5 lecții pe care le poți oferi copilului tău în Ziua de Crăciun

5 lecții pe care le poți oferi copilului tău în Ziua de Crăciun

Alina Nedelcu - Redactor Senior

Odată ce devenim părinți, ne bucurăm parcă și mai mult de venirea Crăciunului, văzându-l acum și prin ochii copiilor noștri. Dar alături de veselia ce însoțește minunata sărbătoare trebuie să încercăm și să le transmitem copiilor diferite valori, să le oferim „lecții”de viață. Iată de ce, în articolul de mai jos, veți găsi 5 exemple de asemenea „lecții”, pe care le puteți împărtăși copiilor chiar din Prima Zi de Crăciun. Datorită lor, aceștia se vor deprinde cu atitudini și își vor însuși valori pe care le vor putea transmite, la rândul lor, copiilor lor. Astfel, Crăciunul va putea să-și păstreze, de-a lungul timpului, adevărata semnificație.

Învață-ți copilul să înțeleagă adevărata semnificație a Crăciunului

Desigur, este foarte important să-l lași pe cel mic să se bucure din plin de ceea ce i-a adus „Moșul" și să se joace în jurul bradului, dar poți încerca să profiți de zilele de Crăciun pentru a-i oferi diferite „lecții”.
De exemplu, începe prin a-i explica faptul că de Crăciun nu trebuie să ne bucurăm doar de ceea ce primim, ci și de alte lucruri, legate, pe de o parte, de semnificația religioasă, spirituală a sărbătorii și, pe de altă parte, de ceea ce înseamnă tradiția.
Pentru a-l stimula pe copil să se familiarizeze cu toate acestea, poți, în ziua de Crăciun, să-l implici în activități precum:
• Să le ofere cadouri, create chiar de el, prietenilor, educatorilor sau altor cunoscuți- Nu uita să-i spui că nu este neapărat important ce dăruiești, ci să dăruiești din toată inima.
• Ascultați/ citiți povești de Crăciun care să-l învețe pe copil lucruri precum: ce înseamnă generozitatea, ce înseamnă să-i ajuți pe cei nevoiași, cum să fii mai bun etc.
• Ascultați colinde- Iar în timp ce ascultați, încearcă să-l lămurești pe copil asupra semnificației versurilor, astfel încât să afle cât mai multe despre semnificația și tradițiile legate de Crăciun.
• Mergeți la colindat- Află care sunt cele mai adecvate colinde pentru Prima Zi de Crăciun și mergeți să colindați la cei dragi, la vecini și nu-i uitați nici pe cei care sunt singuri în această zi.
• Ieșiți din casă având la voi pachete cu câte ceva de mâncare- Dacă întâlniți vreun om sărman, nu ezitați să-i oferiți de mâncare.

Este important sa-ti inveti copilul sa daruiasca

Învață-l pe copil să aibă compasiune pentru cei aflați în dificultate și să se implice în viața comunității

Este una dintre „lecțiile" potrivite pentru a transmite copilului tău în ziua de Crăciun, dar  este necesar să vă pregătiți din timp pentru ceea ce va trebui să faceți. De pildă, cu câteva zile înainte de Crăciun trebuie să vă apucați să sortați cărți, haine, jucării sau să achiziționați alimente pe care să le oferiți în Ziua de Crăciun vecinilor despre care știți că au o situație materială precară.
Lasă-l pe copil să-și pună mânuțele la treabă și să te ajute să faceți tot felul de pachete. Porniți apoi către cei ce au nevoie de sprijin.
Procedând așa, copilul va învăța mai ușor ce înseamnă empatia, va înțelege că este important să-i înțelegi și să-i ajuți pe cei din jur și, nu în ultimul rând, că este important să dăruiești. Cu siguranță că și micuțul va fi încântat să fie martor, de exemplu, când un copil sărman din vecini vă va răsplăti cu un zâmbet larg după ce va primi o carte, niște hăinuțe sau ceva dulce.

