Semne că ai lipsă de vitamina A

Irina Olteanu - Redactor Senior

Vitamina A este esențială pentru funcționarea întregului organism, dar în special pentru piele și ochi. Din acest motiv printre primele indicii că ai lipsă de vitamina A se numără cele observabile la nivelul pielii. Dacă deficiența persistă pot apărea complicații grave. Urmărește aceste semne și discută cu medicul pentru o evaluare a nivelului de vitamina A.

Informații despre vitamina A

Vitamina A este o vitamină liposolubilă importantă pentru multe funcții ale corpului uman, inclusiv vedere bună, sistem imunitar puternic, reproducere și sănătate a pielii. Deși deficiența de vitamina A este rar observată în statele dezvoltate, multe persoane care trăiesc în statele în curs de dezvoltare nu primesc suficientă vitamina A. Poate apărea în urma bolilor inflamatorii care afectează tractul digestiv și împiedică absorbția, precum boala lui Crohn și boala celiacă; alcoolismul, deficiența de zinc și bolile pancreatice pot de asemenea să influențeze cantitatea de vitamina A din corp. În mod normal o persoană se confruntă rareori cu această problemă deoarece vitamina există în atât de multe alimente încât și o persoană care mănâncă o alimentație mai puțin sănătoasă va beneficia de această vitamină. Dacă lipsește însă un timp îndelungat poate apărea pierderea nocturnă a vederii, alterarea sistemului imunitar, ceea ce conduce la infecții de natură respiratorie și gastrointestinală.

Deficiența poate fi recunoscută prin efectele de keratinizare asupra pielii și a membranelor mucoase: piele uscată, solzoasă, îngroșată, cu un aspect folicular proeminent, buze uscate și limbă îngroșată, keratinizarea tractului urinar, gastrointestinal și respirator.
Categoriile expuse celui mai mare risc de deficiență sunt gravidele, femeile care alăptează, bebelușii și copiii. De asemenea, dacă suferi de fibroză chistică și diaree cronică ești expus unui risc mai mare de a prezenta lipsă de vitamina A.

lipsa de vitamina A

Semne că ai lipsă de vitamina A

1. Piele uscată - vitamina A este importantă pentru crearea și repararea celulelor de piele, ajutând și la combaterea inflamației în urma anumitor probleme de piele. Un aport insuficient de vitamina A poate fi responsabil de apariția eczemei și a altor probleme cu tenul. Eczema este o afecțiune care presupune piele uscată, inflamată, cu senzație de prurit. Există multiple cauze pentru apariția simptomului de piele uscată, dar deficiența cronică de vitamina A poate fi un motiv.

2. Ochi uscați - problemele cu ochii sunt unele dintre cele mai comune asociate deficienței de vitamina A. În cazuri extreme, un aport insuficient de vitamina A poate conduce la pierdere completă a vederii sau cornee moartă, caracterizată prin niște pete speciale. Ochii uscați sau inabilitatea de a produce lacrimi reprezintă unul dintre primele semne ale deficienței de vitamina A. Copiii de vârstă mică din India, Africa și sud estul Asiei cu diete sărace în vitamina A sunt expuși celui mai mare risc de uscăciune oculară.

3. Pleoape dureroase și pierderea vederii nocturne - conform mai multor studii observaționale există o prevalență ridicată de pierdere a vederii nocturne ca urmare a lipsei de vitamina A în statele în curs de dezvoltare.

4. Infertilitate și probleme în a concepe un copil - vitamina A este necesară pentru procesul de reproducere atât la bărbați cât și la femei, precum și pentru dezvoltarea corespunzătoare a bebelușilor. Dacă te confrunți cu probleme în a rămâne însărcinată lipsa vitaminei A poate reprezenta unul dintre motive. Această deficiență conduce uneori la infertilitate atât în rânndul bărbaților cât și al femeilor. Conform studiilor de laborator, femelele care au prezentat deficiență de vitamina A au dificultate în a rămâne însărcinate și pot da naștere unor embrioni cu defecte. Bărbații infertili pot să aibă o nevoie mai mare de antioxidanți ca urmare a nivelului ridicat de stres oxidativ din corp. Vitamina A este unul dintre nutrimentele care acționează ca antioxidant în corp. De asemenea, deficiența este asociată și pierderilor de sarcină.

5. Creștere întârziată - copiii care nu primesc suficientă vitamina A pot să experimenteze probleme în creștere deoarece această vitamină este necesară și pentru dezvoltarea corespunzătoare a corpului uman. 

6. Infecții la nivelul gâtului și al pieptului - infecții frecvente, în special la nivelul acestor zone, pot indica o deficiență de vitamina A. Copiii care primesc suplimente cu această vitamină pot fi protejați; adulții care au un nivel crescut de vitamina A pot experimenta, conform studiilor, mai puține infecții ale gâtului și pieptului.

