Dupa nastere: ce se intampla cu bebe cand este luat de neonatolog

Dupa nastere: ce se intampla cu bebe cand este luat de neonatolog

Cosmina Ionita

O balaceala placuta intrerupta brusc de o furtuna puternica, ce se prelungeste parca la nesfarsit, naufragiat apoi in...viata. Intampinat de un alai galagios si sufocant. Astfel imi imaginez eu primele momente de viata extrauterina. Suparat ca este smuls din mediul in care se simte atat de in siguranta, bebelusul riposteaza cu un urlet care atrage aprecierile medicilor in ceea ce se cheama scorul Apgar, de altfel primul test din viata copilului. Nu este mamica sa nu se fi intrebat ce se intampla cu bebelusul sau de cand este scos din sala de nastere si pana la prima intalnire cu el. Raspunsul ni-l ofera dr. Ana Culcer, medic primar pediatru, sef Sectie Neonatologie Spitalul Universitar Bucuresti.

Cu prima rasuflare, bebelusul poarta o lupta istovitoare sa se adapteze de la mediul intrauterin la cel extrauterin. Disparitia mediului umed si reconfortant, modificarea pozitiei din uterul mamei, avalansa de sunete si senzatii pot speria puiul de om inca neadaptat. Tusea si plansul constituie modul lui de a ne transmite ca este teafar si sanatos.

Imediat dupa nastere, neonatologul este primul care ia contact cu bebelusul. Este o prezenta indispensabila in primele ore de viata ale copilului. Numai medicul neonatolog are pregatirea pentru a evalua si trata problemele medicale ale nou nascutului.

Chiar din prima clipa, copilul este preluat de medicul neonatolog care il verifica pe o masa radianta situata undeva in apropierea mamei, pentru ca aceasta sa il poata vedea. Bebelusul este uscat si invelit in scutece calde pentru a nu pierde caldura. Este sters de lichidul amniotic si sange. Daca este cazul, ii aspira caile respiratorii si ii ofera oxigen daca are probleme cu respiratia. Ii curata ochii si ii sectioneaza bontul ombilical, dezinfectandu-l cu betadina.

Evaluarea rapida in primul minut de viata vizeaza culoarea pielii, ritmul cardiac, respiratia, tonusul muscular si reactiile reflexe. O stare de sanatate buna si o adaptare fireasca la viata extrauterina se concretizeaza intr-un scor Apgar ridicat, prima nota din viata copilasului. nou nascut plangand

Miracolul in forma pura

Urmeaza clipa magica in care mama isi tine pentru prima data bebelisul in brate. Un moment unic si electrizant, incarcat de o emotie magnifica si profunda, vital in consolidarea legaturii speciale dintre copil si parinte. Recunoscandu-i vocea, mirosul si bataile inimii, micutul se va simti in siguranta la pieptul mamei. Iar proaspata mamica isi recapata suflul cand isi simte pruncul. Dupa noua luni de asteptare, este in sfarsit fericita si implinita.

Prima imagine idilica a copilului i se va intipari in suflet pentru totdeauna. Coplesita de emotii, mama priveste cu uimire noua suflare pe care a creat-o si realizeaza ca lumea ei nu va mai fi niciodata la fel. Tocmai a devenit mama! Este inceputul unei povesti de dragoste neconditionate!

Dr. Ana Culcer atentioneaza ca este foarte important ca pruncul sa stea lipit de pieptul mamei. Atingerea piele langa piele creste secretia de lapte si de oxitocina, care o ajuta pe mama sa ramana calma pentru a putea raspunde nevoilor bebelusului. Cu cat nou-nascutul este dus mai devreme la sanul mamei, cu atat lactatia apare mai rapid.

Primul examen din viata bebelusului

Dar clipa de magie s-a sfarsit! Copilul se intoarce in bratele neonatologului care il poarta intr-o camera speciala pentru evaluare completa. Primeste prima baita prin care se curata stratul de secretii cu rol protector cu care bebelusul a fost acoperit in burtica. Dupa baie, este pus sub o sursa de caldura pentru ca adaptarea la viata din afara uterului sa se faca mai usor.

Este apoi masurat, cantarit si verificat pe indelete. Ochii, mainile si picioarele, organele genitale, capul, parul si pielea, toate trec prin filtrul sever al neonatologului. Ochii bebelusului sunt atent analizati pentru depistarea unor eventuale semne de infectie si cataracta. Medicul isi indreapta apoi atentia asupra gurii, pentru a observa absenta sau scindarea valului palatin, dupa care verifica frontanelele, oasele elastice ale capului. Inima si plamanii sunt atent ascultate cu stetoscopul, iar prin palparea burticii, medicul se asigura ca ficatul si rinichii sunt la locul lor. Membrele sunt verificate de posibile malformatii, iar organele genitale sunt studiate daca s-au dezvoltat corect.

