Planul dupa nastere: intrebari la care este bine sa raspunzi in sarcina

Planul dupa nastere: intrebari la care este bine sa raspunzi in sarcina

Cosmina Ionita

Venirea pe lumea a unui copil este intotdeauna un moment coplesitor. Imbatati de bucuria de a-si strange bebelusul la piept, parintii trec cel mai adesea peste amanunte precum vizitele parintilor, alaptarea pe timpul noptii, relatia de cuplu sau depresia post-partum. Asa cum un plan de nastere are menirea sa pregateasca marele eveniment pana in cel mai mic detaliu, planul dupa nastere te poate ajuta sa anticipezi multe dintre situatiile de evitat. Ai timp in sarcina sa le intocmesti pe amandoua!

Inca din timpul sarcinii trebuie sa te gandesti ce vei face cu bebelusul in primele luni de viata si cum vei gestiona vizitele rudelor sau sedintele de alaptare. Cei mai multi parinti au impresia gresita ca viata lor va reveni la normal in cateva saptamani, chiar daca au un nou membru in familie. Planul post partum este conceput ca sa-i ajute pe parinti sa aiba asteptari realiste si sa-i pregateasca pentru noua viata de familie. Astfel, trecerea la statutul de parinte va fi mai lina.

Inainte de toate aspectele legate de primirea si ingrijirea bebelusului in mediul familial, planul dupa nastere ar trebui sa fie o continuare a planului de nastere si sa inceapa cu preferintele cuplului imediat dupa nasterea copilului. Spre exemplu, proaspetii parinti pot dori sa-si stranga copilul la piept imediat dupa nastere. Sau solicita expres intarzierea taierii cordonului ombilical pana cand acesta inceteaza sa mai pulseze. Ori vor cu ardoare ca micutul sa doarma cu ei in camera. Toate aceste aspecte trebuie mentionate atat in planul de nastere, cat si in cel postpartum.

Cum voi hrani copilul?

Mama care este hotarata sa-si hraneasca bebelusul cu lapte matern trebuie sa cunoasca, spre exemplu, compozitia laptelui de mama si diferenta fata de cel de vaca sau formula. Trebuie sa se informeze cu privire la pozitiile corecte de alaptat, dar si problemele care pot aparea in procesul de alaptare, precum: ragadele, angorjarea sanilor sau mastita. Si, mai presus de orice, va afla care sunt beneficiile alaptatului la san atat pentru ea, cat mai ales pentru copil.

Desi este un proces natural, alaptarea nu vine intotdeauna in mod natural. Daca, din pacate, din cauza unor complicatii nu isi poate alapta copilul la san, femeia trebuie sa ia in considerare si hranirea bebelusului cu formula. In acest caz, va avea grija sa aleaga laptele corespunzator nevoilor sale.

plan dupa nastere

Cine ne va ajuta la ingrijirea bebelusului?

Este de preferat sa faceti o lista cu persoanele pe care va puteti baza sa va sprijini in ingrijirea copilului. Mamele parintilor sunt primele optiuni luate in calcul. Atat mama, cat si soacra sunt cele mai in masura sa va ofere cunostintele si experienta cand vine vorba de prima imbaiere, schimbarea scutecelor sau metode de adormire a bebelusului. De asemenea, surorile sau prietenele care au copii vor fi bucuroase sa va impartaseasca din experienta lor. Pentru ca totul sa fie cat mai bine pus la punct, puteti trece in dreptul ajutoarelor si zilele si intervalele orare, eventual, cand va pot oferi sprijinul.

Cine se va ingriji de copil pe timpul zilei?

Mama trebui sa stabileasca foarte clar inca de la inceput atributiile fiecaruia dintre parinti. Spre exemplu, partea cea mai grea, ingrijirea de zi cu zi a bebelusului ii revine mamei, al carei instinct matern o va ajuta sa se descurce cu micutul. Sprijinita, bineinteles, de partener si de familie.

Cine se va trezi noaptea cand copilul incepe sa planga?

