Mama mea insistă să nu-mi botez fetița! Ea nu crede în biserică și a fost traumatizată în copilărie

Mama mea insistă să nu-mi botez fetița! Ea nu crede în biserică și a fost traumatizată în copilărie

Mariana Voinea

O tânără mamă are dubii în privința deciziei de a-și boteza fiica! Inima îi spune să o facă, din respect pentru convingerile religioase ale soțului. Mama ei, însă, se opune cu vehemență creștinării din cauza traumelor suferite în copilărie.

Când vine vorba de religie, unele subiecte care sunt absolut normale pentru persoanele care aparțin unui cult, devin greu de înțeles și de acceptat pentru alții. Discuțiile pe teme religioase reprezintă motiv de înstrăinare a prietenilor, de ceartă în familie și de neînțelegeri între soți.

Este și cazul unei femei care se pregătește să își boteze fetița de numai trei luni, însă fără acordul mamei sale.

Tânăra relatează o parte din povestea ei de viață pe site-ul Reddit într-o postare în care își prezintă nemulțumirea față de modul în care mama ei reacționează la ideea de creștinare a nepoatei. 

Tatăl fetiței, fiind creștin ortodox, ține foarte mult ca micuța să fie creștinată conform tradițiilor religiei în care s-a născut. Mama, deși nu este nici atee convinsă, dar nici un fan înfocat al religiei, nu este acord ca fetița ei să primească Taina Botezului.

mama isi tine fetita in brate la biserica

Am născut fetița acum aproximativ trei luni. Partenerul meu este de religie ortodoxă și este foarte mândru de cultura sa greacă și de tradițiile religiei sale. Înainte de a naște fetița am desemnat-o împreună cu soțul meu pe sora lui, ca fiind nașa copilului.

Ceea ce înseamnă că fetița urma să fie creștinată într-o Biserică Ortodoxă Greacă. Atât partenerul meu, cât și familia lui sunt extrem de încântați de acest lucru.

Trebuie să dau un pic timpul înapoi și să vă mărturisesc că mama mea a fost crescută sub tutela satului în orfelinatele care erau conduse de Biserica Catolică.

În tot acest timp, mama a îndurat abuzuri de natură intimă din partea angajaților și se confruntă cu probleme psihice încă de atunci.

Recent, chiar a fost și recompensată financiar pentru traumele prin care a trecut în orfelinate. Aici intervine problema pe care vreau să o expun. Mama este complet împotriva creștinării fetiței mele deoarece nu crede în Biserică.

Din cauza aceasta, au existat multe certuri și neînțelegeri între noi și de fiecare dată când aduc subiectul în discuție, devine extrem de recalcitrantă.

Vreau să înțelegeți că este foarte important pentru mine ca fetița mea să crească și să înțeleagă tradițiile culturii și familiei ei. Nu sunt deloc o persoană religioasă, dar îmi sprijin partenerul în această decizie.

Mama a fost recent diagnosticată cu schizofrenie paranoidă și problemele ei mintale au devenit greu de suportat.

Cum aș putea să discut cu mama mea într-un mod delicat și frumos și să-i explic că sunt de acord cu botezul și acest eveniment va avea loc?” Aceasta a fost postarea pe care femeia a făcut o pe site-ul Reddit.

După doar câteva ore de la postare, aceasta nu a rămas fără ecou. Sute de internauți s-au grăbit să-i răspundă mămicii și să o încurajeze în acțiunea pe care dorește să o săvârșească împreună cu partenerul de viață. Au fost și voci care au blamat decizia cuplului și au dat dreptate mamei.

Prioritatea ta este soțul și copilul tău. Și dacă tu nu ai nimic împotrivă cu botezul, atunci asta e tot ce contează. Ar fi frumos să îi explici mamei tale că experiența ei în orfelinate este validă și o poți înțelege foarte bine, iar sentimentele ei sunt cât se poate de justificate.

