Lucruri uimitoare despre creierul copiilor pe care parintii trebuie sa le stie

Lucruri uimitoare despre creierul copiilor pe care parintii trebuie sa le stie

Alexandra Irimiea

Creierul ne-a fascinat dintotdeauna! Desi este studiat de atatia ani, misterul ce-l invaluie inca nu a fost pe deplin decodat. Afla lucruri interesante despre creierul copiilor si cum ii poti influenta in bine sau in rau dezvoltarea lui.

Creierul este centrul de comanda al organismului, controleaza bataile inimii, respiratia si alte functii importante, fiind totodata cel care genereaza ganduri si emotii. Este un organ vast si misterios, insa nu s-a bucurat dintotdeauna de atentia noastra. In trecut, egiptenii credeau ca mintea omului este in... inima, considerand creierul un organ lipsit de importanta. Astfel, in timpul mumificarii, creierul era pur si simplu eliminat, celelalte organe fiind pastrate cu grija si imbalsamate.

Creier vs. inima

Si Aristotel, celebrul filozof care a trait in secolul al IV-lea i.e.n., a sustinut ca inima este organul gandirii, creierul fiind doar un mecanism care raceste inima. 

Primul om care i-a acordat importanta creierului a fost medicul Alcmeon din Crotone. Acesta a trait in jurul anului 500 i.e.n., si a avut curajul sa spuna, in urma multiplelor disectii, ca gandurile, senzatiile si inteligenta "vin" de la creier, si nu de la inima, asa cum se credea la acea vreme.

Cu toate acestea, mitul a mai persistat pana in secolul al II-lea e.n. Atunci Galen, un medic roman ce trata gladiatorii, a observat ca ei isi pierdeau facultatile mintale cand sufereau lovituri in zona capului.

Opinia specialistului

 

"Gandirea este un proces fizic. Suntem educati, nu numai de parintii nostri, ci si de miile de ani de cultura sa credem ca gandul este la fel de imaterial ca aerul, ca spiritul se opune materiei. Dar, cand vezi pe cineva vorbind de partea aceasta a campului operator, iar, de partea cealalta, vezi creierul care da nastere vorbirii, este o experienta profunda si incitanta." (dr. Henry March, neurochirug britanic, in documentarul "Creierul - Totul e in mintea noastra" )

 

Anatomia creierului pe scurt

Sistemul nervos central este alcatuit din encefal (creier) si maduva spinarii. La randul lui, creierul este alcatuit din doua emisfere, cerebel si trunchi cerebral. De asemenea, sistemul nervos periferic cuprinde nervii cranieni si cei spinali, el actionand ca un releu pentru transmiterea mesajelor intre sistemul nervos central si muschii capului, glande si organe de simt.

Cum functioneaza creierul
 
 Definitii de baza

Neuron = Celula nervoasa, excitabila electric, cu rol in transmiterea impulsului nervos, ce nu se divide. Este alcatuit dintr-un corp celular si prelungiri (un axon si mai multe dendrite).

Mielina = Substanta ce acopera axonul si are rolul de a izola electric fibrele nervoase, prevenind pierderea impulsului electric.

Sinapsa = Conexiune intre neuroni. Poate fi chimica sau electrica.

Alcatuirea neuronului

Cerebel = Denumit si creierul mic, acesta este o structura a creierului posterior, ce controleaza activitatile motorii.

Materie cenusie = Scoarta cerebrala. Aceasta invelese suprafata externa a emisferelor cerebrale si are rol in orientarea spatiala, matematica si rezolvarea problemelor. Este dispusa in forma de H pe sectiune tranversala.

Materie alba = Diencefalul. Aceasta substanta este inconjurata de materia cenusie.

Emisfere = Ocupa cea mai mare parte a cutiei craniene, impreuna alcatuind creierul mare. La nivelul lor se realizeaza perceptia, imaginatia, gandirea si rationamentul, luarea deciziilor.

Corp calos = Fascicul de fibre nervoase care uneste emisferele cerebrale.

Curiozitati despre creier

Niciodata nu poti spune ca esti la curent cu ultimele noutati despre creier, intrucat acest organ este studiat intens, de catre savanti din intreaga lume.

Lucruri interesante despre creier


Creierul in cifre:

12-23 W - energia generata de creier - suficienta pentru a aprinde un bec.
70.000 - numarul mediu de ganduri pe care o persoana le are zilnic.
60% - procentul din masa creierului ce este reprezentat de tesut gras.
75% - procentul de apa continut de creier.
1.000 pana la 10.000 - numarul de sinapse pentru fiecare neuron.
8-10 - numarul de secunde in care omul poate rezista fara sa-si piarda cunostinta din cauza unei pierderi masive de sange.

Daca circumvolutiunile scoartei cerebrale ar fi desfasurate, aceasta s-ar intinde pe o suprafata de peste 2 metri patrati. 

Creierul nu simte durerea, chiar daca el este cel care controleaza intregul mecanism. Asadar, acesta este un organ lipsit de nervi. 

Creierul nu doarme niciodata! Atunci cand constientul nostru se odihneste, devin activ subconstientul. De fapt, noaptea creierul este si mai ocupat, avand loc procese importante pentru sanatatea noastra fizica si psihica.

Curiozitati despre creierul uman

Cata energie consuma creierul?

• Creierul uman cantareste 2% din totalul greutatii unei persoane, cu toate acestea consuma 25% din totalul energiei necesare organismului (500 kcal/zi).
• Acest organ are nevoie si de o cantitate mai mare de sange. Aproximativ 18% din volumul total de sange din corp circula in creier.

Cand moare creierul?

• Creierul poate supravietui intre 4 si 6 minute fara oxigen.
• Leziuni permanente
apar dupa 5 minute in care creierul a fost privat de oxigen.

