Copilul care se ceartă cu mama: sfaturi pentru o educație frumoasă

Copilul care se ceartă cu mama: sfaturi pentru o educație frumoasă

Bianca Onofrei

Părinții își doresc de la copiii lor să învețe sa vorbească, eventual cât mai devreme posibil și să comunice. Își doresc să devină independenți din punct de vedere fizic și al gândirii și să se poată apăra singuri. Chiar dacă la prima vedere nu pare, copilul care se ceartă cu mama o face de cele mai multe ori tocmai din aceste considerente.

Copiii sunt la fel ca și adulții, își doresc să-și susțină punctul de vedere, să fie ascultați, să li se respecte gândurile și sentimentele. Atunci când aceste dorințe sunt combinate cu lipsa de experiență specifică celor mici, conflictele pot apărea foarte des între aceștia și părinți. Copiii trebuie să învețe de la părinții lor cum să-și susțină punctul de vedere într-un mod civilizat, respectând opinia interlocutorului. 

Iată care sunt cele mai eficiente metode prin care tu poți să-i oferi copilului tău o educație frumoasă, în special dacă are tendința de a se certa cu tine:

Refuză să te cerți. Este foarte simplu. Certurile nu pot avea loc dacă este doar o persoană implicată, ci trebuie să permiți ca asta să se întâmple. Chiar dacă atmosfera este tensionată sau copilul tău a făcut ceva greșit, nu intra în polemici cu el, dacă observi că ele nu sunt constructive, ci sunt doar refulări. 
 
Dă-i copilului opțiuni. Atunci când copilul se ceartă cu mama, nu este obligatoriu să o facă intenționat, pentru a obține ceva, ci ca semn de reală frustrare. Mulți părinți au tendința de a dicta copiilor tot ceea ce trebuie să facă, de dimineață până seara. Chiar dacă este copil, nu înseamnă că nu are opțiuni și că nu poate alege. Atunci când situația o permite, oferă-i o alternativă, dacă nu își dorește să facă ce i-ai cerut inițial. Asta nu înseamnă că fiecare discuție trebuie să fie o negociere, ci pur și simplu dai dovadă de bunăvoință și flexibilitate. 
 
Tratează-ți copilul cu respect. Atunci când îi vorbești, încearcă să nu folosești foarte multe cuvinte care nu fac decât să-l obosească și să piardă esența conversației. Atunci când îi ceri ceva, fă-o cu respect. De exemplu: „ Am nevoie de ajutor. Sarcina ta este să-ți aduni jucăriile. Poți să începi acum, te rog?" în loc de „Adună-ți jucăriile, acum!".
copil care zambeste
Explică-i copilului diferența dintre discuții și contraziceri. De cele mai multi ori, în urma unor contraziceri, o persoană câștigă, iar alta pierde. În cazul discuțiilor, chiar dacă fiecare are opinii diferite, nu se urmărește convingerea celuilalt, niciunul nu-și dorește ca celălalt să facă ceva anume. Copilul trebuie să înțeleagă în ce privințe poate avea dezbateri cu părinții și care sunt niște lucruri asupra cărora nu se pot face modificări. A înțelege această diferență îl ajută și să nu-și dorească să iasă câștigător în orice conversație pe care o va avea. 
 
Nu uita de limbajul nonverbal. Nu doar ceea ce spui este important, ci și felul în care transmiți mesajul. Contactul vizual este foarte important atunci când vorbești cu copilul tău, deoarece asta îl face să se simtă validat, respectat, dar te va respecta și el pe tine. Expresia facială, atunci când vorbești, trebuie să fie una de acceptare și de calm, nu de furie și dezaprobare. 
 
Stabilește consecințele. Copilul trebuie să învețe să accepte repercursiunile propriilor fapte. Atunci când a greșit, nu trebuie să aibă o discuție în contradictoriu, dacă motivația este disculparea. În cazul în care nu are argumente care să-i justifice comportamentul, ci doar este frustrat că a greșit, nu intra în polemici, ci respectă regulile pe care le-ați discutat anterior. 
Negocierile nu își au rostul decât în situații neutre, nu când deja s-a produs fapta.
  copil care priveste incruntat
Oferă-i recompense. Trebuie să fii foarte atentă cu această tactică. Nu trebuie să abuzezi de ea, pentru că astfel copilul va crede că trebuie să fie recompensat pentru orice face, iar asta îi va aduce multe frustrări ca și adult. Recompensa trebuie să fie prezentată ca și un efect natural al respectării regulilor și a priorităților. „Dacă îți faci curat în cameră, te poți juca cu prietenii tăi". Nu pentru că îi faci tu acest „cadou", ci pentru că făcându-și curat în cameră, va avea timp liber pentru joacă. 
 
Învață-l să ceară permisiunea. Copilul nu trebuie să fie timorat în fața părinților, ci trebuie să perceapă corect autoritatea lor. El trebuie să creadă cu adevărat că părinții au mai multă experiență și pot lua decizii mai bune spre binele lui. Prin urmare, înainte de a face ceva mai special, învață-l să ceară permisiunea, pentru ca tu să te asiguri că este în siguranță, iar voi să evitați conflictele. 
 
