Top 10 cele mai bune alimente pentru o lauza

Top 10 cele mai bune alimente pentru o lauza

Cosmina Ionita

Imediat dupa nastere, organismul proaspetei mamici trece printr-o serie de transformari fizice si emotionale greu de suportat. Perioada de lehuzie este primul test la care mama este supusa. O alimentatie variata, un psihic sanatos si suportul familiei sunt armele pe care femeia le are la indemana si trebuie sa le foloseasca pentru a-si redobandi echilibrul. Care sunt cele mai bune alimente pentru o lauza in procesul de recuperare, aflam din analiza Qbebe.

Lehuzia este intervalul dupa nastere, in care organismul femeii revine la starea dinaintea sarcinii. In aceasta perioada organele isi reiau functiile, astfel incat permit o noua fecundatie si gestatie. Pentru o refacere completa a organismului, medicii spun ca este nevoie de un an sau chiar doi, pentru ca sarcina si nasterea supun organismul matern unui efort maxim.

Lehuzia imediata apare in primele 24 de ore dupa nastere, lehuzia propriu-zisa dureaza pana in ziua a douasprazecea dupa ce a dat viata, iar lehuzia tardiva dureaza pana la 6-8 saptamani dupa primul scancet al copilului.

In perioada lehuziei apar o serie de modificari endocrine, prin metabolizarea hormonilor placentari, schimbari la nivelul sistemului muscular si articular, care se relaxeaza si revine la forma initiala. Organele genitale externe isi revin, treptat, la starea initiala, iar la nivelul organelor genitale interne are loc involutia uterina.

Dar mai ales emotionale! Imediat dupa nastere, intervin stresul si oboseala datorate noptilor nedormite, dar si tristetea, plansul nemotivat si iritabilitatea din cauza dezechilibrelor hormonale. Pentru ca procesul de recuperare sa fie rapid si complet, dieta lehuzei trebuie sa fie sanatoasa si echilibrata, iar proaspata mamica sa beneficieze de un climat de liniste si intelegere.

Nuca de cocos

Nuca de cocos constituie un aliment de baza pentru lauza, din care poate consuma atat pulpa, apa, cat si laptele. Bogat in proteine, miezul alb al nucii de cocos contine vitamina B, zinc, fosfor si fier.

Uleiul de cocos contine acizi grasi cu molecula medie, care au capacitatea de a distruge bacterii ce cauzeaza ulcer gastric, infectii ale sinusurilor, tractului urinar, carii dentare, pneumonie si alte infectii. Pot distruge si ciuperci si virusi ce cauzeaza gripa, pojar, herpes, mononucleoza, hepatita C si SIDA.

Acidul lauric din uleiul de cocos - pe care il gasim doar in laptele matern!!! - are efecte antivirale, antibacteriene si antimicrobiene. Este cel care face laptele de mama atat de bine digerabil, protejand organismul de infectii si sprijinind sistemul imunitar. Studiile au dovedit eficacitatea acidului lauric si in cazul persoanelor cu hipotiroidie in stimularea metabolismul si pierderea kilogramelor acumulate in plus.

Apa de cocos este bogata in potasiu, calciu si sodiu. Prezenta electrolitilor in organism este critica pentru functionalitatea nervilor si a muschilor, hidratare si mentinerea nivelului ph-ul din sange. nuca de cocos

 

Fistic

Fisticul contine grasimi mononesaturate precum acidul oleic, antioxidanti ca luteina si zeaxantina, esentiali pentru sanatatea ochilor. Este o sursa bogata de vitamina E, care mentine sanatatea si integritatea celulelor si elasticitatea pielii, protejand organismul de actiunea radicalilor liberi.