Cele mai faimoase trei mituri despre creier

De-a lungul timpului au fost vehiculate numeroase mituri legate de functionarea creierului, dar probabil ca cel mai raspandit este acela care sustine ca folosim doar 5-10% din capacitatea lui. Insa studii recente au aratat ca in timpul oricarei activitati sunt implicate mai multe regiuni din creier. De asemenea, s-a constatat ca, in timp, datorita experientelor invatam sa fim mai eficienti. Asadar, conteaza cum este folosit creierul si nu neaparat cat de mult este solicitat.

Efectele muzicii asupra creieruluiUn alt mit este legat de muzica lui Mozart, despre care se crede ca are puterea sa-i faca mai inteligenti pe bebelusii care o asculta. Insa cercetarile ulterioare au aratat ca, atunci cand oamenii asculta orice tip de muzica ritmata inaintea unui test de gandire, sunt mai operativi si mai entuziasmati, lucru ce creeaza conditiile pentru un rezultat mai bun. De asemenea, savantii au un alt sfat pentru parinti. In loc sa-i puna pe cei mici sa asculte Mozart, mai bine i-ar inscrie la niste cursuri pentru a invata sa cante la un intrument muzical. Sunt dovezi care sustin faptul ca acest lucru imbunatateste, intr-adevar, concentrarea, increderea in sine si capacitatile de coordonare. 

De asemenea, se mai spune ca o persoana este mai desteapta cu cat creierul sau este mai mare. Dar nu este nimic altceva decat un mit. Un creier mai mare nu se traduce prin mai multe ganduri. De fapt, ne place sa spunem ca suntem ultima veriga in lantul trofic, sa ne consideram cei mai destepti dintre toate vietuitoarele planetei. Avem cel mai mare creier raportat la marimea corpului, fata de celelalte animale, dar s-a demonstrat ca inteligenta nu este data de marime.

Cercetatorii au relevat faptul ca oamenii primitivi, care traiau in pesteri, aveau atat trupul cat si creierul mai mare, insa, pe masura ce omenirea a evoluat, acest organ a inceput sa fie mai bine utilizat.

 
Creierul uman in comparatie cu cel al elefantului
 
Creierul uman cantareste cel mult 1,5 kg, al elefantului atinge intre 4 si 5 kg, iar al balenei albastre poate ajunge si la 8 kg. Este nevoie de un creier mare pentru a pune in miscare muschi mari. 

De asemenea, o alta serie de cercetari pe 55 de cranii umane de la 12 populatii diferite din intreaga lume s-a incheiat cu niste rezultate surprinzatoare. Astfel, populatiile umane au creierul cu atat mai mare cu cat traiesc mai departe de Ecuator. Acest lucru nu inseamna ca sunt mai inteligenti, ci doar ca au nevoie sa fie alocate zone mai mari ale vederii, pentru a se acomoda la lumina redusa intalnita la latitudinile mari. 

De ce avem nevoie de creier?

Aceasta intrebare poate parea prea simpla, fiind tentati sa raspundem ca avem nevoie de creier pentru a gandi, pentru ca organismul nostru sa functioneze. Nu este neaparat gresit, insa neurocercetatorul britanic Daniel Wolpert are un raspuns surprinzator.

De ce noi si alte animale avem creiere? Nu toate speciile au. Savantul considera ca exista un singur motiv: sa producem miscari complexe si sa le adaptam.

De ce avem nevoie de creier

Prin miscare, reusim sa influentam lumea inconjuratoare. Totul are loc prin contractarea muschilor: vorbirea, gesturile, scrisul, limbajul semnelor. Procesele senzoriale, de memorie si cognitive sunt importante doar pentru a porni si a opri miscari viitoare. Nu exista niciun avantaj evolutionar sa pastrezi amintiri din copilarie sau sa vezi culoarea unui trandafir, daca asta nu influenteaza modul in care te vei misca in viata, explica plastic cercetatorul.

Opinia specialistului

 

"Pentru cei care resping acest argument, copacii si iarba nu au creier, dar dovada clara sta in acest animal -  ascidia. Este un animal primitiv, are sistem nervos si inoata in ocean in primii ani de viata. La un moment dat, se prinde de o roca. Primul lucru pe care-l face dupa aceea - nu va parasi niciodata roca respectiva - este sa isi digere creierul si sistemul nervos ca sa se hranesca. Daca nu mai trebuie sa te misti, nu ai nevoie de creier." (Daniel Wolpert in videoconferinta TED "Adevaratul motiv pentru care avem creier")

Creierul bebelusilor - lucruri interesante de stiut de catre orice mama 

Avem tendinta de a crede ca un bebelus este un nestiutior, o micuta fiinta neajutorata care plange de foame si somn. Insa cercetatorii au aflat ca in mintea lui se petrec mult mai multe lucruri. Il putem ajuta, citindu-i cu voce tare si vorbindu-i cat mai des, activitati despre care s-a demonstrat ca stimuleaza dezvoltarea creierului.

 Creierul copiilor Creierul
La nastere
La 2 ani
La 3 ani
La varsta adulta
Greutate
333 grame
999 grame
90% fata de un adult
1,3 kg in medie.
Sinapse per neuron
2.500
In primii ani de viata se dezvolta rapid, prin stimulare, prin experientele traite.
15.000
Jumatate din sinapse sunt eliminate la varsta adolescentei, un proces normal.

 

Activitatea creierului in functie de varsta copilului

 
Activitatea creierului in functie de varsta copilului
Fiecare neuron in creier realizeaza in medie 1.000 de conexiuni sinaptice cu alti neuroni, iar creierul contine intre o suta de trilioane si un septilion de conexiuni sinaptice. Cele mai multe conexiuni le avem la varsta prescolara.

