Trasaturi ereditare: ce mosteneste, de fapt, copilul de la parinti?

Trasaturi ereditare: ce mosteneste, de fapt, copilul de la parinti?

Louise Tanase - Contributor

Probabil ca te-ai intrebat de multe ori in timpul sarcinii cu cine va semana bebelusul pe care il porti in burtica. Oare cel mic va avea ochii tai? Copilul va mosteni temperamentul tatalui? Ce mosteneste, de fapt, bebelusul de la parintii sai?

In timpul sarcinii, parintii se intreaba adeseori cu cine va semana bebelusul lor: care va fi culoarea parului sau a ochilor, de la cine va mosteni temperamentul si anumite afinitati sau chiar cat de inteligent va fi. Insa, desi uneori genetica ne poate oferi cateva raspunsuri, nu intotdeauna calculele noastre se dovedesc corecte. De ce? Pentru ca niciodata nu vom putea lua in calcul corect toate caracteristicile pe care bebelusul le poate mosteni din familiile parintilor. In plus, exista anumite caracteristici psihice sau de comportament care nu sunt mostenite, ci invatate in decursul vietii. Qbebe iti dezvaluie care ar putea fi mostenirile genetice ale bebelusului tau.

 Familie

Te-ai intrebat in timpul sarcinii cu cine vor semana copiii vostri? Cu cine seamana mai mult?

Ce sunt genele?

 Mama si fiica

Pentru a intelege mai bine cum functioneaza mostenirea caracteristicilor fizice sau psihice ale omului, trebuie sa intelegem cateva lucruri. Genetica este o ramura a biologiei care studiaza fenomenele si legile ereditatii si ale variabilitatii organismelor vii. Ereditatea este proprietatea fiintelor vii de a avea o informatie genetica, care se transmite de-a lungul generatiilor. Variabilitatea este proprietatea fiintelor vii de a se deosebi unele de altele. Gena este un segment din molecula de ADN, care determina aparitia unui caracter si poate fi de doua feluri: dominanta (care se manifesta) sau recesiva (care nu se manifesta).

De fapt, genetica este destul de simpla: fiecare celula din corpul nostru contine 23 de perechi de cromozomi, fiecare cromozom purtand milioane de informatii (ADN). Pentru fiecare trasatura fizica, genetica, de sanatate sau mentala pe care o mostenim, primim doua gene: una dominanta si una recesiva. Pentru a mosteni o trasatura purtata de o gena dominanta, aceasta trebuie primita de la un parinte sau chiar de la ambii. Pentru a mosteni o trasatura purtata de o gena recesiva, atunci trebuie ca aceasta trasatura sa fie transmisa de gene recesive de la ambii parinti.

Caracteristici fizice mostenite

 Mama si fiica sa

Caracteristicile fizice ale bebelusului sunt mostenite nu numai de la parintii sai, ci si din familiile genetice ale mamei si tatalui sau. Iata cateva posibilitati.

Parul - Majoritatea caracteristicilor parului bebelusului sunt influentate de mostenirea genetica. Culoarea parului, de exemplu, este strans corelata cu cea a parintilor sai, la fel si onduleurile sau lipsa lor. De asemenea, grosimea firului de par este si ea mostenita genetic, la fel si linia parului pe frunte (daca linia parului este dreapta sau are un colt). Toate aceste informatii sunt continute de o singura gena. In cazul barbatilor, aceasta gena va decide si daca vor cheli sau nu.

Trasaturi faciale - Anumite gene controleaza in detaliu si trasaturile faciale ale viitorului bebelus, transmitand caracteristicile pe care acesta la va mosteni. Astfel, forma fetei, a barbiei (inclusiv gropitele in obraji sau in barbie), forma si grosimea buzelor, culoarea si forma ochilor sunt toate transmise genetic. Marimea nasului si forma acestuia sunt caracteristici transmise genetic, la fel ca forma urechilor si apropierea sau departarea acestora de cap. Pana si abilitatea de a putea sau nu sa isi ruleze limba este o caracteristica fizica transmisa genetic.

Pielea - Culoarea pielii este si ea influentata genetic si nu ne referim numai la rasa. Tonurile calde sau reci ale pielii si chiar pistruii sunt toate determinate de genele pe care bebelusul le primeste de la parintii si rudele sale. In unele cazuri, pana si unele deficiente, cum ar fi albinismul (piele si par albe cauzate de lipsa unui pigment) sunt mostenite genetic.