Studii recente au aratat ca mestecarea de fistic ajuta la distrugerea bacteriilor daunatoare din cavitatea bucala si tine colesterolul "rau"sub control datorita acizilor grasi Omega 3 si Omega 9. Aceste nuci sunt si o sursa buna de fibre si contine o cantitate impresionanta de minerale ca: cupru, mangan, magneziu si potasiu. Deoarece contine magneziu si vitamina B6, implicate in buna functionare a celulei nervoase, fisticul este un remediu excelent pentru combaterea stresului si la eliminarea durerilor de cap.

fistic

Visine

Visinele sunt bogate in vitamina A, vitaminele din complexul B, vitaminele C, E si K. Aceste fructe au un nivel ridicat de minerale, precum: calciu, fosfor, fier,magneziu, sulf, cupru, zinc, cobalt si potasiu. Vitaminele si mineralele transforma visinele lupta cu succes impotriva anemiei si combat oboseala proaspetei mamici.

Studiile demonstreaza ca persoanele care consuma in jur de un kilogram de visine pe zi impiedica depunerea grasimilor inestetice din jurul taliei. Visinele contin o cantitate mica de calorii si foarte multa apa (85%). Cantitatea ridicata de apa si fibre favorizeaza eliminarea toxinelor.

Pectinele din visine absorb cel mai rapid colesterolul si scad glicemia, iar antocianidinele (substante antioxidante) impiedica depunerile de colesterol pe peretii vaselor de sange, imbunatatesc ritmul cardiac si previn cresterea tensiunii arteriale.

visine

Seminte de in

Semintele de in sunt o sursa excelenta de acizi grasi Omega 3, fibre dietetice si mangan. Sunt, de asemenea, bogate in acid folic, vitamina B6 si minerale precum magneziu, fosfor si cupru. Semintele de in contin o cantitate importanta de lignan, fitoestrogeni cu actiune antioxidanta. Antioxidantii protejeaza organismul impotriva multor tipuri de cancer, printre care si cancerul mamar.

Consumul semintelor de in sprijina sistemul imunitar si scade nivelul zaharului din sange. Acizii grasi esentiali au un rol decisiv in crestere si dezvoltare. Iar fibrele (solubile si insolubile) combat constipatia si ajuta la reducerea colesterolului la adulti. Acidul Apha Linolenic (ALA) este foarte important in sanatatea sistemului osos, in special pentru femei. De asemenea, sprijina balansul hormonal si ovulatia.

seminte de in

Broccoli

Broccoli este renumit datorita cantitatii mari de vitamine C, A, B complex, acid folic, E si K, dar si datorita fibre solubile si numeroase minerale: potasiu, fosfor, fier, magneziu, calciu si sodiu. Cantitatea importanta de calciu stimuleaza lactatia. Fitonutrientii care se gasesc in broccoli ajuta la detoxifierea organismului. Iar vitaminele A si K sustin echilibrul metabolismului vitaminei D. Broccoli este o sursa extrem de bogata de kempferol ,un flavonoid care are capacitatea de a reduce impactul substantelor alergenice.

Broccoli este bogat in vitamina C, beta-caroten, zinc si seleniu (desi in cantitati mai mici) care fortifica sistemul imunitar. De asemenea, broccoli contine sulforafan, extrem de activa in lupta impotriva celulelor canceroase, reducand riscul aparitiei cancerului de: plamani, colon, mamar si ovarian si de vezica biliara. Cercetatorii au dovedit ca este foarte bun si in prevenirea afectiunilor cardiovasculare.

broccoli

Kiwi

Kiwi are o cantitate dubla de vitamina C, comparativ cu portocalele, mai multe fibre decat merele si mai mult potasiu decat bananele. In plus, contine vitamina A, vitamina E, calciu si acid folic, dar si fibre alimentare, esentiale in cazuri de constipatie.

