Ghid de ingrijire a nasului E-book gratuit

Semne că ai putea să ai tuberculoză

Tuberculoza este o afecțiune localizată la nivel pulmonar, dar se poate răspândi și în alte organe din corp, mai ales la persoanele cu sistem imunitar slăbit. Este din păcate extrem de des întâlnită și poate conduce la consecințe grave la nivelul aparatului respirator. Iată ce semne trebuie să urmărești pentru a descoperi dacă suferi de tuberculoză. În cazul în care suspectezi afecțiunea este esențial ca un medic să te consulte.

Informații importante despre tuberculoză

Tuberculoza este o infecție bacteriană care apare inițial în porțiunea superioară a plămânilor. Sistemul imunitar al organismului nu poate însă să oprească bacteria din procesul de reproducere. Prin urmare, sistemul imunitar poate face ca infecția pulmonară să devină inactivă (latentă). Pe de altă parte, dacă sistemul imunitar nu poate conține bacteria tuberculozei, aceasta se va reproduce (devine activă sau se reactivează în plămâni) și se răspândește în toate celelalte locuri din corp. Poate dura câteva luni de la pătrunderea infecției inițiale în plămâni până la dezvoltarea simptomelor.
Bacteria care cauzează tuberculoză se răspândește prin aer de la o persoană la alta atunci când o persoană bolnavă tușește, vorbește sau cântă. Persoanele din apropiere pot respira bacteriile și se pot infecta.
Medicii realizează o distincție între:
- Tuberculoza latentă - ai o infecție cu tuberculoză, dar bacteria rămâne în corp într-un stadiu inactiv și nu cauzează niciun fel de simptome (cei afectați nu se simt rău și nu pot răspândi bacteria la alte persoane). Forma latentă, denumită și inactivă, nu este contagioasă. Se poate transforma în tuberculoză activă, prin urmare tratamentul este important pentru persoana care are această formă pentru a o ajuta să țină sub control răspândirea sa. Se estimează că aproximativ 2 miliarde de persoane au această formă de tuberculoză. Pentru a o depista este necesar un test realizat la nivelul pielii sau sanguin.
- Forma activă - aceasta te îmbolnăvește și se poate răspândi la alte persoane. Poate apărea în primele săptămâni după infecție sau poate apărea mulți ani mai târziu. Dacă bacteria tuberculozei devine activă în corp și se multiplică persoana va ajunge de la infecție latentă la cea activă; din acest motiv persoanele cu formă latentă primesc tratament pentru a preveni dezvoltarea bolii.

semne ale tuberculozei

Semne ale tuberculozei

1. Stare generală de oboseală sau de slăbiciune. Un semn timpuriu este oboseala excesivă ca urmare a corpului care încearcă să lupte cu infecția; sunt de ajutor divizarea sarcinilor zilnice în cele importante alternate cu perioade de repaus 

2. Scădere în greutate și pierderea apetitului. Cele două sunt corelate în perioada incipientă a bolii. Pot fi tratate cu un consum ridicat de calorii, mese nutritive și gustări care îți plac. Medicul poate recomanda medicamente pentru creșterea apetitului.
3. Febră. Fundația pentru Îngrijire mai Bună în Sănătate raportează că febra este un alt indicator al tuberculozei. Aceasta este produsă de corp într-o încercare de a eradica micobacteria. Este de nivel redus de obicei și controlabilă cu medicație antipiretică. Se poate reduce după debutul tratamentului efectiv
4. Transpirații nocturne - un semn timpuriu care face parte din procesul infecțios ce continuă pe durata bolii. Alternativ acest simptom se poate ameliora după ce inițiezi tratamentul.
5. Frisoane
6. Tuse care durează 3 săptămâni sau mai mult - tusea apare uneori de la început. Este ușoară (comparativ cu formele avansate și netratate). Nu necesită neapărat tratament, ci mai degrabă acoperirea gurii și a nasului cu un prosop sau o mască bine sigilat pentru folosire. Trebuie spălate mâinile după tuse. Deoarece contagiozitatea persistă câteva săptămâni după începerea tratamentului poate fi necesară purtarea măștii încă o perioadă scurtă de timp.
7. Tuse cu sânge
8. Durere la nivelul pieptului/ durere la respirație sau când tușești
9. Tuse cu spută (material din zona profundă a plămânilor) și/sau sânge (hemoptizie)
10. Scurtarea respirației
11. Scăderea neintenționată a greutății
În cazul în care experimentezi aceste simptome, ar trebui să beneficiezi de o testare din partea medicului. Mergi de urgență la medic dacă simți durere în piept.