Alte caracteristici fizice - Exista, de asemenea, multe caracteristici mostenite genetic in legatura cu dimensiunea si abilitatile fizice, care sunt cel putin partial, determinate de genele primite de la parinti. Inaltimea, de exemplu, este considerata a fi puternic influentata de gene, la fel cum este si obezitatea. De asemenea, capacitatea organismului viitorului adult de a beneficia sau de a raspunde pozitiv sau nu la un anumit regim alimentar sau chiar dieta. Trebuie sa stiti ca exista foarte multe gene care influenteaza abilitatile fizice, inclusiv genele care determina daca bebelusul va avea abilitatea de a-si contracta muschii rapid sau lent. Contractarea rapida a muschilor va face ca micutul sa fie un bun sprinter, in timp ce contractarea lenta il poate face sa fie un bun alergator de maraton. Forma capului, lungimea degetelor (pana si daca al doilea deget de la picior este mai lung sau nu decat degetul mare sau daca va avea par pe falangele degetelor), proportia cap-trunchi-membre, elasticitatea incheieturilor sau marimea sanilor toate sunt mostenite genetic de la unul sau altul dintre parinti sau combinand caracteristicile ambelor familii.

Caracteristici non-fizice transmise genetic

 Bunic, tata si fiu

Fiecare parinte se intreaba inca din timpul sarcinii si mai apoi, in timpul copilariei timpurii a copiilor sai, daca inteligenta sau alte abilitati/talente deosebite sunt mostenite genetic. Desi cercetatorii nu se pot pronunta cu foarte mare exactitate inca ce este mostenire genetica si cat anume este abilitate dobandita, se pare ca si inteligenta se mosteneste de la parinti. Studiile spun ca in familie, IQ-ul fiecarui membru al familiei este aproximativ egal cu al celorlalti, cu o marja de eroare de maximum 15 puncte. Insa si inteligenta mostenita genetic poate fi diminuata de mediu si alimentatie. Astfel, de exemplu, doi gemeni identici, crescuti in medii familiale diferite, la varsta de 23 de ani, supusi unui test de inteligenta, au avut IQ-uri diferit. Unul dintre ei, crescut intr-o familie de profesori universitari, a avut un IQ cu 20 de procente mai mare decat cel al fratelui sau, crescut la o ferma in Alabama.

In ceea ce priveste talentele mostenite de la parinti, se pare ca exista anumite gene care ii pot transmite copilului tau ceva din talentul vostru la muzica, de exemplu. Talentele mostenite genetic sunt caracteristici care insa pot fi pierdute cu usurinta in cazul in care nu sunt cultivate devreme, cel mai bine inainte de varsta de 7 ani. Sigur ca luand lectii, orice copil poate invata pana la urma sa cante la pian, insa niciodata nu o va face precum un copil care mosteneste talentul muzical al parintilor sai. Un copil al carui parinti sunt atleti are mari sanse sa fie un bun atlet, pe cand un copil care nu are asemenea gene in bagajul sau va trebui sa munceasca mult mai mult. Si desi nu exista o gena care sa influenteze abilitatile sportive, si acestea sunt influentate genetic de multi factori aparent izolati: rapiditatea contracturilor musculare, unghiurile formate de oasele picioarelor, inaltimea, latimea umerilor, etc.

Curiozitati - ce mai poti mosteni genetic?

 Tata si fiu

Acneea - Din pacate, este foarte probabil ca, in cazul in care tu si partenerul tau ati suferit de acnee in adolescenta si copiii vostri se vor confrunta cu aceasta problema a pielii.

Alopecia - Desi alopecia (chelia) este mai des intalnita in cazul barbatilor, trebuie sa stiti ca nici femeile nu sunt scutite de aceasta problema. Daca partenerul tau sau alte persoane inrudite au alopecie, este posibil ca si copiii vostri sa o mosteneasca.

Boli cardiace - Din nefericire, parintii care au probleme cardiace sau circulatorii vor transmite aceasta predispozitie genetic, in general, si copiilor lor. De asemenea, este posibil ca cei care se nasc cu un defect congenital al inimii sa aiba copii care se nasc cu defecte asemanatoare.

