Embolia amniotică: ce este și cât de periculoasă este la naștere

Embolia amniotică: ce este și cât de periculoasă este la naștere

Alina Nedelcu - Redactor Senior

Embolia amniotică trebuie și ea luată în calcul ori de câte ori este vorba despre complicațiile nașterii. Așa cum vei afla și din articolul de mai jos, ea poate avea consecințe dintre cele mai grave, nu poate fi prevenită, dar o monitorizare atentă din partea unui specialist poate să identifice eventualii factori de risc și simptome neobișnuite, prezente la tine și la bebeluș, astfel încât, ulterior, să se găsească cele mai bune soluții pentru amândoi.

Ce reprezintă embolia amniotică

Această afecțiune are loc dacă lichidul amniotic sau alte celule fetale ajung în sângele mamei. Ea se petrece fie în timpul nașterii naturale, fie în timpul uneia prin cezariană. Ca rată de incidență, este de 1 la 80.000 de nașteri, dar mortalitatea sa, în ceea ce privește mamele, este cuprinsă undeva între 61 și 80%.

Din ce cauze poate apărea embolia amniotică și care sunt factorii de risc

Cea mai cunoscută cauză care stă la baza declanșării acestei afecțiuni grave este ruperea barierei placentare. De cele mai multe ori, fenomenul se produce în urma unei traume. Odată ce are loc ruperea acestei bariere, sistemul imunitar al mamei va răspunde prin reacții care vor antrena inflamații în corp. Odată cu ele, pericolul major este formarea cheagurilor de sânge care se pot deplasa spre plămâni sau acumularea de lichid.
Întrucât cazurile de embolie amniotică sunt rare, nu se cunosc toți factorii care ar putea fi responsabili de apariția ei. Cu toate acestea, medicii sunt de părere că va crește predispoziția spre așa ceva dacă:
• Mama are peste 35 de ani

• Există diagnosticul de preeclampsie (Mai ales după săptămâna 20 a sarcinii)

• Este vorba despre unele probleme ce țin de placentă- De pildă, fie că este prezentă „placenta previa" (Aceasta se referă la placenta care blochează cervixul) fie că este prezentă „placenta abruptio" (Se referă la separarea prematură a placentei înainte de naștere), ambele pot antrena, uneori, embolia amniotică

• Nașterea prin cezariană, scoaterea bebelușului cu forcepsul pot să crească, uneori, pericolul de embolie amniotică

• Prea mult lichid amniotic (hidramnios sau polihidramnios)- Cantitatea de lichid amniotic trebuie să crească până la 34 de săptămâni de sarcină. Pentru a se vedea dacă există prea mult, se va măsura volumul acestuia cu ajutorul unui sonograf, din 4 secțiuni diferite ale uterului. În cazul în care există o grosime a sacului amniotic mai mare de 25 de cm, se poate vorbi despre un exces de lichid amniotic. În plus, unele simptome prezente la mamă (Cum ar fi umflarea excesivă a gleznelor, durerile accentuate de spate, dificultăți în respirație, disconfortul abdominal constant) pot să alimenteze suspiciunea de hidramnios, iar medicul va trebui să solicite neapărat efectuarea de investigații pentru confirmarea sau infirmarea acestui diagnostic.

Citește și: Lichidul amniotic, olihidromatoza și polihidromatoza

Cum poate fi recunoscută embolia amniotică

Ea se produce brusc și foarte rapid, fiind însoțită de manifestări precum:
• Respirația întretăiată
• Scăderea tensiunii arteriale
• Alterarea stării mentale- O stare de anxietate foarte accentuată
• Tulburări de ritm cardiac

Femeie ce se pregateste sa nasca si incearca sa respire

• Frisoane
• Convulsii
• Pierderea cunoștinței
• Stopul cardio-respirator
• Probleme de coagulare a sângelui
• Tulburări de ritm cardiac la făt- De obicei, bătăile inimii acestuia devin foarte lente
Uneori, poate surveni și acumularea de lichid la nivelul plămânilor mamei.

De ce este periculoasă embolia amniotică

Această problemă de sănătate poate să creeze complicații dintre cele mai serioase, atât pentru mamă, cât și pentru bebeluș.
În ceea ce o privește pe mamă, există un risc semnificativ de a deceda. Pentru mamele care supraviețuiesc, pot interveni, în unele cazuri, complicații precum:
• Unele de natură neurologică (De exemplu, se poate ajunge la tulburări de memorie sau la diferite tulburări ce țin de sistemul nervos )

• Unele fizice (S-a constatat că femeile care la naștere vor avea embolie amniotică pot ajunge la histerectomie totală sau parțială, la stop cardiac sau la disfuncționalități ale glandei pituitare)

• Unele de natură emoțională (Este vorba despre situațiile în care mamele află că bebelușul are anumite probleme din cauza embolismului amniotic sau dacă se întâmplă ca acesta să-și piardă viața)

Nu în ultimul rând, mamele care trec printr-o embolie amniotică vor avea nevoie de mai multe zile de spitalizare. Uneori, poate fi necesară îngrijirea la terapie intensivă chiar și timp de câteva săptămâni.