Totodată trebuie să o asiguri că ești în temă cu toate potențialele pericole ale unei asemenea ceremonii. Spune-i că nu este nevoie să vă certați mereu pe acest pe această temă”, scrie un internaut.

femeie tanara trista femeie in varsta o cearta

Cu siguranță mama ta simte că nu este luată în considerare trauma prin care a trecut și că nu îi înțelegi sentimentele. Pentru că a fost o victimă a abuzurilor atunci când era copil în numele religiei, pot înțelege de ce nu vrea să te lase să îți botezi fetița.

Dar este vorba de tradiții, nu? Eu am fost creștinat împotriva voinței mele. Nu aș face acest lucru și nu aș recomanda nimănui. Ar trebui să fie opțiunea fiecărui individ în parte atunci când ajunge la o anumită vârstă”, susține cu vehemență un alt comentator.

Îngrijorarea mamei tale este pe cât se poate de justificată. Tocmai din cauza aceasta eu am renunțat la religie. Aș înțelege în locul tău de ce nu vrea să participe la ceremonii religioase. Și nici nu aș deschide niciun fel de subiecte religioase față de ea.

Personal nu sunt un mare fan al botezului copiilor înainte ca aceștia să poată lua o decizie. Dar așa cum am spus, este decizia ta și a partenerului.

Sper că mama ta urmează terapia de care are nevoie. Nici nu îmi pot imagina trauma prin care a trebuit să treacă”, își expune părerea o altă persoană.

Uite cum stă treaba: mama ta chiar are dreptate în ceea ce spune. Am avut câțiva prieteni care au crescut într-o zonă rurală, unde pastorii inoculau mentalitatea că ei nu pot greși niciodată, enoriașilor care veneau la biserică.

Câțiva dintre prietenii mei au fost agresați, iar unul chiar a fost acuzat că are o altă orientare sexuală și a fost alungat din comunitatea bisericească.

Eu am un băiețel în vârstă de șapte ani. Îl iau cu noi la majoritatea evenimentelor religioase la care participăm sau la bisericile pe care le vizităm.

Unul dintre noi părinții întotdeauna suntem cu ochii pe el. Nu am încredere foarte mare în niciun lider religios în preajma copilului meu. De aceea, băiatul meu nu va fi lăsat niciodată singur cu astfel de persoană.

Cu toate acestea, să nu exagerăm! Nu orice față bisericească va agresa un copil. Dacă tu crezi că acest lucru îți face bine ție și familiei tale, atunci ai tot dreptul să-ți botezi fetița”, scrie o mămică.

Ca să-ți răspund la întrebare, atitudinea mamei tale nu are legătură cu schizofrenia paranoidă de care suferă.

Mama ta nu are încredere în organizație religioase din cauză că a fost abuzată. De ce simți nevoia să atribui atitudinea ei, stării mentale pe care o are acum?

Indiferent ce ar zice, este copilul tău și nu ai nevoie de sfatul mamei tale. Nici măcar nu trebuie să ții legătura cu ea în continuare, îi ai pe socrii, nu?”, scrie un alt comentator.

Răspunsul este foarte simplu. Tu ai propria ta viață de mămică acum și nu trebuie să îți faci griji pentru orice opinie vehementă ar avea mama ta. Fă ce vrei și mergi mai departe cu noua familie creată.

Ai putea nici să nu mai menționezi subiectul botez mamei tale, pentru că ce nu știi nu te doare, corect?”, a asigurat-o altă persoană în comentarii.

Acestea au fost doar câteva din sutele de comentarii primite în câteva ore de la internauți din toate părțile lumii care au avut propriile lor experiențe religioase sau pur și simplu și-au spus părerile.

În timp ce unele sunt mai acide, altele sunt cât se poate de realiste și cu siguranță o vor ajuta pe tânăra mamă să ia cea mai bună decizie pentru ea și familia ei.

Cum ați proceda într-o astfel de situație? Ați decide să continuați pregătirile de botez ale fetiței? V-ați mai invita mama?

