Știința confirmă: oamenii cu suflet bun sunt și cei mai inteligenți

Alina Nedelcu - Redactor Senior

Cercetările derulate în ultimii ani au ajuns la concluzia că există o legătură directă între gradul de inteligență al unei persoane și capacitatea de a empatiza cu ceilalți, de a fi generos și receptiv la nevoile și sentimentele celor din jur.

Primul aspect asupra cărora atrag atenția experții în neuroștiințe este următorul: persoanele care sunt bune sunt cele capabile să se gândească și la cei din jur, nu numai la ele însele. Empatia reprezintă, prin urmare, unul dintre semnele unui IQ ridicat, sunt de părere specialiștii. Practic, persoanele bune sunt cele care știu ce înseamnă sacrificiul personal, care aleg să-și dedice timpul, efortul și banii pentru ca și ceilalți să aibă parte de lucruri bune, pentru ca lumea în ansamblul ei să devină un loc mai bun.

De cealaltă parte, persoanele care nu au un nivel ridicat al inteligenței sunt mai puțin tolerante față de ceilalți, mai egoiste. De pildă, un studiu canadian a ajuns la concluzia că persoanele rasiste sau cu tot felul de prejudecăți au un IQ mai scăzut decât al celor care sunt mai deschise în a-i accepta și pe cei care sunt diferiți.
Acest fenomen este legat, spun cei care au realizat studiul menționat, de capacitatea de adaptare, mai ridicată în rândul persoanelor mai inteligente, ce reușesc să-și învingă mai ușor teama de schimbare și să se „plieze” la numeroasele schimbări.

Oamenii de știință au constatat și următorul lucru: persoanele inteligente sunt mai capabile să coopereze, să lucreze în echipă. Un studiu publicat în „Journal of Political Economy” a apelat la mai mulți voluntari care au fost implicați în jocuri de tip economic, obținând beneficii mai ales în urma cooperării. Ei au fost urmăriți pentru a se vedea cum relaționau unii cu alții. Dacă inițial s-a crezut că anumite valori sau frica de a nu fi criticați i-au determinat pe o parte dintre ei să fie buni cu ceilalți, să fie amabili și deschiși, s-a demonstrat că de fapt persoanele respective aveau un IQ mai ridicat decât al acelora care nu au fost politicoase și nici generoase. Cu alte cuvinte, coordonatorii studiului au sesizat că persoanele mai inteligente au înțeles din start că a fi mai buni cu ceilalți, a coopera, va aduce beneficii pe termen lung pentru toată lumea.

În ultimele decenii, se vorbește însă tot mai mult și de importanța inteligenței emoționale, care determină și ea modul în care o persoană va ști să fie generoasă cu ceilalți, să nu fie arogantă, să ia în calcul și sentimentele celor din jur și chiar să se adapteze multitudinii de schimbări. În aceste condiții, se urmărește cultivarea acestui tip de inteligență încă din perioada copilăriei.

De exemplu, Danemarca a devenit vestită pentru faptul că îi învață pe copii să fie empatici prin intermediul orelor de empatie de la școală. Acestea, denumite “Klassens tid”, le sunt dedicate copiilor cu vârste cuprinse între 6 și 16 ani și le oferă posibilitatea să discute diferite probleme, chiar probleme personale și, alături de cadrele didactice și colegi, să găsească împreună soluții în vederea rezolvării lor. Totul se bazează pe ascultarea activă, pe înțelegerea pe care și-o dăruiesc reciproc.

Pornind de la cultivarea empatiei, în învățământul danez se pune accentul pe cooperarea dintre copii în ceea ce privește acumularea de cunoștințe și realizarea de progrese. Spre exemplu, cei care sunt talentați la matematică le împărtășesc și celorlalți din cunoștințele lor, astfel încât toată lumea să aibă de câștigat. Astfel, cel care îi explică și altuia din ceea ce știe va exersa el mai mult și va descoperi noi modalități de a se face înțeles de celălalt, va învăța cum să se pună în pielea celuilalt, iar cel care va primi sprijin va avea șansa la progrese mai eficiente, spun psihologii.

Surse: creativehealthyfamily.com, inc.com, morningfuture.com

Surse foto: istockphoto.com, pexels.com

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Alte articole care te-ar putea interesa

  Știința confirmă că persoanele uituce sunt, de fapt, cele mai inteligente
  Știința confirmă că persoanele uituce sunt, de fapt, cele mai inteligente

  Fiecare dintre noi uită ceva, undeva, cândva, cumva. Este un proces care face parte din mecanismul memoriei. Însă, mulți dintre noi putem să fim definiți ca uituci, pentru...

  Este știință: tații de fete sunt mai fericiți decât cei de băieți
  Este știință: tații de fete sunt mai fericiți decât cei de băieți

  Prin studii efectuate în ultimul deceniu s-a constatat că paternitatea schimbă modul în care funcționează creierul unui bărbat. Recent, s-a descoperit că tații...

  Ştiinţa confirmă: al doilea copil va fi un adult rebel certat cu legea
  Ştiinţa confirmă: al doilea copil va fi un adult rebel certat cu legea

  Un studiu american a ajuns la concluzia că al doilea născut este mai înclinat să fie adeptul unor comportamente indezirabile, inclusiv la maturitate. Iată explicaţia oamenilor de...

  Cei mai frumoși bărbați din lume sunt născuti în luna mai
  Cei mai frumoși bărbați din lume sunt născuti în luna mai

  Bărbații născuți în luna mai, conform astrelor, sunt înțelegători, hotărâți și entuziaști și sunt irezistibili din punct de vedere fizic și emoțional. Deci,...

  Știința confirmă: alăptarea este sigură și după anestezia de la nașterea prin cezariană
  Știința confirmă: alăptarea este sigură și după anestezia de la nașterea prin cezariană

  Date publicate recent în „Anaesthesia” au adus în prim-plan faptul că alăptarea este sigură și imediat după nașterea prin cezariană.

  De ce idioții cred că sunt inteligenți? Există o explicație științifică!
  De ce idioții cred că sunt inteligenți? Există o explicație științifică!

  Nu de puține ori, oamenii inteligenți ajung să se îndoiască de ceea ce știu și să se considere mai puțin calificați decât sunt în realitate. Asta pentru că, de...

  O elevă a rugat primarul comunei să îi cumpere un telefon pentru lecții:” lunar, când voi primi alocaţia vă voi aduce banii. Știu că aveți un suflet bun”
  O elevă a rugat primarul comunei să îi cumpere un telefon pentru lecții:” lunar, când voi primi alocaţia vă voi aduce banii. Știu că aveți un suflet bun”

  O fetiță din județul Vaslui, comuna Șuletea, a trimis online o scrisoare primarului prin care ăl roagă să o ajute pe ea și pe frații ei cu un smartphone ca să poată participa...

  Cum se va termina pandemia de Covid-19: scenariul oferit de oamenii de știință
  Cum se va termina pandemia de Covid-19: scenariul oferit de oamenii de știință

  Cu toții ne-am lămurit în mare parte cu privire la situația actuală și veștile nu sunt deloc plăcute. Noul tip de coronavirus a devenit extrem de periculos, ducând la o...

  © 2023 Qbebe