Creierul unui copil creste si se dezvolta pana la varsta de 18 ani. De retinut faptul ca in primul an de viata rata de crestere este de trei ori mai mare decat in restul timpului.

Dezvoltarea creierului la copii

 

Creierul sufera daca bebelusul nu este imbratisat

Imbratisarile mamei in situatii de stres pentru bebelusi duc la o mai buna dezvoltare a creierului. Un studiu american, citat de Whattoexpect.com, a aratat faptul ca hippocampusul (zona implicata in stocarea amintirilor) este mai mare si mai bine dezvoltat la copiii care au primit imbratisari atunci cand s-au confruntat cu situatii tensionate.


Creierul bebelusilor se bazeaza pe miros

Creierul bebelusilor se aseamana destul de mult cu cel al... cainilor. El este creat in asa fel incat sa recunoasca mirosul mamei lui. Un nou-nascut nu intelege limbajul, iar vederea lui este destul de slaba, asadar se bazeaza pe miros.

Bebelusii sunt mai visatori ca adultii

Desi este dificil de imaginat ce anume viseaza micutii, savantii considera ca cel mai probabil sunt imagini vizuale. Bebelusii nu pot avea cosmaruri, intrucat nu stiu deocamdata ce-i aia frica.

Despre creierul copiilor

Bebelusii au o memorie mai buna decat am crede

Hippocampusul, zona responsabila cu memoria, este dezvoltata in procent de 40% la un nou-nascut, acest proces incheiandu-se la 18 luni. De aceea, bebelusii pot recunoaste vocea mamei si alte sunete pe care le-au auzit in pantec. Un alt lucru interesant este faptul ca un bebelus de o luna incepe sa identifice momentele cand este hranit si sa se astepte sa primeasca lapticul la anumite ore. La patru luni, el este capabil sa identifice fata mamei printre altele. De aceea o rutina zilnica este indicata, intrucat ajuta copilul sa stie ce urmeaza.

Cum sa stimulezi creierul copiilor

 

Creierul bebelusilor acorda atentie oricarui lucru

Un adult este capabil sa se concentreze pe ceea ce are de facut, ignorand cainele vecinului sau alte lucruri care-i pot distrage atentia. Insa un bebelus inca nu a dobandit aceasta abilitate. Pentru el totul este nou si totul merita atentia sa. Atentie, un bebelus suprastimulat devine rapid irascibil.



Creierul unui bebelus este mai activ decat al adultului

Creierul unui copil sanatos de doi ani poate crea si 2 milioane de sinapse intr-o secunda, astfel ca pana atinge varsta de 3 ani, el dispune de 1.000 de trilioane de conexiuni, mult mai multe decat are nevoie. El va pierde jumatate din ele cand ajunge la adolescenta, ramand astfel numai cele care au fost folosite mai des. Creierul este insa flexibil si capabil sa creeze sinapse noi si dupa varsta de 18 ani, avand astfel abilitatea de a invata si mai tarziu lucruri noi.

De ce este atat de uimitor creierul copiilor?

Copiii nu sunt adulti in miniatura! Acest lucru a fost spus in nenumarate randuri, dar multi parinti refuza sa-l inteleaga. Un copil are nevoi diferite, organismul lui este in crestere, iar creierul de asemenea.

In continuare, Qbebe va prezinta o serie de informatii uimitoare si studii despre creierul copiilor pe care fiecare parinte ar trebui sa le stie.

Conexiunile creierului unui copil
  Creierul unui copil are mai multe conexiuni decat un adult 

Surprinzator, creierul unui copil are mai multe conexiuni neuronale decat cel al adultilor. In acelasi timp, acesta are si mai putini neurotransmitatori de inhibare. Asadar, copiii percep realitatea mai difuz, mai putin concentrat. Ei inca nu stiu ce este important si ce nu, de aceea acorda atentie tuturor lucrurilor care-i inconjoara. Savantii vorbesc astfel despre diferenta felinar vs. lanterna, unde copiii vad toata camera luminata, in timp ce adultii se pot axa pe lucruri specifice, ignorand detaliile de fundal.

Pe masura ce cresc, creierele lor se "modeleaza" in functie de experienta prin care trec. Acest lucru ii ajuta sa faca ordine in lumea in care traiesc, insa pierd din procesul inovativ. Pentru ca tocmai aceasta perspectiva felinar le permite sa fie atat creativi.

Cum sa stimulezi creierul copilului

Omul are obiceiul sa mearga pe cai batatorite. Nu este doar o expresie, ci purul adevar. Asa functioneaza si creierul nostru, retine ca fiind importante experientele care se repeta cel mai des, iar cele pe care abia le face, le uita.

Sfat pentru parinti: Experientele prin care trec copiii le modeleaza creierul! Dintr-o multitudine de conexiuni de care dispune un copil la trei ani, va ramane doar cu cele de care are nevoie, doar cu cele mai puternice. Asa ca ganditi-va bine la toate actiunile pe care cel mic le face in fiecare zi - cele care se repeta, vor ramane "imprimate" in creierul lor, iar cele nefolosite, vor fi eliminate. Acest proces este normal si duce la eficientizarea lor, asa ca ceea ce face cand este mic, va face cu usurinta cand va fi mai mare.

Creierul copiilor
Copiii sunt in stare sa rezolve statistici mai bine ca adultii 

Sa fie oare in stare un copil de 4 ani sa faca statistici? Cu astfel de probleme matematice poti pune in dificultate un adult, daramite un copil care abia invata sa numere. Insa un experiment condus de Alison Gopnik, specialist in psihologie si filozofie a demonstrat exact acest lucru: faptul ca in mod inconstient, copiii pot face calcule complicate pe care apoi le folosesc pentru a crea o ipoteza despre mediul inconjurator. De fapt, daca ii punem fata-n fata cu aceeasi problema, ei sunt mai buni ca adultii in gasirea de solutii la o ipoteza improbabila. Cum fac asta? Prin joaca, ce se aseamana mai degraba cu un program experimental de cercetare.