Daltonismul - Inabilitatea de a distinge anumite culori (in special rosu si verde) este mostenita genetic, pe linie materna. Trebuie sa stii ca, desi mamele sunt purtatoare si transmitatoare ale acestei gene, in general se manifesta la barbati. Este o boala rara: numai 0,5% dintre femei si 8% dintre barbati sufera de daltonism.

Alte boli - Din pacate, anumite boli, cum ar fi anemia cu celule in secera, hemofilia, fibroza chistica, boala celiaca, boala Huntington, sindromul Marfan, sindromul Alport, sindromul Turner, granulomatoza cronica si fenilcetonuria sunt transmise genetic. De asemenea, anumite boli psihice, cum sunt tulburarile bipolare, schizofrenia si ADHD sunt transmise genetic.

Copilul tau ce a mostenit de la tine?

Articolul urmator
Femeia care se îndrăgostește pe loc de orice persoană pe care o întâlnește. De ce boală extrem de rară suferă de fapt
Femeia care se îndrăgostește pe loc de orice persoană pe care o întâlnește. De ce boală extrem de rară suferă de fapt

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Eva Măruță, pe scenă alături de mama ei. Fetița moștenește talentul artistic al Andrei
    Eva Măruță, pe scenă alături de mama ei. Fetița moștenește talentul artistic al Andrei

    Eva și David Măruță calcă încet, dar sigur, pe urmele celebrilor lor părinți, Andra și Cătălin Măruță. În timp ce David este pasionat de radio și televiziune, la...

    Când este, de fapt, copilul pregătit să aibă propriul telefon mobil?
    Când este, de fapt, copilul pregătit să aibă propriul telefon mobil?

    De la ce vârstă este bine să-i cumperi copilului telefon? Sau, mai bine zis, cum știi că cel mic este pregătit pentru asta? Află mai jos.

    Copilul își ține mâneca de la bluză în gură sau „mestecă” creionul? Ce se află, de fapt, în spatele acestui comportament
    Copilul își ține mâneca de la bluză în gură sau „mestecă” creionul? Ce se află, de fapt, în spatele acestui comportament

    Bebelușii și copiii mici bagă tot felul de lucruri în gură, pentru a le explora textura, pentru a se calma, dar și atunci când le ies dinții. Această etapă ar trebui să...

    Copilul meu nu era, de fapt, mofturos. Se stingea sub ochii mei fără să știu
    Copilul meu nu era, de fapt, mofturos. Se stingea sub ochii mei fără să știu

    Să-i asiguri copilului tău tranziția spre o alimentație cât mai diversificată este una dintre cele mai mari provocări din primii săi ani de viață. Te gândești permanent...

    Tot ce trebuie să știm despre Balanțe. Secrete, trăsături de personalitate, compatibilitate
    Tot ce trebuie să știm despre Balanțe. Secrete, trăsături de personalitate, compatibilitate

    Balanța face parte dintre zodiile toamnei și, la fel ca Gemenii și Vărsătorul, este semn de aer. Modul în care este reprezentată în zodiac este dovada faptului că,...

    Cum am învățat să-mi înțeleg cu adevărat copilul și să-l tratez așa cum merită, de fapt
    Cum am învățat să-mi înțeleg cu adevărat copilul și să-l tratez așa cum merită, de fapt

    Această mămică și-a dorit mereu ca fiul său să fie într-un anumit fel, însă dorințele sale nu corespundeau cu realitatea. Câțiva ani mai târziu, a...

    Copilul tratat 7 zile în spital pentru pneumonie se luptă acum pentru viața lui, având de fapt o tumoare de 12 cm
    Copilul tratat 7 zile în spital pentru pneumonie se luptă acum pentru viața lui, având de fapt o tumoare de 12 cm

    Povestea lui Tudor Andrei este o nouă dovadă a faptului că există numeroase familii greu încercate. În ultimele zile ale anului 2021, părinții au aflat că fiul lor de...

    Părinți români amendați în Germania pentru că erau în vacanță cu copilul, deși acesta ar fi trebuit să fie la școală
    Părinți români amendați în Germania pentru că erau în vacanță cu copilul, deși acesta ar fi trebuit să fie la școală

    Doi părinți români au fost amendați de autoritățile germane pentru că și-au luat copilul cu ei în vacanță, deși acesta ar fi trebuit să fie la scoală. Aceștia au...

    © 2024 Qbebe