Primul medicament care tratează depresia postnatală

Alina Nedelcu - Redactor Senior

Depresia postpartum este una dintre cele mai mari provocări cu care te-ai putea confrunta odată ce devii mamă. Experții atrag atenția asupra următorului aspect: cu cât se va interveni mai prompt, cu atât efectele negative ale acesteia vor putea fi mai bine contracarate. Din articolul de mai jos vei afla mai multe detalii despre această problemă sănătate, inclusiv despre posibilitățile de prevenție și tratament.

Cauze responsabile pentru apariția depresiei postnatale

Printre motivele care pot conduce la declanșarea acestei afecțiuni se numără:
• Transformările survenite în organism după naștere -Psihologii consideră că fluctuațiile semnificative ale nivelurilor de estrogen și progesteron pot să crească riscul apariției depresiei postnatale. Mai mult chiar, unele dezechilibre ale glandei tiroide, comune după naștere (cum ar fi hipertiroidismul), pot să provoace stări neplăcute, cum ar fi palpitații, stări de anxietate, atacuri de panică etc..Oricare dintre ele pot culmina cu o depresie
• Problemele emoționale- Odată ce devii mamă te vei simți copleșită și foarte obosită, ceea ce-ți poate afecta capacitatea de a gestiona noile provocări din viața ta. În aceste condiții, te vei simți mai vulnerabilă și poți avea senzația că nu poți face față, că nu ești capabilă să mai deții controlul asupra vieții tale și a copilului tău. Aceste gânduri pot alimenta semnificativ o depresie.

Mama deprimata, cu bebelusul in brate

Factorii de risc pentru depresia postnatală

Medicii psihiatri și psihologii consideră că poți fi mai expusă riscului de a face depresie pospartum în următoarele condiții:
• Suferi de o tulburare bipolară
• Te-ai mai confruntat cu o depresie
• Ai/ ai avut în familie pe cineva ce a suferit din cauza depresiei
• Ai trecut peste diverse evenimente traumatizante, peste mult stres, în perioada sarcinii
• Ai avut unele complicații în timpul sarcinii
• Ai/ai avut recent probleme cu partenerul sau cu alte rude apropiate
• Nu te simți susținută de către partener sau de către restul familiei
• Ai un bebeluș cu probleme grave de sănătate sau cu dizabilități
• Ai născut gemeni sau tripleți
• Nu ți-ai dorit într-adevăr să păstrezi sarcina
• Ai dificultăți legate de alăptare sau ai probleme de sănătate ce te-au împiedicat să poți alăpta

Semnele depresiei postnatale

Pentru a-ți da seama dacă ai de-a face sau nu cu depresia postnatală, ar trebui ca mai întâi să poți face diferența dintre aceasta și așa-numitele „baby blues" (fluctuații ale dispoziției ce intervin la 1-2 săptămâni de la naștere și dispar ulterior). Ele se caracterizează prin:
• Stări de tristețe
• Anxietate
• Iritabilitate
• Senzația că ești copleșită
• Diminuarea capacității de concentrare
• Dorința de a plânge
• Probleme cu somnul
• Scăderea apetitului

Spre deosebire de asemenea stări, cele care aparțin depresiei postnatale sunt mai intense și durează mult mai mult, interferând cu capacitatea ta de a avea grijă de bebeluș. Ele încep de regulă după câteva săptămâni de la naștere, dar pot fi întâlnite inclusiv în perioada sarcinii și chiar la 1 an de după naștere. Caracteristicile acestei forme ale depresiei sunt:
• Fluctuații considerabile ale dispoziției
• Crize de plâns puternice
• Dificultatea de a-ți crea o legătură cu bebelușul

Mama ce nu ii da atentie bebelusului ei

• Dorința de a te izola
• Apariția insomniilor sau dorința de a dormi foarte mult
• Scăderea consistentă a apetitului
• O stare de oboseală permanentă
• Furie intensă
• Reducerea capacității de a te concentra și de a lua decizii
• Lipsa de încredere în tine, în viitor
• Prezența unui sentiment constant de culpabilitate, teama că nu ești și nu vei putea fi vreodată o mamă bună
• Scăderea interesului pentru activitățile care-ți plăceau
• Stări de anxietate constante
• Prezența atacurilor de panică
• Dorința de a-i face rău bebelușului
• Intenția de a-ți face rău ție însăți, dorința de suicid