Foarte puternic antidepresiv natural, fructul de kiwi nu trebuie sa lipseasca din alimentatia unei lauze. De asemenea, kiwi are capacitatea de a fluidiza sangele, de a preveni formarea cheagurilor, scade nivelul de colesterol si tensiunea arteriala. Ofera o reala protectie impotriva bolilor de inima, cancerului si astmului, fereste organismul de astm, accidente vasculare cerebral si afectiuni respiratorii.

kiwi

Bame

Bamele sunt alimente-minune pentru o lauza. Sarace in calorii, sunt bogate in vitamine ?i minerale: A, C, acid folic, tiamina, calciu, zinc, fibre, riboflavina, beta-caroten, potasiu, magneziu si vitamina B6. Avand putine calorii si multa apa, bamele devin hrana ideala pentru persoanele care vor sa slabeasca.

Fibrele ajuta la stabilizarea glicemiei si mentin sanatatea intestinului gros, iar mucilagiul din bame scad nivelul de colesterol si acidul din bila, eliminand astfel toxinele. Totodata, cantitatea mare de mucilagii stimuleaza tranzitul intestinal si diureza si afectiunile respiratorii. Datorita continutului de vitamina C, bamele au un puternic efect antioxidant si antiinflamator.

bame

Quinoa

Quinoa este foarte bogata in proteine, calciu si fier, crom, cupru, fluor, iod, magneziu, potasiu, seleniu si zinc. Este o sursa importanta de vitamina E si de folati, iar cele 8 tipuri de aminoacizi fac din quinoa o proteina completa. Quinoa contine albumina, necesara unei bune dezvoltari a organismului, este saraca in sodiu si nu contine gluten.

Calciul din semintele de quinoa este mai usor de asimilat de organism decat calciul din lapte. Quinoa este incadrata in categoria superalimentelor, alaturi de semintele de in, mei, aloe vera, orz verde, patrunjel, alge marine, stevie sau floarea-soarelui.

Un auz bun, o respiratie si un par sanatoase, lipsa problemelor urinare, producerea maduvei osoase, functionarea creierului, ambitia de a reusi in viata, dinti si oase puternice, toate depind de buna functionare a rinichilor, beneficii ale consumului de quinoa.

quinoa

Papaya

Papaya este un fruct exotic foarte nutriti, potrivit pentru proaspata mamica. Contine cantitati semnificative de beta-caroten, vitaminele A, C, si mai multe B-uri, printre care si acidul folic, dar si minerale precum: potasiu, fosfor, magneziu, calciu si fier.

De asemenea, papaya contine o substanta numita papaina, care descompune eficient proteinele si curata tubul digestiv, echilibrand nivelul de aciditate din stomac. Fructul de papaya este cunoscut si pentru proprietatile sale antiinflamatorii si de intarire a sistemului imunitar. Consumata cu moderatie, papaya previne si trateaza constipatia. In caz de exces, efectul este contrar, instalandu-se diareea.

papaya

Chefir

Chefirul este o bautura preparata din granule de chefir care fermenteaza lactoza din lapte. Lasat prea mult la fermentat, chefirul mareste semnificativ continutul de acid folic. Aceasta bautura contine bacterii benefice si drojdie, vitamine si minerale, aminoacizi si enzime.

Chefirul are un continut ridicat de calciu, fosfor, magneziu, B2 si B12, vitaminele K, A si D. Unul dintre aminoacizii esentiali care se ragaseste in chefir, triptofanul, calmeaza sistemul nervos. Chefirul are proprietati antioxidante, anticancerigene si bacteriostatice. Este un puternic probiotic care impiedica dezvoltarea microbilor in organism, repopuleaza tractul digestiv si ajuta la digestie.

 


chefir Recomandarea specialistilor pentru lauze in ceea ce priveste alimenatia este sa urmeze un regim alimentar variat si sanatos, cu legume, fructe si seminte crude. Acestea sunt procesate foarte repede de organism, iar corpul are, astfel, posibilitatea sa se refaca mult mai repede.

