Semne că ai lipsă de vitamina A

Semne că ai lipsă de vitamina A

Irina Olteanu - Redactor Senior

Vitamina A este esențială pentru funcționarea întregului organism, dar în special pentru piele și ochi. Din acest motiv printre primele indicii că ai lipsă de vitamina A se numără cele observabile la nivelul pielii. Dacă deficiența persistă pot apărea complicații grave. Urmărește aceste semne și discută cu medicul pentru o evaluare a nivelului de vitamina A.

Informații despre vitamina A

Vitamina A este o vitamină liposolubilă importantă pentru multe funcții ale corpului uman, inclusiv vedere bună, sistem imunitar puternic, reproducere și sănătate a pielii. Deși deficiența de vitamina A este rar observată în statele dezvoltate, multe persoane care trăiesc în statele în curs de dezvoltare nu primesc suficientă vitamina A. Poate apărea în urma bolilor inflamatorii care afectează tractul digestiv și împiedică absorbția, precum boala lui Crohn și boala celiacă; alcoolismul, deficiența de zinc și bolile pancreatice pot de asemenea să influențeze cantitatea de vitamina A din corp. În mod normal o persoană se confruntă rareori cu această problemă deoarece vitamina există în atât de multe alimente încât și o persoană care mănâncă o alimentație mai puțin sănătoasă va beneficia de această vitamină. Dacă lipsește însă un timp îndelungat poate apărea pierderea nocturnă a vederii, alterarea sistemului imunitar, ceea ce conduce la infecții de natură respiratorie și gastrointestinală.

Deficiența poate fi recunoscută prin efectele de keratinizare asupra pielii și a membranelor mucoase: piele uscată, solzoasă, îngroșată, cu un aspect folicular proeminent, buze uscate și limbă îngroșată, keratinizarea tractului urinar, gastrointestinal și respirator.
Categoriile expuse celui mai mare risc de deficiență sunt gravidele, femeile care alăptează, bebelușii și copiii. De asemenea, dacă suferi de fibroză chistică și diaree cronică ești expus unui risc mai mare de a prezenta lipsă de vitamina A.

lipsa de vitamina A

Semne că ai lipsă de vitamina A

1. Piele uscată - vitamina A este importantă pentru crearea și repararea celulelor de piele, ajutând și la combaterea inflamației în urma anumitor probleme de piele. Un aport insuficient de vitamina A poate fi responsabil de apariția eczemei și a altor probleme cu tenul. Eczema este o afecțiune care presupune piele uscată, inflamată, cu senzație de prurit. Există multiple cauze pentru apariția simptomului de piele uscată, dar deficiența cronică de vitamina A poate fi un motiv.

2. Ochi uscați - problemele cu ochii sunt unele dintre cele mai comune asociate deficienței de vitamina A. În cazuri extreme, un aport insuficient de vitamina A poate conduce la pierdere completă a vederii sau cornee moartă, caracterizată prin niște pete speciale. Ochii uscați sau inabilitatea de a produce lacrimi reprezintă unul dintre primele semne ale deficienței de vitamina A. Copiii de vârstă mică din India, Africa și sud estul Asiei cu diete sărace în vitamina A sunt expuși celui mai mare risc de uscăciune oculară.

3. Pleoape dureroase și pierderea vederii nocturne - conform mai multor studii observaționale există o prevalență ridicată de pierdere a vederii nocturne ca urmare a lipsei de vitamina A în statele în curs de dezvoltare.

4. Infertilitate și probleme în a concepe un copil - vitamina A este necesară pentru procesul de reproducere atât la bărbați cât și la femei, precum și pentru dezvoltarea corespunzătoare a bebelușilor. Dacă te confrunți cu probleme în a rămâne însărcinată lipsa vitaminei A poate reprezenta unul dintre motive. Această deficiență conduce uneori la infertilitate atât în rânndul bărbaților cât și al femeilor. Conform studiilor de laborator, femelele care au prezentat deficiență de vitamina A au dificultate în a rămâne însărcinate și pot da naștere unor embrioni cu defecte. Bărbații infertili pot să aibă o nevoie mai mare de antioxidanți ca urmare a nivelului ridicat de stres oxidativ din corp. Vitamina A este unul dintre nutrimentele care acționează ca antioxidant în corp. De asemenea, deficiența este asociată și pierderilor de sarcină.

5. Creștere întârziată - copiii care nu primesc suficientă vitamina A pot să experimenteze probleme în creștere deoarece această vitamină este necesară și pentru dezvoltarea corespunzătoare a corpului uman. 

6. Infecții la nivelul gâtului și al pieptului - infecții frecvente, în special la nivelul acestor zone, pot indica o deficiență de vitamina A. Copiii care primesc suplimente cu această vitamină pot fi protejați; adulții care au un nivel crescut de vitamina A pot experimenta, conform studiilor, mai puține infecții ale gâtului și pieptului.

