5 lucruri pozitive despre NASTERE
1. Nasterea este un proces cu adevarat miraculos si trebuie sa te simti, in primul rand, un om norocos si binecuvantat. Orice viitoare mamica are probleme mai mari sau mai mici, mai grave sau mai usoare. Nu exista sarcina sau nastere perfecta. Fiecare nastere este un proces unic si incredibil pentru fiecare femeie care devine mama. Gandind lucrurile asa, poti face fata cu mai multa usurinta starilor de irascibilitate, complicatiilor ce pot aparea pe perioada sarcinii si travaliului.
2. Ai de ales in ceea ce priveste modalitatea de a naste, natural, prin cezariana, cu anestezie, partiala sau totala, in apa, toate sunt metode viabile. Intereseaza-te, cauta cat mai multe informatii despre aceste metode si mai ales tine o relatie cat mai deschisa cu medicul care iti urmareste sarcina, care te poate ajuta sa alegi modalitatea cea mai potrivita de a naste, in functie de mai multi factori. In final, insa, ai grija sa alegi tu cu responsabilitate si in deplina cunostinta de cauza ceea ce crezi ca este mai bine pentru tine si copilul tau.
3. Cel mai important lucru in ceea ce priveste nasterea unei fiinte umane este relatia dintre tine si ea, care trebuie inceputa inca de cand afli de sarcina. Relatia trebuie hranita pe tot parcursul sarcinii, prin mangaieri, cuvinte, cantecele, rugaciune. Numai hranind aceasta relatie, poti intelege semnificatiile reale ale nasterii, iti poti depasi teama fata de acest moment si alege metoda cea mai adecvata si conforma cu relatia creata.
4. In ciuda oricaror dureri de nastere, gandul ca iti vei tine copilasul in brate in scurt timp poate sa te insufleteasca si incurajeze sa treci prin dureri cu mai mult curaj. Medicii si asistentele medicale, sotul si familia ta vor fi mai mult ca oricand alaturi de tine in aceasta perioada pentru a te sustine in acest moment-eveniment al vietii tale. |
5. Nasterea unui copil este un eveniment care maturizeaza daca este trait total. Ne referim la nastere naturala, cu anestezie partiala, cu dispozitie de a trai totul, fiecare moment al nasterii, oricat de dureros ar fi. Este un eveniment prin care poate ca ar trebui sa treaca orice femeie pentru a se putea numi pe deplin "femeie".
5 lucruri negative despre NASTERE
1. Oricat de bine te-ai pregatit pentru acest moment, nasterea poate fi destul de complicata, din cauza anesteziilor, contractiilor, copilul care nu se mai da scos, sau pur si simplu din cauza personalului medical, care nu isi face bine datoria.
2. Daca nu stabilesti foarte clar si hotarat de la inceput modul in care vrei sa nasti, s-ar putea sa te trezesti cu o anestezie pe care nu ai vrut-o sau cu o epidurala hotarata ad-hoc de catre medic, pentru ca tu nu incetezi sa suspini de durere.
3. Nasterea copilului poate lasa urme atat fizice cat si psiho-emotionale. Vaginul cat si musculatura vaginului sufera ceva modificari, din cauza efortului depus in timpul nasterii. De asemenea, si pe burtica ta s-ar putea sa apara ceva vergeturi. Sarcina aduce cu ea o serie de transformari hormonale, care vor cauza stari emotionale dificile. Dupa nastere, s-ar putea sa te confrunti cu tulburari de somn si chiar cu depresia post-partum.
4. Nasterea este un moment care te poate incarca emotional si psihic foarte mult, si mai ales datorita asteptarilor si sperantelor pe care le pui, inevitabil, in rezultatul ei: copilul. Cel mai bine este, insa, sa te astepti la orice, de la nasterea micutului cu anumite deformari sau chiar la decesul acestuia.
5. Nasterea se poate produce brusc dar poate dura si ore intregi. Fiecare organism este diferit si travaliul se va desfasura altfel pentru fiecare graviduta.
Acestea sunt cele mai importante aspecte ale nasterii, un eveniment foarte important in viata oricarei femei care va deveni mama. Mesajul pe care vrem sa il transmitem este ca trebuie sa fii pregatita din toate punctele de vedere fizio-psiho-emotional, pentru a face fata acestui proces. Pentru a micsora sansele de a avea parte de lucrurile negative ale nasterii, fii sigura ca te-ai informat foarte bine despre ceea ce presupune nasterea, (injectii, anestezii etc.) si ca ai vorbit foarte clar cu medicii obstetricieni, cel care te-a ingrijit pana acum si cel care iti va face operatia (ideal ar fi sa fie acelasi), precum si cu asistentele. |
Tu ce temeri ai in legatura cu nasterea?