Totul despre hemoroizi

Totul despre hemoroizi

Louise Tanase - Contributor

Hemoroizii, sau boala hemoroidala, reprezinta una dintre afectiunile des intalnite, dar despre care se vorbeste prea putin, fie dintr-o senzatie de jena, fie pentru ca nu se admite ca aceasta este o afectiune la fel de serioasa ca altele. Qbebe iti dezvaluie tot ce trebuie sa stii despre hemoroizi.

Ce sunt hemoroizii?

Hemoroizii sunt vase de sange aflate in regiunea rectala care se inflameaza foarte mult. Ca dimensiuni, hemoroizii variaza de la un marimea unui bob de mazare pana la unul de strugure si se pot afla in interiorul rectului sau pot iesi din anus. Hemoroizii reprezinta o boala a tesutului vasculo-conjunctiv din zona anala, deci o boala a vaselor de sange, dar si o boala de tesut conjunctiv care sustine vasele sanguine din zona anusului. Cand hemoroizii sangereaza, sangele este deschis la culoare, rosu deschis, deci nu este doar sange ce se intoarce prin vene la inima, ci este si sange arterial, rosu aprins, incarcat cu oxigen.

Care sunt simptomele unei crize de hemoroizi?

Simptomul care atrage atentia asupra prezentei bolii este, in primul rand, sangerarea hemoroidului. Sangele care se pierde din hemoroizi este un sange rosu aprins si sangerarea apare la intervale variabile de timp. Aceasta sangerare este adesea legata de episoade de constipatie, dar uneori apare si in urma unor episoade de diaree. Trebuie sa stii insa ca se intampla sa apara sangerari si fara sa existe dereglari ale scaunului. De regula, sangerarea datorata hemoroizilor nu este amestecata cu materiile fecale; sangele care se pierde din hemoroizi doar murdareste materiile fecale pe exteriorul lor si apare, de regula, la sfarsitul scaunului. Atunci cand sangele prezent in scaun este de culoare mai inchisa si amestecat cu materiile fecale, el vine din zonele superioare ale colonului sau chiar din stomac si reprezinta un semnal de alarma care atrage atentia asupra existentei altor afectiuni medicale mai grave ce impun consult medical imediat. Oricum, doar medicul specialist, prin efectuarea unui examen de colonoscopie poate pune diagnosticul unei sangerari in scaun.

Al doilea simptom al prezentei hemoroizilor este durerea. Avand in vedere ca hemoroizii sunt fie interni, fie externi, simptomele se diferentiaza si durerea are localizari diferite. Hemoroizii externi nu dau simptome decat atunci cand o serie de cheaguri astupa venele hemoroidale. Hemoroizii interni produc insa inflamatii. Exista si o stare mai complicata, de prolaps, cand hemoroizii interni ies din anus in timpul unui scaun mai dificil sau dupa ridicarea unor greutati mari.

Pentru a intelege de ce uneori apare durerea si alteori nu, trebuie sa stii ca exista doua tipuri de nervi in canalul anal: nervii viscerali si nervii somatici. Nervii somatici seamana cu nervii pielii, fiind capabili sa simta durere. Nervii viscerali sunt ca nervii intestinelor si nu simt durere, ci doar presiune, de aceea, hemoroizii interni sunt de obicei nedurerosi.

Pe masura ce pernitele anale (venele) ale hemoroizilor interni continua sa se mareasca, se umfla in canalul anal. Este posibil chiar si sa traga in jos o portiune din invelisul rectului situat deasupra, pierzandu-si pozitia normala si iesind afara din anus. Aceasta conditie se numeste prolaps hemoroidal. In canalul anal, hemoroizii sunt expusi traumei trecerii scaunului, in special constipatiei. Aceasta trauma poate cauza sangerari si uneori chiar durere in timpul scaunului. Invelisul rectului care a fost tras in jos secreta o mucoasa si umezeste anusul si pielea inconjuratoare.

De asemenea, este posibila si scurgerea scaunului pe pielea anala. Prezenta scaunului si umezeala constanta pot duce la mancarimi anale (prurit anal), desi mancarimea nu este un simptom comun pentru hemoroizi. Hemoroizii procidenti se intorc de obicei singuri in canalul anal sau in rect, sau pot fi impinsi la loc inauntru cu ajutorul unui deget, dar acesti hemoroizi vor prolaba din nou la urmatorul scaun. Mai putin comuna este situatia in care hemoroizii ies afara din anus si nu pot fi impinsi la loc inauntru. Aceasta conditie se numeste incarcerarea hemoroizilor. Hemoroizii incarcerati pot fi privati de aportul de sange de presiunea sfincterului anal, iar vasele de sange si pernitele pot muri, conditie numita cangrena. Cangrena presupune tratament chirurgical.

