O boală psihică se transformă în epidemie în rândul adolescenților de peste 12 ani

Otilia Geavlete - Redactor Senior

Anixetatea este o adevărată maladie a secolului 21 în rândul adolescenților. Standardele din ce în ce mai ridicate cărora trebuie să le facă față copiii și tinerii din ziua de azi reprezintă un stres permanent, cu consecințe profund negative asupra psihicului lor. Succesul are un preț greu: de la atacurile de panică până la tentativele de sinucidere, anxietatea poate fi considerată o adevărată "epidemie" căreia îi cad pradă din ce în ce mai mulți adolescenți de peste 12 ani.

Toți adolescenții trec prin momente de anxietate. Anxietatea este o reacție normală la stres și, uneori, ajută adolescenții să facă față unor situații care-i copleșesc. Pentru majoritatea adolescenților, lucruri precum vorbitul în public, examenele, competițiile importante și chiar întâlnirile romantice pot provoca teamă. În astfel de cazuri, pot să apară reacții fizice, precum creșterea ratei cardiace sau transpirație excesivă. Acestea sunt răspunsuri frecvente ale creierului la sentimentele de anxietate. Dar, în cazul anumitor tineri, anxietatea poate depăși aceste simptome obișnuite, afectându-le viața de zi cu zi, relațiile familiale, prieteniile, participarea la diferite activități și chiar rezultatele școlare.

adolescent anxios

Când sentimentele de teamă interferă cu viața obișnuită, este posibil ca adolescentul să sufere de o tulburare de anxietate generalizată. Problema este că din ce în ce mai mulți adolescenți au simptome de anxietate ce depășesc cu mult normalul. Un raport al Asociației Americane de Psihologie arată o creștere importantă a cazurilor de anxietate și depresie la adolescenți între 12 și 17 ani, de la 8.7% în 2005 la 13.2% în anul 2017. Astăzi, unul din trei adolescenți manifestă simptome de anxietate, cu diferite grade de severitate. Aproape că se poate vorbi de o "epidemie" de anxietate în rândul puberilor și adolescenților de peste 12 ani.

Care sunt semnele anxietății generalizate

Adolescenții manifestă o serie de reacții emoționale și fizice, cu grade diferite de intensitate. Uneori, reacțiile sunt foarte puternice, precum în cazul atacurilor de panică, alteori sunt mai subtile, putând fi confundate de către părinți cu tulburările specifice vârstei, determinate de schimbările hormonale. Principalele reacții emoționale sunt:
- Iritabilitate crescută, ajungând până la crize de furie aparent nejustificate
- Sentimentul de a fi prins în capcană, de a nu avea scăpare sau de a se simți pe marginea prăpastiei
- Dificultăți de concentrare, afectarea memoriei și a atenției
- Neliniște, agitație
- Neajutorare, sentimente de neputință
- Depresie
Adolescenții prezintă, de asemenea, o serie de schimbări la nivelul relațiilor sociale. Este posibil ca ei să evite activitățile preferate, să nu se mai întâlnească cu prietenii la fel ca înainte. Sunt semne îngrijorătoare, care te pot duce cu gândul la tulburarea anxioasă, atunci când:
- Adolescentul evită interacțunea cu prietenii obișnuiți
- Nu vrea să mai participe la activități care-i plăceau
- Se izolează, petrece mult timp singur
Reacțiile fizice sunt, de asemenea, marcante. Este adevărat că adolescența este o vârstă când au loc multe schimbări la nivel fizic și pot să apară mai des dureri de cap, stări de oboseală sau apatie. Totuși, dacă astfel de schimbări tind să se instaleze din ce în ce mai des, este un semnal de alarmă. Principalele simptome psihosomatice determinate de anxietate sunt:
- Dureri frecvente de cap, migrene
- Probleme gastrointestinale
- Diferite dureri și suferințe inexplicabile
- Oboseală excesivă
- Plângeri privind o stare generală proastă, fără cauze medicale evidente
- Modificarea obiceiurilor alimentare
- Tulburări de somn: dificultatea de a adormi, insomnie sau somnolență excesivă, coșmaruri frecvente, senzația de a nu fi odihnit, chiar și după un somn îndelungat