semne tuberculoza

Tuberculoza poate afecta de asemenea și alte părți ale corpului, inclusiv rinichi, coloana vertebrală sau creierul. Atunci când tuberculoza apare în afara plămânilor, semnele și simptomele variază conform organelor implicate. De exemplu, tuberculoza coloanei poate să îți dea durere de spate, iar când apare în rinichi poate cauza apariția sângelui în urină. Uneori tuberculoza se manifestă în nodulii limfatici (micile glande care fac parte din sistemul imunitar), oase și articulații, sistem digestiv, vezică și sistem reproducător, creier și nervi (sistem nervos). În acest sens, simptomele pot presupune: noduli limfatici inflamați constant, durere abdominală, durere și pierderea mișcării în osul sau articulația afectată, confuzie, durere de cap persistentă, convulsii. Tuberculoza care afectează alte părți din corp este mai comună la persoanele care au un sistem imunitar slăbit.
Tuberculoza în cazul pacienților infectați cu HIV se poate prezenta sub formă atipică. Aceștia prezintă un risc ridicat de a dezvolta rezistență la medicamente și tuberculoză miliară. De obicei este necesară o durată prelungită de terapie și, ca urmare a interacțiunilor cu alte medicamente, regimul medicamentos poate necesita ajustare.

semne ale tuberculozei

Diagnostic dificil pentru tuberculoză

Examinarea cu un stetoscop poate releva sunete respiratorii diminuate, respirație bronhială, deviație traheală și raluri grosiere. Tuberculoza este dificil de diagnosticat deoarece semnele și simptomele sale sunt similare celor cauzate de alte afecțiuni, precum:
- Cancer pulmonar (în mod frecvent carcinom, care creează cavități la nivelul țesutului pulmonar)
- Pneumonie (poate conduce la cavitație și seamănă cu tuberculoza ca aspect pe radiografiile pulmonare)
- Aspergiloză bronhopulmonară alergică (marcată de leziuni inflamatorii granulomatoase în bronhii)
- Sarcoidoză, alveolită alergică, pneumoconioză, silicoză (biopsia și screeeningul alergic le elimină din diagnostic, dar silicoza predispune la tuberculoză)
- Anorexia nervosa, diabet, hipertiroidism (oboseala cronică)
- Limfadenopatie mediastinală (poate fi de asemenea limfom)

Citește și: Tuberculoza: cauze, simptome, tratament 

Surse: www.mayoclinic.org; www.webmd.com; www.cdc.gov; www.medicinenet.com; www.livestrong.com

Semne care îți spun că s-ar putea să ai cancer de sân

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Data nașterii bebelușului

  Alte articole care te-ar putea interesa

  Semne că al tău copil ar putea fi gay
  Semne că al tău copil ar putea fi gay

  Mulți părinți se întreabă cum ar putea afla un răspuns la întrebarea: copilul meu este gay? Adevărul este că nu există dovezi clare și nici o vârstă anume la...

  12 semne care îți spun că al tău copil ar putea avea nevoie de un aparat dentar
  12 semne care îți spun că al tău copil ar putea avea nevoie de un aparat dentar

  Aparatul dentar oferă cele mai mari beneficii atunci când este montat din timp. Pentru că în copilărie se observă de obicei primele semne că există câteva probleme la...

  Dacă ai făcut vaccinul BCG anti-tuberculoză ai șanse mai mari să scapi de coronavirus
  Dacă ai făcut vaccinul BCG anti-tuberculoză ai șanse mai mari să scapi de coronavirus

  Cu siguranță în momentul în care ați citit titlul acestui articol, v-ați uitat la semnul pe care vaccinul Bacillus Calmette-Guerin (BCG) l-a lăsat pe brațul vostru, o...

  Semnul Babinski la nou-născut sau tuberculoza sistemului nervos central: cauze și simptome
  Semnul Babinski la nou-născut sau tuberculoza sistemului nervos central: cauze și simptome

  Reflexul Babinski, sau reflexul plantar, este un reflex al piciorului care apare în mod natural la bebeluși și copiii mici cu vârsta cuprinsă între 6 luni și 2 ani....

  Copilul are probleme la gradinita? Semne ca sa-ti dai seama
  Copilul are probleme la gradinita? Semne ca sa-ti dai seama

  Desi cei mai multi dintre educatori vor spune "sa asteptam si vom vedea", sunt o multime de semne care te vor ajuta sa-ti dai seama daca cel mic are sau nu probleme la gradinita.

  5 semne de autism pe care parintii ar trebui sa le stie. Incep sa se manifeste intre 12 si 18 luni
  5 semne de autism pe care parintii ar trebui sa le stie. Incep sa se manifeste intre 12 si 18 luni

  Este binecunoscut faptul ca, in tratarea autismului, diagnosticarea precoce este elementul-cheie. Cu cat se depisteaza mai devreme, cu atat mai bine pentru cei mici. Semnele de autism incep...

  6 semne ca inca se mai gandeste la „EX”
  6 semne ca inca se mai gandeste la „EX”

  Implicarea intr-o relatie noua este plina de incertitudini. Indiferent ca este vorba despre o femeie sau un barbat, exista posibilitatea ca el/ea sa mai fie inca indragostit(a) de "EX"....

  © 2019 Qbebe