Cum invat copilul sa citeasca ceasul

Louise Tanase - Contributor

Copiii au foarte multe lucruri de invatat in primii ani de viata. Desi ei sunt dornici de cunoastere si pot asimila foarte multe cunostinte intr-un timp scurt, pentru parinti este o adevarata provocare sa ii invete tot ce este nevoie. Uneori, cei ce incetinesc ritmul sunt chiar parintii, care nu stiu cand si cum sa devina din parinti afectuosi profesori eficienti.

Fiecare dintre activitatile noastre zilnice este inclusa intr-un program, are o durata anume si este inclusa intr-un orar. Chiar si in ceea ce priveste cresterea si educatia copilului avem un orar strict de masa, de somn, de joaca. Ne uitam la ceas in fiecare zi de nenumarate ori si totusi, cand vine vorba sa invatam copilul sa citeasca ceasul, ne blocam. Cum sa il invatam ceva ce noi nu mai stim cum am invatat?

 

 

 

 

 

1. Cumpara un ceas mare, frumos colorat, cu cifre si ace mari. Este bine sa alegi un ceas care are marcat fiecare minut cu o liniuta, ca sa iti fie mai usor sa ii explici minutele.

2. Explica-i copilului ca o ora are 60 de minute (liniute), si ca fiecare minut este format din 60 de secunde. Numarati impreuna liniutele minutelor ca sa retina mai usor.

 

 

 

  

3. Arata-i ca de fiecare data cand secundarul face o rotatie completa, de la 12 la 12, a trecut un minut si ca atunci cand minutarul a facut o rotatie completa, tot de la 12 la 12, a trecut o ora.

4. Explica-i ora fixa (cand minutarul este la 12) si de ce spunem "si cinci" sau "si 20" atunci cand minutarul este in dreptul cifrei 1 sau in dreptul cifrei 4. Numarati liniutele care marcheaza minutele si va intelege.

5. Imparte ceasul in patru si explica-i notiunea de sfert si jumatate. In acest scop, puteti desena impreuna un ceas, sa il impartiti corect intai in jumatate, apoi in sferturi si sa colorati fiecare sfert cu o culoare diferita. Numarati sferturile si faceti exercitii.

    

Sfaturi


• Se spune ca cea mai potrivita varsta cand copilul tau poate intelege notiunea de timp si poate invata sa citeasca ceasul este 5-6 ani. Daca tu crezi ca este receptiv si pare dornic sa invete, poti sa inveti copilul sa citeasca ceasul si mai devreme.

• O lectie de citit ceasul nu ar trebui sa dureze mai mult de 15-20 de minute. Copilul se plictiseste repede la aceasta varsta si in loc sa ii trezesti interesul si sa il amuzi, vei transforma aceasta lectie intr-o corvoada pe care in zilele urmatoare o va respinge.

• Cel mai usor ti se va parea sa folosesti un ceas digital, atunci cand copilul stie sa recunoasca cifrele. Nu este o idee prea buna, deoarece copilul va invata sa citeasca cifrele, dar nu va avea foarte clara si notiunea de timp.

Fii rabdatoare! Uneori poti sa ai tendinta sa te enervezi cand copilul tot greseste sau nu intelege. Aminteste-ti ca pentru tine este o rutina, dar pentru copil este un lucru nou pe care il are de invatat.

Cumpara-i copilului un ceas, de preferinta unul colorat sau cu personaje din desene animate, care sa il motiveze sa invete citirea orelor si minutelor. Fiecare dintre noi ne amintim primul ceas; are o semnificatie deosebita. Il va face sa se simta "mare", responsabil si sa aiba mai multa incredere in ei insisi.

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Alte articole care te-ar putea interesa

  Da, mi-am învățat copiii să citească înainte să intre la grădiniță. Cum am reușit
  Da, mi-am învățat copiii să citească înainte să intre la grădiniță. Cum am reușit

  Una dintre preocupările unei mămici este și să-și pregătească micuțul pentru a se adapta cât mai bine la grădiniță. În aceste condiții, poți alege să-l...

  Cum mi-am învățat copiii să citească înainte să intre la grădiniță
  Cum mi-am învățat copiii să citească înainte să intre la grădiniță

  Să înveți un copil să citească înainte să intre la grădiniță necesită perseverență și răbdare. Evident, cititul timpuriu nu este pentru toată lumea și cu...

  La ce vârstă încep copiii să citească și să scrie
  La ce vârstă încep copiii să citească și să scrie

  În general, copiii învață să citească și să scrie destul de ușor. Fiecare copil are propriul său ritm de dezvoltare și nu trebuie să-l forțezi să facă această...

  Soțul meu nu este de acord să-mi învăț fiica despre emoții. Consideră totul o aiureală
  Soțul meu nu este de acord să-mi învăț fiica despre emoții. Consideră totul o aiureală

  O fetiță de 5 ani are doi părinți cu convingeri la polul opus. Pe de-o parte, mama vrea ca cea mică să învețe cât mai multe despre propriile emoții. Pe de altă parte,...

  Lecția de luat aminte a unei educatoare pentru copii: „Vreau să îi învăț să greșească, să-și accepte greșelile”
  Lecția de luat aminte a unei educatoare pentru copii: „Vreau să îi învăț să greșească, să-și accepte greșelile”

  Pasiunea de a împărtăși cu ceilalți ceea ce știi, dragostea față de cei mici și dorința de a-i pregăti pentru viață sunt unele dintre cele mai importante repere pentru un...

  Cum se manifestă entomofobia sau fobia de insecte și cum îți ajuți copilul să o depășească
  Cum se manifestă entomofobia sau fobia de insecte și cum îți ajuți copilul să o depășească

  Fobia de insecte este mai mult sau mai puțin prezentă la fiecare dintre noi. La unii este doar o teamă minoră, ușor de trecut cu vederea, însă la copii poate să devină cu...

  Cum sa-ti ajuti copilul sa depaseasca moartea animalului de companie
  Cum sa-ti ajuti copilul sa depaseasca moartea animalului de companie

  Moartea animalului de companie, fie el hamster, pisica, broasca testoasa, papagal sau caine, este un moment dureros pentru intreaga familie. Sentimentele pot fi coplesitoare mai ales pentru...

  © 2023 Qbebe