In urma cu cateva decenii, psihologii si filozofii considerau ca bebelusii nu sunt constienti de ceea ce-i inconjoara, dar s-au inselat. Noi, adultii, suntem capabili sa ne concentram atentia asupra unui singur lucru - adica dispunem de atentie focalizata, in timp ce bebelusii acorda atentie mai multor lucruri din mediul lor, gasind astfel solutii neasteptate si luand in calcul mai multe informatii.

"Creierul bebelusilor pare cel mai puternic calculator de pe planeta", a declarat Alison Gopnik in videoconferinta TED "La ce se gandesc bebelusii"

Creierul copiilor
Pentru ca cei mici au mai multe conexiuni si totodata, le lipsesc inhibitorii, ei pasesc cu drag intr-o lume noua, gata de explorare. Constiinta lor este ca atunci cand un adult se afla pentru trei zile intr-un oras cu totul nou si poate privi totul cu mintea deschisa.

Sfat pentru parinti: Aceasta minunata abilitate, pe care ne-o pierdem pe masura ce ne maturizam, ii ajuta pe copii sa gaseasca solutii mai multe si mai creative la probleme. Asa ca provoaca-l pe cel mic sa se gandeasca la diferite ipoteze, sa-si puna imaginatia la lucru nascocind lucruri cat mai diverse. Ii stimulezi astfel creativitatea si inteligenta.

Cum invata copiii o limba straina
 Copiii de pana in 7 ani invata mai usor o limba straina

Iata o intrebare care persista in mintea multor adulti: cum pot oare copiii, indiferent de etnie, sa invete orice limba de pe acest Pamant, fie ea romana, engleza sau japoneza? De ce sunt ei mai buni sa invete o limba straina decat adultii? Cum este posibil ca un copil, nascut in Romania, dar care de la o varsta frageda traieste in America, sa vorbeasca la fel de bine engleza precum ceilalti americani?

Pentru a invata o limba, trebuie mai intai ca cineva sa ti-o vorbeasca, iar primul profesor este mama. Chiar daca un bebelus nu este capabil sa poarte o conversatie, mama ii povesteste zilnic diverse intamplari si situatii. Ai crede ca astfel de lucruri sunt in zadar, insa influenteaza modul in care copilul va invata limba lui materna.

Cum invata copiii limba materna?
Exista o perioada critica pentru invatarea limbii materne

Patricia Kuhl, specialist in dezvoltarea limbajului, a realizat cateva experimente prin care a studiat comportamentul bebelusilor vizavi de sunetele diverselor limbi. Astfel, la varsta de 6-8 luni, ei pot face diferenta intre toate sunetele tuturor limbilor. O capacitate pe care noi, adultii, nu o mai avem, intrucat suntem ascultatori limitati de cultura. Asadar putem face diferenta dintre sunetele propriei limbi, dar nu intre cele ale limbilor straine.

Cand pierdem noi aceasta abilitate? Raspunsul este: inainte de prima aniversare. Astfel, bebelusii se pregatesc sa invete limba materna, asa ca se concentreaza pe sunete importante din acea limba, ignorandu-le pe celelalte. Insa, pana la varsta de 7 ani, copiii raman niste genii in ceea ce priveste invatarea unei limbi straine. Dupa acest prag, abilitatea scade destul de mult.

"Bebelusii inregistreaza statistici despre o limba si asta le schimba creierul, ii transforma din "cetateni ai lumii" in vorbitorii influentati de cultura. Dar noi, ca adulti nu mai inregistram acele statistici. Suntem condusi de reprezentarile din memorie pe care ni le-am format in primii ani de dezvoltare". (Patricia Kuhl in videoconferinta TED "Geniul lingvistic al bebelusilor")

Cum invata un copil limba materna

"Orice copil, nascut oriunde in lume, poate sa invete sa vorbeasca orice limba fluent, dar daca nu este expus devreme la anumite sunete, in primii ani de viata, poate sa invete sa vorbeasca o alta limba mai tarziu, dar niciodata nu va suna ca un vorbitor nativ".  (Patricia Kuhl, specialist in dezvoltarea limbajului)

Sfat pentru parinti: Nu va fie teama sa expuneti copilul de mic la sunetele unei limbi straine. Destul de multi parinti sunt sceptici in legatura cu orele de engleza de la gradinita, considerand ca mai intai trebuie sa stie bine limba materna si abia apoi sa invete cuvinte noi dintr-o alta. Insa, asa cum ati citit si mai sus, expunerea timpurie la sunetele unei limbi straine il ajuta ca mai tarziu, cand o va invata la modul serios, sa poata pronunta cat mai aproape de cei nativi.

Stimularea creierului copilului
  De fapt, in primii ani de viata totul se invata mai usor 

Am vorbit mai devreme despre beneficiile expunerii la o limba straina, la varsta prescolara. Insa, creierul copilului, aflat in continua dezvoltare, este mult mai receptiv la experiente noi in aceasta perioada. Asadar, in primii ani de viata, creierul se dezvolta in functie de nevoi, sinapsele cresc sau mor pe principiul "use it or lose it". Astfel, ceea ce nu se invata acum, se deprinde mult mai greu mai tarziu.

Potrivit unor studii realizate pe copii salbatici, de peste 10 ani, care nu vorbisera niciodata, s-a constatat ca acestia nu mai puteau invata limbajul articulat, zonele din creier, raspunzatoare pentru aceste activitati, fiind atrofiate. Aceeasi logica se poate aplica si in cazul altor mecanisme care ar trebui invatate in primii ani de viata.

