Echipa Qbebe iti vine in ajutor cu o serie de sfaturi practice ce iti vor fi de un real ajutor in stimularea si dezvoltarea limbajului copilului tau.
Treptat, vei vedea ca va sti fraza in intregime, culminand cu fredonarea intregului cantec.
2. Joaca cu telefonul
Se stie foarte bine faptul ca cei mici iubesc sa ii imite pe adulti. Joaca cu telefonul si vorbitul minute in sir pot fi benefice pentru dezvoltarea limbajului copilului. Acesta poate lega adevarate discutii cu receptorul de jucarie, fapt ce il ajuta foarte mult sa isi perfectioneze miscarile articulative.
3. Cartile de povesti si poezii
Copiii adora sa asculte povesti si poezii, acestea ajutandu-i sa isi dezvolte vocabularul, imaginatia si inteligenta. Ideal ar fi sa existe si o serie de ilustratii care sa infrumuseteze povestea. Astfel, in timp ce ii citesti, numeste si toate obiectele desenate. Prin asocierea cu imaginea, cuvintele au mai multe sanse de a fi intelese si memorate. Roaga-l pe el sa spuna finalul povestii, explica-i cuvintele dificile, totul trebuie sa fie interactiv. Foarte important este ca cel mic sa perceapa acest moment ca pe unul de joaca, de placere si recreere si nu ca pe unul de munca.
![]() |
4. Denumiti obiecte
Copiii invata cuvintele treptat, unul cate unul. Benefic pentru o dezvoltare rapida si corecta a limbajului celui mic este sa auda si sa coreleze imaginea cu denumirea. Tocmai de aceea, incearca sa numesti cu voce tare obiectele din jurul sau, tot ceea ce vezi prin casa, la plimbare sau la magazin. De asemenea, incurajeaza-l si pe copil sa repete denumirea obiectului. Vorbeste-i tot timpul, descrie ceea ce faci. Si pentru ca memoria copilului mic este inca slab dezvoltata, rosteste denumirea obiectelor numai atunci cand acestea sa afla in campul lui vizual.
Reguli pentru parinti
- Alege cu foarte mare atentie cuvintele atunci cand vorbesti cu copilul sau atunci cand el este in preajma ta.
- Vorbeste-i intotdeauna corect si nu stalci cuvintele din dorinta de a fi mai amuzanta.
- Atunci cand vezi ca este curios cu privire la un lucru sau un obiect, explica-i cu rabdare si cuvinte potrivite varstei, oferindu-i exemple cat mai variate.
- Nu te enerva atunci cand vezi ca nu pronunta corect unele cuvinte.
Nu uita ca dezvoltarea limbajului copilului tau tine in primul rand de tine, de atentia pe care i-o acorzi si de preocuparea ta pentru perfectionarea acestuia.
Care sunt metodele pe care le-ai folosit pentru ca cel mic sa vorbeasca frumos, rapid si corect?