Medicul va lua o proba mica de sange din calcaiul copilului pentru a depista eventuale boli rare, dar serioase. Toti copiii sunt testati de fenilcetonurie - retard mental sever, fibroza chistica - intarzierea cresterii si infectii frecvente, galactozemia - leziuni nervoase, suferinta a altor organe sau de hipotiroidism congenital - intarziere in dezvoltarea psihomotorie congenitala.

nou nascut consultat de medic

Medicul ar putea sa-i administreze bebelusului o doza de vitamina K in picior pentru coagularea sangelui. Nou nascutii au, de obicei, un nivel scazut de vitamina K, iar aceasta insuficienta poate provoca rare, dar serioase hemoragii.

La scurt timp dupa nastere, bebelusul este supus unui test de auz. Cu ajutorul unor casti si microfoane minuscule este testata reactia micutului la sunete. Cu cat defectele de auz sunt descoperite mai devreme, cu atat se impedica intarzierile in vorbire si gandire.

Din cauza schimbarii mediului de viata, la nastere, totii copiii fac o forma usoara de icter. Sunt cazuri in care apare icterul hemolitic care se poate trata cu perfuzii cu seruri specifice, cand bebelusul are grupa de sange a unui parinte sau cu oerfuzie totala de sange, daca are o grupa diferita de a parintilor. 

De asemenea, copilul primeste vaccinul impotriva virusului hepatitei B, care poate provoca infectie pe tot parcursul vietii, leziuni hepatice grave, chiar si moarte. Iar la externare i se administreaza vaccinul BCG , impotriva tuberculozei.

Regasirea cu mama

Dupa analiza minutioasa si competenta a medicului neonatolog, copilul se regaseste in bratele mamei. Se infiripa legatura indesctructibila dintre prunc si mama. Bataile inimii, vocea mamei si mirosul sanului, mangairea duioasa contureaza relatia afectiva dintre cei doi. Alaptarea intareste afectiunea dintre cei doi, dincolo de buna dezvoltare a bebelusului.

"Primele picaturi de colostru primite de copil ii asigura toate caloriile de care are nevoie dar mai ales o cantitate mare de anticorpi pentru toate boliile prin care a trecut mama, suptul precoce si la cererea copilului stimuleaza instalarea lactatiei, iar sanul nu se va mai intari. Astfe, alaptarea devine ceva normal asa cum a existat de cand exista omul pe pamant. Despartirea copilului de mama, administrarea de lapte praf in primele 2-3 zile pe motiv ca mama nu are lapte este o foarte mare greseala, care intarzie instalarea secretiei lactate, dificultati de alaptare ulterioare si, din acest motiv, multe mame renunta sa alapteze. Administarea laptelui praf inaintea primirii colostrului creste riscul de alergii la proteina laptelui de vaca. In plus, creste neincrederea mamei, aceasta spune ca nu a avut lapte de la inceput", ne spune dr. Ana Culcer, medic primar pediatru, doctor in stiinte medicale.

Mama este singura competenta sa-i poarte bebelusului de grija, sa-l iubeasca si sa-l faca sa se simta protejat. Prezenta ei este singurul lucru de care micutul om are nevoie. De acum, au tot timpul sa se atinga si sa se cunoasca.

intalnirea bebelusului cu mama

Conexiunea vizuala este foarte importanta pentru intarirea relatiei dintre mama si copil. Parintele va descoperi o lume uimitoare in ochii celui mic, in timp ce micutul isi recapata increderea si siguranta in privirea celei care i-a dat viata.
In primele ore dupa nastere, intre cei doi, se dezvolta un dialog natural, numai de ei inteles. Ei isi asculta reciproc linistea si respiratia. Mama este fermecata de plansul copilului ca unic mod de a comunica, iar bebelusul va recunoaste vocea mamei. Mangaierea divina a celei care i-a dat viata are puterea sa-l linisteasca si sa-l faca sa se simta increzator in noua viata in bratele mamei.

"Sa nu uitam ca orice copil este al mamei lui si trebuie sa ramana permanent langa ea. Astfel, copilul si mama vor fi linistiti, vor dormi mai bine si copilul va suge mai bine. In concluzie, este o mare greseala separarea copilului de mama zile in sir. Nici alimentatia din 3 in 3 ore sau alimentatia mixta cu biberonul sau lapte de mama muls si dat cu biberonul in primele zile nu sunt recomandate deoarece copilul va confunda mamelonul cu biberonul si nu va mai vrea sa suga. Nu discutam aici despre prematuri foarte mici sau copii cu afectiuni severe care necesita lapte matern muls, care va fi dat prin alte metode, gavaj, lingurite sau biberoane speciale din care laptele nu trebuie sa curga prea usor. Prezenta copilului langa mama mai are si un alt mare avantaj - copilul se contamineaza cu flora microbiana a mamei pentru care are anticorpi in lapte. Daca sta izolat, se va contamina cu microbi din saloanele respective sau microbii altor copii sau persoane - adeseori microbi rezistenti de spital ce necesita antibiotice foarte dure pentru nou nascut", concluzioneaza medicul neonatolog Ana Culcer.

