23 emoții pe care le trăiești zilnic și despre care nu știai că au nume

23 emoții pe care le trăiești zilnic și despre care nu știai că au nume

Bianca Onofrei

Oamenii au foarte des tendința de a crede că sunt singuri atunci când se confruntă cu diverse situații sau în cazurile în care trăiesc niște emoții greu de explicat. Probabil că ți s-a întâmplat și ție să ai emoții pe care nu le știai, să-ți fie greu să le definești și să le gestionezi și să fie o adevărată eliberare atunci când afli că și alții le trăiesc și că acestea chiar au un nume.


În România nu s-a acordat atât de multă atenție acestui aspect, foarte mulți termeni fiind de la vecinii americani. Unele se află în dicționarul lor, altele sunt dovada creativității unor jurnaliști, autori sau artiști. Oricum ar fi, atât termenii cât și explicațiile lor sunt extrem de interesante și merită reflectat asupra lor. 
 

Mal de Coucou

Acesta definește situația în care ai o viață socială foarte activă dar foarte puțini prieteni apropiați, în care poți avea încredere, cu care te simți confortabil și în prezența cărora te simți cu adevărat relaxat. În ciuda vieții sociale pe care o ai, nu simți că ai parte de suportul celor din jur, iar discuțiile pe care le ai cu ei sunt superficiale și nesatisfăcătoare. Nu-i așa că simți asta din ce în ce mai mult, ținând cont de cum a evoluat societatea?

Sonder

Conștientizarea faptului că și cei din jur au vieți complexe ca și tine, au propriile ambiții, prietenii, griji și o rutină a vieții. Sentimentul straniu că iei contact cu foarte puțini oameni, când în realitate există atât de multe vieți pe care nu le vei cunoaște. 

Hanker Sore

Sentimentul de atracție față de cineva într-o măsură atât de mare încât devine deranjant. Probabil că ți s-a întâmplat asta mai ales în adolescență, când erai îndrăgostită de un băiat care te și enerva în același timp. 
 

Chrisalism 

Starea de calm atunci când afară plouă și tu stai în casă, în siguranță, ascultând picăturile de ploaie de la geam.

Altschmerz

Confruntarea repetată cu aceleași probleme și anxietăți cărora nu le-ai găsit rezolvare, stare care te lasă inertă, fără entuziasm pentru altă activitate sau fără capacitatea de a te gândi și la alte lucruri.

Occhiolism

Percepția importanței pe care o are viața ta în raport cu restul lumii. Sentimentul că toate concluziile și informațiile pe care le ai sunt insuficiente și atât de mici, comparativ cu un adevăr dincolo de capacitatea ta de înțelegere. Uneori există senzația că există o forță mult mai mare decât voința ta. 

Ambedo

Aceasta se referă la o stare de melancolie, asemănătoare cu cea de transă, în care ești total absorbită de senzațiile de moment, fie că este vorba despre un sunet care ajunge să fie de fundal, fie că sunt picăturile de ploaie de pe geam, frunzele, norii, amestecatul în ceașca de cafea. Probabil că ți s-a întâmplat de multe ori să te simți ca și cum ai fi într-o stare de hipnoză, în care chiar dacă cineva vorbește lângă tine, nu poți să îți iei privirea de la acel lucru. Această stare oferă o experiență de trăire foarte intensă a momentului. 
 

Nodus Tollens

 Momentul în care simți că viața ta și-a pierdut sensul, deși credeai că ai urmărit un plan. Te surprinzi în situații în care nu te regăsești, ceea ce te face să cauți o nouă motivație, o nouă cale sau o nouă aventură care să te facă să simți că trăiești din plin. 

Liberosis

Dorința de a-ți păsa mai puțin de ceea ce se întâmplă în jurul tău, de a nu mai fi atât de afectată de multe lucruri, de a nu-ți mai fi teamă că altcineva se va descurca mai bine decât tine sau de obsesia că nu îți controlezi suficient viața. 

Vemödalen

Frustrarea că fotografiezi un lucru care a mai fost fotografiat de zeci de mii de ori. Este ca o repulsie față de clișeu: răsăritul, apusul, cascada, coapsa unei femei, detaliul unui ochi. În ziua de azi, cu rețelele de socializare, este cam greu să fii original, nu-i așa?

Kairosclerosis

Momentul în care realizezi că ești fericită, savurarea acelui sentiment și tendința de a pune acel moment într-un context, pe care să ți-l amintești mult timp. Deseori această stare apare fără să aibă legătură cu situația în care te afli. Poți să fii printre rafturi la supermarket și să ai acest sentiment de fericire deplină. 

Vellichor

Plăcerea de a petrece timp în librării unde există cărți vechi și conștientizarea valorii lor, a timpului care a trecut peste ele, a persoanelor care le-au citit și le-au atins, sentimentul că ești purtat în trecut, că trăiești momentele în care ele au fost create. 

Rückkehrunruhe

Sentimentul pe care îl ai atunci când te întorci acasă după o călătorie mai lungă și revenirea la starea de normalitate, deși amintirea călătoriei este atât de vie. Uneori ai impresia că a trecut o secundă din momentul în care te pregăteai să pleci în călătorie și momentul în care te-ai întors. Cei mai mulți au acest sentiment în special în diminețile de luni, în fiecare săptămână. 

Nighthawk

Gânduri care se întâmplă să apară doar noaptea târziu, legat de lucruri care te frământă sau de planuri de viitor. În acele momente mintea pare mai ageră și există momente în care ai senzația de revelație. Multe întrebări își capătă răspuns în astfel de episoade. 