Daca mama preia atributiile zilnice, tatalui ii revine sarcina sa linisteasca bebelusul daca se trezeste in toiul noptii si incepe sa planga. Daca micutul v-a obisnuit sa se trezeasca de mai multe ori, puteti face cu randul in tura de noapte. Important este ca fiecare dintre parteneri sa prinda cateva ore de somn.

Cine se va ocupa de treburile gospodaresti?

De asemenea, este foarte important sa impartiti sarcinile casnice. Daca mama sta cu bebelusul, tatal poate face cumparaturile pentru ca apoi rolurile sa se inverseze. Partenerul iese la plimbare cu cel mic cat mama se ingrijeste de gospodarie: curatenie, mancare. Totodata, tatal poate prelua sarcinile mai usoare, cum ar fi prepararea laptelui daca mama nu alapteaza sau introducerea hainelor in masina de spalat. Cu sarcinile clar trasate inca de la inceput, fiecare stie foarte bine ce are de facut, evitandu-se astfel discutiile.

plan dupa nastere

Care va fi programul meu de fiecare zi? Voi mai avea timp de odihna?

Tocmai ti-ai raspuns la aceasta intrebare. Daca ai avut grija sa intocmesti o lista cu atributii pentru fiecare, vei avea cu siguranta timp si pentru tine. Nu trebuie sa te transformi intr-o eroina. Tocmai de aceea exista partenerul, rudele si prietenii. Sa te ajute sa treci mai usor peste aceasta perioada de acomodare si sa-ti ofere timp sa te odihnesti. O mama obosita si recalcitranta nu va gasi puterea si entuziasmul sa se ocupe de bebelus.

Cine si cand ne va vizita?

In primele zile, rudele si prietenii isi vor oferi ajutorul si cunostintele in ingrijirea copilului. Totusi, este bine sa stii ca atat mama, cat si copilul au nevoie de timp sa se recupereze si de intimidate. De aceea, trebuie sa intocmesti o lista cu vizitatorii. Ai grija sa nu ai mai mult de doua vizite pe zi, mai ales in primele saptamani. Desi bine intentionati, prietenii nu pot anticipa toate necesitatile tale si au tendinta sa-si lungeasca sederea.

Ce asteptari avem de la relatia de cuplu dupa ce copilul se va naste?

Chiar daca au devenit parinti, atat mama cat si tatal au nevoie de un timp si spatiu doar al lor. Separat, dar si impreuna. Un copil nu trebuie sa se interpuna in relatia de cuplu. Desigur, o va transforma, o va duce la un alt nivel. Dar intimitatea, timpul in doi sunt cruciale pentru pastrarea sanatoasa a relatiei de cuplu. De aceea, fiecare dintre parteneri trebuie sa se gandeasca inca din timpul sarcinii ce asteptari are de la sot/sotie dupa ce bebelusul se va naste si cum pot contribui impreuna la crearea unui climat corespunzator evolutiei armonioase a copilului si a lor, ca si cuplu.

Cum ma voi descurca cu depresia post-partum?

Mama si tatal deopotriva trebuie sa-si puna aceasta intrebare. Si asta pentru ca nu numai femeile pot suferi de depresie dupa nastere, ci si barbatii. Pierderea identitatii barbatului care trece de la faza de burlac, casatorit si apoi tatic poate avea un impact puternic asupra starii lui psihologice. Astfel, tatal ajunge sa se confrunte cu o depresie postpartum.

Pe de alta parte, un travaliu dificil, insotit de un dezechilibru hormonal sau un istoric depresiv ori lipsa de sustinere a familiei cauzeaza femeii depresie postnatala. Constientizarea starii de anxietate reprezinta primul pas in tratarea depresiei. Este important pentru ambii parintii sa stie sa recunoasca semnalele si sa-si ofere suport reciproc. Iar daca starea deprimanta persista, cei doi trebuie sa fie deschisi sa ceara ajutorul de specialitate. Cu cat mai repede, cu atat mai bine.

plan dupa nastere

Cum se va schimba stilul nostru de viata?

Se va schimba. Asta este sigur. Un copil implica o multime de responsabilitati si modificari in programul tau. Este recomandat sa treci in revista toate activitatile si hobby-urile pe care le aveai inainte si sa decizi daca si in ce masura le mai poti pastra. Astfel, vei fi pregatit/a pentru o noua etapa din viata ta si nu va interveni frustrarea.

