Terapia shockwave împotriva celulitei: cum acționează?

Andreea Bitar

Când vine vorba despre aspectul fizic, una dintre cele mai neplăcute, dar și greu de remediat probleme, este celulita. Adesea supranumită și aspect de coajă de portocală, celulita apare în urma instalării depozitelor de grăsime sub stratul de piele, care capătă aspect de mici denivelări, de cele mai multe ori inestetice, la nivelul picioarelor, brațelor, fesierilor sau abdomenului. Cu toate acestea, celulita poate fi combătută, atât prin dietă și sport, cât și prin diverse proceduri cosmetice, printre care se numără și terapia shockwave.

portocala cu centimetru in jur

Ce este terapia shockwave?

Terapia shockwave presupune emiterea unor impulsuri de energie de mică și mare amplitudine, pe anumite regiuni ale corpului, cu scop foarte precis. Este important de reținut că terapia shockwave este folosită de mulți ani în corectarea sau remedierea anumitor probleme medicale, printre care se numără distrugerea pietrelor la rinichi, combaterea disfuncției erectile și ameliorarea durerilor articulare cronice. În prezent, terapia shockwave se bucură de o mare popularitate în clinicile specializate în proceduri dermatocosmetice, datorită multiplelor întrebuințări.

Așadar, terapia shockwave s-a dovedit extrem de folositoare în ceea ce privește îmbunătățirea elasticității țesuturilor conjunctive subcutanate, iar specialiștii sunt de părere că rezultatele benefice la nivelul aspectului pielii sunt datorate acțiunii impulsurilor de energie asupra țesuturilor fibroase responsabile pentru instalarea celulitei. Astfel, prin perturbarea acestor țesuturi fibroase, cât și prin stimularea circulației limfatice și a circulației sângelui în corp, terapia shockwave poate contribui semnificativ la aspectul pielii. Odată ce sistemul limfatic și cel sanguin sunt îmbunătățite, celulele de grăsime pot fi procesate cu mai mare ușurință de organism, ceea ce înseamnă mai puțină celulită vizibilă. În plus, stimularea circulației sanguine are un efect pozitiv asupra structurii și integrității vaselor de sânge, contribuind, astfel, la un aport crescut de nutrienți și oxigen la nivelul țesuturilor. Toate aceste procese se traduc printr-un aspect vizibil îmbunătățit al pielii și al tonusului corporal.

De asemenea, specialiștii sunt de părere că terapia shockwave poate avea un rol foarte important în stimularea metabolismului, când vine vorba despre procesarea celulelor de grăsime, principala consecință fiind reducerea stresului oxidativ la nivelul organismului. A fost, totodată, sugerat că impulsurile generate de terapia shockwave prezintă un efect mecanic ce determină îmbunătățirea elasticității țesuturilor, prin creșterea densității elastinei, ceea ce înseamnă o piele mai fermă și, în același timp, mai elastică. Cercetările arată că terapia shockwave poate fi benefică și în ceea ce privește stimularea producției de colagen la nivelul corpului. 

Așadar, prin supunerea la un tratament stabilit împreună cu un specialist estetician, bazat pe terapie shockwave, cu sau fără alte terapii complementare, se poate sugeră că această formă de terapie contribuie la reducerea aspectului celulitic al pielii și la îmbunătățirea calității acesteia în ansamblu. 

Cum acționează terapia shockwave împotriva celulitei?

Combaterea celulitei prin intermediul terapiei shockwave se realizează prin producerea unor microleziuni la nivelul țesutului conjunctiv, cu precizie pe zonele în care s-au acumulat depozitele de grăsime, pentru a le dizloca. Odată ce celulele de grăsime au fost desprinse de pe țesutul conjunctiv, acestea sunt drenate prin stimularea circulației limfatice și sanguine.

În cadrul sesiunilor de terapie shockwave se utilizează un dispozitiv manual care generează impulsuri de energie și care aplică presiune la nivelul straturilor profunde ale țesutului conjunctiv, prin pulsații acustice. Intensitatea acestor pulsații și durata sesiunilor variază în funcție de gradul de severitate al celulitei tratate, precum și de nivelul de toleranță al pacientului la procedură. Terapia shockwave este adresată, în principal, tratării celulitei de pe zona picioarelor și a feselor.

Pe durata sesiunii se aplică un gel conductor pe zonele de piele tratate, înainte ca dispozitivul să fie aplicat, pentru conducerea impulsurilor în profunzimea țesutului conjunctiv. Acestea penetrează țesuturile fibroase și cauzează dizlocarea lor, pentru ca apoi să fie eliminate cu ușurință prin intermediul circulației sanguine și a sistemului limfatic. 

În cât timp poți vedea rezultate?