Cum sa dezvolti creierul copilului tau

Talentul nu este o conditie obligatorie si nici nu trebuie sa fie vizibil pentru ca dvs. sa va duceti copilul la lectii de arta, stiinta sau sport. Mai intai il inscrieti si, in functie de experienta prin care trece, le va continua sau nu.  

Sfat pentru parinti: Puteti sa va ajutati copilul sa se dezvolte armonios prin activitati cat mai diverse, citindu-i, jucandu-va impreuna, realizand pe cat posibil noi experiente, care sa stimuleze memoria, capacitatea de vorbire, de a canta, de a dansa. Il puteti inscrie la cursuri de invatare a unui instrument muzical, la ateliere de pictura sau de scris, indiferent daca dvs. considerati ca are talent sau nu. Important este sa nu fie o activitate impusa, ci una care sa-i faca placere.

Dezvoltarea armonioasa a copilului
  O copilarie lunga este esentiala pentru om 

Exista o legatura stransa intre durata copilariei unei specii, cat de mare este creierul in comparatie cu corpul lor si cat de inteligente si flexibile sunt aceste fiinte. Alison Gopnik, specialist in psihologie si filozofie, a facut o comparatie intre doua specii de pasari: cioara si puiul domestic. Prima este mai inteligenta, fiind capabila chiar sa utilizeze o unealta pentru a obtine mancare. Insa, in primii doi ani de viata, depinde in totalitate de mama pentru a-i aduce hrana, in timp ce puii, ratele si curcanii se maturizeaza mult mai repede, in doar cateva luni. Astfel, perioada lunga a copilariei pare sa aiba legatura cu procesul de cunoastere si invatare.

"Ne bucuram de aceasta perioada timpurie in viata cand sunt pe deplin protejati. Nu trebuie sa facem nimic. Tot ce trebuie sa facem este sa invatam. Ca apoi, adulti fiind, sa ne folosim de toate acele lucruri pe care le-am invatat cand eram bebelusi si copii mici, si sa le punem de fapt la treaba ca sa ne facem treaba." (Alison Gopnik in videoconferinta TED "La ce se gandesc bebelusii")

Stimularea creierului la copii

Dimensiunea creierului nostru este mai mare decat ar trebui sa fie in relatie cu dimensiunea corpului nostru si intrecem in asta orice alta specie. Iar bebelusii si copiii nostri depind de noi mult mai mult timp decat descendentii oricarei alte specii. 

Sfat pentru parinti: Nu incercati sa-i faceti pe copiii vostri sa se maturizeze prea devreme. Nu-i ajuta deloc in viata lor de adulti. Este mai bine sa-i lasati sa se bucure de aceasta perioada pe care aproape toti o consideram magica, cand speranta si creativitatea sunt la nivele maxime, cand credem ca totul este posibil, cand ne conturam caracterul si ne descoperim pasiunile.

Exercitiile fizice si creierul copiilor
  Exercitiile fizice dezvolta inteligenta copiilor 

Probabil ca multi dintre voi se gandesc ca acest lucru nu pare plauzibil. Ce legatura au exercitiile fizice cu inteligenta unui copil? Ei bine, se stie ca orice activitate fizica ne imbunatateste starea de spirit, insa recent cercetatorii au demonstrat faptul ca, in plus, acest lucru ne face mai receptivi la procesul de invatare. Asa ca, atunci cand iti vezi copilul ca se impotmoleste la temele pentru acasa, ia-l la o plimbare sau la un joc de fotbal, iar apoi va reusi sa gandeasca mai limpede si sa rezolve problemele mult mai usor.

Ce deformeaza fizic creierul copiilor?

Poate parea drastic, insa dezvoltarea creierului unui copil este influentata negativ de o serie de factori printre care putem enumera: maltratarile si abuzurile suferite la o varsta frageda, slaba stimulare sau suprastimularea, lipsa dragostei materne, abandonul in fata televizorului, dependenta de Internet si de jocuri video. Toate acestea lasa urme fizice in creierul copiilor si au fost studiate de-a lungul timpului in cadrul a multiple cercetari, analize si, nu in ultimul rand, tomografii.

Cum afecteaza traumele un copil
  Traumele micsoreaza creierul copiilor 

Un raufacator nu este asa doar pentru ca a a avut niste suferinte in copilarie, ci si pentru ca i-a fost deformat creierul, in lobul frontal al cortexului, partea responsabila cu planificarea si luarea deciziilor.

"Intr-o situatie provocatoare din punct de vedere social, lobul frontal al cortexului va fi activat pentru a inhiba reactiile negative si impulsurile si pentru a putea reactiona normal. Dar la soarecii pe care i-am studiat, care au avut traume in acea zona, am observat ca aceasta parte a creierului se activa foarte putin sau deloc, ceea ce reduce abilitatea lor de a-si modera emotiile negative. Acest lucru face ca o alta parte a creierului sa fie mai activa, si anume creierul amigdalian, responsabil cu reactiile emotionale", a explicat dr. Carmen Sandi, profesor la Brain Mind Institute, EPFL din Elvetia, citata de Familiaortodoxa.ro.

Lipsa afectiunii mamei influenteaza dezvoltarea creierului

Nou-nascutii au o predispozitie genetica sa se ataseze de persoana care are grija de el. Dar daca acea persoana nu-i raspunde cu afectiune sau este ostila, atunci este intrerupt procesul de formare de relatii puternice, fiindu-i afectata pe viata abilitatea de a avea relatii sanatoase cu ceilalti. 

Aceeasi teorie este sustinuta de un alt studiu realizat de o echipa de cercetatori americani pe doua grupe de adolescenti. Acesta concluzioneaza faptul ca maltratarea lasa urme in materia alba a creierului, fiind asociata cu un risc crescut de tulburari psihiatrice, in special depresie, dependente si utilizare de droguri.