Dincolo de planul dupa nastere si toate intrebarile la care incercati sa gasiti un raspuns, tine cont ca primele saptamani din viata bebelusului sunt fundamentale. Le poti experimenta doar o singura data. Nu te vei mai intalni cu ele, asa ca profita! Renunta sau reprogrameaza orice altceva si petrece cat mai mult timp cu copilul tau. "Baby moon" reprezinta initierea copilului in noua lume si are nevoie de ambii parinti alaturi de el.

Citeste si: Dupa nastere: ce se intampla cu bebe cand este luat de neonatolog

Surse:
http://birthwithoutfearblog.com/2012/12/04/birth-and-post-birth-plans-drafts-to-download-modify-and-use/
http://www.dona.org/PDF/Postpartum%20Plan__Kelleher_v17i4.pdf
http://www.sherrybushnell.com/postpartumplan.htm

Articolul urmator
5 probleme de sănătate descoperite la nou-născuți imediat după naștere
5 probleme de sănătate descoperite la nou-născuți imediat după naștere

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    „Mami, dormi cu mine în seara asta?” - Cum răspunzi corect acestei întrebări
    „Mami, dormi cu mine în seara asta?” - Cum răspunzi corect acestei întrebări

    „Mami, rămâi să dormi cu mine în seara asta?”, este o întrebare pe care o aud deseori părinții ai căror copii păreau că s-au obișnuit să doarmă...

    Ce răspunzi când ești întrebată dacă vrei copii și tu deja ai pierdut o sarcină?
    Ce răspunzi când ești întrebată dacă vrei copii și tu deja ai pierdut o sarcină?

    Ce se întâmplă atunci când ai pierdut nu una, ci mai multe sarcini și primești comentarii inoportune din partea celorlalți? Aceasta este întrebarea pe care o...

    O femeie din Florida nu poate avorta, conform noii legi, și este nevoită să-și vadă copilul murind după naștere
    O femeie din Florida nu poate avorta, conform noii legi, și este nevoită să-și vadă copilul murind după naștere

    O femeie din Florida nu poate face avort, așa că este nevoită să-și vadă copilul murind, câteva ore după naștere. Mai multe detalii în articol.

    Ce este molifta după naștere și ce mituri au apărut de la acest obicei
    Ce este molifta după naștere și ce mituri au apărut de la acest obicei

    Molifta de după naștere este o slujbă specială de purificare, ce conține rugăciuni atât pentru mamă, cât și pentru copil și se săvârșește în prima, a opta...

    O sarcină gemelară poate da un test de sarcină fals negativ? Care este explicația
    O sarcină gemelară poate da un test de sarcină fals negativ? Care este explicația

    În anumite situații, există posibilitatea să primești un rezultat negativ după un test de sarcină deși, de fapt, ești însărcinată. Printre asemenea situații se...

    O mamă este agresată în mediul online pentru greutatea ei după naștere: „Ai devenit leneșă”
    O mamă este agresată în mediul online pentru greutatea ei după naștere: „Ai devenit leneșă”

    Știm că una dintre activitățile preferate ale oamenilor este să comenteze pe internet, nu-i așa? De data aceasta, subiectul a fost a fost o mamă de 22 de ani din SUA, care s-a...

    Incendiu la Spitalul pentru copii din Timișoara. A fost activat planul roșu de intervenție
    Incendiu la Spitalul pentru copii din Timișoara. A fost activat planul roșu de intervenție

    În noaptea de sâmbătă spre duminică s-a produs un incendiu la Spitalul de Copii „Louis Țurcanu” din Timișoara. ISU Banat a trimis la fața locului pompieri,...

    Moașa care mă va asista la naștere este fosta iubită a soțului meu
    Moașa care mă va asista la naștere este fosta iubită a soțului meu

    Indiferent că vrei sau nu să recunoști, partenerul tău are un trecut cu care nu doar că sunt șanse mari să te confrunți, la un moment dat, dar te va și urmări și va face parte din...

    © 2024 Qbebe