Dieta mamei dupa nastere: alimente care iti ofera un plus de energie

Dieta mamei dupa nastere: alimente care iti ofera un plus de energie

Alexandra Negreanu

Un nou-nascut este cel mai minunat lucru care ti se poate intampla, insa pe cat de frumoasa este viata cu un bebelus pe atat este de epuizanta pentru proaspata mamica. De obicei, efortul de a obtine cateva ore de somn, in primele luni dupa nastere pare fi foarte solicitant. Pe langa acesta, oboseala se intensifica, deoarece alimentatia nu cuprinde alimentele de care ai nevoie. Stim ca preocuparea ta principala este sanatatea si alimentatia bebelusului, dar deasemenea este foarte important sa ai grija de tine. Alegerea alimentelor sanatoase si mancatul, prim urmare te vor ajuta sa iti mentii energia la un nivel optim pentru a face fata responsabilitatilor de proaspat parinte.

Qbebe iti ofera cateva strategii simple pentru a iti mentine energia si tonusul ridicate cu ajutorul unei alimentatii corecte, dupa nasterea copilului tau:

Pastreaza-ti o dieta echilibrata

In primul rand, pentru a face fata solicitarilor unui nou-nascut ai nevoie de cat mai multa rabdare, liniste si nu un ultimul rand energie. De aceea este foarte indicat sa discuti cu un medic nutritionist pentru a iti intocmi un plan alimentar personalizat de zi cu zi in functie de varsta si nivel de activitate. Bea multa apa si incearca sa gasesti timp suficient pentru a sta jos si pentru a lua o gustare rapida, chiar daca este vorba doar de o cana de gris cu lapte. Poti lua gustari sanatoase atunci cand copilul doarme sau daca bebelusul nu are inca un program poti apela la ajutorul partenerului pentru cateva minute. Nu iti fie teama sa soliciti ajutorul prietenilor, vecinilor, sa te ajute la cumparaturi, cu activitatile de gatit si de curatenie.

Incepe ziua cu un mic dejun sanatos

Proteinele, cum ar fi ouale si iaurtul, si carbohidratii complecsi cum ar fi painea integrala si cereale, sunt o alegere mai buna decat un mic dejun care este alcatuit din carbohidrati simpli sau zahar. Aceasta inseamna, ca dimineata, in locul unei baghete de paine alba cu mezel sau unt, un bol de cereale zaharos sau o bucata de paine alba - toate carbohidratii simpli - mai bine incerci un cocktail din iaurt-si-fructe, un bol de fulgi de ovaz sau cereale integrale de cereale sau omleta de grau prajita.

Carbohidratii simpli iti ofera un surplus de energie pe moment apoi iti provoaca o stare de somnolenta. Insa carbohidratii complecsi iti ofera energie pe o perioada mai lunga ca durata, deoarece te ajuta sa te simti satula mai mult timp, avand in vedere ca necesita mai mult timp pentru a digera. De asemenea ii ofera organismului tau elemente nutritive mai mult sub forma de vitamine si minerale. In concluzie un mic dejun cu proteine, si carbohidrati este cel mai bun mod de a te tine treaza si activa pe tot parcursul zilei, dar si noaptea.

Mananca mese mici si dese pe parcursul zilei

 

Mai degraba decat trei mese bogate, ia cinci mese mai mici pe tot parcursul zilei. Acesta este un sfat pentru a iti mentine energia cat mai ridicata. Si, in plus, este o modalitate mai buna pentru o proaspata mamica de a manca si de a slabi kilogramele acumulate in timpul sarcinii.

Dar in niciun caz nu ne referim la fast food sau semi-preparate. Alege cu atentie alimente cu un continut ridicat in proteine si / sau carbohidrati complecsi. Incearca sa iei mese dese din covrigi integrali din grau sau paine prajita cu unt de arahide, soia, branza si biscuiti. Mai poti obtine gustari rapide din nuci si fructe uscate, iaurt cu fructe.
 
Rontaitul pe tot parcursul zilei iti va oferi un plus de energie doar daca gustarile sunt alcatuite din alimente hranitoare si sanatoase.