Efectele neglijentei asupra creierului copilului
 Efectele neglijentei asupra creierului copilului 

Virgiliu Gheorghe, biofizician si doctor in bioetica al Universitatii Aristotel din Tesalonic, a scris mai multe carti si a sustinut numeroase conferinte despre cum este influentata dezvoltarea creierului de alimentatia moderna, de tehnologie si de modul nostru de viata. De asemenea, acesta a explicat in ce fel este afectat creierul unui copil daca este privat de dragostea materna.

"Un copil parasit intr-un spital-azil de catre parintii lui, dupa cativa ani va arata precum cel cu handicap, desi nu a avut handicap din nastere. Lipsa stimularii, mai ales lipsa stimularii afective, emotionale, afecteaza creierul copiilor de o asemenea maniera incat daca i se face tomograf la 2-3 ani si la 4 ani, se constata modificari majore. Diferenta este volumetrica, creierul este mai mic cu circa 10-15% sau chiar mai mult. Nu mai vorbim ca nu se dezvolta retelele neuronale, are parte de multe leziuni si atrofii, zone intunecoase, nedezvoltate. 

Efectele neglijentei asupra creierului copilului

Creierul nestimulat nu se dezvolta normal. Partea mai luminoasa arata locurile unde exista activitate, dar la un copil neglijat, creierul are zone mai mici si mai putine in care lucreaza.

Explicatia pe care o dau cercetatorii este aceea ca un copil are nevoie de protectie, de dragostea mamei si a tatalui, dar neavand-o, el traieste o stare de stres care se reproduce la nivel organic prin cresterea nivelului de cortizon, suficient cat sa arda creierul sau sa inhibe dezvoltarea acestuia." (Virgiliu Gheorghe in videoconferinta "Dezvoltarea si functionarea creierului copiilor si tinerilor in lumea de azi")

Dar daca neglijenta sau nestimularea creierului il distruge, la fel o poate face si extrema cealalta - suprastimularea?

Tehnologia si creierul copiilor
Tehnologia moderna si felul in care afecteaza dezvoltarea creierului 

Am aflat mai sus ca prea putina stimulare a creierului ii afecteaza cresterea. Dar in ce fel este influentata dezvoltarea sa normala daca il suprastimulam?

Modul in care sunt expusi copiii la tehnologie este fara precedent. In anii '70, copiii incepeau sa se uite la televizor in jurul varstei de 4 ani, iar acum aceasta limita a scazut atat de mult, astfel incat copii se uita la TV inca de cand sunt bebelusi de 4 luni. Si nu conteaza neaparat cat de devreme se uita la TV, ci cat de mult. Astfel, un copil de 5 ani a urmarit la viata lui, in medie, patru ore si jumatate zilnic - adica 40% din timpul in care este treaz.

Cat timp se uita copiii la TV?

Expunerea prelungita la imagini care se schimba rapid intr-o perioada critica pentru dezvoltarea creierului, preconditioneaza mintea sa se astepte la nivele ridicate de stimulare, deficit de atentie mai tarziu.

Bioeticianul Virgiliu Gheorghe a explicat in cartile sale, dar si in conferintele pe care le-a sustinut, modul in care televizorul afecteaza dezvoltarea copiilor din ziua de azi. El considera ca aceasta tehnologie reprezinta unul dintre principalele mijloace prin care este modelat creierul celor mici. 

In fata televizorului, creierul nu este in stare activa. Stand acolo multa vreme, se contruiesc retelele neuronale pentru vizionare, dar se reprima dezvoltarea altora, necesare in viata. Din pacate, nici macar n-o sa ne dam vreodata seama cat de mult a fost atins copilul de tehnologie pentru ca n-o sa-l vedem cum ar fi fost fara televizor si calculator.

Influenta televizorului asupra copilului
Cum actioneaza vizionarea de programe TV asupra creierului?

Privitul la televizor produce unde alfa, unde de relaxare, ce favorizeaza starea de visare, hipnotica, de frecventa joasa. Asadar, nu este o activitate care sa stimuleze gandirea. Cu cat sta mai mult copilul in unde alfa, cu atat va dori mai mult unde alfa. Creierul lui se obisnuieste sa stea visator, iar mai tarziu va avea probleme de concentrare, ba chiar nu va putea munci pentru ca nu este invatat sa faca asta. Si daca o va face, experienta va fi una dificila, realizata cu neplacere.

De asemenea, in timpul vizionarii, se reduce activitatea pe emisfera stanga, practic nu se vor dezvolta asa cum ar trebui limbajul, gandirea logico-matematica, gandirea analitica, gandirea cauzala.

In plus, copiii impart lumea in lucruri care le raspund si lucruri care nu o fac. Atunci cand ii cititi, cand va jucati impreuna, totul este interactiv, in schimb, daca se uita la televizor sau la calculator, acesta este un mediu pasiv.

"Copilaria timpurie este foarte importanta pentru dezvoltarea copiilor. Avem nevoie de mai mult timp de joaca reala, decat de timp petrecut pasiv in fata televizorului, urmarind scene ce se schimba rapid. Daca schimbi inceputul, schimbi intreaga poveste!" (dr. Dimitri Christakis) 

Privitul la televizor impreuna cu parintele
Este un mit faptul ca cei mici invata lucruri datorita DVD-urilor educationale. Daca le urmariti impreuna si le comentati, atunci poate avea loc si procesul de invatare, altfel, nu.  

Daca vreti sa intelegeti mai bine ce se intampla cu creierul unui copil care urmareste zilnic programe TV, chiar si numai o ora sau doua, urmariti videoconferinta TED "Media and the children" , sustinuta de Dimitri Christakis, medic pediatru, cercetator si parinte. Pe langa statistici si analize, specialistul povesteste despre un experiment realizat pe soareci ce au fost pusi in fata televizorului timp de sase ore zilnic, din a zecea zi de viata, pe o perioada de o luna si jumatate. Rezultatele arata cat de mult li s-a schimbat comportamentul in urma acestei expuneri.

