâinea are o textură masticabilă. Deși glutenul este una dintre cele mai consumate proteine la nivel mondial, existând în alimentația umană de peste 10 000 ani, rata de tulburări de sănătate asociate acestuia s-a mărit de 4 ori în ultimii 50 de ani. 

Trebuie subliniat faptul că un procent de 1% dintre populația de la nivel mondial suferă de boală celiacă și este caracterizată de nu mai puțin de 300 de simptome, dintre cele mai diferite; aceasta apare atunci când chiar și o cantitate infimă de gluten pătrunde în organism, declanșând un răspuns al sistemului imunitar (se produc anticorpi care atacă mucoasa intestinului subțire). Leziunile țesutului intestinului subțire împiedică asimilarea nutrimentelor de corp, ceea ce poate conduce la malnutriție, infertilitate, intoleranță la lactoză și chiar cancer.

Simptome că ai intoleranță la gluten

1. Probleme ale pielii

Pielea iritată și inflamată reprezintă un semn al sensibilității față de gluten, observată în aproximativ 40% dintre pacienți. Se poate manifesta ca eczemă (piele roșie, uscată, cu prurit) sau eritem (umflături, iritații și leziuni). Dermatita herpetiformă este forma de bază în care se manifestă intoleranța la gluten.

2. Probleme digestive

Durerea abdominală apare într-un procent de 68% dintre persoane și este cel mai frecvent simptom. Poate implica crampe și dureri, senzația de gaze și balonare, diaree, greață și constipație. 

intoleranta la gluten

3. Dureri de cap cronice

Durerile intense sau pulsante sau migrenele într-o anumită zonă a capului după masă sunt un alt simptom al intoleranței la gluten. De asemenea, pot apărea fotofobie, oboseală, greață/vărsături. Un procent de 30% dintre bolnavi au raportat apariția migrenelor.

4. Stare inexplicabilă de oboseală

Când corpul nu poate asimila corespunzător vitaminele și nutrimentele din alimente, poate apărea oboseala cronică. Conform studiilor, până la 82% dintre persoanele intolerante experimentează aceste simptom.

5. Gaze și balonare

Intoleranța la gluten reprezintă respingerea de către corp a unui aliment prin urmare gazele sunt efectul advers. Mai poate apărea balonare, diaree, reflux acid și constipație.

6. Hiperactivitate

O sensibilitate la gluten poate fi marcată printr-o creștere neobișnuită în activitate, respectiv mișcare constantă, acțiuni impulsive sau agresive și stare ușor de distras.

7. Anemie

Deficiențele nutriționale reprezintă un efect advers de la sine înțeles. Iar carența de fier apare în aproximativ 20% dintre persoanele care nu pot digera glutenul corespunzător. Anemia poate să se prezinte prin simptome precum volum sanguin scăzut, oboseală, scurtarea respirației, amețeală, dureri de cap, stare de slăbiciune și piele cu aspect palid.

intoleranta la gluten

8. Depresie

Lipsa interesului, sentimentele de neajutorare, schimbările în tiparul de somn, o doză redusă de energie, schimbări de dispoziție și anxietate au fost observate în cazul oamenilor ce suferă de intoleranță la gluten.

9. Anxietate

Persoanele cu sensibilitate la gluten par mai predispuse la tulburări de anxietate și panică decât restul. Conform unui studiu, până la 40% dintre cei afectați au experimentat anxietate constantă.

10. Gândire tulbure

O formă de oboseală mentală, încețoșarea gândirii, denotă un declin în starea de conștiență. Este caracterizată prin lipsă de atenție, uitare, confuzie și inabilitate de a gândi corect.

11. Dureri de oase și articulații

Consumul alimentelor cu gluten poate declanșa o inflamație în corp, respectiv o gamă largă de dureri în întregul corp. Durerea este adeseori diagnosticată greșit ca artrită reumatoidă.

12. Amorțeală în mâini și picioare

Într-un procent de 20% dintre persoanele cu intoleranță la gluten se confruntă cu amorțeală la nivelul extremităților, care persistă fără vreo cauză concretă. Simptomul poartă denumirea de neuropatie și se consideră că poate apărea ca urmare a anticorpilor activați de gluten.

13. Spasme musculare

Malabsorbția mineralelor, în special potasiu, magneziu și calciu, pot conduce la contracții subite, involuntare ale mușchilor.

14. Ataxia

Ataxia reprezintă o afecțiune neurologică ireversibilă care afectează echilibrul și coordonarea. În cazul intoleranței la gluten, anticorpii atacă în mod greșit cerebelul, responsabil pentru controlul motor. Se poate manifesta prin vorbire neclară, mișcări involuntare de ochi, dificultate în realizarea abilităților motorii fine (scris sau încheiat o cămașă), mers instabil și probleme cu înghițitul.