Citește și: 5 Activitati care sa iti invete copilul empatia

Transmite-i copilului tău o „lecție" de generozitate

Crăciunul este una dintre cele mai potrivite ocazii pentru a-ți învăța copilul să fie generos, să dăruiască din tot sufletul.
Iată cum ai putea să procedezi în acest sens:
Îndeamnă-l pe copil să-și așeze jucăriile pe două categorii: unele de care mai are nevoie și pe care vrea neapărat să le păstreze și unele de care ar putea să se despartă, întrucât oricum nu le-ar mai folosi.
Continuă apoi prin a-i propune să se gândească și la alte obiecte (rechizite, de pildă) pe care nu le-ar mai utiliza și de care ar putea să se despartă. Acestea ar urma să fie dăruite, alături de jucăriile selectate.
Faceți pachetele împreună și apoi trimiteți-le, sub forma unei donații, la un centru de plasament din orașul în care locuiți sau din apropiere.
Mai mult ca sigur că veți face niște copii fericiți, iar copilul tău se va obișnui să se gândească și la alți copii și să simtă bucuria că a putut dărui.

 Invata-l pe copil sa faca donatii in Ziua de Craciun

Ajută-l pe copil să învețe să fie recunoscător pentru ceea ce are

Nu este simplu ca, în condițiile în care copiii din zilele noastre își doresc să aibă mereu mai mult, să-i înveți să se bucure de ceea ce au și să fie recunoscători pentru ceea ce au.
Depinde însă de noi, ca părinți, să ne învățăm copiii să aprecieze ceea ce li se oferă, fără a cădea în „capcana" pe care psihologii au numit-o „să vrei ce-i mai bun din ceea ce este bun”. Iar Ziua de Crăciun este momentul adecvat pentru a le oferi copiilor această „lecție” de educație.
Întrucât se știe că micuților le plac poveștile, cel mai simplu este să te așezi lângă copilul tău și să născocești (în cazul în care nu ai la dispoziție) o istorioară despre niște copii săraci, care de Crăciun nu au primit cadouri. În timp ce-i povestești, vei face mici pauze, în care să puteți purta mici discuții, legate, de exemplu: „Ce ai face dacă ai fi în locul lui X?", „Cum crezi că s-a simțit X când nu a primit nimic?" etc.
În acest fel, nu numai că vei reuși să-l ajuți pe copil să-și dea seama că el are tot ce își dorește și că alții nu se pot bucura de acest privilegiu, dar îl vei stimula să-și dezvolte empatia.
Nu în ultimul rând, tot de voi, ca părinți, depinde să nu vă obișnuiți copilul cu prea multe cadouri de Crăciun. Oferiți-le daruri cu măsură și insistați cât mai mult asupra ideii de a fi recunoscător pentru ceea ce primești. Important este ca micuții noștri să conștientizeze aceste lucruri și să învețe să înțeleagă adevărata valoare a cadourilor.

Transmite-i copilului tău următorul mesaj: Crăciunul trebuie petrecut alături de cei dragi, de familie

Pentru orice copil sărbătoarea Crăciunului este asociată în special cu bradul împodobit și cu cadourile primite. Dar, ca părinți, îl putem învăța să înțeleagă faptul că această sărbătoare nu este numai despre Moș Crăciun, despre cadouri și despre brad, ci este și despre familie.
Străduiți-vă ca familia voastră să se reunească încă din Prima Zi de Crăciun, să fie împreună reprezentanți din toate generațiile, astfel încât să puteți petrece clipe minunate unii cu alții.
Nu vă limitați doar la a vă așeza în jurul mesei, ci încercați să faceți tot felul de activități împreună. Cu alte cuvinte, fie că veți cânta  colinde, fie că veți organiza tot felul de jocuri și concursuri, fie că vă veți uita la filme de Crăciun sau pur și simplu veți sta de vorbă și veți râde, toate acestea îl vor obișnui pe copil cu ceea ce înseamnă tradiția , cu adevărata semnificație a Crăciunului și îl vor învăța să aprecieze că are o familie.
Ținând la tradiția de reunire a familiei cu ocazia sărbătorilor de iarnă le veți arăta copiilor voștri că a fi alături de cei dragi este de fapt cel mai important cadou pe care îl poți primi de Crăciun.