Atacul de panică- o reacție severă de anxietate

anxietate

Mulți adolescenți anxioși pot experimenta atacuri de panică. Acestea sunt experiențe corelate cu o stare de frică intensă și cu modificări fizice marcante, precum accelerarea ritmului cardiac, amețeală, dificultăți de respirație, senzație de pericol iminent. Astfel de stari îi pot tulbura puternic pe adolescenți, aducând tot felul de gânduri înfricoșătoare: "Urmează să mor? Innebunesc? Am un atac de cord? Voi leșina?" Aceste gânduri aduc și mai multă anxietate, care duce adesea la înrăutățirea simptomelor. De aceea, este important ca părinții să-i ajute pe adolescenți să înțeleagă că nu sunt în pericol, ci corpul lor reacționează la sentimentele puternice de anxietate, determinate de situații stresante, precum examenele sau competițiile. Este important ca părinții să nu reacționeze exagerat la atacul de panică al copilului, dimpotrivă, să folosească un ton calm și cuvinte neutre. Îi poate spune: "Știu că nu te simți confortabil acum, dar ești în regulă și, peste puțină vreme vei fi mai bine:"

Atacul de panică se estompează destul de repede, în 15-20 de minute, timp în care poți încuraja adolescentul să încerce să-și diminueze disconfortul, prin respirație și calmarea minții. Toate persoanele care sunt prezente (consilier școlar, profesori, asistent medical) trebuie să păstreze aceeași atitudine calmă și să-i arate adolescentului că nu este nici o urgență și nici un pericol. Este important ca adolescentul să dobândească abilitatea de a face față atacurilor de panică în mod cât mai echilibrat, pentru că altfel există riscul instalării unei tulburări generalizate de panică. În cazul în care atacurile continuă, se poate apela la terapie, în special la abordarea cognitiv- comportamentală, care are rezultate foarte bune în tratarea atacului de panică.

Care sunt sursele acestei "epidemii" de anxietate

Școala și presiunea de a obține rezultate bune reprezină principalele cauze ale anxietății generalizate. "Rata curentă a anxietății este de 32% între adolescenți. Este o epidemie, este o urgență în ceea ce privește sănătatea mentală.", arată Dr. Elena Mikalsen, șefa Departamentului de Psihologie al Spitalului San Antonio din Texas. Adolescenții și tinerii care încearcă să facă față cerințelor școlare se plâng din ce în ce mai frecvent de reacții precum dureri de cap, probleme cu stomacul, dureri cronice, tulburări de somn, slăbirea sistemului imunitar. "Astfel de semne alarmante apar foarte clar încă din prima săptămână când începe școala și până la terminarea anului școlar. Sunt mult mai puțin frecvente pe parcursul verii. Cel mai rău este la sfârșitul lunii mai, când adolescenții se pregătesc de teste și examene. Atunci se instalează cea mai puternică panică. În perioadele respective internăm foarte mulți copii și adolescenți cu tot felul de probleme...toate legate de școală. În perioada examenelor, sistemul lor imunitar suferă un adevărat colaps. Cea mai mare rată a sinuciderilor în rândul adolescenților este în aprilie și mai, când se apropie examenele.", arată Mikalsen.

"Simți o tornadă de emoții, care îți copleșește corpul și nu mai ai nici un control. Îți pierzi total controlul asupra sentimentelor, gândurilor și corpului.", așa descrie Margaret Pisacano, o tânără de 19 ani atacurile de panică resimțite sub presiunea examenelor. Mulți adolescenți experimentează senzații de anxietate puternică și chiar atacuri de panică din cauza școlii, a cerințelor din ce în ce mai mari, a cantității de materie pe care simt că nu o pot acumula. Un raport din 2017 al Institutului Pentru Înaltă Educație al UCLA arată că mai mult de 39% de adolescenți și tineri din licee și universități suferă de anxietate, dar numai câțiva caută ajutor psihologic specializat pentru această problemă.

Presiunea de a deveni cineva este cea care amplifică riscul instalării anxietății generalizate, cu simptome grave, mergând până la tentative de suicid. "Să nu găsesc ceva care să mi se potrivească a însemnat un mare stres pentru mine. Unde am crescut eu, în Virginia de Nord, trebuie să ajungi om de afaceri sau avocat, medic ori om de știință. Asta înseamnă să ai succes... M-am gândit la sinucidere de multe ori... simțeam că stau pe marginea unei prăpăstii. ", își amintește Tarek Saoud, acum în vârstă de 22 de ani, despre anii de liceu, în care a suferit de anxietate generalizată, cu atacuri de panică. "Simțeam că înnebunesc. Când începea criza de anxietate, aveam o mulțime de gânduri iraționale, precum: "Niciodată nu o să reușești, niciodată nu o să devii mai bun."
O altă problemă care amplifică anxietatea este modul în care granițele vieții personale sunt încălcate de social media, felul în care toți pot avea acces la informații despre tine și ești mereu ținta judecăților și evaluărilor.