Sau i-ați proteja sentimentele și ați exclude temerile făcând ceremonia în intimitatea familiei soțului? Este corect față de o mamă care a trecut prin atâtea abuzuri să îi fie trecute cu vederea opiniile?

Surse foto: istockphoto.com

Surse articol: reddit.com

Articolul urmator
O fetiță de 12 ani a fost vândută în Spania pentru suma de 3000 de euro. Mama copilei susține că a urmat o „tradiție”
O fetiță de 12 ani a fost vândută în Spania pentru suma de 3000 de euro. Mama copilei susține că a urmat o „tradiție”

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Am fost habotnică în privința religiei. Nu a existat zi fără rugăciune și mi-am târât fetița după mine de patru ori pe săptămână la Biserică
    Am fost habotnică în privința religiei. Nu a existat zi fără rugăciune și mi-am târât fetița după mine de patru ori pe săptămână la Biserică

    Fiecare om își poartă credința în Cineva sau în Ceva, în Dumnezeu sau în oricare alt Tată Ceresc. Puțin sunt oamenii care, din dorința de a fi protejați...

    O mamă s-a filmat când bebelușa ei de 10 luni i-a vomitat accidental în gură. „Sunt traumatizată”
    O mamă s-a filmat când bebelușa ei de 10 luni i-a vomitat accidental în gură. „Sunt traumatizată”

    Odată ce devii mamă, trebuie să te aștepți că se poate întâmpla oricând, cu precădere în primul an de viață al copilului tău, să fii pusă în cele...

    Soacra mea insistă să nasc prin cezariană pentru că e mai "sănătos"
    Soacra mea insistă să nasc prin cezariană pentru că e mai "sănătos"

    Au și soacrele rolul lor pe lume și mulți dintre noi ar spune că acest rol este cel de a pune bețe în roate, cum spune românul. Confesiunea de mai jos a unei femei este una...

    Soacra mea are herpes bucal și tot insistă să-mi pupe copilul
    Soacra mea are herpes bucal și tot insistă să-mi pupe copilul

    O mămică de peste hotare este îngrijorată că cei doi copii ai săi vor contacta herpes de la soacra ei, care insistă să-i pupe, deși are erupții cutanate în zona gurii.

    Soțul meu este mai bătrân decât mama mea și toată lumea crede că sunt cu el pentru bani
    Soțul meu este mai bătrân decât mama mea și toată lumea crede că sunt cu el pentru bani

    Diferența de vârstă între partenerii din cuplu a fost mereu un subiect controversat, iar situația de față nu face excepție. Glenda, în vârstă de 33 de ani...

    Mama mea crede că fac umbră degeaba pământului pentru că nu îi fac nepoți
    Mama mea crede că fac umbră degeaba pământului pentru că nu îi fac nepoți

    Relația mamă-fiică este cu totul specială, dar acest fapt nu înseamnă că, uneori, nu este marcată și de tensiuni. Într-o asemenea situație se regăsește și o...

    Mama mea are demență. Se bucură în fiecare zi când crede că-și cunoaște prima dată nepoții
    Mama mea are demență. Se bucură în fiecare zi când crede că-și cunoaște prima dată nepoții

    Ca orice altă bunică, Josie Hunt își iubește mult nepoții și de fiecare dată când îi vede, se bucură nespus. Doar că spre deosebire de alte bunici, face...

    Am descoperit că fetița mea a fost schimbată la naștere când colega ei de grădiniță s-a dovedit a fi fiica mea, de fapt
    Am descoperit că fetița mea a fost schimbată la naștere când colega ei de grădiniță s-a dovedit a fi fiica mea, de fapt

    Oare ce simte o mamă când, după ce își crește fiica timp de 3 ani, află că aceasta nu este de fapt copilul ei? Într-o asemenea situație s-a regăsit o femeie din...

    © 2024 Qbebe