Citește și Dacă ai răspuns cu DA la 5 din aceste întrebări, suferi de depresie postnatală

Posibilele complicații ale depresiei postpartum

Când nu este tratată corespunzător, o depresie apărută după naștere va interfera nu numai cu o relație firească între mamă și bebeluș, dar o va afecta considerabil pe mamă, pe copil și va altera inclusiv relațiile ale cu partenerul. Iată care pot fi efectele depresiei postnatale:
• Pentru mamă- Depresia se poate prelungi pentru mult timp, transformându-se într-o boală cronică. În același timp, ea va avea consecințe care de care mai negative, printre care apariția unor tulburări alimentare, incapacitatea de a te odihni etc.. Și acestea la rândul lor, pot crea alte probleme, creându-se astfel un „cerc vicios"
• Pentru partener- Psihologii au sesizat că o mamă care suferă din cauza depresiei îi poate transmite și partenerului de viață din stările sale, crescând riscul ca și acesta să dezvolte stări depresive. Mai mult, relația dintre mamă și tată se poate deteriora semnificativ
• Pentru copil tău- Un bebeluș ce are o mamă cu depresie postnatală nu va putea fi bine îngrijit, de aceea va fi mai predispus îmbolnăvirilor, dar și întârzierilor în dezvoltare (inclusiv când vine vorba despre cea cognitivă) sau a unor tulburări de comportament.

Cum poate fi prevenită depresia postpartum

Încă din timpul sarcinii, este necesar să te observi cu atenție și să vezi dacă nu cumva ai simptome precum acelea menționate mai sus. În același timp, trebuie să ții permanent legătura cu un specialist și să mergi la o consultație.Cel mai probabil vei completa un chestionar care poate să arate dacă suferi deja din cauza depresiei sau dacă ești pe punctul să ai o asemenea problemă. Orice lucru pe care medicul îl consideră în neregulă poate fi luat în calcul pentru a primi o recomandare de consiliere psihologică, inclusiv în cadrul unor grupuri organizate.

După ce vei naște, medicul îți poate indica repetarea chestionarului efectuat în timpul sarcinii și, eventual, ți se va prescrie un tratament cu antidepresive. Acesta se impune cu atât mai mult cu cât ai suferit din cauza depresiei postpartum și în cadrul unei sarcini anterioare.
Important este să se intervină cât mai prompt, întrucât așa se pot evita multe dintre efectele nedorite ale depresiei, atât pentru mamă, cât și pentru copil.

Citește și: Depresia postnatală- în ce constă tratamentul la psiholog

Cum se poate trata o depresie postnatală- Specialiștii americani propun o variantă de tratament

Până în prezent, depresia postnatală era tratată asemănător depresiei obișnuite. Astfel, erau prescrise medicamente ce vizau realizarea unei stabilități mai bune a dispoziției, unele cu efect antidepresiv sau antipsihotic (Acestea din urmă se referă la medicamentele care sunt prescrise, în general, în caz de psihoze).
În urma unor cercetări ample, experții din cadrul unei companii farmaceutice din Cambridge, statul Massachusetts (SUA), au transmis „Administrației Naționale a Medicamentelor" din SUA o informație conform căreia ar urma ca aceasta să primească spre aprobare o variantă intravenoasă a medicamentului numit Brexanolone, special pentru tratamentul depresiei postnatale. Aprobarea ar putea fi primită până la finalul acestui an.

Compania „Sage Therapeutics" (specializată în lansarea pe piață a unor tratamente inovative, menite să îmbunătățească semnificativ viața pacienților cu afecțiuni ale sistemului nervos) a precizat faptul că medicamentul Brexanolone poate să acționeze consistent asupra receptorilor GABA (neurotransmițător cu efect inhibitor, sintetizat în creier din acidul glutamic, în prezența vitaminei B6), contribuind la reducerea stărilor anxioase, a iritabilității și a altor simptome neplăcute ce însoțesc afecțiunile precum este și depresia.

Acest medicament a fost experimentat deja în anul 2016 pe un grup de voluntari incluși în programul „Hummingbird" (care includea grupuri de pacienți ce doreau să primească medicamente pentru tratarea afecțunilor sistemului nervos). Atunci Brexanolone a fost testat pentru a i se vedea eficacitatea, pe mai multe femei cu vârsta cuprinsă între 18 și 45 de ani, cu forme moderate sau severe ale depresiei postnatale, ce fuseseră diagnosticate cu această afecțiune la mai puțin de 6 luni după ce născuseră.