In urma mai multor studii, citate de Dimitri, cu cat se uita mai mult la televizor, copiii mici, de pana-n trei ani, cu atat cresc sansele ca ei sa aiba probleme de atentie la 7 ani, cand se duc la scoala. Pe de alta parte, cu cat mai mult este stimulat cognitiv creierul unui copil, prin jocuri, puzzle, citit, plimbari la muzeu, cu atat de mult se reduc sansele ca ei sa aiba deficit de atentie atunci cand vor avea 7 ani.

Dependenta de zahar
  De ce nu se mai satura copiii de dulciuri? 

Multi parinti incearca, pe cat posibil, sa-i fereasca pe cei mici de dulciuri. La un moment dat insa devine imposibil. Copiii vad si aud ca exista dulciuri de la alti copii, in parc, la gradinita, la televizor, in magazine ce au rafturile asezate strategic la indemana lor. De ce sunt dulciurile atat de apetisante, iar legumele sanatoase nu? In ce mod afecteaza zaharul creierul copiilor? Este posibil sa se instaleze rapid o astfel de dependenta?

Doar vedem imagini cu ceva dulce si imediat poftim la ele. Acest lucru se intampla pentru ca ne aducem aminte gustul, o senzatie ce are loc in zona responsabila cu sistemul de recompense al creierului. In general, acesta este activat de mancare, socializare, jocuri video, comportament sexual si droguri, iata cateva dintre cele mai populare exemple.

Avem receptori la zahar nu doar pe papilele gustative, ci si in intestine. Chiar daca nu simtim gustul, acestea trimit semnale creierului. Concluzia? Atunci cand mananci mult zahar, te vei simti recompensat, de aceea consumat regulat, zaharul devine un drog. Insa o prajitura din cand in cand, nu-ti face rau. 

Dependenta de zahar
Daca sistemul nostru de recompense este suprastimulat, se declanseaza o serie de evenimente nefericite: pierderea controlului, pofta, toleranta crescuta la zahar - adica dependenta.

Atentie! Zahar nu inseamna automat dulciuri. Acest termen este folosit pentru a descrie o anumita clasa de carbohidrati si se gaseste in multe mancaruri si bauturi. Asadar, zahar = glucoza, lactoza, fructoza, zaharoza, maltoza, dextroza, amidon si miere. Se gaseste si in sucul de rosii, iaurt, fructe uscate, cereale - asadar si in alimente sanatoase. Importanta este cantitatea de zahar consumata, sa nu exageram. Puteti afla mai multe informatii despre cum actioneaza acesta asupra creierului din lectia TED "How sugar affects the brain" , sustinuta de Nicole Avena.  

De retinut este faptul ca dulciurile fac rau numai atunci cand sunt oferite constant. Insa daca le consumam ocazional, nu se creeaza dependente. Astfel, nu trebuie sa cadem in extrema cealalta, de a nu-i oferi copilului deloc dulciuri.

Ce este diferit la creierul adolescentilor?

Nu doar prescolarii le dau batai de cap parintilor, ci mai de speriat par a fi adolescentii. Adultii se plang adeseori ca nu se mai inteleg cu ei, ca nu pot stabili punti de comunicare, ca sunt implulsivi si obraznici, ca s-au schimbat. Iar astfel de probleme nu sunt exceptii, majoritatea parintilor confruntandu-se cu ele. Si atunci, ne punem intrebarea: se petrece ceva diferit in creierul adolecentilor? Ce ii determina sa aiba un asemenea comportament? Sa fie hormonii singurii de invinuit?

Creierul adolescentilor
 Creierul adolescentilor este inca in formare

Partea creierului care sufera schimbarile cele mai dramatice in timpul adolescentei este cortexul prefrontal. Aceasta zona este mai mare la oameni decat la alte specii, fiind implicata in functii cognitive de nivel inalt, precum luarea de decizii, planificari pe termen scurt sau lung, inhiband comportamentul inacceptabil, nepoliticos sau prostesc. De asemenea, este implicat in interactiile sociale, in intelegerea altor oameni si in constiinta de sine.

Adolescentii isi asuma riscuri mai multe decat copiii sau adultii, in special cand sunt cu prietenii lor. Exista o nevoie importanta de-a deveni independent de parinti si sa-si impresioneze prietenii. Sistemul limbic, ce se afla adanc in interiorul creierului, este implicat in procesarea emotiilor si recompenselor. Acesta genereaza sentimentul de recompensa atunci cand faci ceva distractiv si/sau riscant. Se produce incitarea data de risc

Creierul adolescentilor
La adolescenti, sistemul limbic este hipersensibil la gratificatia provenita din risc comparativ cu adultii. In acelasi timp, cortexul prefrontal care ne opreste sa riscam excesiv, este inca in dezvoltare la adolescenti.

Astfel, cercetarile au aratat ca creierul adolescent trece printr-o dezvoltare profunda, cu implicatii in educatie, reabilitare si interventie. Puteti afla mai multe informatii despre ce este atat de diferit la creierul adolescentilor din videoconferinta TED "The mysterious workings of the adolescent brain", sustinuta de neurocercetatorul Sarah-Jayne Blakemore.

Si iata ca am ajuns la finalul calatoriei noastre despre creier. Ar mai fi multe de spus despre aceasta minunata masinarie care ne conduce in viata, dar cred ca este un subiect ce nu va fi epuizat niciodata. Care este concluzia?

Informatii despre creierul copiilor

Copiii sunt mai creativi decat adultii. Creierul lor este mai activ, iar experientele pe care le au ii afecteaza pe toata viata. 