Rezista tentatiei de a tine cura de slabire in primele luni dupa nastere

Nimanui nu ii place sa poarte haine de maternitate, largi, mai ales dupa ce bebelusul a venit pe lume. Chiar daca esti frustrata deoarece pierzi in greutate intr-un ritm lent dupa nastere, aceasta este cea mai santoasa si cea mai buna modalitate de a slabi dupa sarcina, fara a te seca de energie. Nu este acum un moment bun pentru a sari peste mese sau de a reduce drastic aportul caloric. Cel mai important acum pentru tine trebuie sa fie sanatatea ta si a bebelusului, asadar nu este cazul sa iti faci griji cu privire la greutatea ta chiar acum.

 
Dupa ce ai terminat de alapatat bebelusul, te-ai recuperat dupa sarcina si nastere si ai primit acordul medicului poti incepe sa tii o cura de slabire pentru a pierde in greutate. (A se vedea dieta noastra pentru pierderea în greutate sanatoasa dupa nastere.) De la natura, corpul tau are de gand sa piarda kilogramele in exces, de aceea trebuie sa slabesti in mod cat mai natural. De asemenea, mamele care alapteaza trebuie sa stie ca pierderea in greutate rapida, face ca toxinele sa treaca in grasimea din organism, ceea ce va face ca aceste toxine sa treaca in laptele matern. Deci, iata un motiv in plus sa nu tii cura de slabire dupa nastere, pe langa faptul ca iti va scadea aportul energetic.

Bea, bea, bea cat mai multe lichide

In primele cateva saptamani dupa nastere, deshidratarea va face ca starea de somnolenta si oboseala cu care te confrunti sa fie simtita si mai aprig. Deci, este important sa bei cat mai multa apa. Consumul de lichide este, probabil, cel mai simplu lucru pe care il poti face, ca proaspata mamica, pentru a-ti tine nivelul de energie ridicat.Pastreaza o sticla de apa la indemana in casa, in geanta bebelusului,in carucior, astfel incat sa poti ramane hidratata indiferent unde te afli. Daca alaptezi, primele cateva saptamani vei fi foarte insetata si este necesar sa consumi opt pana la zece pahare de apa pe zi.

Nu te baza pe cofeina sau pe zahar

Este tentant sa apelezi la o ceasca de cafea atunci cand esti epuizata sau, din cauza oboselii vei fi super tentata sa crantani o bomboana sau sa iei o gustare dulce atunci cand iti este foame . Vei face acest lucru deoarece simti ca ai nevoie de energie rapid. Fii atenta, totusi, bazandu-te prea mult pe bauturi cu continut de cofeina si dulciuri vei castiga si mai mult in greutate si vei avea si un nivel de energie mai scazut.

Ambele alimente: cofeina si zaharul iti pot oferi senzatia de hiper-energie pe moment, dar odata ce aceasta senzatie a trecut si trece destul de repede, te vei simti si mai obosita, chiar mai mult decat inainte. Carbohidratii complecsi mentionati mai sus - paine din cereale integrale, legume cum ar fi fasole si linte, porumbul - sau proteine cum ar fi carnea slaba, branza, oua, nuci, soia, sau iaurt, te vor ajuta sa iti pastrezi nivelul zaharului din sange mult mai stabil, ceea ce inseamana ca vei fi mai activa si te vei bucura de evenimentele frumoase din viata bebelusului.

Introdu fructele in alimentatia ta

O portie de fructe in alimentatia unei proaspete mamici este cel mai bun pariu, atunci cand iti este foame si te simti sleita de puteri. Fructele ofera o explozie de energie si partea cea mai buna este ca nu creeaza starea de lesin de mai tarziu pe care o lasa gustarile alcatuite din zahar rafinat. Plus ca fructele precum merele, portocalele, piersicile si perele sunt si bogate in fibre, care ajuta la functionarea cat mai optima a tractul digestiv. Cele mai multe fructe nu necesita niciun efort pentru a le prepara sau curata si sunt usor de mancat chiar si in miscare.