15. Scădere inexplicabilă în greutate

O pierdere bruscă sau graduală în masa corporală, în pofida menținerii acelorași obiceiuri alimentare, poate fi un semn de avertizare, datorat asimilării precare a nutrimentelor de organism.

16. Afte bucale

Micile leziuni din interiorul obrajilor și gingiilor sunt un alt semn de intoleranță la gluten nediagnosticată. Dacă apar în mod frecvent pot reprezenta un factor indicator important.

17. Carii dentare

O parte dintre persoanele intolerante la gluten se confruntă cu probleme la nivelul danturii, inclusiv carii în exces. Aceasta reprezintă o problemă în special pentru copii.

18. Căderea părului

Pot apărea reacții adverse la nivelul scalpului. Boala va declanșa un răspuns imunitar unde anticorpii sunt eliberați. Histamina poate perturba fluxul sanguin către foliculii de păr, ceea ce poate cauza ruperea lor.

19. Fibromialgie

Această afecțiune este caracterizată de durere la nivel musculo-scheletal, probleme în somn, oboseală, tulburări de memorie și gândire și depresie. un studiu care a implicat pacienți cu fibromialgie care au renunțat complet la gluten a constatat îmbunătățirea dramatică a simptomelor, respectiv revenirea lor după reintroducerea alimentelor cu gluten.

20. Sindromul colonului iritabil

Se aseamănă prin simptome cu boala celiacă, iar simptomele se îmbunătățesc când glutenul este eliminat din alimentație. 40% dintre pacienții cu sindrom de colon iritabil au experimentat reduceri semnificative în durerea abdominală, balonare, oboseală și consistența scaunelor.

Citește și: Intoleranta la gluten: simptome, diagnostic si tratament 

Surse: www.naturallivingideas.com; www.romper.com; www.healthline.com

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Data nașterii bebelușului

  Alte articole care te-ar putea interesa

  Lista cu alimente fără gluten: ce trebuie să mâncăm zi de zi dacă avem intoleranță sau alergie
  Lista cu alimente fără gluten: ce trebuie să mâncăm zi de zi dacă avem intoleranță sau alergie

  Glutenul se găsește din belșug în majoritatea alimentelor pe care le consumăm zilnic. Intoleranța la gluten se manifestă prin disconforturi abdominale puternice, iar schimbarea...

  Cozonac fără gluten, desertul de sărbătoare pentru copiii alergici
  Cozonac fără gluten, desertul de sărbătoare pentru copiii alergici

  Fie că este vorba despre boala celiacă, fie că este vorba despre intoleranța la gluten, un copil ce se confruntă cu oricare dintre aceste probleme trebuie să urmeze o dietă specială,...

  Brutăria socială CONCORDIA anunță o dublă lansare: magazinul online și primul produs fără gluten
  Brutăria socială CONCORDIA anunță o dublă lansare: magazinul online și primul produs fără gluten

  Pentru pofta de bun și bine, Brutăria socială CONCORDIA anunță o dublă lansare: magazinul online www.brutariaconcordia.ro și primul produs gluten free – Pâinea fără...

  Astrele îți spun care este următorul loc pe care trebuie să îl vizitezi în funcție de zodia ta
  Astrele îți spun care este următorul loc pe care trebuie să îl vizitezi în funcție de zodia ta

  Există atât de multe locuri frumoase pe această Planetă, încât e păcat să nu încerci să vizitezi cât mai multe! Te-ai gândit care va fi următoarea...

  8 semne care îți arată că ai un copil stresat
  8 semne care îți arată că ai un copil stresat

  Probabil te gândești că un copil nu are motive să fie stresat. Adevărul este, însă, că cei mici sunt și ei expuși stresului, care deseori poate lua forma anxietății....

  Pâinea Nor, fără carbohidrați, zahăr și gluten - face ravagii printre mămici și pitici
  Pâinea Nor, fără carbohidrați, zahăr și gluten - face ravagii printre mămici și pitici

  Pâinea nor sau „cloud bread” a devenit cea mai virală rețetă din ultimii ani pentru persoanele care vor să mănânce ceva foarte gustos, fără teama de a acumula...

  Mamele spun DA, când toți ceilalți spun NU
  Mamele spun DA, când toți ceilalți spun NU

  Centrul universului nostru, mama, nu se va schimba niciodată. Puține lucruri sunt stabile și știute în viață, iar mama se numără printre acestea.

  15 semne care te vor ajuta să îți înțelegi copilul înainte să vorbească
  15 semne care te vor ajuta să îți înțelegi copilul înainte să vorbească

  Atunci când devii părinte pentru prima oară cel mai dificil lucru pare să înțelegi ce vrea bebelușul tău să îți transmită. Fie că este vorba despre un anumit tip...

  © 2022 Qbebe