5 mituri despre inteligenta copilului

5 mituri despre inteligenta copilului

Raluca Cristea

Inca din primele luni de viata ale copilului, iti doresti sa fie sanatos, simpatic, sociabil si inteligent. Chiar daca puiul tau este prea micut pentru a-si dovedi toate aceste calitati, sunt sigura ca te gandesti daca poti cumva contribui, alaturi de sotul tau, la cresterea nivelului de inteligenta al copilului. Sau poate indicele lui de inteligenta va ramane pentru toata viata la nivelul celui mostenit?

Ca in multe alte privinte, parerile sunt impartite, iar miturile depasesc imaginatia unei proaspete mamici. In orice situatie, este bine sa te feresti de ideile preconcepute. Psihologii te ajuta sa afli cat adevar se ascunde in spatele miturilor despre inteligenta copilului!

1. Inteligenta este mostenita. Genele "rele" nu pot fi schimbate


FALS.
In realitate, inteligenta copilului depinde nu doar de gene, ci si de mediul in care creste. Este vorba despre anturajul cu care il inconjori si mai tarziu, se inconjoara. Acest lucru este demonstrat stiintific prin povestea de viata a doi gemeni monozigoti (identici) care au fost separati si crescuti in familii si medii culturale diferite. Chiar daca mostenirea genetica era aceeasi, nivelul inteligentei lor s-a dovedit a fi diferit.

Un alt studiu a avut ca subiecti mai multi copii ai caror parinti naturali aveau o inteligenta sub medie, dar care au fost adoptati de parinti cu o inteligenta medie si ridicata. Rezultatul? In urma comunicarii si dezvoltarii alaturi de noii parinti, acesti copii au reusit chiar sa surprinda in mediul scolar.
mituri inteligenta copilului

Este greu de determinat nivelul de inteligenta doar in functie de genotip. Mediul in care copilul creste este mult mai important pentru a-si dezvolta abilitatile cu care a fost inzestrat sau pe care le descopera de-a lungul timpului. Asadar, ai grija indeaproape de educatia copilului tau, sustine-l in a-si descoperi calitatile si pasiunile.

2. Este important sa il ajuti sa se dezvolte in primii ani. Apoi, totul va decurge de la sine.


FALS.
Tot un studiu face lumina si in acest caz. Cativa psihologi americani au selectat copii aproape analfabeti, ai caror parinti aveau o inteligenta sub medie sau handicap mintal. Acesti medici s-au ocupat atent de pregatirea copiilor, dezvoltarea lor si frecventarea cursurilor la scoala. In doar 2 ani, acesti copii au reusit sa depaseasca nivelul mediu de inteligenta al copiilor din clasa lor.

Dupa ce anii de educatie speciala s-au incheiat, micutii au revenit in familiile si mediile lor de viata initiale. Reincepand sa traiasca printre copii subdezvoltati fizic si mintal, nivelul lor intelectual a scazut treptat pana a ajuns acelasi cu cel al copiilor din scolile mediocre.

Concluzia? Procesul de educatie este un proces continuu, despre care se poate spune ca inceteaza chiar in momentul in care mori. Nu degeaba exista proverbul "omul cat traieste, invata". Pe langa cei "sapte ani de acasa" de care trebuie sa te ingrijesti atent, copilul are nevoie de sustinere si motivatie continua, atat la scoala cat si din partea familiei.
logica copilului

3. Pentru a avea un copil inteligent, trebuie sa ii dezvolti gandirea logica


FALS.
Psihologii au monitorizat timp de un an evolutia inteligentei unui grup de indivizi cu varsta cuprinsa intre 6 si 24 de ani. Medicii au observat ca nivelul gandirii logice este mult mai ridicat in randul celor care in primii ani de viata s-au deosebit printr-o imaginatie bogata.

Asadar, nu te grabi sa il familiarizezi pe prichindel cu exercitiile logice. Logica si-o poate dezvolta chiar foarte bine prin exercitii de imaginatie, provocarea la discutii pe diverse teme, desene, colorat, joc si joaca. Jocul este una dintre cele mai importante etape in dezvoltarea copilului.

Absolut toti psihologii sunt de parere ca, un copil care nu s-a jucat suficient in primii 7 ani de viata, este un copil cu o imaginatie si o logica slab dezvoltate.
educatia copilului

4. Copiii anumitor popoare sunt mai inteligenti


FALS.
De zeci de ani, in SUA se studiaza, prin comparatie, nivelul de inteligenta al persoanelor de culori diferite. Cu ani in urma, rezultatele erau mereu in favoarea persoanelor albe, care inregistrau un scor mai mare cu 15 puncte. De aici concluzia ca negrii sunt mai putin inzestrati genetic. Abia de curand aceste tipuri de rezultate au fost clarificate: motivul diferentei intre gradele de inteligenta nu il constituie genele, ci mediul in care anumite rase umane se nasc si se dezvolta.

