5 motive care nu tin de religie ca sa iti duci copilul la biserica

5 motive care nu tin de religie ca sa iti duci copilul la biserica

Ioana-Catalina Pavel

A frecventa biserica in secolul 21 este un lucru desuet pentru unii. De ce sa iti duci copilul la biserica cand poti sa il duci intr-un parc de distractie, la un fast-food sau sa il lasi sa se joace in fata calculatorului? Exista insa multe mamici care isi duc copiii la biserica. Iata care sunt motivele lor:


1. Biserica: un mod(el) de educatie


Prin slujbe, cateheze, predici, dar si prin slujitorii ei, Biserica poate fi considerat un spatiu al educatiei complete. Inca de cand este doar un bebelus, omul intra in Biserica pentru a fi botezat. Mai tarziu, intra iarasi in biserica pentru a se cununa. Tot Biserica este si cea care il duce pe om pe ultimul drum, adica il inmormanteaza. In timpul vietii, Biserica invita credinciosul permanent sa ia parte la slujbe, sa se roage, sa cunoasca un alt mod de trai.


Model spiritual

Mai toti invatatii lumii, indiferent de religie, au ajuns la concluzia ca dezvoltarea laturii spirituale ale omului este 100% necesara pentru o evolutie completa a omului. Biserica este o institutie unde te poti maturiza spiritual, unde iti poti dezvolta inteligenta duhovniceasca. Copilul, dus de mic la Biserica, va face cunostinta cu partea spirituala din el, si va avea mari sanse sa inceapa sa lucreze la dezvoltarea ei de-alungul timpului.

Model psihologic

Copilul dus in mod frecvent la biserica devine un om tot mai linistit, atent cu si la oamenii din jur, amabil, sensibil. Biserica poate educa in acest sens: cultiva rabdarea, prin participarea la slujbe, invata ascultarea, tacerea. Daca exista bunavointa din partea copilului, acesta se poate deprinde de mic cu intoarcerea in sine, si va cauta sa se cunoasca tot mai mult. Acest lucru il va ajuta sa isi dezvolte o relatie buna, onesta cu el insusi si cu ceilalti.
  

Model artistic

Inca din vremuri stravechi in tara noastra au existat biserici ortodoxe. Multe se mentin pana astazi si par a fi adevarate muzee de arta. Icoanele mici si mari de pe pereti si cele care alcatuiesc iconostasul Altarului, vopselurile folosite, vitraliile, usile de lemn de la intrare, candelabrele uriase din materiale pretioase, toate iti iau ochii si te fac sa te simti, macar pentru putin timp, in alta lume. Daca participi la o slujba religioasa, nu se poate sa nu prinzi vreo imagine de basm, cum ar fi de exemplu, o raza de soare strapungand conul de fum de tamaie care se inalta din cadelnita preotului. Toate aceste imagini din biserica spala, educa ochiul, mintea si inima, cultiva si le inalta catre frumos, catre ceresc si slefuiesc sufletul, sensibilizandu-l.

icoana in Biserica ortodoxa

 

2. Un mod frumos si educativ de a petrece timpul liber

Atat persoanele credincioase cat si unele necredincioase sunt de acord in cel putin o privinta: ca biserica este un loc frumos, unde te poti linisti. Mii de pelerini din tara si din lume se indreapta catre biserici si manastiri, macar pentru a le vizita, a aprinde o lumanare si a spune o mica rugaciune. Daca este educat de mic sa mearga la biserica, chiar si cand va creste, copilul poate alege mai degraba acest mod de a petrece timpul liber, decat mersul in cluburi, discoteci sau in alte locuri inconjurat de un anturaj nu tocmai bun.  copil in Biserica

 

3. Biserica, "cabinet psihologic"

 

Sute de oameni alearga catre preoti pentru a primi sfaturi privind propria viata si a celor dragi. Mirenii isi prezinta situatia problematica parintelui apoi ii cer un sfat, un "cuvant de folos". Unii nu au nevoie decat sa vorbeasca cu cineva, sa se simta ascultati, intelesi. Preotii stiu acest lucru si isi ofera ajutorul, ori de cate ori le este solicitat acest lucru si timpul le permite.

Este bine sa il inveti inca de mic pe copil sa se spovedeasca la un parinte. Daca exista acea compatibilitate mult cautata, atunci preotul poate ramane parintele duhovnicesc al copilului mult timp. In momente de cumpana cand tu nu ii vei putea sau nu vei stii sa ii oferi raspunsuri, cand vei fi bolnava sau nu vei mai fi deloc, acesta se poate indrepta acolo, la parintele lui duhovnicesc care il cunoaste poate mai bine decat el insusi, pentru a gasi sprijin si mangaiere.

"Ma duc la biserica, insa destul de rar si in momentele cand stiu ca nu este inghesuiala. De curand, am descoperit biserica din cartierul meu, si preotul de acolo, care m-a chemat la spovedanie. N-as mai fi plecat. Eram incantata ca este un spirit care nu judeca, mi-a dat sfaturi clare, omenesti, si, nu mai scapa de mine apoi. Acum ma duc cat de des pot si cu baietelul meu. " ne spune Arina, mama lui Luca de 2 ani.