S-a constatat faptul că medicamentul era mai eficient decât altele în prevenirea și tratarea depresiei postnatale, fiind și mai sigur decât altele utilizate în tratamentul depresiei. De aceea, compania americană se străduiește să-l pună pe lista de priorități a aprobărilor de punere pe piață de către „Administrația Națională a Medicamentelor" din SUA, în condițiile în care, în ultimele decenii, s-a ajuns la concluzia că depresia postnatală este o afecțiune cu un impact puternic nu numai asupra mamelor, ci și a întregii familii.

Tu știai până acum care ar fi variantele de tratament adecvate unei depresii postnatale?

Surse:
www.investor.sagerx.com, www.mayoclinic.org, www. mom.me,www.sfatulmedicului.ro

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Alte articole care te-ar putea interesa

  Ilinca Vandici s-a luptat cu depresia postnatală: „Am apelat la ajutor de specialitate!”
  Ilinca Vandici s-a luptat cu depresia postnatală: „Am apelat la ajutor de specialitate!”

  Are o carieră de succes, dar și o familie superbă. Ilinca Vandici este una dintre cele mai apreciate prezentatoare TV, cu un palmares impresionant, însă nu a dus o viață tocmai...

  A fost anunțat primul medicament care s-a dovedit a fi cu adevarat eficient in tratarea Covid-19
  A fost anunțat primul medicament care s-a dovedit a fi cu adevarat eficient in tratarea Covid-19

  Remdesivir a devenit primul medicament care s-a demonstrat a fi eficient în tratarea simptomelor cauzate de noul coronavirus, Covid-19. Pacienții infectați care au fost trataați cu...

  ”Mamele trebuie să ne învețe cum se tratează depresia. Ele știu să-și țină copilul în brațe”. Mesajul puternic al unui psihoterapeut
  ”Mamele trebuie să ne învețe cum se tratează depresia. Ele știu să-și țină copilul în brațe”. Mesajul puternic al unui psihoterapeut

  Înainte să vină pandemia de Covid-19, omenirea de confrunta deja cu o pandemie nevăzută, cea a depresiei. Organizația Mondială a Sănătății subliniază că 2020 a avut un...

  Dr. Adrian Streinu Cercel susține că există un medicament pe piață care vindecă gripa în câteva ore: „Nu înțeleg de ce medicii nu îl prescriu"
  Dr. Adrian Streinu Cercel susține că există un medicament pe piață care vindecă gripa în câteva ore: „Nu înțeleg de ce medicii nu îl prescriu"

  Există un medicament care se pare că reduce ameliorează semnificativ simptomele gripei în 24 de ore, însă medicii sunt reticenți în a-l prescrie. Adrian Streinu Cercel...

  Mărturiile unui psihoterapeut care tratează copiii bolnavi de cancer. „Ei m-au inspirat și m-au influențat să ajung omul care sunt azi”
  Mărturiile unui psihoterapeut care tratează copiii bolnavi de cancer. „Ei m-au inspirat și m-au influențat să ajung omul care sunt azi”

  Te-ai întrebat vreodată ce este în sufletul unui „înger” care tratează copiii bolnavi de cancer? Diana Todea este psihoterapeut în cadrul Asociației...

  De ce nu-mi pun copiii pe primul loc niciodată când vine vorba de...
  De ce nu-mi pun copiii pe primul loc niciodată când vine vorba de...

  ... soțul meu. Exact! Poate că sună scandalos pentru majoritatea părinților, în special pentru mamele care se dedică 100% copiilor lor și uită că în viața lor există...

  Nu lua acest medicament în sarcină! Crește riscul de ADHD la copil
  Nu lua acest medicament în sarcină! Crește riscul de ADHD la copil

  Un studiu a tras următorul semnal de alarmă: administrarea îndelungată de medicamente pe bază de Paracetamol în perioada sarcinii poate fi pusă în legătură cu...

  Specialiștii confirmă: depresia mamei afectează dezvoltarea sănătoasă a copilului
  Specialiștii confirmă: depresia mamei afectează dezvoltarea sănătoasă a copilului

  Încă din primele clipe în care îți iei copilul în brațe, îți dorești să faci tot ce poți pentru a-i asigura o creștere sănătoasă. Cu toate acestea,...

  © 2022 Qbebe