Din grija pentru copilul tau

5 lecții pe care le poți oferi copilului tău în Ziua de Crăciun

Odată ce devenim părinți, ne bucurăm parcă și mai mult de venirea Crăciunului, văzându-l acum și prin ochii copiilor noștri. Dar alături de veselia ce însoțește minunata sărbătoare trebuie să încercăm și să le transmitem copiilor diferite valori, să le oferim „lecții”de viață. Iată de ce, în articolul de mai jos, veți găsi 5 exemple de asemenea „lecții”, pe care le puteți împărtăși copiilor chiar din Prima Zi de Crăciun. Datorită lor, aceștia se vor deprinde cu atitudini și își vor însuși valori pe care le vor putea transmite, la rândul lor, copiilor lor. Astfel, Crăciunul va putea să-și păstreze, de-a lungul timpului, adevărata semnificație.

Învață-ți copilul să înțeleagă adevărata semnificație a Crăciunului

Desigur, este foarte important să-l lași pe cel mic să se bucure din plin de ceea ce i-a adus „Moșul" și să se joace în jurul bradului, dar poți încerca să profiți de zilele de Crăciun pentru a-i oferi diferite „lecții”.
De exemplu, începe prin a-i explica faptul că de Crăciun nu trebuie să ne bucurăm doar de ceea ce primim, ci și de alte lucruri, legate, pe de o parte, de semnificația religioasă, spirituală a sărbătorii și, pe de altă parte, de ceea ce înseamnă tradiția.
Pentru a-l stimula pe copil să se familiarizeze cu toate acestea, poți, în ziua de Crăciun, să-l implici în activități precum:
• Să le ofere cadouri, create chiar de el, prietenilor, educatorilor sau altor cunoscuți- Nu uita să-i spui că nu este neapărat important ce dăruiești, ci să dăruiești din toată inima.
• Ascultați/ citiți povești de Crăciun care să-l învețe pe copil lucruri precum: ce înseamnă generozitatea, ce înseamnă să-i ajuți pe cei nevoiași, cum să fii mai bun etc.
• Ascultați colinde- Iar în timp ce ascultați, încearcă să-l lămurești pe copil asupra semnificației versurilor, astfel încât să afle cât mai multe despre semnificația și tradițiile legate de Crăciun.
• Mergeți la colindat- Află care sunt cele mai adecvate colinde pentru Prima Zi de Crăciun și mergeți să colindați la cei dragi, la vecini și nu-i uitați nici pe cei care sunt singuri în această zi.
• Ieșiți din casă având la voi pachete cu câte ceva de mâncare- Dacă întâlniți vreun om sărman, nu ezitați să-i oferiți de mâncare.

Este important sa-ti inveti copilul sa daruiasca

Învață-l pe copil să aibă compasiune pentru cei aflați în dificultate și să se implice în viața comunității

Este una dintre „lecțiile" potrivite pentru a transmite copilului tău în ziua de Crăciun, dar  este necesar să vă pregătiți din timp pentru ceea ce va trebui să faceți. De pildă, cu câteva zile înainte de Crăciun trebuie să vă apucați să sortați cărți, haine, jucării sau să achiziționați alimente pe care să le oferiți în Ziua de Crăciun vecinilor despre care știți că au o situație materială precară.
Lasă-l pe copil să-și pună mânuțele la treabă și să te ajute să faceți tot felul de pachete. Porniți apoi către cei ce au nevoie de sprijin.
Procedând așa, copilul va învăța mai ușor ce înseamnă empatia, va înțelege că este important să-i înțelegi și să-i ajuți pe cei din jur și, nu în ultimul rând, că este important să dăruiești. Cu siguranță că și micuțul va fi încântat să fie martor, de exemplu, când un copil sărman din vecini vă va răsplăti cu un zâmbet larg după ce va primi o carte, niște hăinuțe sau ceva dulce.

Citește și: 5 Activitati care sa iti invete copilul empatia

Transmite-i copilului tău o „lecție" de generozitate

Crăciunul este una dintre cele mai potrivite ocazii pentru a-ți învăța copilul să fie generos, să dăruiască din tot sufletul.
Iată cum ai putea să procedezi în acest sens:
Îndeamnă-l pe copil să-și așeze jucăriile pe două categorii: unele de care mai are nevoie și pe care vrea neapărat să le păstreze și unele de care ar putea să se despartă, întrucât oricum nu le-ar mai folosi.
Continuă apoi prin a-i propune să se gândească și la alte obiecte (rechizite, de pildă) pe care nu le-ar mai utiliza și de care ar putea să se despartă. Acestea ar urma să fie dăruite, alături de jucăriile selectate.
Faceți pachetele împreună și apoi trimiteți-le, sub forma unei donații, la un centru de plasament din orașul în care locuiți sau din apropiere.
Mai mult ca sigur că veți face niște copii fericiți, iar copilul tău se va obișnui să se gândească și la alți copii și să simtă bucuria că a putut dărui.