Femeie aflata pe patul de spital, cu perfuzii

Bebelușul ce are o mamă care se confruntă cu embolia amniotică va fi și el expus riscului de a deceda la naștere (S-a estimat că există o rată a decesului, în medie, de aproximativ 30%). De asemenea, cele mai serioase probleme ce-l privesc se referă la:
• Nașterea prematură
• Pierderea de oxigen
• Apariția paraliziei cerebrale

Citește și: Complicatii la nastere care afecteaza mama

Prevenție și diagnostic pentru embolia amniotică

Specialiștii avertizează asupra următorului aspect: embolia amniotică nu face parte dintre complicațiile nașterii care să poate fi prevenite, întrucât nu se poate spune dacă și cum se va întâmpla. Cu toate acestea, medicul îți poate spune dacă ești sub influența factorilor de risc și îți poate recomanda să faci investigații cum ar fi:
• Analize ale sângelui (Care să vadă, de exemplu, timpul de coagulare a sângelui, prezența electroliților etc.)
• O electrocardiogramă
• O ecografie cardiacă
• Verificarea nivelului de oxigen din sânge prin oximetrie (Cu ajutorul unui dispozitiv numit oximetru se va vedea ce concentrație de oxigen există în sânge)
În cazul în care nu ești la prima naștere și ai suferit anterior din cauza unei embolii amniotice, medicul este cel care îți va spune care sunt riscurile la o viitoare naștere sau dacă nu cumva ar fi mai bine să nu mai rămâi însărcinată.

Ce se poate face dacă se ajunge la embolie amniotică

În cazul în care afecțiunea este descoperită din timp înainte să naști, ți se va aplica un tratament menit să regleze nivelul de oxigen din sânge, dar și tensiunea arterială. Printre măsurile urgente care se vor lua se numără:
• Plasarea unei cateter, care să poată să-ți monitorizeze tensiunea arterială- În unele cazuri, poate fi necesar să ți se monteze unul într-o venă din zona pieptului (Prin intermediul acestuia vei primi fluide și medicamente)

• Ți se va aplica o mască de oxigen

• Ți se pot administra medicamente care să îmbunătățească și funcțiile pulmonare

• În anumite cazuri, dacă începi să sângerezi mult, se poate interveni cu o transfuzie

Dacă embolia amniotică survine cu puțin timp înainte să naști, cel mai probabil ți se va face o cezariană de urgență, astfel încât bebelușul să fie scos cât mai rapid și să nu se ajungă la pierderi de oxigen. Când embolia are loc în timpul unei cezariene și vei intra în stop cardio-respirator , se vor aplica manevre de resuscitare cardio-pulmonară.

Tu ai auzit până acum despre embolia amniotică?

Surse:
www.afesupport.org, www.emedicine.medscape.com,www.healthline.com,www.mayoclinic.org, www.sfatulmedicului.ro

Articolul urmator
O mamă a aflat că bebelușul din pântece nu este al ei și a fost nevoită să îl dea imediat după naștere
O mamă a aflat că bebelușul din pântece nu este al ei și a fost nevoită să îl dea imediat după naștere

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Alte articole care te-ar putea interesa

  Comoția cerebrală la copii. În ce condiții apare, cât de periculoasă este și cum trebuie să acționeze părinții?
  Comoția cerebrală la copii. În ce condiții apare, cât de periculoasă este și cum trebuie să acționeze părinții?

  Contuziile la nivelul capului la copii pot avea loc oricând, indiferent cât de mult am încerca să prevenim. Dacă, însă, micul pacient prezintă simptome...

  Vaccinul antitetanos la copii: când este indicat și cât este valabil
  Vaccinul antitetanos la copii: când este indicat și cât este valabil

  Vaccinul antitetanos este utilizat pentru a preveni infecția cu bacteria Clostridium tetani, responsabilă de apariția tetanosului, o boală gravă, de natură infecțioasă. În...

  Planurile vieții unei mame singure. Cât de greu, dar și frumos este să faci absolut tot ce este omenește posibil pentru copiii tăi
  Planurile vieții unei mame singure. Cât de greu, dar și frumos este să faci absolut tot ce este omenește posibil pentru copiii tăi

  Acum 1 an în urmă, ora mi-o amintesc însă ziua nu mi-aș dori, deoarece de nervi și atâta probleme, am luat decizia de a pleca în căutarea unei vieți noi,...

  Este o tânără de 19 ani, dar arată ca o fetiță de 4 ani. Ce diagnostic a primit și cât de rară este afecțiunea ei
  Este o tânără de 19 ani, dar arată ca o fetiță de 4 ani. Ce diagnostic a primit și cât de rară este afecțiunea ei

  Deși a împlinit 19 ani, Dannia arată ca o fetiță de 4 ani. Cauza este o boală genetică extrem de rară, întâlnită doar la alți trei copii în lume.

  Moașa care mă va asista la naștere este fosta iubită a soțului meu
  Moașa care mă va asista la naștere este fosta iubită a soțului meu

  Indiferent că vrei sau nu să recunoști, partenerul tău are un trecut cu care nu doar că sunt șanse mari să te confrunți, la un moment dat, dar te va și urmări și va face parte din...

  Ce este molifta după naștere și ce mituri au apărut de la acest obicei
  Ce este molifta după naștere și ce mituri au apărut de la acest obicei

  Molifta de după naștere este o slujbă specială de purificare, ce conține rugăciuni atât pentru mamă, cât și pentru copil și se săvârșește în prima, a opta...

  Cât de greu le este părinților să accepte creșterea copiilor?
  Cât de greu le este părinților să accepte creșterea copiilor?

  Timpul trece mult prea repede - sunt sigură că toți simțiți asta din când în când, iar dacă sunteți părinți, o simțiți în relație cu ai voștri copii....

  Vaccinul împotriva Hepatitei B: când trebuie administrat și cât este valabil
  Vaccinul împotriva Hepatitei B: când trebuie administrat și cât este valabil

  Cauți informații despre vaccinul pentru hepatita B? Află tot ce trebuie să știi despre acesta: ce este, cum acționează, când este recomandat și ce reacții adverse pot apărea...

  © 2024 Qbebe