11 secrete pe care să nu i le spui niciodată copilului tău

11 secrete pe care să nu i le spui niciodată copilului tău

Irina Olteanu - Redactor Senior

Meseria de părinte nu este una pentru persoanele slabe de înger. Ajungi să fii nevoit să faci o mulțime de lucruri care nu-ți provoacă niciun fel de plăcere și în consecință să te ascunzi de propriul copil pentru a nu afla ce simți sau ce gândești cu adevărat. Iată ce secrete nu ar trebui să le împărtășești niciodată copilului tău.

Când devii părinte este important să menții o abordare deschisă față de copii. Chiar dacă poate deveni realmente enervant să fii întrebat de peste 500 de ori pe zi același lucru, tu trebuie să continui să le răspunzi sincer deoarece corectitudinea reprezintă un aspect fundamental care îi ajută să învețe și să crească. Însă, există unele lucruri care este bine să rămână...nerostite. Nu le împărtăși celor mici următoarele lucruri pentru a-i ajuta să crească cu modele demne de urmat.

1. Cât de mult a durut să îl aduci pe lume

Nu-ți dorești ca al tău copil să trăiască cu vina că din cauza sa tu ai suferit o durere inimaginabilă (fie că este vorba despre naștere naturală sau cezariană, rare sunt cazurile în care aducerea pe lume a unui copil este ca o plimbare în parc). Într-un final, a meritat tot efortul depus, doar o ai alături de tine pe cea mai importantă și iubită ființă din viața ta.

2. Cât de fericită ești când vine momentul culcării

Atunci când copilul tău ajunge în final să îți pună capul pe pernă la finalul zilei este un moment minunat pentru a te relaxa, a petrece puțin timp în doi alături de soț sau chiar pentru a rezolva diverse treburi casnice. Chiar dacă acele puține clipe în care ești singură după ce adoarme cel mic par raiul pe pământ pentru tine, nu trebuie să afle copilul tău acest lucru; i-ar sfâșia inima crezând că timpul petrecut cu el nu este suficient pentru tine sau că preferi să fii singură decât în compania sa.

3. Cât de mult adori mâncarea junk food (snacks-uri, chips-uri și alte "tentații" care pentru el sunt întotdeauna interzise)

Obiceiurile alimentare ale copiilor le reflectă adesea pe cele ale părinților. Dar din când în când lui mami și tati le place să ronțăie în liniște o pungă plină de chips-uri cu grăsime. Cu toate acestea, știm că îți dorești să înveți copiii cât de importantă este alimentația sănătoasă, așadar ascunde bine pentru moment acea pungă de chips-uri și pregătește-te să o savurezi în...intimitate.

secrete pe care sa nu i le spui copilului

4. Că nu este nicio problemă dacă nu își mănâncă porția zilnică de fructe și legume

Cu toții încercăm în fel și chip să îi convingem pe cei mici, aproape zilnic, să își mănânce porția de fructe și legume. În mod evident, nu este indicat să le spui copiilor că urmează să li se întâmple ceva rău dacă nu-și mănâncă tot broccoli-ul din farfurie, nu-ți dorești să îi sperii. Totuși, este important să îi înveți de la o vârstă fragedă ce rol crucial joacă alimentația echilibrată pentru o stare bună de sănătate.

5. Cât de mult urăști să faci curățenie/treabă în casă

Nimănui nu îi place o chiuvetă plină de vase murdare care așteaptă să fie spălate sau un teanc de rufe ce trebuie călcate, dar copiii tăi nu trebuie să știe asta. Un aspect important pentru creșterea lor are legătură cu dezvoltarea sentimentului de responsabilitate. Odată ce încep să realizeze diferite activități casnice, vor învăța singuri cât de neplăcute pot fi. Dacă însă te aud pe tine cum te plângi, sunt șanse mari să refuze din start participarea în orice muncă casnică.

6. Că te confrunți cu probleme financiare

Copiii trebuie să trăiască cu sentimentul că au viață normală chiar dacă nivelul de stres pe care îl experimentezi este unul cumplit și abia faci față să te descurci de pe o zi pe alta. Poate că nu le poți cumpăra cele mai moderne jucării de pe piață, dar îi poți face să se simtă iubiți și îngrijiți fără a avea nevoie de absolut niciun ban. În plus, dacă cei mici află de problemele financiare pot ajunge să se îngrijoreze inutil, iar tu cu siguranță nu îți dorești să fie copleșiți de asemenea gânduri.

7. Că tu și partenerul tău/soțul/tata tocmai v-ați certat

Nu trebuie să împărtășești niciodată copiilor o greșeală pe care partenerul tău a comis-o. Conflictele sunt inevitabile într-o relație și este în regulă ca cei mici să conștientizeze acest lucru, dar și mai important pentru ei este să le arăți modul în care acel conflict poate fi rezolvat. Astfel vei reuși să îi înveți să își gestioneze emoțiile și să facă față diverselor provocări din viață. Evită, de asemenea, să porți o ceartă în fața copiilor.

