Fii acolo de fiecare dată
Crizele de temperament sunt destul de comune în primii doi ani de viață. Acum cel mic este supărat și urlă prin casă, iar peste câteva minute stă liniștit în fața televizorului ca și când nimic nu s-ar fi întâmplat. Ce-i drept, copilul este destul de imprevizibil în această etapă a vieții, însă, indiferent de motivul pentru care este supărat, cel mai important este să îi arăți mereu că ești alături de el. Nu înseamnă neapărat să îi dai dreptate, mai ales dacă nu e cazul, însă vorbește cu el și încearcă să îl înțelegi și să îi arăți că îți pasă.
Studiile arată că cei mici învață ce e empatia din experiențele pe care le au cu cei din jurul lor. Iar tu, în calitate de părinte, trebuie să fii cel mai bun exemplu. În plus, aceștia învață cum să își exprime mai bine emoțiile și, mai mult decât atât, cum să le facă față.
Învață prin joacă
Joaca este esențială pentru dezvoltarea copilului din mai multe puncte de vedere. În primul rând, îl ajută să lege prietenii, să urmeze reguli, să fie bucuros atunci când câștigă și să învețe să accepte eșecul atunci când nu reușește să ducă la bun sfârșit un joc. În al doilea rând, jocurile sunt importante pentru dezvoltarea funcției cognitive.
Joaca este cu atât mai importantă încă din primele luni de viață deoarece reprezintă modul prin care cei mici interacționează cu lumea din jurul lor. Alege, așadar, jucarii pentru bebelusi care să îi provoace să găsească soluții, așa cum sunt jocurile cu forme care trebuie puse în spațiile special create. Aici găsești mai multe variante.
Lasă-l să își exprime emoțiile
Copiii mici pot fi destul de posesivi și le este greu de cele mai multe ori să facă diferența între emoțiile pe care le simt și propria persoană. Din acest motiv, pot să reacționeze destul de acid când se supără și vor fi greu de potolit. Însă, în loc să negi reacțiile lor sau să le spui să se potolească și atât, fără să discuți cu ei, îi va face să creadă că trebuie să își ascundă emoțiile în loc să învețe să le facă față.
Acest lucru va duce la reprimare și, pe măsura ce va crește, îi pot afecta modul în care interacționează cu ceilalți, dar și personalitatea. Ce e de făcut în aceste cazuri este să discuți cât mai deschis cu ei și să îi ajuți să treacă peste ceea ce îi deranjează la momentul respectiv.
În primii ani de viață, copilul trece prin numeroase etape de dezvoltare, emoții, sentimente și interacțiunii cu cei din jurul lui, iar fiecare își pune amprenta asupra modului în care se va dezvolta pe viitor. Ca părinte, e important să fii deschis și să comunici cât mai mult mult cu cel mic și, înainte de toate, să fii mereu acolo pentru el.
Sursă foto: Shutterstock