Simptomul subtil care îți spune că poți fi infectat cu coronavirus

Andrada Popa

Un simptom subtil, dar evident, este unul dintre semnele care poate confirma prezența noului coronavirus în organismul nostru. Este un simptom confirmat de mulți dintre pacienți, care, o dată ce este prezent, medicii spun că poate justifica efectuarea testului de confirmare a Covid-19.

Medicii recomandă testarea de Covid-19 și izolarea oamenilor care își pierd abilitatea de a mirosi și a gusta, chiar dacă nu au alte simptome. Sunt din ce în ce mai multe dovezi că pierderea simțului mirosului și al gustului este un simptom clar al prezenței coronavirusului în organism. Mai multe declarații ale pacienților bolnavi de Covid-19 au subliniat că un prim semn că ceva este în neregulă a fost pierderea simțului mirosului: o mamă a spus că nu mai simțea deloc mirosul scutecului bebelușului ei, bucătari, care puteau recunoaște după gust orice condiment, acum nu mai reușeau să simtă nici măcar gustul de usturoi. Alții povestesc că nu pot mirosi nici măcar mirosul intens al litierei pisicii sau aroma puternică a unui parfum.

Anosmia (pierderea sau diminuarea simțului mirosului) și ageuzia (pierderea sau atenuarea simțului gustului) au devenit semne subtile, dar importante ale infecției cu coronavirus.

Ne dorim să aducem tuturor la cunoștință că acesta este un semn al infecției cu Covid-19, pentru ca toți cei care simt că își pierd aceste două simțuri să se izoleze numaidecât la domiciliu. Este un mic detaliu care poate contribui la încetinirea transmisiei virusului și poate salva vieți.”, declară Prof. Claire Hopkins, președintele Societății Rinologice Britanice.

Aceasta, alături de Nirmal Kumar, președintele ENT UK, un grup al medicilor ORL-iști din Marea Britanie, a eliberat o declarație care îndeamnă pe toți cei din domeniul medical să lucreze cu protecție cu pacienții care spun că au aceste simptome. Și să nu efectueze operații pe acești pacienți, pentru că virusul se replică în zona gâtului și a nasului. Se pare că afirmațiile medicilor sunt confirmate și de medicii din China, acolo primii medici infectați cu coronavirus fiind ORL-iștii, iar un studiu a demonstrat că 30% dintre cei infectați au confirmat pierderea acestor simțuri. Și Academia Americană de Otolaringologie a postat o informație în acest sens, confirmând că există dovezi care indică faptul că diminuarea celor două simțuri, ale gustului și mirosului, sunt simptome importante asociate cu Covid-19.

pierderea mirosului in coronavirusExistă dovezi în continuă evoluție că ORL-iștii sunt printre grupurile cu cel mai mare risc de infecție cu Covid-19, o rată mare de infecție fiind raportată din China, Italia și Iran. Dr. Rachel Kaye, profesor asistent ORL la Rutgers, spune că colegii ei din New York, din New Rochelle au fost cei care au alertat-o că pacienții care s-au plâns că nu mai au gust și miros, au fost ulterior confirmați cu coronavirus. “Aceasta a fost o alarmă pentru mine, pentru că acei pacienți nu vor ști să se izoleze și noi ne punem în pericol cu intervenții medicale asupra lor”, spune Dr. Kaye.

Aproape toți cei care au fost spitalizați au aceeași poveste. Cei care sunt confirmați cu coronavirus, când sunt întrebați de partenerii lor, au mai mereu același răspuns: ‘soția mea nu mai are miros și gust, dar în rest este bine.’ Prin urmare, sigur este infectată și are o formă ușoară și transmite și ea virusul.”, declară Dr. Marco Metra, șeful departamentului de cardiologie din principalul spital din Brescia, Italia, unde sunt tratați mii de pacienți cu coronavirus.

Hendrik Streeck, un virusolog german de la Universitatea din Bonn, a vizitat o parte din pacienții cu coronavirus din Heinsberg, Germania și a observat că cel puțin două treimi din cei peste 100 de bolnavi cu care a vorbit au avut  experiența pierderii mirosului și a gustului, un simptom care se pare că durează câteva zile. Dr. Clemens Wendtner, profesor de medicină la Spitalul didactic Academic al Universității Ludwig-Maximilians din Munchen, a spus că pacienții și-au recăpătat capacitatea de a mirosi sau gusta după câteva zile sau săptămâni și că pierderea simțurilor a avut loc indiferent de cât de gravă este infecția cu Covid-19.

Se recuperează simțurile după infectare?