Pentru a lamuri acest aspect, psihologii au comparat un grup de persoane albe si negre, cu aceeasi pozitie sociala, acelasi tip de educatie si acelasi venit. IQ-ul tuturor a fost acelasi. Exista chiar si o expresie americana "use it, or loose it" care se traduce "foloseste-l, sau il pierzi". Capacitatile intelectului fie le fructifici, fie se slabesc pana le pierzi. Incurajeaza-ti si motiveaza-ti copilul in fiecare zi!

5. Copilul se dezvolta mai ales prin comunicarea cu adultii


ADEVARAT. Iata si un mit cat se poate de real. Mai ales in primii ani de viata, copilul se dezvolta atat emotional cat si cognitiv, prin intermediul a tot ceea ce aude si vede in randul adultilor din jurul lui. Parintii si apropiatii il invata si il ajuta sa vorbeasca, sa gandeasca, sa comunice ce isi doreste intr-un mod cat mai corect si il corecteaza atunci cand greseste.

Copiii lasati prea mult timp doar in compania micutilor de varsta lor se dezvolta intelectual mai greu decat cei care traiesc printre adulti si sunt incurajati de acestia sa comunice. Pe masura ce copilul creste, mai ales la inceputul varstei scolare, este esential un echilibru intre comunicarea cu adultii si comunicarea cu copiii de varsta lui. Pana atunci insa, este ideal ca parintii sa isi faca timp macar pentru 2 ore de comunicare intensa zilnic.
logica si imaginatie


Tu cum il ajuti pe prichindelul tau sa isi dezvolte imaginatia si inteligenta? Spune-le si celorlalte mamici ce tactici si jocuri folosesti!
Articolul urmator
Crezi că prietenii copilului tău sunt toxici? Semne pe care trebuie să le urmărești
Crezi că prietenii copilului tău sunt toxici? Semne pe care trebuie să le urmărești

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    6 mituri despre autism pe care nimeni nu ar trebui să le mai creadă
    6 mituri despre autism pe care nimeni nu ar trebui să le mai creadă

    Despre autism se vorbește tot mai mult în ultimii ani dar, în ciuda creșterii numărului de informații pe acest subiect, nu se poate spune că, în momentul de față,...

    7 mituri despre iaurt pe care trebuie sa le cunosti
    7 mituri despre iaurt pe care trebuie sa le cunosti

    Miturile despre iaurt si probiotice exista din abundenta. Iata cele mai intalnite 7 mituri despre iaurt pe care trebuie sa le cunosti.

    10 jocuri de inteligență pentru copii care îi vor dezvolta creierul
    10 jocuri de inteligență pentru copii care îi vor dezvolta creierul

    În primii 7 ani de viață, creierul este ca un burete care absoarbe informațiile din jur, fiind în etapa de formare. În această perioadă (dar nu numai) este vital ca...

    6 mituri despre a fi părinte, pe care încă le mai crezi
    6 mituri despre a fi părinte, pe care încă le mai crezi

    Nu este musai să-ți placă de bebelușul tău din primele momente de după naștere, și nu ești un părinte rău dacă ai nevoie de câteva minute numai pentru tine. Ce alte mituri...

    Sfatul specialistului: 4 mituri despre perioada de concepție pe care nu trebuie să le mai crezi
    Sfatul specialistului: 4 mituri despre perioada de concepție pe care nu trebuie să le mai crezi

    Steven Palter, medic ginecolog și directorul unei clinici de fertilitate din New York este cunoscut în mediul online (dar nu numai) pentru că demontează miturile cu privire la...

    Ce este molifta după naștere și ce mituri au apărut de la acest obicei
    Ce este molifta după naștere și ce mituri au apărut de la acest obicei

    Molifta de după naștere este o slujbă specială de purificare, ce conține rugăciuni atât pentru mamă, cât și pentru copil și se săvârșește în prima, a opta...

    7 mituri despre oliță care chiar sunt adevărate
    7 mituri despre oliță care chiar sunt adevărate

    Să îți vezi copilul folosind olița este o mare bucurie, în condițiile în care îți dai seama că a mai făcut un pas important pentru evoluția sa și pentru...

    Înghețata, curentul și roșu în gât. Cele mai frecvente mituri despre sănătatea copiilor, demontate de medicul pediatru Oana Vîrban
    Înghețata, curentul și roșu în gât. Cele mai frecvente mituri despre sănătatea copiilor, demontate de medicul pediatru Oana Vîrban

    Copilul răcește dacă îl trage curentul. Cu cât este mai înfofolit, cu atât este mai protejat de răceli. Consumul de înghețată provocă roșu în...

    © 2024 Qbebe