Pâro

Sentimentul că orice ai face oricum pare a fi greșit, că orice efort de a avea o viață mai bună este în zadar și că cei din jur găsesc soluții mult mai rapid și mai eficient, însă tu nu ai nici succes nici nu primești ajutor. 

Midsummer

Se referă la vârsta de 26 de ani, considerată „critică". Este acel moment în care trebuie să depui din ce în ce mai mult efort pentru a reuși în viață, chiar dacă în același timp ai sentimentul că abia ai început să trăiești cu adevărat. 

Adronitis

Frustrarea atunci când îți ia prea mult timp pentru a ajunge să cunoști cu adevărat pe cineva. Perioada aceea de început, în care ai tot felul de discuții, unele superficiale, altele mai profunde, în care încerci să ajungi cât mai repede în punctul în care te simți relaxată în prezența celuilalt. Mulți își doresc în astfel de situații să poată să sară aceste etape, să discute direct cele mai sensibile și incomode subiecte și să ajungă direct la stadiul de confort relațional. 

Keyframe

Percepția momentelor care păreau banale și s-au dovedit a fi memorabile, astfel încât se creeaza un film al vieții pe care îl memorezi. Amintirile ajung să fie comprimate în funcție de impactul pe care l-au avut diverse evenimente din viața ta. 

Gnossienne

Sentimentul că persoana pe care o cunoști de foarte mult timp are în continuare părți ascunse pe care nu ți le împărtășește, ca o ușă a unei camere la care nu ai niciodată acces. 

Anecdoche

Conversașia în care deși toată lumea vorbește, nimeni nu ascultă, toți fiind deconectați. Situația în care interlocutorul folosește ceea ce spui ca o punte pentru a-și susține o idee proprie, nu pentru a da un feedback. 

Catoptric Tristesse

Tristețea că nu vei știi niciodată ce gândesc cu adevărat ceilalți despre tine. 

Anemoia

Nostalgia față de lucruri pe care nu le-ai trăit niciodată. Poate fi vorba despre timpurile în care au trăit părinții sau bunicii, despre care ai auzit atât de multe povești sau despre anii 50', 60', despre care consideri că ar fi fost minunat să-i fi trăit, fiind fascinată de acele vremuri atât de îndepărtate.

Mimeomia

Frustrarea că faci parte dintr-un stereotip, oricât de mult nu-ți place asta, chiar dacă nu intenționai și nu ești de acord cu acest fenomen social, fiind nedrept și distructiv. 
 
Tu ai experimentat astfel de emoții? Ce sentiment ai, când descoperi că ele chiar au un nume și le trăiesc foarte multe persoane?
 
 
Articolul urmator
Cele 7 abilități care separă copiii de succes de cei care rămân mediocri
Cele 7 abilități care separă copiii de succes de cei care rămân mediocri

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Alte articole care te-ar putea interesa

  Nume de baieti cu litera L. Top 20 nume de baieti care incep cu litera L si semnificatia lor
  Nume de baieti cu litera L. Top 20 nume de baieti care incep cu litera L si semnificatia lor

  Daca urmeaza sa ai baiat si esti in cautare de nume baieti cu litera L, ai ajuns unde trebuie. Iata top 20 nume de baieti care incep cu litera L si semnificatia lor.Nume de baieti cu litera...

  Zodiile care nu-și înțeleg propriile emoții
  Zodiile care nu-și înțeleg propriile emoții

  Unele zodii sunt în armonie cu emoțiile lor. Nu se tem să devină vulnerabile și să împărtășească ceea ce simt cu restul lumii. Alți nativi, în schimb, sunt mai...

  Nume de fete fără A. 20 variante inedite din care poți alege
  Nume de fete fără A. 20 variante inedite din care poți alege

  Alegerea numelui pentru o fetiță este un moment special și important pentru părinți. Este o decizie care va influența identitatea și viața micuței pentru tot restul vieții....

  Job unic în lume: femeia care e plătită ca să dea nume bebelușilor!
  Job unic în lume: femeia care e plătită ca să dea nume bebelușilor!

  Colleen Slagen are 33 de ani și un job pe care nu-l mai are nimeni în lume: dă nume bebelușilor. Să nu vă gândiți că se gândește la un nume și îl spune și...

  Care este talentul ascuns pe care nu știai că îl ai, în funcție de zodia ta
  Care este talentul ascuns pe care nu știai că îl ai, în funcție de zodia ta

  Reușești să captezi imediat atenția celor din jur atunci când ai ceva de spus? Prietenii îți spun deseori că ești un bun ascultător și că dai mereu cele mai bune...

  Vrei să trăiești mai mult? Nu mai minți în legătură cu vârsta pe care o ai !
  Vrei să trăiești mai mult? Nu mai minți în legătură cu vârsta pe care o ai !

  Pe măsură ce înaintezi în vârstă, te ferești adesea să spui câți ani ai sau, dacă ești întrebată, poți fi tentată să nu spui adevărul. Fie că...

  Jennifer Lawrence, primul interviu după ce a devenit mamă. Ce nume a ales pentru băiețelul ei
  Jennifer Lawrence, primul interviu după ce a devenit mamă. Ce nume a ales pentru băiețelul ei

  Jennifer Lawrence este una dintre cele mai de succes actrițe americane, fiind câștigătoare a unui Oscar și a trei Globuri de Aur, având, de fapt un palmares de 120 de premii...

  Top 15 nume de bebeluși care înseamnă "lumină"
  Top 15 nume de bebeluși care înseamnă "lumină"

  Cuvântul „lumină” înseamnă sfârșitul întunericului, un nou început, sau speranță pentru viitor. Poate că pentru fiecare, înseamnă ceva...

  © 2024 Qbebe