×
© 2018 NaturalPowerz. All rights reserved.

Întrebări de la copii: Ce s-ar întâmpla dacă soarele ar dispărea?

9 Oct 2018

Soarele este steaua din centrul Sistemului Solar, furnizorul principal de lumină și căldură, ce face posibilă viața pe Pământ. Conform cercetătorilor, astrul deține frumoasa vârstă de 4,6 miliarde de ani, fiind la jumătatea ciclului său de evoluție. Se pare că sunt necesari încă 5 miliarde de ani pentru ca soarele să-și epuizeze toate resursele de hidrogen (74% din masa totală). Și totuși, ce s-ar întâmpla dacă soarele ar înceta să mai existe?

soare
 

Datorită soarelui, temperatura și aerul de pe Pământ sunt favorabile vieții, ceea ce înseamnă că lipsa lui va avea efecte directe asupra tuturor vietăților, inclusiv oamenilor. Cu ajutorul luminii solare are loc procesul de fotosinteză, când plantele transformă energia solară în energie chimică, producând oxigenul de care cu toții avem nevoie. Da, se poate spune că este un ciclu natural necesar, ce poate fi tulburat pe termen lung în lipsa vreunui factor important.


luminelÎnainte de a descoperi care sunt efectele dispariției soarelui, ți-l prezentăm pe Luminel, membru de seamă al trupei de plușați a Căpitanului Pământ. Acesta face parte din noua campanie de educare pentru copii și adulți desfășurată de Petrom, "Împrietenește-te cu natura la drum". Vino în stațiile Petrom în perioada septembrie-noiembrie și pornește cu cel mic în vânătoarea pentru acumularea unor puncte bonus ce este premiată cu mult îndrăgiții plușați. Ce trebuie să faci? Este simplu! Vizitează cât mai des stațiile Petrom și în timp ce-l înveți pe cel mic cât este de important mediul, strângeți 15 puncte bonus. Apoi, alături de suma de 19,99 lei, poți adopta un minunat element al naturii în miniatură cu reducere de 70%.

Așadar, dacă soarele ar dispărea...

Ar dura 8 minute până ce toată lumea să observe

Da, primul lucru la care cu toții ne gândim este că va fi întuneric, pentru că soarele este principala sursă de lumină. Cu toate acestea, dacă soarele dispare în secunda următoare, tu vei conștientiza asta abia după 8 minute. De ce? Pentru că soarele este situat la 8 minute lumină distanță de Pământ, aceasta fiind și perioada în care lipsa razelor solare este sesizată. De asemenea, în tot acest timp de 8 minute, Pământul va continua să orbiteze în jurul punctului unde soarele era situat.

Ar fi întuneric

Da, da, da, dacă soarele ar dispărea în timpul nopții, i-ai observa lipsa în zori. Cu alte cuvinte, va fi beznă totală. Așadar, noaptea ar deveni zi, locul luminii solare fiind luat de cea furnizată de stele. Nici luna nu va mai fi vizibilă, deoarece ea reflectă lumină de la soare. Astfel, în întuneric total, procesul de fotosinteză s-ar opri, ceea ce înseamnă că plantele nu vor mai putea produce oxigenul necesar vieții. Asta totuși nu ar fi o amenințare pentru cel puțin 1000 de ani. Aparent, există resurse de oxigen suficiente în acest interval pentru a asigura viața oamenilor, animalelor și microorganismelor de orice fel. 

Ar fi foarte frig

Încă un motiv pentru care iubim soarele este căldura pe care o emană. Ei bine, dacă soarele ar dispărea, odată cu el s-ar duce și sursa de bază de căldură, astfel încât temperatura în toată lumea ar fi dureros de mică. Mai exact, de la o temperatură medie de 15 grade Celsius, într-o săptămână se va ajunge la 0 grade Celsius, nivel la care putem rezista timp de câteva luni. Însă, după aproximativ un an, termometrele vor fi atât de înghețate (-73 de grade Celsius) încât te vei gândi serios să-ți muți casa sub pământ, cât mai aproape de centrul lui, unde este cald și bine. După 2-3 ani de la dispariția Soarelui, oceanele ar îngheța, dar sub stratul înghețat se va putea menține viața. Vor exista, probabil, bacterii care vor trăi liniștite, fără să știe vreodată că a existat soare.

Nu ar exista forța gravitațională

Dacă soarele ar dispărea, planeta noastră ar deveni un soi de navă spațială, nemaifiind atrasă de forța gravitațională a soarelui și ar călători prin spațiu cu o viteză incredibiă de 108.000 km/oră. După un miliard de ani, Terra ar parcurge peste 100 de mii de ani lumină și probabil s-ar prinde în forța gravitațională a altei super-stele, un alt Soare, și evoluția vieții ar fi luată de la capăt. 

petrom

Surse: wonderopolis.org, businessinsider.com, curiosity.com, wikipedia.org.

×
×

Vrei sa câștigi jocul Echipa Căpitanului Pământ și să îl ajuți pe copilul tău să afle mai multe despre natură?

Fă-ți un cont de erou și începe misiunea de cunoaștere a Planetei.