7. Vindecare dificilă a rănilor - rănile care nu se vindecă bine după o leziune sau o intervenție chirurgicală pot fi asociate unor nivele scăzute de vitamina A din cauza faptului că vitamina A susține procesul de creare al colagenului, o componentă importantă a pielii sănătoase. Cercetările sugerează că atât vitamina sub formă de administrare orală și topică pot să fortifice pielea.

8. Acnee și probleme ale pielii (inclusiv mătreață) - deoarece vitamina A susține dezvoltarea pielii și combate inflamația poate ajuta la prevenirea sau tratamentul acneei. Cea mai cunoscută formă de vitamina A orală folosită în acest sens este isotretinoin, extrem de eficient, dar care prezintă o mulțime de efecte adverse, inclusiv schimbări în dispoziție și defecte de naștere.

semne lipsa vitamina a

De reținut

Formele ușoare de deficiență de vitamina A nu prezintă simptome, însă uneori poate fi observată o formă de oboseală. Atât formele ușoare cât și cele grave de deficiență pot să conducă la un risc crescut de infecții respiratorii și gastroenterite, creștere întârziată și dezvoltare osoasă la copii și adolescenți, infertilitate, pierdere a sarcinii. Deficiența de vitamina A este principala cauză de pierdere a vederii ce poate fi prevenită la nivel mondial în cazul copiilor.

Formele grave de deficiență pot cauza: subțierea și ulcerația corneei (keratomalacie), uscăciunea conjunctivei și a corneei de pe suprafața ochiului (xeroftalmie), petice ovale, triunghiulare sau neregulate pe ochi (metaplazie),  perforația corneei, probleme grave cu retina, piele și păr uscat și senzație de mâncărime.

Citește și: Vitamina A la copii 

 

Surse: www.healthline.com; https://patient.info; www.dermnetnz.org; https://food.ndtv.com

Articolul urmator
Semne clare că ești o "mamă migdală"
Semne clare că ești o "mamă migdală"

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Semne clare că suferi de „sindromul cuibului gol": „Este ultimul Crăciun acasă înainte de plecarea fiului meu la facultate și deja îi simt lipsa"
    Semne clare că suferi de „sindromul cuibului gol": „Este ultimul Crăciun acasă înainte de plecarea fiului meu la facultate și deja îi simt lipsa"

    Copiii nu rămân veșnic mici. Cresc și își întind aripile pentru a zbura către alte orizonturi, dornici de a-și părăsi cuibul părintesc și a da piept cu viața,...

    Efectele carenței de vitamina K la copii
    Efectele carenței de vitamina K la copii

    Vitamina K este o vitamină importantă care favorizează coagularea sănătoasă a sângelui și previne sângerările excesive. De asemenea, este folosită pentru a promova...

    Zodii care impun limite în relații. Nu acceptă lipsa de respect
    Zodii care impun limite în relații. Nu acceptă lipsa de respect

    Indiferent de tipul relațiilor, respectul contează pentru ca acestea să se mențină și să devină mai solide pe măsură ce timpul trece. De altfel, unele persoane consideră că...

    Vitamina C lipozomală: ce este și când este recomandată
    Vitamina C lipozomală: ce este și când este recomandată

    În spațiul suplimentelor nutritive, o anumită inovație a captat din ce în ce mai multă atenție pentru potențialul său de a redefini modul în care organismul nostru...

    8 semne care îți arată că ai un copil stresat
    8 semne care îți arată că ai un copil stresat

    Probabil te gândești că un copil nu are motive să fie stresat. Adevărul este, însă, că cei mici sunt și ei expuși stresului, care deseori poate lua forma anxietății....

    5 semne că ești un părinte narcisist și cum afectezi copilul fără să știi
    5 semne că ești un părinte narcisist și cum afectezi copilul fără să știi

    O persoană care este narcisistă se distinge prin următoarele trăsături de personalitate: se simte deasupra tuturor, crede că este cea mai importantă, are nevoie să fie mereu...

    Viața după divorț: lăsăm copiii să descopere lipsa de implicare a părintelui care a plecat de acasă?
    Viața după divorț: lăsăm copiii să descopere lipsa de implicare a părintelui care a plecat de acasă?

    După divorț, când celălalt părinte nu se implică deloc în viața copilului, părintele ce deține custodia are de făcut o alegere dificilă: își privește copilul...

    27 de semne ca esti vindecator spiritual. Atentie la punctul 10!
    27 de semne ca esti vindecator spiritual. Atentie la punctul 10!

    Vindecatorul spiritual este considerat sacru in multe culturi. Unii oameni cred ca acest dar este transmis din generatie in generatie, asemenea codului ADN. Totusi, darul vindecarii...

    © 2024 Qbebe