Pregătește-te pentru evoluția sa. Nu te aștepta ca cererile copilului tău să fie aceleași, indiferent de vârstă. Pe măsură ce crește, nevoile sale se modifică, gândirea se dezvoltă din ce în ce mai mult, prin urmare își va dori lucruri mai complexe, va pune mai multe întrebări, îți va cere diverse lucruri. Trebuie să știi din timp ce este potrivit și ce nu, pentru fiecare etapă a dezvoltării sale. Chiar dacă din punct de vedere al instictului, ai tendința de a spune „nu" la orice activitate care presupune să-și părăsească propria cameră, analizează dacă cererea sa este rezonabilă. Nu-ți dorești să fii nici excesiv de autoritară, neîntemeiat, nici să fii imprudentă. 
 
Învață-l să fie discret. Atunci când sunteți în public și copilul se joacă cu ceilalți, tu stai cu părinții, iar el vine și te întreabă diverse lucruri pe care își dorește să le facă, este incomod să-ți adreseze acele întrebări de față cu ceilalți părinți, din foarte multe considerente. Fie că filosofia ta de părinte nu se potrivește cu a lor sau nu vrei să fie interpretat greșit ceea ce spui, este bine ca dezbaterile pe care le ai cu copilul tău să aibă loc în privat, iar el să înțeleagă asta. Pe măsură ce crește, va înțelege că dacă îi spui să facă ceva, chiar dacă pe moment nu este de acord, este mai bine să o facă și să discutați după raționamentul din spatele cerinței tale. 
 
Explică-i ceea ce simți. Atunci când copilul se ceartă cu mama, nu doar copilul are parte de tot felul de emoții, ci și părintele. Chiar dacă are 3, 4 ani, îi poți explica ceea ce simți, pentru a-ți argumenta deciziile. Dacă a avut un tantrum în mijlocul străzii, nu este suficient să-i spui să nu o mai facă, ci trebuie să înțeleagă de ce. 
 
Nu-l indentifica cu ceea ce face. Nu orice greșeală pe care o face îl definește ca și individ. Dacă a mințit, nu îi spune că este un mincinos, dacă nu și-a făcut ordine în cameră nu îi spune că este un dezordonat etc. Evită să generalizezi și tratează fiecare conflict individual. Altfel, stima de sine va avea de suferit.
 
  
Articolul urmator
Dacă ai fi copilul tău pentru o zi ți-ar plăcea de mama ta?
Dacă ai fi copilul tău pentru o zi ți-ar plăcea de mama ta?

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Partenerul meu mă tratează oribil de când a murit mama mea. Mă ceartă și mă jignește când mă aude plângând
    Partenerul meu mă tratează oribil de când a murit mama mea. Mă ceartă și mă jignește când mă aude plângând

    Port cu mândrie numele mamei în buletin și cu durere, în suflet, pierderea ei, mult prea devreme. Mă îngrijorează maxim felul în care se comportă cu mine...

    Ce frumoasă este fiica lui Irinel Columbeanu și a Monicăi Gabor! Irina are 15 ani și seamănă leit cu mama ei!
    Ce frumoasă este fiica lui Irinel Columbeanu și a Monicăi Gabor! Irina are 15 ani și seamănă leit cu mama ei!

    Irinel Columbeanu și Monica Gabor se mândresc cu fiica lor, Irina, în vârstă de 15 ani. Pe lângă faptul că este extrem de frumoasă, adolescenta este și foarte...

    Nu te certa degeaba cu partenerul, ceartă-te constructiv. Uite cum
    Nu te certa degeaba cu partenerul, ceartă-te constructiv. Uite cum

    Certurile în cuplu sunt normale și necesare pentru dezvoltarea relației dintre cei doi. Însă e important să diferențiem între o ceartă care aduce doar conflict și...

    Țipi la copilul tău? 5 sfaturi care te ajută să te calmezi mai repede
    Țipi la copilul tău? 5 sfaturi care te ajută să te calmezi mai repede

    Ai avut o zi lungă, ești obosită, nemâncată și tot ce vrei este liniște, dar ajungi acasă și vezi că cel mic nu te ascultă și se agită încontinuu. Probabil ți s-a...

    10 sfaturi care te vor ajuta să-ți convingi copilul să te ajute la grădinărit
    10 sfaturi care te vor ajuta să-ți convingi copilul să te ajute la grădinărit

    Grădinăritul are numeroase beneficii pentru copii, dar și pentru adulți. Află cum și de ce este important să-ți convingi copilul să te ajute la grădinărit.

    Fostul meu soț se ceartă cu actuala lui soție în prezența copiilor mei și nu știu cum să acționez
    Fostul meu soț se ceartă cu actuala lui soție în prezența copiilor mei și nu știu cum să acționez

    Una dintre provocările care urmează după un divorț poate fi legată și de vizitele pe care un copil trebuie să le facă părintelui cu care nu locuiește. Uneori, după o asemenea...

    Ce familie frumoasă are Andreea Bănică! Artista se mândrește cu cei doi copii ai săi, care îi seamănă perfect!
    Ce familie frumoasă are Andreea Bănică! Artista se mândrește cu cei doi copii ai săi, care îi seamănă perfect!

    Andreea Bănică este una dintre cele mai apreciate artiste din România. S-a făcut remarcată a Festivalul Mamaia din 1998 iar ulterior, alături de Claudia Pătrășcanu și Iulia...

    10 sfaturi care te vor ajuta să rămâi cu o atitudine pozitivă chiar și atunci când copilul refuză să mănânce
    10 sfaturi care te vor ajuta să rămâi cu o atitudine pozitivă chiar și atunci când copilul refuză să mănânce

    Fiecare copil trece prin etapa în care refuză să mănânce aproape tot ce i se oferă. Dacă al tău copil se află în această etapă în prezent și vrei să-l...

    © 2025 Qbebe