Un studiu dezvăluie că primul copil este mai deștept

Un studiu dezvăluie că primul copil este mai deștept

Irina Olteanu - Redactor Senior

Pentru cele mai multe persoane faptul că primul copil este mai deștept reprezintă un adevăr indisputabil. Care reiese mai mult decât clar și în lipsa unor dovezi științifice aferente. Iată totuși că cercetătorii s-au încumetat și au studiat diferențele dintre frați, ajungând la concluzia că primul născut dispune într-adevăr de o inteligență superioară.

Studiul demonstrează faptul că primii năcuți dispun de o inteligență superioară 

Abilitățile cognitive ale primilor născuți le depășesc în mod vizibil pe cele ale celorlalți frați deoarece primesc mai multă stimulare mentală din partea părinților în perioada fragedă a copilăriei, sugerează cercetarea. Primii născuți au reușit să înregistreze punctaje mai ridicate comparativ cu frații lor la testele de IQ încă de la vârsta de un an, susține cercetarea. Deși toți copiii au primit același nivel de sprijin emoțional, primii născuți au beneficiat de un sprijin suplimentar în realizarea diverselor sarcini, fapt ce a condus la dezvoltarea abilităților cognitive.

primul copil este mai destept

De ce primul copil născut este mai deștept - explicații științifice

Studiul a fost publicat în Revista de Resurse Umane și a fost realizat de către un grup de economiști de la două universități de renume.
Conform cercetătorilor, descoperirile pot explica așa-numitul efect al ordinii la naștere care apare atunci când copiii născuți mai devreme într-o familie se bucură de salarizări mai generoase și educație suplimentară ulterior în viață. Economiștii de la Universitatea din Edinburgh, Grupul de Analiză și Universitatea din Sydney au examinat datele de la Copiii Americani ai Studiului Național Longitudinal al Tineretului, o colecție de date adunate de către Biroul SUA al Statisticilor pe Piața Muncii.
Aproape 5 000 de copii au fost urmăriți de la perioada premergătoare nașterii și până la vârsta de 14 ani. Fiecare copil a fost evaluat la fiecare doi ani. Testele au inclus recunoașterea lecturii (precum potrivirea literelor, denumirea obiectelor și citirea de cuvinte cu voce tare și evaluări ale vocabularului de cuvinte). Informațiile au fost de asemenea colectate luând în considerare factori de mediu precum mediul familial și condițiile economice.

Observarea comportamentului parental

Cercetătorii au aplicat metode statistice la date economice pentru a analiza modul în care comportamentul parental al copilului a fost asociat rezultatelor de la test. Cercetătorii au folosit apoi un instrument de evaluare, Măsurătoarea Observării la Domiciliu a Mediului, pentru a observa comportamentul parental, inclusiv comportamentul prenatal, precum obiceiuri de fumat și consum de alcool în timpul sarcinii, dar și comportamentul postnatal, precum stimularea mentală și sprijinul emoțional.

Descoperirile au demonstrat avantajele de care s-a bucurat primul născut în prima parte a vieții - imediat după naștere până la vârsta de 3 ani. Diferențele au crescut ușor cu vârsta și s-a demonstrat în rezultatele testelor care au cuantificat abilitățile verbale, de citire, de matematică și de înțelegere.

Diferențe în stimularea mentală

Cercetătorii au descoperit faptul că părinții și-au modificat comportamentul pe măsură ce alți copii au venit pe lume. Ei le-au oferit mai puțină stimulare mentală copiilor mai mici și de asemenea au luat mai puțin parte la activități precum citit alături de copil, realizarea de diverse proiecte manuale și cântatul la instrumente muzicale. Pe scurt, au devenit distrași începând de la al doilea copil și au prezentat tendința de a nu mai participa la tot felul de activități antrenamente pe plan mental. Mamele și-au asumat de asemenea riscuri mai ridicate în timpul sarcinii copiilor ulterior născuți, precum fumatul sporit.

Doctor Ana Nuevo-Chiquero de la Școala de Economie a declarat în cadrul unui comunicat de presă că "Pe măsură ce familia se mărește, timpul trebuie să fie împărțit cu copiii mai mici astfel încât avantajul de a fi un copil unic pentru un timp. Nu înseamnă că nu primesc la fel de multă dragoste, aceasta rămâne la fel. Dar primii născuți beneficiază de mai multă atenție, în special în acei ani importanți de formare. Pentru majoritatea nu este probabil dificil de înțeles modul în care și de ce stilul și abilitățile de parenting se pot modifica cu copilul din urmă. Aceste modificări semnificative par să amplaseze copiii născuți ulterior pe o treaptă mai joasă de dezvoltare cognitivă și reușită academică cu impact pe termen lung asupra rezultatelor din viața de adult. Concluziile noastre sugerează că schimbările majore în ocmportamentul parental reprezintă o explicație plauzibilă pentru diferențele observate în ordinea la naștere cu privire la rezultatele din educație și de pe piața muncii."

primul copil este mai destept

Alte studii legate de primul copil născut

Studiile anterioare au demonstrat faptul că primii născuți au mai mult succes și sunt mai ambițioși. Cercetătorii de la Universitatea din Essex au descoperit faptul că în cadrul unei familii primii născuți au cu 16% mai multe șanse să urmeze studii de învățământ superior decât frații mai mici. De asemenea, în comparație cu frații lor au șanse mai mari de a câștiga 100,000$ sau mai mult pe an și să dețină poziții profesionale înalte.