Citește și: Jocuri si activitati in familie in seara de Craciun

Voi mai știți și alte „lecții”, pe care să le puteți transmite copiilor voștri în Ziua de Crăciun?

Surse:
www1.cbn.com; www.familyfriendlyhq.ie; www.michaelhyatt.com;www.parentherald.com; www.sheknows.com

 

Articolul urmator
7 fraze pe care să i le spui copilului tău în fiecare dimineață de școală

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Alte articole care te-ar putea interesa

  7 smoothie-uri care îi vor oferi energie copilului tău dimineața la școală, pentru fiecare zi a săptămânii
  7 smoothie-uri care îi vor oferi energie copilului tău dimineața la școală, pentru fiecare zi a săptămânii

  Care este prima grijă a unei mame imediat cum se trezește să pregătească pentru școală copilul? Ce îi pregătește la micul dejun. Nu este deloc ușor să prepari ceva care să...

  Dragă mamă, știu că te chinui cu banii pentru a-i face copilului tău un Crăciun magic
  Dragă mamă, știu că te chinui cu banii pentru a-i face copilului tău un Crăciun magic

  Crăciunul nu este numai despre cadouri. Sărbătorile de iarnă înseamnă familie, oameni dragi, înseamnă sentimente frumoase, liniște sufletească, împlinire,...

  10 lecții importante pe care le-am învățat de la mama mea
  10 lecții importante pe care le-am învățat de la mama mea

  Adesea te surprinzi gândindu-te la cum ar proceda mama ta dacă ar fi în situația în care te afli tu la un moment dat. Este modelul tău în toate și îți...

  7 lecții de parenting de la Smiley. Interviul care ne face să-l adorăm și mai mult
  7 lecții de parenting de la Smiley. Interviul care ne face să-l adorăm și mai mult

  Invitat recent la un interviu pentru podcast-ul lui Mihai Morar, „Fain&Simplu”, unul dintre cei mai apreciați artiști de la noi și-a deschis sufletul și a vorbit despre...

  13 lecții pe care aș vrea ca fiica mea să le învețe până să devină adult
  13 lecții pe care aș vrea ca fiica mea să le învețe până să devină adult

  De la a-și urma visele până la a învăța din greșeli, sunt atât de multe lecții de viață pe care vreau să le învețe fiica mea înainte de a crește....

  10 moduri prin care poți să dăruiești cel mai de neprețuit cadou Crăciunul acesta: timpul tău
  10 moduri prin care poți să dăruiești cel mai de neprețuit cadou Crăciunul acesta: timpul tău

  Cum se apropie perioada Crăciunului, cum începem să ne agităm în legătură cu darurile pentru cei dragi. Ce ar fi ca anul acesta, în loc să alergi prin magazine după...

  6 lecții de nutriție de la Mihaela Bilic pentru părinții care nu vor copii obezi
  6 lecții de nutriție de la Mihaela Bilic pentru părinții care nu vor copii obezi

  În ultimii ani, în contextul diversificării semnificative a ofertei de alimente de pe piață, realizezi că nu este tocmai simplu să poți să-ți îndrepți copilul spre...

  O nouă minivacanță în iunie pentru copii. Ce se întâmplă de Ziua Copilului
  O nouă minivacanță în iunie pentru copii. Ce se întâmplă de Ziua Copilului

  Prima lună de vară vine cu zile libere pentru elevi și bugetari și o parte din salariațiii din mediul privat, întrucât pe 1 Iunie este Ziua Copilului și pe 20-21 Iunie sunt...

  © 2023 Qbebe