8. Că ești întotdeauna îngrijorată cu privire la el

Este greu de crezut că poți iubi pe cineva mai mult decât pe propriul copil după ce devii părinte. Și, alături cu acest sentiment copleșitor, vine și teama constantă că ceva rău urmează să li se întâmple. Este important să nu îți lași copiii să știe că te afli într-o permanent stare de paranoia cu privire la siguranța și sănătatea lor. Pot ajunge să se gândească prea mult la ceea ce îți trece prin minte și nu este un lucru sănătos.

secrete pe care sa nu i le spui copilului

9. Cât de mult detești să țipi la el

Se poate dovedi realmente dificil să țipi la copii când au făcut ceva greșit, pentru că de multe ori ajungi să îi privești plângând. Dar menținerea autorității în fața lor și dorința de a-i învăța ce este corect și greșit primează. Nu trebuie să afle cât de mult urăști să țipi la ei pentru că se pot folosi de slăbiciunea ta, iar tu vei ajunge să îți impui punctul de vedere mult, mult mai greu.

10. Cât de dezastruoasă poate fi uneori viața ta

Ne place tuturor să mințim și să pretindem că totul este în regulă, dar ca părinte există întodeauna ceva care trebuie rezolvat. Amintește-ți mereu să le demonstrezi copiilor că este mai important să îi crești și să le creezi amintiri decât să cureți mizeria din bucătărie.

11. Secrete pe care părinții altor copii ți le împărtășesc

Poate fi realmente tentant să îi spui copilului că prietenului său cel mai bun i-a fost confiscată mașinuța preferată când a fost obraznic, în timp ce tu ai fost rezonabilă și doar l-ai trimis să se calmeze. Orice secret pe care alt părinte ți-l împărtășește nu trebuie repetat copilului tău, indiferent cât de matur și de încredere pare a fi.

Citește și: 5 adevăruri întunecate despre viaţa de părinte pe care nu vreau să le recunosc 


Surse:

rebelcircus.com; redbookmag.com; www.rd.com

 

Articolul urmator
Dacă spui aceste fraze copilului tău, ești un bully!
Dacă spui aceste fraze copilului tău, ești un bully!

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Alte articole care te-ar putea interesa

  8 complimente pe care să i le spui copilului tău, la orice vârstă
  8 complimente pe care să i le spui copilului tău, la orice vârstă

  Complimentele ne pot face ziua mai bună și ne pot da o doză de încredere, mai ales atunci când aceasta ne lipsește. Mai mult, complimentele spuse din suflet apropie oamenii...

  Lucruri pe care NU ar trebui să le spui niciodată unui părinte de gemeni
  Lucruri pe care NU ar trebui să le spui niciodată unui părinte de gemeni

  „Sunt gemeni?”, „Nepoata verișoarei mele are gemeni!”, „Sunt identici?”, „Aveți gemeni în familie?”, „Când tace unul,...

  6 lucruri pe care să nu le spui niciodată unui cuplu care se pregătește să adopte un copil
  6 lucruri pe care să nu le spui niciodată unui cuplu care se pregătește să adopte un copil

  Ai aflat că o persoană apropiată din viața ta urmează să adopte un copil? Minunat! Probabil că te bucuri pentru ea/el, dar în același timp, e normal să existe și unele...

  Ce să nu spui niciodată unei femei care încearcă fără succes să rămână însărcinată
  Ce să nu spui niciodată unei femei care încearcă fără succes să rămână însărcinată

  Infertilitatea este o problemă de sănătate care afectează milioane de persoane de vârstă reproductivă din întreaga lume. Datele disponibile sugerează că între 48 de...

  Când și mai ales CUM îi spui copilului tău ca este adoptat?
  Când și mai ales CUM îi spui copilului tău ca este adoptat?

  Există un moment cheie în orice familie în care există un copil adoptat. Părinții au misiunea de a-i spune acestuia, cu multă blândețe și empatie, care este povestea...

  Fraze toxice care pot strica relația copiilor cu mâncarea. Ce să nu-i mai spui copilului la masă și nu numai!
  Fraze toxice care pot strica relația copiilor cu mâncarea. Ce să nu-i mai spui copilului la masă și nu numai!

  Din ce în ce mai multe persoane au o relație nesănătoasă cu mâncarea, iar bazele acestei relații sunt puse în copilărie. Tocmai de aceea, specialiștii în...

  Cum să-i spui copilului că are o boală terminală
  Cum să-i spui copilului că are o boală terminală

  Una dintre cele mai grele provocări prin care poate trece un părinte este să afle că nu se mai poate face nimic pentru copilul său, că acesta își va pierde viața. De asemenea,...

  Sunt pediatru: iată cele 5 lucruri pe care nu le-aș face niciodată copilului meu
  Sunt pediatru: iată cele 5 lucruri pe care nu le-aș face niciodată copilului meu

  De câte ori nu v-ați întrebat cum își crește un pediatru copilul? Oare urmează sfaturile pe care ni le dă și nouă, părinților? Ei bine, iată că era Social Media...

  © 2024 Qbebe