adolescenta nelinistita

Acest lucru introduce un stres foarte mare în viața adolescenților, care nu au încă un echilibru și capacitatea de a discerne ce lucruri sunt importante și ce nu. Evaluările de pe rețelele de socializare sunt foarte importante pentru ei, pot reprezenta un adevărat atac la imaginea și stima de sine. Părinții care au tendința de a expune problemele copiilor și adolescenților online pot amplifica senzația acestora de a fi descoperiți, de a li se încălca intimitatea și sentimentele de eșec personal. " Mi se pare o mare problemă asta pentru copii, că informații despre ei sunt distribuite peste tot, cauzând mai mult stres si anxietate.", acestea sunt cuvintele unui tânăr care a fost victima "epidemiei" de anxietate.

Anxietatea nu este o problemă de neglijat, pentru că îi afectează pe adolescenți în toate dimensiunile vieții lor, interferând cu viața cotidiană, cu relațiile acestora, cu succesul lor școlar și sentimentul de împlinire personală. Reacțiile mai grave, precum atacurile de panică, depresia sau gândurile de suicid sunt semnale de alarmă pe care părinții trebuie să le ia în considerare și să caute ajutorul unui specialist. Anxietatea se poate trata, iar majoritatea adolescenților pot învăța să-și înfrunte temerile și să facă față anxietății în mod independent.

Surse: https://newsl6.blogspot.com; https://www.psycom.net; https://adaa.org;

 

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Alte articole care te-ar putea interesa

  Alertă de epidemie! O boală care a dispărut de un secol ne pune copiii în pericol!
  Alertă de epidemie! O boală care a dispărut de un secol ne pune copiii în pericol!

  O boală veche, care a dispărut de aproximativ 100 de ani își face din nou apariția și face ravagii! “Ministerul Sănătăţii a cerut Companiei Unifarm să demareze, de...

  Am descoperit boala psihică a copilului meu uitându-mă în telefonul lui
  Am descoperit boala psihică a copilului meu uitându-mă în telefonul lui

  "M-am așezat cu grijă, cu telefonul copilului meu student în mână, cu permisiunea lui, uluită de ceea ce citeam. Sam cheltuia mii de dolari câștigați greu pentru a...

  Fetița care la doar 6 luni se transformă în stană de piatră. De ce boala rară suferă
  Fetița care la doar 6 luni se transformă în stană de piatră. De ce boala rară suferă

  S-a născut pe 31 ianuarie 2021 într-o familie iubitoare. Însă bebelușa Lexi a primit un diagnostic teribil, care afectează doar unul din două milioane de persoane. Trupul ei...

  Boala gura mana picior. Tot ce trebuie sa stii despre aceasta boala a copilariei. Atentie, a inceput sezonul!
  Boala gura mana picior. Tot ce trebuie sa stii despre aceasta boala a copilariei. Atentie, a inceput sezonul!

  Boala gura mana picior este foarte des intalnita, mai ales in randul copiilor din colectivitate. Boala este o infectie virala ce cauzeaza ulcere bucale si bubite pe maini si talpi. Desi nu...

  Copilul la 5 ani: tot ce trebuie să știi despre dezvoltarea lui fizică, psihică și emoțională
  Copilul la 5 ani: tot ce trebuie să știi despre dezvoltarea lui fizică, psihică și emoțională

  Copilul la 5 ani începe să se dezvolte fizic, psihic și emoțional. Dependența emoțională față de părinți începe să scadă și dorește să fie independent din anumite...

  Epidemie de norovirus în Romania. Ce este și cum poți preveni îmbolnăvirea
  Epidemie de norovirus în Romania. Ce este și cum poți preveni îmbolnăvirea

  Direcția de Sănătate Publică Brașov se confruntă cu o epidemie de norovirus. Au fost diagnosticați 140 de pacienți cu simptomatologie specifică virusului, dintre care 25 au ajuns la...

  O boală veche afectează din nou bebelușii! În ultimii ani cazurile au crescut cu 235%
  O boală veche afectează din nou bebelușii! În ultimii ani cazurile au crescut cu 235%

  Rata sifilisului este în creștere în Statele Unite - și afectează mamele și copiii. Săptămâna aceasta, Centrele pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC) au...

  Atenție, părinți! A crescut numărul tentativelor de suicid în rândul copiilor
  Atenție, părinți! A crescut numărul tentativelor de suicid în rândul copiilor

  Unul dintre cei mai cunoscuți medici psihiatri din țara noastră a explicat, într-o intervenție pentru un post de televiziune, de ce în ultima perioadă ne confruntăm cu un...

  © 2022 Qbebe