Ghid de ingrijire a nasului E-book gratuit

ABC-ul inteligenței emoționale: cum îţi înveţi copilul să-și recunoască emoțiile

Știi deja care sunt pașii pentru a avea un copil inteligent. Joacă-te cu el, citește-i povești, vorbește cu el, dă-l la un sport, la lecții de muzică, acordă-i toată atenția. Dar ce trebuie să faci pentru a avea un copil inteligent emoțional?

Ce înseamnă inteligența emoțională și cum se învață ea? De ce este importantă în viața ta și a copilului tău? Răspunsurile sunt mai simple decât credeai, iar inteligența emoțională poate fi învățată și exersată, la fel ca și cea clasică, încă din primii ani.

Ce este inteligența emoțională
Bucuria, tristețea, interesul, frica, surprinderea, furia, disprețul, rușinea și dezgustul sunt emoțiile de bază identificate de Charles Darwin încă din 1872 și acceptate de specialiști până în zilele noastre. La începutul anilor ‘90, a apărut conceptul de inteligență emoțională, devenit popular datorită cărții lui Daniel Goleman.

emotii

Oricine poate deveni furios - e simplu. Dar să te înfurii pe cine trebuie, pentru ceea ce trebuie și cum trebuie - nu este deloc ușor". Este citatul din Aristotel care deschide cartea lui Goleman și practic una dintre cele mai simple definiții ale inteligenței emoționale. Totul se rezumă la felul în care îți controlezi emoțiile, le recunoști, știi să le dai frâu liber sau să le reprimi. Cu cât le stăpânești mai bine și le exprimi mai eficient, cu atât ești mai capabil să te adaptezi cerințelor societății. De asemenea, oamenii inteligenți emoțional au mai mult succes în tot ceea ce fac.

Când să începi să lucrezi la inteligența emoțională a copilului tău

Încă din primele clipe de viață, chiar dacă nu pot vorbi, copiii exprimă emoții. Furia și bucuria ies cel mai adesea la suprafață și sunt cel mai ușor de observat și asta tocmai pentru că cei mici nu își pot exprima verbal trăirile. De câte ori nu ți-ai văzut copilul că începe să plângă în parc pentru că i s-a luat jucăria sau că își aruncă farfuria pentru că insiști să termine mâncarea din ea? De câte ori nu l-ai văzut că râde atunci când îl gâdili, te strâmbi la el sau îl alinți? Involuntar, îi dai mai multe explicații despre emoțiile pe care le trăiește atunci, la vârste fragede, chiar dacă nu ești convins că te înțelege. Faci tot posibilul ca să-l calmezi, atunci când este furios, te bucuri alături de el, atunci când râde.

Identificarea și explicarea emoțiilor trebuie duse mai departe și în următorii ani, când cel mic începe să vorbească și să cunoască mai bine lumea din jurul său. Lucrează alături de copilul tău, ajută-l să-și recunoască trăirile. Dă-i exemple concrete și exteriorizează-te.

Cum să ai un copil inteligent emoțional

În primul rând, empatizează cu el, chiar dacă nu poți face ceva concret pentru a-i alunga supărarea. Faptul că sunt înțeleși îi ajută pe oameni să renunțe la emoțiile negative. „Știu că vrei să stai treaz până târziu, dar o vei face atunci când vei mai crește", „ești supărat pentru că plouă, dar vei ieși la joacă când vremea va fi mai frumoasă", „te-ai enervat pentru că băiețelul ți-a stricat castelul, dar poți construi altul împreună cu el" - sunt doar câteva exemple concrete de empatie și despre cum ai putea gestiona diverse situații.

Joacă-te „de-a emoțiile", învață-l să le recunoască prin activitățile pe care le faceți în familie. Până și asamblarea unui puzzle, pe care îl găsești aici, este un bun prilej nu doar de a petrece timpul împreună, dar și de a trăi și identifica emoțiile. Gândește-te cât de mult te bucuri atunci când găsești piesa pe care o căutai de câteva ore. Sau cum te înfurii când nu o găsești. Ce satisfacție ai atunci când imaginea capătă contur. Sunt emoții palpabile pe care le trăiești alături de copilul tău.