Citeste si:

Dieta mamei dupa nastere: alimente care iti ofera un plus de energie

Afla ce regim alimentar trebuie sa adopti dupa ce ai devenit mamica

Dieta mamei dupa nastere: sfaturi practice si trucuri

Sursa:
http://health.howstuffworks.com/pregnancy-and-parenting/pregnancy/postpartum-care/postpartum-nutrition-guidelines-ga1.htm
http://www.webmd.com/parenting/baby/tc/postpartum-first-6-weeks-after-childbirth-health-and-nutrition
http://www.cpmc.org/services/pregnancy/information/postpartum-nutrition.html
http://www.arhp.org/publications-and-resources/quick-reference-guide-for-clinicians/postpartum-counseling/diet
http://health.howstuffworks.com/pregnancy-and-parenting/pregnancy/postpartum-care/postpartum-nutrition-guidelines-ga.htm

 

Articolul urmator
Sunt o mamă rea dacă mi-aș dori ca medicii să mă salveze pe mine și nu bebelușul la naștere? Mai am alți doi copii de crescut
Sunt o mamă rea dacă mi-aș dori ca medicii să mă salveze pe mine și nu bebelușul la naștere? Mai am alți doi copii de crescut

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Top 10 cele mai bune metode de a slăbi sănătos fără să ții dietă
    Top 10 cele mai bune metode de a slăbi sănătos fără să ții dietă

    Deși poți fi tentată să recurgi la diete restrictive, care promit eliminarea rapidă a kilogramelor în plus, medicii nutriționiști îndeamnă ca, pentru obținerea unor...

    Cele mai bune alimente pentru rinichi
    Cele mai bune alimente pentru rinichi

    Rinichii îndeplinesc funcții vitale și sunt expuși la diverse toxine, ceea ce îi poate îmbolnăvi la un moment dat. Din fericire, poți să-i protejezi nu doar prevenind...

    Cele mai bune alimente pentru ochi
    Cele mai bune alimente pentru ochi

    Ca să poți face față numeroaselor provocări din viața de zi cu zi, ai nevoie și de ochi sănătoși. Pentru a-ți îndeplini acest obiectiv, este important să adopți o dietă...

    Oboseala, slabiciune, puls neregulat? Top alimente bogate in potasiu
    Oboseala, slabiciune, puls neregulat? Top alimente bogate in potasiu

    Alaturi de calciu si sodiu, potasiul este un mineral esential pentru buna functionare a sistemului nervos, sistemului muscular, a inimii si a rinichilor. O deficienta de potasiu poate duce...

    Cele mai bune uleiuri esențiale: cele 5 pe care trebuie să le ai permanent în casă
    Cele mai bune uleiuri esențiale: cele 5 pe care trebuie să le ai permanent în casă

    Cum alegem cele mai bune uleiuri esențiale? Uleiurile esențiale aduc o mulțime de beneficii sănătății noastre, având un spectru larg de utilizare. Sunt eficiente atât...

    Top 10 alimente care îți fac copilul mai atent la școală
    Top 10 alimente care îți fac copilul mai atent la școală

    Printre cele mai importante griji ale unei mămici se numără și aceasta: să se asigure că micuțul ei are parte de nutrienți valoroși. Aceștia sunt esențiali inclusiv pentru o...

    Cele mai bune vitamine pentru femei peste 40 de ani
    Cele mai bune vitamine pentru femei peste 40 de ani

    Sănătatea este esențială, după cum bine știm, dar aprecierea reală pentru sănătate apare mai târziu în viață, în cazul multora dintre noi. Undeva în jurul...

    Cele mai detestate zodii și de ce ele sunt, de fapt, cele mai bune zodii
    Cele mai detestate zodii și de ce ele sunt, de fapt, cele mai bune zodii

    La fel cum s-a întâmplat în cazul altor aspecte ale vieții, și în ceea ce privește zodiile s-au creat, de-a lungul timpului, diverse stereotipuri. Acestea țin de...

    © 2024 Qbebe