 Invata-l pe copil sa faca donatii in Ziua de Craciun

Ajută-l pe copil să învețe să fie recunoscător pentru ceea ce are

Nu este simplu ca, în condițiile în care copiii din zilele noastre își doresc să aibă mereu mai mult, să-i înveți să se bucure de ceea ce au și să fie recunoscători pentru ceea ce au.
Depinde însă de noi, ca părinți, să ne învățăm copiii să aprecieze ceea ce li se oferă, fără a cădea în „capcana" pe care psihologii au numit-o „să vrei ce-i mai bun din ceea ce este bun”. Iar Ziua de Crăciun este momentul adecvat pentru a le oferi copiilor această „lecție” de educație.
Întrucât se știe că micuților le plac poveștile, cel mai simplu este să te așezi lângă copilul tău și să născocești (în cazul în care nu ai la dispoziție) o istorioară despre niște copii săraci, care de Crăciun nu au primit cadouri. În timp ce-i povestești, vei face mici pauze, în care să puteți purta mici discuții, legate, de exemplu: „Ce ai face dacă ai fi în locul lui X?", „Cum crezi că s-a simțit X când nu a primit nimic?" etc.
În acest fel, nu numai că vei reuși să-l ajuți pe copil să-și dea seama că el are tot ce își dorește și că alții nu se pot bucura de acest privilegiu, dar îl vei stimula să-și dezvolte empatia.
Nu în ultimul rând, tot de voi, ca părinți, depinde să nu vă obișnuiți copilul cu prea multe cadouri de Crăciun. Oferiți-le daruri cu măsură și insistați cât mai mult asupra ideii de a fi recunoscător pentru ceea ce primești. Important este ca micuții noștri să conștientizeze aceste lucruri și să învețe să înțeleagă adevărata valoare a cadourilor.

Transmite-i copilului tău următorul mesaj: Crăciunul trebuie petrecut alături de cei dragi, de familie

Pentru orice copil sărbătoarea Crăciunului este asociată în special cu bradul împodobit și cu cadourile primite. Dar, ca părinți, îl putem învăța să înțeleagă faptul că această sărbătoare nu este numai despre Moș Crăciun, despre cadouri și despre brad, ci este și despre familie.
Străduiți-vă ca familia voastră să se reunească încă din Prima Zi de Crăciun, să fie împreună reprezentanți din toate generațiile, astfel încât să puteți petrece clipe minunate unii cu alții.
Nu vă limitați doar la a vă așeza în jurul mesei, ci încercați să faceți tot felul de activități împreună. Cu alte cuvinte, fie că veți cânta  colinde, fie că veți organiza tot felul de jocuri și concursuri, fie că vă veți uita la filme de Crăciun sau pur și simplu veți sta de vorbă și veți râde, toate acestea îl vor obișnui pe copil cu ceea ce înseamnă tradiția , cu adevărata semnificație a Crăciunului și îl vor învăța să aprecieze că are o familie.
Ținând la tradiția de reunire a familiei cu ocazia sărbătorilor de iarnă le veți arăta copiilor voștri că a fi alături de cei dragi este de fapt cel mai important cadou pe care îl poți primi de Crăciun.

Citește și: Jocuri si activitati in familie in seara de Craciun

Voi mai știți și alte „lecții”, pe care să le puteți transmite copiilor voștri în Ziua de Crăciun?

Surse:
www1.cbn.com; www.familyfriendlyhq.ie; www.michaelhyatt.com;www.parentherald.com; www.sheknows.com

 

7 lecții din filmele Disney pe care copilul tău și le va însuși fără eforturi

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Data nașterii bebelușului

  Alte articole care te-ar putea interesa

  24 de fotografii magice pe care i le poți face copilului de Crăciun
  24 de fotografii magice pe care i le poți face copilului de Crăciun

  Crăciunul este cea mai îndrăgită sărbătoare, ceea ce ne va face mai dornici să-i păstrăm în amintire cele mai frumoase momente. Cu atât cu cât este vorba...

  Ghid util: Cum să îi oferi o viață frumoasă copilului tău
  Ghid util: Cum să îi oferi o viață frumoasă copilului tău

  Cea mai de preț comoară din familie este copilul, cea mai veritabilă etapă din viața unui copil este copilăria, iar cea mai frumoasă parte din viața de familie este creșterea...

  Cele mai utile produse pe care le poți oferi unei mame ce a născut
  Cele mai utile produse pe care le poți oferi unei mame ce a născut

  În cazul în care ai o rudă sau o prietenă ce abia a născut și duci lipsă de idei cu privire la ce cadou ai putea să-i oferi când vă vedeți, noi îți oferim...

  3 moduri prin care poți administra vitamina D copilului tău
  3 moduri prin care poți administra vitamina D copilului tău

  Deficiența de vitamina D la copii este asociată cu o serie de efecte adverse, precum întârziere în creștere și rahitism. Deși vitamina D se regăsește în...

  Istoria bradului de Crăciun: cele mai interesante lucruri pe care să i le spui copilului
  Istoria bradului de Crăciun: cele mai interesante lucruri pe care să i le spui copilului

  Istoria bradului de Crăciun începe de acum câteva mii de ani, când era folosit de către civilizațiile antice pentru a decora căminul în timpul solstițiului de...

  Ce poți face pentru a ameliora tusea din timpul nopții a copilului tău
  Ce poți face pentru a ameliora tusea din timpul nopții a copilului tău

  Tusea din timpul nopții este una dintre cele mai supărătoare afecțiuni cu care se pot confrunta copiii. Îi putem ajuta însă ca aceasta să se amelioreze dacă vom apela și...

  © 2019 Qbebe