Clasificarea hemoroizilor

Hemoroizii sunt, ca localizare, de doua tipuri: interni si externi.
Atunci cand vorbim despre gradul de severitate pentru hemoroizii interni, multi medici folosesc urmatorul sistem de clasificare:
Hemoroizi de gradul 1 - hemoroizi care sangereaza, dar care nu ies afara din anus.
Hemoroizi de gradul 2 - hemoroizi procidenti si care se retrag singuri (cu sau fara sangerare).
Hemoroizi de gradul 3 - hemoroizi procidenti dar care trebuie impinsi inauntru cu degetul.
Hemoroizi de gradul 4 - hemoroizi procidenti si care nu pot fi impinsi la loc inauntru. Hemoroizii de gradul 4 includ si hemoroizii care sunt trombozati (contin cheaguri de sange) sau hemoroizi care imping foarte mult din mucoasa rectului prin anus.
In general, simptomele pentru hemoroizii interni sunt diferite de cele pentru hemoroizii externi.

Hemoroizii externi pot fi simtiti ca niste umflaturi la anus, dar de obicei acesti hemoroizi cauzeaza putine dintre simptomele tipice pentru hemoroizii interni. Aceasta se intampla poate pentru ca hemoroizii externi sunt situati mai jos in canalul anal si au foarte putine efecte asupra functionarii anusului. Cu toate acestea, hemoroizii externi pot cauza probleme atunci cand prezinta cheaguri de sange (tromboza).

Diagnosticarea hemoroizilor

Spre deosebire de alte afectiuni, hemoroizii sunt destul de usor de diagnosticat fara ajutorul unui medic. Iti prezentam cateva optiuni de diagnosticare pentru hemoroizi pe care le poti aplica singura acasa, dar si cateva dintre examenele medicale prin care se diagnosticheaza hemoroizii.

Tehnici de diagnosticare pentru hemoroizii externi

Exista numeroase tehnici pe care le poti folosi pentru a diagnostica singura hemoroizii externi. Dupa ce mergi la toaletafii atenta daca simti vreo protuberanta in zona anala sau daca sunt dovezi de sange pe hartia igienica sau in vasul de toaleta. Protuberantele sau pielea mai inchisa la culoare in jurul anusului pot indica faptul ca ai hemoroizi care prolabeaza prin anus. Daca umflaturile sunt sensibile la atingere, hemoroizii pot fi considerati hemoroizi trombozati, caz in care trebuie sa mergi la doctor imediat. In cazuri rare, diferite tipuri de cancer perineal pot aparea sub forma unor hemoroizi externi.

Cand trebuie sa mergem la doctor pentru diagnosticarea certa a hemoroizilor?

Este posibil ca uneori sa simti mancarimi si durere. Cu toate acestea, exista si alte afectiuni sau probleme ce tin de zona anala, precum fisurile anale, care au aceleasi simptome ca hemoroizii. Pentru a fi sigura ca este vorba despre hemoroizi, ar trebui sa mergi la doctor. Hemoroizii interni necesita de asemenea consultul unui medic. In acest caz, hemoroizii pot fi usor diagnosticati daca pot fi localizati, cum se intampla in cazul acelor hemoroizi interni care prolabeaza prin anus sau care cauzeaza sangerari rectale. In cazul acestei boli, un diagnostic corect poate fi pus doar de catre medicul proctolog. Un doctor diagnosticheaza boala hemoroidala analizand simptomele pe care le simti si antecedentele tale medicale, plus examinarea anusului. Chiar daca in cazul hemoroizilor externi, putem sa ghicim despre ce este vorba, este recomandat ca diagnosticul complet sa fie facut de catre un medic specialist proctolog, pentru ca este posibil sa existe si hemoroizi interni care pot fi identificati doar in cadrul unui examen amanuntit.

Ce se poate face pentru ameliorarea simptomelor

Terapiile care se aplica in cazul hemoroizilor se nuanteaza in functie de gradul bolii hemoroidale. Astfel, hemoroizii de gradul I sangereaza din cand in cand si creeaza disconfort. In acest grad de inceput al bolii hemoroidale, tratamentul este bazat pe un regim dietetic si de igiena stricta, in sensul ca trebuie reglat scaunul, incat acesta sa aiba consistenta normala si sa se elimine materiile fecale zilnic si fara efort. In alimentatia pacientului nu trebuie sa se regaseasca prea multe alimente sarace in fibre sau rafinate industrial. Pacientul trebuie sa consume multe zarzavaturi si fructe bogate in fibre, uneori sa apeleze si la tarate si sa consume un minimum de in fiecare zi - cel putin doi litri de apa. Nu sunt recomandate laxativele pentru a usura eliminarea scaunului in cazul celor care au hemoroizi. De asemenea, trebuie evitat statul pe scaun timp indelungat. In ceea ce priveste mersul la toaleta, pacientul trebuie sa isi creeze un reflex din ora la care are scaunul si aceasta ora sa fie respectata. Pe toaleta, pacientul trebuie sa se concentreze la contractia musculaturii abdominale pentru defecatie, deci nu este bine ca pe toaleta pacientul sa citeasca, distragandu-si astfel atentia. In plus, se impune o igiena riguroasa a zonei anale dupa fiecare scaun - apa si sapun atunci cand se poate, in rest se pot folosi comprese anale.

