Abilitățile sociale ale copilului la grădiniță sunt mai importante decât studiile academice

Părinții se concentrează din ce în ce mai mult pe cunoștințele pe care copiii lor le dobândesc încă din perioada preșcolară. Într-o lume atât de competitivă, pare a fi foarte important dacă cei mici învață literele și cifrele încă de la grădiniță, pot spune poezii și recunosc toate animalele și plantele dintr-o cărticică. Totuși, o serie de cercetări au demonstrat că abilitățile sociale sunt mai importante decât cunoștințele și prezic mai degrabă decât acestea succcesul copilului în viitor.

Orice părinte este entuziasmat atunci când educatoarea de la grădiniță îi laudă copilul pentru că învață repede un cântecel sau o poezie ori știe deja să numere până la 100. Totuși, în grădinițele noastre, accentul pus pe dobândirea și consolidarea abilităților sociale ale copiilor este însuficient. De regulă se rezumă la afirmații precum: "Se înțelege bine cu ceilalți copii." sau "Nu vrea să stea cu grupul, este cam retras."  În cazul copiilor timizi sau care au anumite probleme de comunicare, nu se aplică o metodă clară prin care aceștia să dobândească mai multă încredere și să învețe se interacționeze cu ceilalți. Astfel de abilități nu sunt înnăscute, chiar dacă unii copii sunt mai dezinvolți și intră ușor în relație. Copiii trebuie învățați, înainte de toate, cum să se adapteze la grup, cum să interrelaționeze, cum să se exprime și să fie mai încrezători în forțele proprii.

gradinita

Schema celor patru puteri sociale

Educatorii trebuie să se concentreze în primul rând pe aceste abilități, și pot folosi schema de bază a celor patru puteri:
Increderea este prima abilitate pe care educatorul trebuie să o dezvolte la copil, alături de un simț solid al stimei de sine. Aceasta înseamnă să-l faci pe copil să se simtă bine cu sine și cu ceilalți, să fie satisfăcut de capacitățile sale și să învețe să se exprime liber. Astfel de abilități îl vor ajuta pe termen lung să se simtă competent și să nu se teamă să-și dezvăluie întregul potențial.
Cooperarea. Jocurile, poveștile și activitățile de grup îl învață pe copil cum să lucreze cu alții, iar aceasta este o realizare foarte importantă pentru vârsta lui. Astfel deprinde empatia, precum și capacitatea de a răspunde și cerințelor celor din jur, nu doar propriilor sale dorințe.
Curiozitatea este o abilitate esențială, pentru că stă la baza adevăratului interes pentru învățare, setei de a cunoaște. Educatorii trebuie să valorifice curiozitatea naturală a copilului, să-l facă să exploreze lumea, fără temeri și inhibiții.
Comunicarea este puntea pe care un educator trebuie s-o consolideze, scopul fiecărei activități pe care copilul o face împreună cu grupul. Capacitatea copilului de a se exprima, de a-și spune ideile și sentimentele, este o abilitate cheie, miezul viitoarelor cunoștințe de natură academică, precum cititul, scrisul sau științele.
Folosind această schemă, poți sprijini copilul să-și dezvolte cele mai importante abilități sociale, având totodată și un instrument de observație, pentru a vedea dacă ai atins obiectivele propuse. În plus, este necesar să urmărești și alte competențe pe care copilul le dobândește și care îi dezvoltă inteligența emoțională, un predictor important al succesului său în viață.

Jocul cu ceilalți copii dezvoltă abilități sociale fundamentale

Jocul este un catalizator puternic al dezvoltării copilului în primii ani de viață. Jucându-se cu alți copii, micuțul tău învață să negocieze, să găsească soluții, să împartă și să experimenteze. Desigur că activitățile organizate, care valorifică și talentele copiilor, precum lecții de dans sau antrenamente sportive sunt importante, dar copiii au nevoie să se joace liber, să ia inițiative și să-și dezvolte creativitatea. Numai în felul acesta învață o comunicare spontană cu ceilalți, dobândesc capacitatea de exprimare emoțională deplină și își construiesc o identitate solidă și autonomă.

copii joaca

Lasați copiii să practice abilitatea de a găsi singuri soluții

În general, părinții se neliniștesc imediat, când copilul este într-un impas. Nu prea au răbdare să-l lase să găsească propriile soluții, în ritmul său. Avem tendința să rezolvăm noi orice problemă cu care se confruntă, fie că nu reușește să scoată un obiect dintr-o cutie sau că se războiește cu alt copil pentru o jucărie. Desigur, noi suntem foarte buni la rezolvarea de probleme, de vreme ce avem atâta practică în calitate de părinți. Dar, să nu uităm că și copiii noștri au nevoie de practică, pentru a fi adevărați supraviețuitori. Așa că, data viitoare când copilul tău se confruntă cu o problemă, invită-l să ia parte activă la găsirea de soluții. Întreabă-l pe el ce trebuie făcut, stabiliți împreună un mod de acțiune, apoi lasă-l să-l pună în practică. În felul acesta, oferi copilului tot suportul necesar pentru a trece prin respectivul proces, dar, în loc să rezovi tu tot, îi permiți lui să găsească soluții, întrebându-l doar: „Ce crezi că poți face în situația aceasta?"
Învățând copilul să rezolve probleme încă de timpuriu, din perioada grădiniței, îl deprinzi totodată cu capacitatea de a răspunde pozitiv eșecului, încercând din nou, până reușește, ceea ce este o abilitate critică în evoluția sa. În felul acesta el deprinde o lecție importantă, aceea că greșelile ne ajută să învățăm mai mult și să mergem mai departe.