Consuma batoane de energie

Un baton de energie poate fi la fel o modalitate utila de a luca gustari ocazionale intre mese, mai ales atunci cand nu esti acasa si ai nevoie de ceva care se peprara rapid. Totusi fii prudenta atunci cand alegi batoanele de energie. Unele pot fi foarte bogate in calorii si sa contina foarte mult zahar. Verifica eticheta pentru a te asigura ca alegi batoanele de energie cu un continut scazut de zahar si grasimi, dar bogate in fibre, proteine si carbohidrati.

In cele din urma trebuie sa tii cont ca nici cele mai energizante mancaruri nu vor inlocui un pui de somn sanatos. Asadar, daca ai posibilitatea sa tragi un pui de somn atunci cand te simti obssita, in schimbul produselor alimentare care iti ofera energie fa-o fara sa stai pe ganduri. Proaspetele mamici au tendinta de a manca, gandindu-se ca vor fi mai pline de energie.

Tu cum reusesti sa iti mentii nivelul de energie ridicat?

Articolul urmator
Cum te recuperezi emoțional după o naștere traumatizantă
Cum te recuperezi emoțional după o naștere traumatizantă

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Dieta în coxartroză: ce alimente să eviți și ce să consumi
    Dieta în coxartroză: ce alimente să eviți și ce să consumi

    Pe măsură ce articulația șoldului face piruete grațioase de-a lungul anilor, uzura își joacă rolul, ducând la o afecțiune care poate fi adesea asociată cu...

    Top 10 alimente care îți fac copilul mai atent la școală
    Top 10 alimente care îți fac copilul mai atent la școală

    Printre cele mai importante griji ale unei mămici se numără și aceasta: să se asigure că micuțul ei are parte de nutrienți valoroși. Aceștia sunt esențiali inclusiv pentru o...

    Cum să îți iubești corpul din nou, după naștere: sfaturi prețioase de la 15 mămici
    Cum să îți iubești corpul din nou, după naștere: sfaturi prețioase de la 15 mămici

    Cea mai grea provocare după nașterea copilului pentru mămici este să învețe să își iubească noul corp. 15 femei ne dezvăluie cum au reușit să își accepte...

    Povestea mamei vegane care a primit închisoare pe viață după ce și-a înfometat copilul
    Povestea mamei vegane care a primit închisoare pe viață după ce și-a înfometat copilul

    O mamă vegană a fost condamnată la închisoare pe viață pentru uciderea fiului său de 18 luni, care a murit după ce a urmat o dietă strictă bazată doar pe fructe și legume...

    4 Semne ca urmezi o dieta care nu este ceea ce pare
    4 Semne ca urmezi o dieta care nu este ceea ce pare

    Mediul online este plin cu diete care nu sunt ceea ce par si care nu te pot ajuta sa slabesti sau sa-timentii greutatea. Din pacate, in ziua de astazi este mai important continutul si...

    7 smoothie-uri care îi vor oferi energie copilului tău dimineața la școală, pentru fiecare zi a săptămânii
    7 smoothie-uri care îi vor oferi energie copilului tău dimineața la școală, pentru fiecare zi a săptămânii

    Care este prima grijă a unei mame imediat cum se trezește să pregătească pentru școală copilul? Ce îi pregătește la micul dejun. Nu este deloc ușor să prepari ceva care să...

    Dieta Nicoletei Luciu: cum a slăbit câte 30 kg după fiecare sarcină și cum reușește să se mențină la greutatea ideală la 40 de ani
    Dieta Nicoletei Luciu: cum a slăbit câte 30 kg după fiecare sarcină și cum reușește să se mențină la greutatea ideală la 40 de ani

    Nicoleta Luciu este, de departe, una dintre cele mai cunoscute vedete din România. A intrat în lumina reflectoarelor în anul 1999, când a câștigat titlul de...

    Dieta cu pomelo: cum se ține și cum îți transformă organismul
    Dieta cu pomelo: cum se ține și cum îți transformă organismul

    Fructele reprezintă întotdeauna un aliat de nădejde când vine vorba despre sănătate și frumusețe. Citricele nu fac excepție, iar printre ele se regăsește și pomelo, un...

    © 2024 Qbebe