Multi-Gyn Comprese anale

 Efect in ameliorarea directa a disconfortului in zonele intime externe. Efect calmant puternic asupra tesuturilor afectate, a mancarimii si a iritarii. Reduc umflarea si previn infectia. Au o aplicare unica, prin comprese moi, protective.
Indicatii: A se utiliza pentru ingrijirea intima externa: vulvele si labiile, zona vaginala si anala. Eliberare directa de disconfort, cum ar fi sensibilitatea, umflaturile si mancarimea. Este un tratament eficient pentru fisurile anale si hemoroizii externi. Sprijina procesul natural de vindecare si previne infectarea tesutului distrus la nastere (incizii, tesuturi suprasolicitate). Trateaza iritatii cauzate de: frecare (haine, sport, etc.), servetele sanitare, reactii alergice, actul sexual si spalarea cu sapun. Ideale in timpul sarcinii si dupa nastere. 

Factorii care favorizeaza aparitia hemoroizilor

Evident ca, la fel ca in cazul tuturor afectiunilor medicale, exista anumiti factori care favorizeaza aparitia hemoroizilor. In primul rand tulburarile de tranzit intestinal, in special constipatia, deoarece in aceasta situatie pacientul este obligat sa isi incordeze anumite grupe de muschi pentru a forta eliminarea materiilor fecale, iar aceasta tensiune dilata vasele din zona anala. De asemenea, un alt factor favorizant pentru aparitia hemoroizilor este si statul pe scaun timp indelungat (munca de birou, soferii, etc). Un alt factor care declanseaza o criza de hemoroizi este o alimentatie cu prea multe condimente (piper, boia, ardei iute, hrean).

http://www.magazinvavianpharma.ro/  

 


 

Articolul urmator
Am vrut cu disperare să fiu mamă dar totul a fost un dezastru. Nimic nu a mers așa cum plănuiam
Am vrut cu disperare să fiu mamă dar totul a fost un dezastru. Nimic nu a mers așa cum plănuiam

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Cele mai posesive zodii. Nevoia lor de a controla totul destramă relația
    Cele mai posesive zodii. Nevoia lor de a controla totul destramă relația

    Orice femeie își dorește alături un partener grijuliu, iubitor și protector, care să îi ofere un sentiment de siguranță. Dar ce se întâmplă atunci când...

    Viața cu un copil cu autism: noțiunea de joacă a căpătat un cu totul alt sens
    Viața cu un copil cu autism: noțiunea de joacă a căpătat un cu totul alt sens

    Diagnosticarea cu autism pune dezvoltarea copilului în cu totul altă perspectivă. Asta include și noțiunea de joacă. Uite ce a învățat această mămică de când a...

    Copiii cumnatei mele distrug totul în casă, așa că le-am interzis să îmi mai calce pragul
    Copiii cumnatei mele distrug totul în casă, așa că le-am interzis să îmi mai calce pragul

    Tu cât de mult iubești copiii? Suficient încât să treci cu vederea faptul că atunci când trec pragul casei tale, lasă în urmă numai dezastru? O femeie de...

    Gândiți-vă că sunt femei ca mine care ar da totul ca să fie mame, dar nu pot, în vreme ce multe altele își abandonează copiii...
    Gândiți-vă că sunt femei ca mine care ar da totul ca să fie mame, dar nu pot, în vreme ce multe altele își abandonează copiii...

    Știi cum este să îți dorești ceva din toată inima și să nu poți avea acel ceva niciodată?

    Totul despre albinism
    Totul despre albinism

    Albinismul este o afectiune genetica rara care cauzeaza insa o serie de probleme de sanatate. Vom afla in continuare ce simptome prezinta, cum poate fi diagnosticat si ce modalitati de...

    Totul despre operația de micșcorare a stomacului
    Totul despre operația de micșcorare a stomacului

    Operația de micșorare a stomacului este una dintre cele mai căutate intervenții pentru obținerea unei scăderi semnificative în greutate, într-un interval de timp relativ...

    Mi-au spus că totul e bine, dar fetița mea a trăit numai 12 zile
    Mi-au spus că totul e bine, dar fetița mea a trăit numai 12 zile

    Pierderea unui copil este una dintre cele mai dure experiențe și, din păcate, este o situație ce poate surveni oricând în cazul bebelușilor microprematuri. Prin așa ceva a...

    O mamă i-a povestit copilului său aproape totul despre moarte, din greșeală
    O mamă i-a povestit copilului său aproape totul despre moarte, din greșeală

    Știți momentele acelea când auziți ceva greșit și răspundeți în concordanță? Apoi persoana vă corectează și vă spune că, de fapt, nu asta a întrebat? Ei bine,...

    © 2024 Qbebe