Pentru a putea începe să vezi rezultate, este nevoie de câteva ședințe consecutive de terapie shockwave, ale căror interval îl stabilești împreună cu specialistul estetician. Așadar, rezultatele au nevoie de puțin timp până să apară, în principal datorită faptului că stimularea producției de colagen, care oferă, de fapt, aspectul de piele tonifiată și elastică, nu se realizează imediat.

De obicei, o sesiune de terapie shockwave durează în jurul a 20 de minute, iar un curs întreg de tratament presupune undeva între 8 și 16 ședințe, efectuate de două ori pe săptămână. 

Așadar, rezultate cu adevărat vizibile vei începe să observi după aproximativ 6-7 proceduri, însă, după acestea, pielea va arăta din ce în ce mai bine, de la o ședință la alta. 

În cele mai multe cazuri, rezultatele complete ale terapiei shockwave apar undeva la cel mult trei luni de la începerea sesiunilor de tratament. Aceasta ar fi, în linii mari, perioada necesară pentru ca organismul să elimine totalitatea celulelor de grăsime dizlocate și să producă celule noi și sănătoare, care să le înlocuiască. Cu toate acestea, este important de reținut că fiecare organism se comportă diferit, așadar, după caz, rezultatele pot apărea mai devreme sau mai târziu.

Contraindicațiile terapiei shockwave

Terapia shockwave este un tratament nedureros, însă poate produce un grad mic de disconfort din cauza vibrațiilor emise de dispozitiv. De asemenea, este posibil să resimți o oarecare senzație de sensibilitate pe zonele tratate, după încheierea ședinței, care ar trebui să dispară în cel mult două zile. Dacă senzația de sensibilitate nu dispare, este important să consulți un medic.

Dacă remarci apariția unor mici vânătăi, le poți trata cu un gel sau unguent pe bază de arnică, însă cazurile de învinețire sunt rare. Unii pacienți au semnalat roșeață pe zonele tratate, care a dispărut la aproximativ zece zile de la sesiunile de tratament.

În situația în care observi alte reacții adverse, este important să mergi imediat la medic. Nu în ultimul rând, dacă suferi de anumite boli cronice, boli de piele sau ai contraindicații în ceea ce privește tratamentele dermatocosmetice, consultă-te cu un medic de specialitate înainte de a opta pentru terapia shockwave.

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Alte articole care te-ar putea interesa

  Ce este terapia Bowen și cum te ajută
  Ce este terapia Bowen și cum te ajută

  Terapia Bowen, sau Bowtech, este o tehnică de vindecare prin atingere, folosită pentru tratarea diverselor afecțiuni, de la deplasări osoase, până la dezechilibre hormonale sau...

  Mame curajoase: Mary Montagu, primul european care a făcut inocularea împotriva variolei chiar pe proprii ei copii
  Mame curajoase: Mary Montagu, primul european care a făcut inocularea împotriva variolei chiar pe proprii ei copii

  Fiind de mică pasionată de știință, citind foarte mult și scriind proză și versuri, Lady Mary Montagu a fost rapid fascinată de universul oriental pe care l-a cunoscut în...

  Uleiul de mentă pentru păr: cum îl folosești corect
  Uleiul de mentă pentru păr: cum îl folosești corect

  Dacă te confrunți cu anumite probleme ale părului sau scalpului și nu mai știi ce să faci, s-ar putea să avem o soluție pentru tine. Află mai multe despre ce beneficii are uleiul de...

  Ce este tanatofobia și cum îți poate afecta viața
  Ce este tanatofobia și cum îți poate afecta viața

  Este firesc să ai și momente în care să îți faci griji legate de finalul vieții tale, să te întrebi cum pot decurge lucrurile atunci. Însă dacă aceste griji...

  Ce este paralizia în somn, la ce vârstă poate surveni și cum o poți ameliora
  Ce este paralizia în somn, la ce vârstă poate surveni și cum o poți ameliora

  O problemă mai puțin întâlnită, denumită paralizie în somn, presupune inabilitatea de a-ți mișca corpul atunci când adormi sau când te trezești. Poate...

  Cum să te bucuri de culoarea părului tău mai mult timp
  Cum să te bucuri de culoarea părului tău mai mult timp

  Adori felul în care arată și se simte părul tău atunci când este proaspăt vopsit și ți-ai dori ca acest efect să dureze cât mai multe săptămâni! Din...

  Coșuri pe fund: de ce apar și cum scapi de ele?
  Coșuri pe fund: de ce apar și cum scapi de ele?

  Ai fi surprinsă să afli că foarte multe persoane se confruntă cu o problemă despre care cu greu ne deschidem să vorbim: coșuri pe fund. Coșurile pot apărea la orice vârstă,...

  © 2023 Qbebe