Neonatologul este primul doctor care se ocupa de bebelus si are un rol important in adaptarea lui la toate schimbarile care apar. Din acest motiv este bine ca proaspetii parinti sa obtina de la neonatolog cat mai multe raspunsuri si sfaturi pentru urmatoarele luni, care sunt critice in dezvoltarea copilului.

Surse:
http://www.lfh.org/when_baby_arrives_too_soon
http://www.womenshealth.gov/pregnancy/childbirth-beyond/baby-first-hours.html
http://www.babycentre.co.uk/a1043124/how-your-baby-might-feel-after-the-birth
http://joyinbirthing.com/months/month5/vernixcaseosa/

Articolul urmator
Aveam doar 26 de ani când copilul meu a fost diagnosticat cu sindromul Down după naștere. Cum am făcut față provocărilor
Aveam doar 26 de ani când copilul meu a fost diagnosticat cu sindromul Down după naștere. Cum am făcut față provocărilor

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    NU ai voie să-mi pupi copilul! Ce semnal de alarmă trage o mamă care a luat herpes la câteva zile după naștere
    NU ai voie să-mi pupi copilul! Ce semnal de alarmă trage o mamă care a luat herpes la câteva zile după naștere

    Dacă anumiți părinți sunt de acord ca bebelușii lor să fie pupați chiar din primele zile de viață, alții nu acceptă din start o asemenea idee. O mamă de peste hotare a vorbit...

    Ce se întâmplă când un copil este respins de părinți? Un studiu spune că este o rană care nu se mai poate vindeca
    Ce se întâmplă când un copil este respins de părinți? Un studiu spune că este o rană care nu se mai poate vindeca

    Există o percepție conform căreia, atunci când vine vorba de dezvoltarea copiilor, afecțiunea mamei este cea mai importantă, iar tații sunt pe locul doi. Cu toate acestea, un...

    Ce se întâmplă când o mamă încearcă să-și ia o „zi liberă”? „Am ajuns acasă după cinci minute și copilul era în dulap”
    Ce se întâmplă când o mamă încearcă să-și ia o „zi liberă”? „Am ajuns acasă după cinci minute și copilul era în dulap”

    Odată ce devii mamă, știi că nu va fi simplu să-ți organizezi programul pentru a putea avea parte și de timp pentru tine. Ca să reușești însă, cel mai la...

    Iată ce se întâmplă atunci când copilul tău nu închide telefonul sau televizorul în timp ce mănâncă. Este grav!
    Iată ce se întâmplă atunci când copilul tău nu închide telefonul sau televizorul în timp ce mănâncă. Este grav!

    Obișnuiți să luați masa în familie în fața televizorului? Copilul tău nu lasă telefonul din mână nici măcar atunci când mănâncă? Potrivit unui studiu...

    Ce este molifta după naștere și ce mituri au apărut de la acest obicei
    Ce este molifta după naștere și ce mituri au apărut de la acest obicei

    Molifta de după naștere este o slujbă specială de purificare, ce conține rugăciuni atât pentru mamă, cât și pentru copil și se săvârșește în prima, a opta...

    Când eram copil, mama m-a învățat că a fi supraponderală este cel mai rău lucru care i se poate întâmpla unei femei
    Când eram copil, mama m-a învățat că a fi supraponderală este cel mai rău lucru care i se poate întâmpla unei femei

    „Nu am reușit niciodată să fiu atât de slabă precum își dorea mama mea, dar am reușit ceva mult mai important”, dezvăluie Rebecca, autoarea poveștii pe care o...

    O mamă este agresată în mediul online pentru greutatea ei după naștere: „Ai devenit leneșă”
    O mamă este agresată în mediul online pentru greutatea ei după naștere: „Ai devenit leneșă”

    Știm că una dintre activitățile preferate ale oamenilor este să comenteze pe internet, nu-i așa? De data aceasta, subiectul a fost a fost o mamă de 22 de ani din SUA, care s-a...

    I-am spus soțului meu să mă aleagă pe mine și nu copilul, dacă se întâmplă ceva grav la naștere
    I-am spus soțului meu să mă aleagă pe mine și nu copilul, dacă se întâmplă ceva grav la naștere

    Medicina avansată ne face să uităm câteodată că nașterea are riscurile ei și pot apărea complicații care pun viața mămicii și a copilului în pericol. Însă o...

    © 2024 Qbebe