Cum să-i dezvolți inteligența emoțională

Ascultă-i problemele și învață-l să le rezolve. Adu-ți aminte că furia nu dispare, până când nu este înțeleasă. Trebuie să asculți emoțiile copilului atunci când le exprimă și abia după ce le va exterioriza, va putea trece peste ele. Te va uimi cât de afectuos și cooperant va deveni după ce va avea ocazia să-ți arate ce simte. „Ești supărat acum, dar toată lumea se mai supără. Sunt aici, spune-mi care este motivul", „Ești furios, țipi la mine și îmi spui să plec. Voi face un pas în spate, până te calmezi. Știu că aceste sentimente dor și te sperie, dar nu te voi lăsa să le înfrunți de unul singur" - sunt atitudinile pe care le poți adopta în situațiile tensionate.

Emoțiile sunt mesajele pe care copilul ți le transmite și tu i le transmiți la rândul tău. Învață-l să le recunoască, să le tolereze, fără a simți nevoia să le combată. Odată ce sunt înțelese și scad în intensitate, problema e ca și rezolvată. Atât copiii, cât și adulții se descarcă, atunci când simt că emoțiile le-au fost înțelese. Inteligența emoțională se învață de la cele mai fragede vârste până la adânci bătrâneți și este un instrument bun de educație pe tot parcursul vieții. Cunoașterea de sine, empatia, motivarea, abilitățile sociale sunt calități pe care ți le dezvolți în permanență și care te vor ajuta pe tine și pe copilul tău să fiți mai puternici.

Sursa foto: Shutterstock.com

Cum îți ajuți copilul să depășească emoțiile primelor zile de școală în vremuri de pandemie

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Data nașterii bebelușului

  Alte articole care te-ar putea interesa

  Cum sa inveti copilul sa se spele pe dinti
  Cum sa inveti copilul sa se spele pe dinti

  De cand copilasului tau i-a aparut primul dintisor si pana acum, tu ai fost cea responsabila cu igiena sa orala. Totusi, vine o varsta la care este mai bine ca micutii sa fie incurajati sa...

  5 activități care îți vor ajuta copilul să își gestioneze emoțiile negative
  5 activități care îți vor ajuta copilul să își gestioneze emoțiile negative

  În vederea dezvoltării emoționale sănătoase a copilului tău, este foarte important să învețe încă de la o vârstă fragedă cum să facă față și...

  3 pași prin care să îți ajuți copilul să își gestioneze corect emoțiile
  3 pași prin care să îți ajuți copilul să își gestioneze corect emoțiile

  Pe măsură ce copiii cresc și devin tot mai receptivi la ceea ce se întâmplă, vor ajunge și să-și trăiască emoțiile într-un mod mai complex. Pentru a le putea face...

  De ce trebuie să îți înveți copilul să înjure
  De ce trebuie să îți înveți copilul să înjure

  Părinții nu trebuie să își mai facă griji atunci când își aud copilul înjurând! Cel puțin așa spun cercetătorii...

  Emoțiile negative ne pot îmbolnăvi copiii. Ce este de făcut?
  Emoțiile negative ne pot îmbolnăvi copiii. Ce este de făcut?

  Emoțiile negative sunt acele sentimente care determină sentimente de nefericire și tristețe, care te determină să ai o imagine mai puțin bună despre tine însuți și să...

  9 greșeli pe care le faci atunci când îți înveți copilul să se spele pe dinți
  9 greșeli pe care le faci atunci când îți înveți copilul să se spele pe dinți

  De sănătatea dinților depinde sănătatea întregului organism. Pentru a te asigura că micuțul tău se va deprinde încă de la o vârstă fragedă cu spălatul corect pe...

  „Abonament de sănătate emoțională” - Prima campanie națională de testare a sănătății emoționale a românilor
  „Abonament de sănătate emoțională” - Prima campanie națională de testare a sănătății emoționale a românilor

  • Depresia, anxietatea și stresul sunt top 3 motive pentru care românii merg la Psiholog. • Emoțiile negative provoacă boli fizice. Testarea sănătății emoționale...

  © 2019 Qbebe