Studiul nostru spune că dacă si simțul mirosului și al gustului pierdute, ai de 10 ori mai multe șanse să ai Covid-19, decât orice altă infecție. Cel mai comun simptom rămâne febra, dar oboseala, pierderea gustului și mirosului sunt umrătoarele”, spune Prof. Dr. Carol Yan, directorul de la Institutul de Sănătate din San Diego. ”Știm că acest virus este extrem de contagios iar studiul nostru ne spune că trebuie să fim atenți la aceste simptome”.

Studiul lui Yan a cuprins 1.480 de pacienți cu simptome de gripă și cu posibilitatea să fie infectați cu Covid-19, în perioada 3-29 martie 2020. Dintre aceștia, 102 pacienți au fost confrmați cu virusul. Studiu a demonstrat că pierderea gustului și mirosului este prevalent și că este profund, însă rata de recuperare este deplină, la 2-4 săptămâni de la infecție.

Studiul nostru a arătat nu numai că incidența ridicată a pierderii mirosului și a gustului este specifică infecției cu COVID-19, dar, din fericire, am descoperit că, pentru majoritatea oamenilor, recuperarea senzorială a fost în general rapidă”, a spus Yan. „Printre pacienții cu Covid-19 cu pierdere de miros, peste 70 la sută au raportat o îmbunătățire a mirosului în momentul sondajului iar cei care nu au raportat îmbunătățiri, erau diagnosticați recent. Mai mult, recuperarea simțurilor s-a dovedit a fi identică cu momentul în care pacienții au scăpat de infecție”., mai spune Dr. Yan.

Surse: Times, NBC, The Guardian, BBC

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Alte articole care te-ar putea interesa

  Un copil de 4 ani suspect de Coronavirus. Nu el, ci părinții lui au intrat în contact cu un pacient infectat
  Un copil de 4 ani suspect de Coronavirus. Nu el, ci părinții lui au intrat în contact cu un pacient infectat

  Părinții unui copil de 4 ani au călătorit în același autocar cu bărbatul de 71 de ani din Suceava, diagnosticat cu Covid-19. Aceștia s-au autoizolat la domiciliu din 28...

  Vești bune din Israel! A apărut aplicația care îți spune dacă ai intrat în contact cu un bolnav de coronavirus
  Vești bune din Israel! A apărut aplicația care îți spune dacă ai intrat în contact cu un bolnav de coronavirus

  Un pas înainte uimitor de important realizat de către autoritățile din Israel: a apărut aplicația care anunță oamenii când intră în contact cu o persoană...

  Ce trebuie să faci dacă crezi că ești infectat cu coronavirus
  Ce trebuie să faci dacă crezi că ești infectat cu coronavirus

  În cazul în care suspectezi că ai contractat infecția cu coronavirus există câțiva pași care trebuie urmați, conform specialiștilor în domeniu,...

  Un nou născut este cel mai tânăr pacient infectat cu coronavirus. Gravidele încep să fie testate
  Un nou născut este cel mai tânăr pacient infectat cu coronavirus. Gravidele încep să fie testate

  Pentru prima dată, un nou-născut a fost testat pozitiv cu COVID-19 în Europa. Autoritățile sunt în alertă și din ce în ce mai multe viitoare mămici își fac...

  Al 17-lea pacient cu coronavirus a infectat inca 3 persoane și a avut contact cu alte 120
  Al 17-lea pacient cu coronavirus a infectat inca 3 persoane și a avut contact cu alte 120

  Primarul Capitalei, Gabriela Firea, a anunțat 3 cazuri noi de coronavirus în București: Fiul, nora și nepotul bărbatului de 60 de ani, internat la spitalul MAI, Dimitrie Gerota.

  „Mami, o să mor?”. Mama unui băiețel infectat cu coronavirus imploră oamenii să stea în case
  „Mami, o să mor?”. Mama unui băiețel infectat cu coronavirus imploră oamenii să stea în case

  O mămică avertizează pe toată lumea, printr-o postare pe Facebook, să stea în casă și să ia în serios pandemia. În urma experienței neplăcute pe care a fost...

  Simptomul neașteptat care confirmă prezența coronavirusului la copii
  Simptomul neașteptat care confirmă prezența coronavirusului la copii

  Se numesc ”degete Covid” și medicii de peste tot din lume avertizează părinții să fie atenți la acest simptom dermatologic care este legat de infectarea cu Sars-CoV-2 la...

  Cel mai iubit actor al românilor, infectat cu coronavirus
  Cel mai iubit actor al românilor, infectat cu coronavirus

  Veste îngrozitoare în lumea showbiz-ului: un mare actor alături, de soția sa au fost diagnosticați cu coronavirus!

  © 2023 Qbebe