Se vorbeste des despre parenting in ultima vreme, despre tipuri de parinti, despre metode diverse de crestere a copiilor. Rafturile librariilor sunt pline de ghiduri si carti gata sa te invete cum sa fii un parinte bun. Insa sunt atat de multe incat se creeaza un haos, iar o mama sau un tata din zilele noastre nu stie ce sfaturi sa mai urmeze, unele fiind chiar contradictorii. Asa ca, in secolul vitezei avem doua optiuni: fie ne stresam atat de tare incat procedam chiar pe dos, nefiind atenti la propriul copil, fie ne relaxam si lasam instinctul de parinte sa-si urmeze cursul.

Timpul trece, iar un copil va creste indiferent de metoda noastra de parenting. Putem sa-i facem bine sau putem sa-i facem rau, involuntar de cele mai multe ori. Creierul copilului este o masinarie uimitoare care functioneaza diferit de cea a adultului. Maniera in care va creste, omul care va deveni, caracterul care se va forma, toate depind de actiunile noastre. Am vazut ca abuzul si neglijenta deformeaza fizic creierul lui. La fel insa o face si suprastimularea la care este el supus in aceste vremuri moderne, cand  televizorul este cel mai la indemana baby-sitter.

Experientele timpurii sunt foarte importante, ele ne schiteaza drumul in viata. Cercetari recente au relevat faptul ca acest uimitor organ, creierul, continua sa se dezvolte si in timpul adolecentei, chiar si dupa varsta de 20-30 de ani. Sper ca v-au fost de folos informatiile prezentate si ca, data viitoare cand va veti privi propriul copil, fie ca are o luna de viata, fie ca are 7 ani sau este adolescent, o veti face cu admiratie. Aveti in fata dvs. un miracol nepretuit!

Tu cum vrei sa-i stimulezi astazi creierul copilului tau?

Surse:

La baza acestui articol au stat o serie de videoconferinte TED, o prelegere sustinuta de Virgiliu Gheorghe, documentarul "Creierul - Totul e in mintea noastra" si articole de pe site-uri precum:
http://faculty.washington.edu; https://www.childwelfare.gov;
http://www.brainaging.ro; http://omenesc.ro;
http://kids.nationalgeographic.com; http://factsforkids.net;
http://www.whattoexpect.com; http://www.nursingassistantcentral.com;
http://www.familiaortodoxa.ro; http://terapieprinras.ro; http://science.howstuffworks.com;
http://www.7p.ro; http://www.agerpres.ro;

Cea mai buna inventie din lume este mintea unui copil – Thomas Edison 

Articolul urmator
3 lucruri pe care copilul chiar nu trebuie să le ştie
3 lucruri pe care copilul chiar nu trebuie să le ştie

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    7 lucruri pe care părinții cu bebeluși la terapie intensivă trebuie să le știe, direct de la un medic specialist
    7 lucruri pe care părinții cu bebeluși la terapie intensivă trebuie să le știe, direct de la un medic specialist

    Ann Anderson este medic specialist ATI (Anestezie și Terapie Intensivă) la secția de neonatologie din cadrul unui spital de copii din Nebraska, SUA. Ea dezvăluie 7 lucruri pe care...

    20 de lucruri despre autism pe care oricine trebuie să le știe
    20 de lucruri despre autism pe care oricine trebuie să le știe

    În ultimii ani auzi vorbindu-se tot mai des despre autism, o tulburare de dezvoltare de natură neuropsihiatrică, afectând comportamentul, interacțiunea socială și...

    Ce presupune testul rapid de salivă, non-invaziv, care va fi folosit în școli? Ce trebuie să știe părinții și copiii
    Ce presupune testul rapid de salivă, non-invaziv, care va fi folosit în școli? Ce trebuie să știe părinții și copiii

    După eliminarea pragului de închidere a școlilor la incidența de 6 la mia de locuitori, autoritățile vor să introducă testarea COVID non invazivă, pe bază de salivă, pentru...

    NOILE reguli antiCovid in anul scolar 2021-2022. Ce trebuie sa stie parintii si elevii
    NOILE reguli antiCovid in anul scolar 2021-2022. Ce trebuie sa stie parintii si elevii

    Scolile vor incepe in curand, 13 septembrie 2021, iar ministrii Sanatatii si Educatiei au prezentat NOILE reguli antiCovid in anul scolar 2021-2022. Astfel, potrivit regulilor prezentate de...

    Anxietatea și fobia de mersul la toaletă, la copii. Ce trebuie să știe părinții
    Anxietatea și fobia de mersul la toaletă, la copii. Ce trebuie să știe părinții

    Mulți copii se confruntă cu anxietatea și în unele cazuri, chiar cu fobia mersului la toaletă. Dacă și copilul tău se află printre ei, atunci acest articol este pentru tine.

    Pubertatea începe mai devreme în ziua de azi! Ce trebuie să știe părinții
    Pubertatea începe mai devreme în ziua de azi! Ce trebuie să știe părinții

    Cara Natterson, medic pediatru și Vanessa Kroll Bennett, mamă de 4 adolescenți, cu o experiență vastă în dezvoltarea copilului, povestesc despre cartea pe care au scris-o...

    Ruperea turtei la fete: tot ce trebuie să știe părinții și nașii
    Ruperea turtei la fete: tot ce trebuie să știe părinții și nașii

    Când un copil ajunge la vârsta de 1 an, încă din cele mai vechi timpuri se consideră că a ajuns la un prag al vieții sale, care trebuie celebrat. De aceea, la...

    5 lucruri pe care orice mamă de preșcolar ar trebui să le știe
    5 lucruri pe care orice mamă de preșcolar ar trebui să le știe

    O mamă de peste hotare, care este și consilier parental, dezvăluie care sunt cele mai importante 5 lucruri pe care ar trebui să le știe toți părinții care au copii preșcolari.

    © 2024 Qbebe