Recunoașterea și numirea emoțiilor- o abilitate cheie pentru copil

Inteligența emoțională este la fel de importantă ca și capacitatea de a acumula cunoștințe. Copiii care înțeleg emoțiile proprii și ale celorlalți au capacitatea de a forma relații autentice și de a se adapta mai bine în grup. Este important ca un copil să învețe să-și recunoscă emoțiile, chiar dacă acest lucru nu este practicat prea des nici la grădiniță, nici în școală. Atunci când se simte trist, dezamăgit sau furios, copilul trebuie ajutat să numească aceste emoții și să înțeleagă că ele sunt îndreptățite, să găsească modalități de a face față unor sentimente, fără a se lăsa copleșit de ele. Poți dezvolta această abilitate a copilului, folosind planșe cu expresii faciale sau îndemnându-l să recunoască diferite sentimente, exprimate de colegii săi, în variate situații. Educatorii pot istorisi povești copiilor, întrebându-i mereu cum se simt personajele, în funcție de întâmplările prin care trec.

Stimulează dorința copilului de a-i ajuta pe ceilalți

Pentru a fi de folos altora, copilul trebuie să învețe să privească în jurul său și să recunoască nevoile celorlalți. De câte ori observi astfel de comportamente pozitive la copil, este important să-i arăți că le apreciezi și să-l încurajezi să procedeze în continuare la fel. Este necesar ca, și în celelalte medii în care merge copilul (la grădiniță, în vizite sau la locul de joacă) să i se ofere oportunități de a ajuta și de a fi de folos și să fie întărită purtarea sa prin fraze apreciative și complimente. Pentru un copil, a ajuta și a fi remarcat că ajută îl pune adesea în poziția de super-erou, îi conferă satisfacție și îi crește stima de sine și încrederea în capacitățile sale. În plus, este una dintre abilitățile care dezvoltă atenția față de ceilalți, empatia și capacitatea de a servi un bine comun.

fetite

Controlul impulsurilor asigură armonia în relațiile sociale

Capacitatea de a-ți controla impulsurile face parte dintre funcțiile executive controlate de cortexul prefrontal, arie care se dezvoltă complet abia la vârsta adultă. Cu toate acestea, autocontrolul poate fi deprins încă din perioada copilăriei timpurii. De aceea, copiii au nevoie de ocazii pentru a-și exersa această abilitate. Sub formă de joc, copilul poate învăța cum să-și amâne reacțiile impulsive, stăpânindu-și, de exemplu, tendința de a se mișca. Folosind povești cu roluri, copiii deprind capacitatea de a gândi înainte să acționeze, învață să respecte reguli și să se ghideze după ele. Totodată, practică gândirea în afara propriei perspective și putința de a reacționa dintr-o varietate de roluri, în loc să urmeze numai impulsurile proprii.

Surse: https://www.mother.ly; https://childdevelopment.com.au ; https://www.scholastic.com

 

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Data nașterii bebelușului

  Alte articole care te-ar putea interesa

  Cele mai importante cheltuieli pe care trebuie sa le faci pentru un copil de gradinita
  Cele mai importante cheltuieli pe care trebuie sa le faci pentru un copil de gradinita

  Cresterea unui copil reprezinta unul dintre cele mai frumoase si mai provocatoare aspecte din viata parintilor, inclusiv pentru ca intr-o perioada indelungata de timp vor modela destinul...

  Kids Club dezvoltă abilitățile creative ale copiilor, la Plaza România
  Kids Club dezvoltă abilitățile creative ale copiilor, la Plaza România

  Proiectul Kids Club, care își propune să dezvolte abilitățile creative ale copiilor, revine la Plaza România în weekendurile din luna februarie, până pe 24...

  Oau! Ce mari au crescut băieții lui Britney Spears! Sunt mai înalți decât ea
  Oau! Ce mari au crescut băieții lui Britney Spears! Sunt mai înalți decât ea

  Una dintre cele mai cunoscute cântărețe americane de la începutul anilor 2000 a dezvăluit recent o fotografie în care se află alături de cei doi fii ai ei. Parcurge...

  De ce am ales să îmi dau copilul mai târziu la grădiniță
  De ce am ales să îmi dau copilul mai târziu la grădiniță

  Chiar dacă ești în al nouălea cer când vezi progresele uimitoare pe care le-a făcut copilul tău în ultima vreme, cu siguranță că ești tentată să te întrebi...

  Studiu: Mamele de adolescenți sunt mai depresive decât cele care au bebeluși
  Studiu: Mamele de adolescenți sunt mai depresive decât cele care au bebeluși

  Deși statutul de mămică aduce cu sine bucurie și entuziasm, de cele mai multe ori intervin și oboseala sau lipsa de timp. Probabil că cea mai frecventă temere pe care o auzim este...

  După vârsta de 1 an, care sunt nevoile nutriționale ale copilului?
  După vârsta de 1 an, care sunt nevoile nutriționale ale copilului?

  După prima aniversare a copilului tău, lucrurile legate de alimentația sa par să devină din ce în ce mai complexe, mai ales că a intervenit și diversificarea. Este important să...

  Cercetătorii au decis: tații sunt mai fericiți decât mamele
  Cercetătorii au decis: tații sunt mai fericiți decât mamele

  Un studiu recent, din acest an, a arătat că tații sunt mai fericiți decât mamele.

  Tăticii sunt părinți mai fericiți decât mamele, conform unui studiu
  Tăticii sunt părinți mai fericiți decât mamele, conform unui studiu

  Cercetătorii au ajuns la concluzia că tații se simt mai fericiți decât mamele atunci când petrec timp cu ai lor copii!

  © 2022 Qbebe