 

4. O alta forma de cunoastere

Omul este alcatuit din trei mari componente: trup, afectivitate si duh.
Principala activitate care se desfasoara in Biserica este rugaciunea. Omul care se roaga isi dezvolta partea duhului, sau partea spirituala. Parintii Bisericii spun ca aceasta este cunoasterea adevarata, cea care se releva in partea duhului. Frecventand acest lacas de cult, acest spatiu de rugaciune, interactionand cu oameni care fac acelasi lucru, copilul face cunostinta cu aceasta alta forma de cunoastere, care pune mai mult accent pe partea emotionala din el, mai mult decat pe cea rationala, pe care i-o dezvolta din plin oricum scoala si cultura stiintifica contemporana.
 
copil care citeste Biblia 

"Mama m-a dus la biserica cel putin o data pe luna. Am locuit si locuiesc la Eroilor si biserica Elefterie era la doi pas. Era un moment foarte sobru si unic pentru mine de fiecare data cand paseam acolo. Spuneam rugaciuni simple precum Ingerasul meu, si era singurul loc in care ma linisteam. Am fost super-agitata ca si copil. Acum o duc si eu tot acolo pe Sabina, si, desi are 4 ani, recunoaste solemnitatea lacasului, si intelege de ce aprindem lumanari, de ce ne impartasim." ne povesteste Laura, mama Sabinei de 4 ani.

5. Prieteni noi si... altfel

Psihologii spun ca omul este o fiinta sociala, care se dezvolta prin relationare. Un vechi proverb romanesc spune: "Spune-mi cu cine te insotesti ca sa iti spun cine esti." Un altul suna asa: "Prieteniile rele strica obiceiurile bune". Se mai spune ca, cu cel rau, te inraiesti, iar cu cel sfant, te sfintesti. In multe biserici exista o adevarata comunitate crestina formata din oameni, cupluri sau oameni singuri care se intalnesc, participa impreuna la slujbe.


Intalnirea, relationarea cu niste oameni care au o relatie cu Dumnezeu, se roaga, cauta aceasta noua forma de cunoastere poate fi foarte importanta in devenirea copilului . Copilul poate invata de mic sa citeasca si altceva, adica lectura duhovniceasca, sa comunice onest si frumos, sa aiba activitati poate diferite fata de cei de varsta lui dar care sa aiba un folos real.  

 

Tu iti duci copilul la biserica? Daca da, care sunt motivele tale? 
Articolul urmator
Iată cum îți înveți copilul să își ceară scuze corect
Iată cum îți înveți copilul să își ceară scuze corect

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Cu copilul la biserică: îl lăsăm să sărute icoanele?
    Cu copilul la biserică: îl lăsăm să sărute icoanele?

    Duminica sau în zi de sărbătoare unele familii aleg să se încarce cu energie pozitivă participând la ceremonia religioasă, în Biserică, alături de copii. Acela...

    Cand iti duci fiica prima data la ginecolog?
    Cand iti duci fiica prima data la ginecolog?

    Mersul la ginecolog este, pentru multe femei, o corvoada. Sentimentele pe care acestea le traiesc atunci cand intra intr-un cabinet sunt un amestec de jena, discomfort si stres. Numai ca...

    ”Nu mai duce copilul cu forța la biserică!” Mamele din jurul meu mă judecă pentru că sunt bisericoasă
    ”Nu mai duce copilul cu forța la biserică!” Mamele din jurul meu mă judecă pentru că sunt bisericoasă

    M-am născut și am crescut cu Dumnezeu în inimă în Borșa, Maramureș. Locuiam lângă preotul bisericii din zona noastră și părinții mei erau buni prieteni cu familia...

    5 motive pentru care nu ar trebui să îți dorești copii
    5 motive pentru care nu ar trebui să îți dorești copii

    Până pe la 25 de ani, greșești, explorezi, te descoperi. De îndată ce treci pragul de 25 de ani însă, simți că pășești pe un teren minat. Dintr-o dată, rețelele...

    Majoritatea părinților mileniali își cresc copiii fără să țină cont de religie. Ce au mai descoperit cercetătorii
    Majoritatea părinților mileniali își cresc copiii fără să țină cont de religie. Ce au mai descoperit cercetătorii

    Milenialii sunt cunoscuți pentru faptul că revoluționează lucruri, iar viața de familie nu face excepție. În calitate de părinți, milenialii tind să aibă mai puțini copii...

    Afirmațiile șocante ale unui profesor de religie din Arad. „Femeile merită să fie violate dacă se îmbracă indecent”
    Afirmațiile șocante ale unui profesor de religie din Arad. „Femeile merită să fie violate dacă se îmbracă indecent”

    Recent, în atenția Inspectoratului Județean de Poliție Arad și a Inspectoratului Școlar Județean Arad a ajuns cazul unui profesor de religie, ce predă la Colegiul Național...

    Emoționant! Codin Maticiuc și-a botezat fiica cea mică în biserica ridicată de tatăl lui
    Emoționant! Codin Maticiuc și-a botezat fiica cea mică în biserica ridicată de tatăl lui

    Codin Maticiuc a devenit din nou tată anul trecut, pe 10 octombrie, când iubita lui, Ana Pandeli, a adus pe lume o fetiță, Ilinca. Cei doi au botezat-o deja pe cea mică în...

    Mama mea insistă să nu-mi botez fetița! Ea nu crede în biserică și a fost traumatizată în copilărie
    Mama mea insistă să nu-mi botez fetița! Ea nu crede în biserică și a fost traumatizată în copilărie

    O tânără mamă are dubii în privința deciziei de a-și boteza fiica! Inima îi spune să o facă, din respect pentru convingerile religioase ale soțului. Mama ei,...

    © 2024 Qbebe