7. Vindecare dificilă a rănilor - rănile care nu se vindecă bine după o leziune sau o intervenție chirurgicală pot fi asociate unor nivele scăzute de vitamina A din cauza faptului că vitamina A susține procesul de creare al colagenului, o componentă importantă a pielii sănătoase. Cercetările sugerează că atât vitamina sub formă de administrare orală și topică pot să fortifice pielea.

8. Acnee și probleme ale pielii (inclusiv mătreață) - deoarece vitamina A susține dezvoltarea pielii și combate inflamația poate ajuta la prevenirea sau tratamentul acneei. Cea mai cunoscută formă de vitamina A orală folosită în acest sens este isotretinoin, extrem de eficient, dar care prezintă o mulțime de efecte adverse, inclusiv schimbări în dispoziție și defecte de naștere.

semne lipsa vitamina a

De reținut

Formele ușoare de deficiență de vitamina A nu prezintă simptome, însă uneori poate fi observată o formă de oboseală. Atât formele ușoare cât și cele grave de deficiență pot să conducă la un risc crescut de infecții respiratorii și gastroenterite, creștere întârziată și dezvoltare osoasă la copii și adolescenți, infertilitate, pierdere a sarcinii. Deficiența de vitamina A este principala cauză de pierdere a vederii ce poate fi prevenită la nivel mondial în cazul copiilor.

Formele grave de deficiență pot cauza: subțierea și ulcerația corneei (keratomalacie), uscăciunea conjunctivei și a corneei de pe suprafața ochiului (xeroftalmie), petice ovale, triunghiulare sau neregulate pe ochi (metaplazie),  perforația corneei, probleme grave cu retina, piele și păr uscat și senzație de mâncărime.

Citește și: Vitamina A la copii 

 

Surse: www.healthline.com; https://patient.info; www.dermnetnz.org; https://food.ndtv.com

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Alte articole care te-ar putea interesa

  Lipsa de vitamina D strâns legată de cazurile grave de infecție cu coronavirus
  Lipsa de vitamina D strâns legată de cazurile grave de infecție cu coronavirus

  Pentru persoanele care își doresc să se protejeze împotriva infecției cu coronavirus, două cercetări sugerează că un aport crescut de vitamina D poate să se dovedească...

  Răcești de mai multe ori pe an? Posibil să ai lipsă de vitamina D
  Răcești de mai multe ori pe an? Posibil să ai lipsă de vitamina D

  Vitamina D este o vitamină solubilă în grăsime și face parte dintre cei mai valoroși nutrienți pentru organismul uman, fiind indispensabilă pentru sănătatea fizică și...

  Efectele carenței de vitamina K la copii
  Efectele carenței de vitamina K la copii

  Vitamina K este o vitamină importantă care favorizează coagularea sănătoasă a sângelui și previne sângerările excesive. De asemenea, este folosită pentru a promova...

  Vitamina C in sarcina
  Vitamina C in sarcina

  Vitamina C se înscrie pe lista vitaminelor prenatale recomandate pentru buna dezvoltarea a bebelușului. Vitamina C în sarcină este extrem de importantă, fiind esențială...

  Ce înseamnă un test de sarcină negativ în lipsa menstruației?
  Ce înseamnă un test de sarcină negativ în lipsa menstruației?

  Uneori se întâmplă ca menstruația să nu apară la timp, iar testul de sarcină să fie negativ. Atunci apare incertitudinea. De ce are loc oare această...

  Dr. Mihai Craiu: Respectarea izolării la domiciliu NU PRODUCE deficit de vitamină D
  Dr. Mihai Craiu: Respectarea izolării la domiciliu NU PRODUCE deficit de vitamină D

  Una dintre principalele griji ale părinților în aceste vremuri de pandemie, este faptul că din cauza izolării, copiii nu vor avea parte de aportul corect de vitamina D. Pe pagina...

  ”Vitamina roșie”? 10 motive pentru care trebuie să o consumi
  ”Vitamina roșie”? 10 motive pentru care trebuie să o consumi

  Vitamina B12 cunoscută și sub denumirea de vitamina roșie este esențială pentru funcționarea multor sisteme ale organismului, precum sistemul nervos și cel osos. Află în...

  Specialiștii confirmă: deficitul de vitamina B12 poate fi extrem de periculos
  Specialiștii confirmă: deficitul de vitamina B12 poate fi extrem de periculos

  Vitamina B12 este o vitamină ce face parte din complexul de vitamine B și este hidrosolubilă (excesul este eliminat prin urină). Parcurge cu atenție articolul de mai jos pentru a afla...

  © 2022 Qbebe