Conform psihologului și profesorului de la Universitatatea din New York Ben Dattner, primii născuți sunt mai orientați către realizări și mai dornici să îi mulțumească pe părinți. De asemena, tind să urmeaze îndeaproape regulile și să preia roluri de conducere. Psihologii belgieni Vassilis Saroglou și Laure Fiasse au scris în anul 2003 că primii născuți tind să fie responsabili, competitivi și convenționali, în timp ce copiii născuți ulterior trebuie să se distingă și să creeze o nișă specifică devenind jucăuși, cooperanți și în special rebeli.

Din păcate, tot primii născuți au șanse mai mari de a se confrunta cu miopie comparativ cu frații mai mici, respectiv cu 20% șanse mai mult de a avea miopie gravă. Este posibil să aibă legătură cu timpul pe care îl acordă părinților educației lor, conform unei cercetări publicate în revista Jama Oftalmologie.

Surse: 

www.huffingtonpost.ca; www.aol.com; www.purewow.com; www.ed.ac.uk

Articolul urmator
Ce se întâmplă când un copil este respins de părinți? Un studiu spune că este o rană care nu se mai poate vindeca
Ce se întâmplă când un copil este respins de părinți? Un studiu spune că este o rană care nu se mai poate vindeca

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Copilul meu cu autism este mai deștept decât cred cei din jur
    Copilul meu cu autism este mai deștept decât cred cei din jur

    Astăzi, fiul meu a susținut un examen de calificare pentru un program HiSET, un examen de echivalare a studiilor liceale care duce la obținerea unei diplome de liceu. Fiul meu, care a...

    De ce bărbații mănâncă mai multă carne. Un studiu dezvăluie adevărul
    De ce bărbații mănâncă mai multă carne. Un studiu dezvăluie adevărul

    Te-ai întrebat vreodată de ce sunt atât de puțini bărbați vegetarieni? Ei bine, un studiu recent dezvăluie motivul: bărbații au tendința să consume mai multe carne...

    Cea mai eficientă metodă dacă vrei un somn de calitate pentru copilul tău. Un studiu dezvăluie ce trebuie să faci
    Cea mai eficientă metodă dacă vrei un somn de calitate pentru copilul tău. Un studiu dezvăluie ce trebuie să faci

    Te numeri printre părinții care consideră că animalele de companie nu au ce caută în apropierea bebelușului sau a copilului mic? Ei bine, studiile arată că prezența unui...

    Mâncarea de la fast food duce copiii la depresie, dezvăluie un studiu recent
    Mâncarea de la fast food duce copiii la depresie, dezvăluie un studiu recent

    Mâncarea fast-food nu e bună - știm deja cu toții. Lăsând la o parte faptul că este inamicul numărul 1 al dietei, ea afectează consumatorii și în plan emoțional,...

    Maria Sharapova este însărcinată cu primul copil. A făcut anunțul chiar de ziua ei
    Maria Sharapova este însărcinată cu primul copil. A făcut anunțul chiar de ziua ei

    Maria Sharapova este însărcinată! Fosta jucătoare profesionistă de tenis din Rusia și dețînătoarea a cinci titluri Grand Slam a făcut marele anunț chiar în ziua...

    Surpriză! Vedeta Game of Thrones a născut primul ei copil. Nimeni nu știa nici măcar că este însărcinată
    Surpriză! Vedeta Game of Thrones a născut primul ei copil. Nimeni nu știa nici măcar că este însărcinată

    Veste mare la Hollywood! Natalie Dormer, actrița care a interpretat rolul lui Margaery Tyrell în serialul „Game of Thrones” a devenit mămică! Vedetă a făcut recent...

    Un studiu recent dezvăluie câte ore petrec mamele având grijă de copiii lor
    Un studiu recent dezvăluie câte ore petrec mamele având grijă de copiii lor

    Să crești un copil, să fii responsabil pentru viața lui și să îi asiguri toate condițiile în așa fel încât să aibă un viitor strălucit, nu este tocmai cea...

    Ana Baniciu este însărcinată cu primul copil
    Ana Baniciu este însărcinată cu primul copil

    În ultimii ani a devenit una dintre cele mai cunoscute vedete din showbiz-ul autohton, fiind cântăreață și actriță. Ana Baniciu s-a căsătorit religios, în toamna...

    © 2024 Qbebe