Copilul neastamparat: este bine sa il trimit la colt?

Copilul neastamparat: este bine sa il trimit la colt?

Eva Pirosca

Azi dimineata in metrou era cat pe ce sa ratezi statia, pentru ca te uitai cu gura cascata la un pusti de 3 ani si la ce spectacol oferea... Mama si bunica lui se straduiau fiecare sa il tine de cate o mana, un picior, ce apucau - in timp ce d-l Goe se zbatea, tipa, facea spagatul si se zmucea, cat pe ce sa cada la fiecare miscare mai repezita. In vreme ce coborai la Romana, ai mai apucat sa-l vezi cum se tavaleste pe jos... si sa iti scuipi in san "Ptiu, Doamne, daca face si al meu asa... eu cum procedez?!"

 

Ei bine, hai sa te sfatuim noi cum se procedezi cand ai un copil atat de neastamparat. Pentru inceput, haide sa luam varianta cea mai eficienta, aceea in care copilul este inca mic si abia incepe sa isi manifeste personalitatea. Sa zicem ca Stefanut, la 20 de luni, se apuca intr-o dimineata sa ridice tonul atunci cand ingaima ceva, sa mormaie hotarat "nu" cand ii interzici sa traga de cablurile de laptop, apoi sa se agite... ce mai, face aproape ca d-l Goe din metrou. In primul rand, te vei mira, pentru ca pana acum, Stefanut a fost cuminte. Intotdeauna ai putut sa il distragi cu alti stimuli sau ai putut negocia cu el pentru a-l indeparta de cabluri. De data asta, totusi, se pare ca treceti impreuna prin prima lui experienta reala legata de disciplina. Stefanut te invita practic sa il opresti si sa te lupti cu el, pentru ca de acest lucru are nevoie.

Ce faci cand copilul tau devine neastamparat?

Ei bine, in acest moment intervii rapid si ferm: il apuci de mijloc, din spate, cu ambele maini, il ridici si il duci in cealalta parte a camerei, unde exista un colt liber. In acest timp, el isi va inteti probabil supararea si zbuciumul: tipa, loveste si se zbate. Tocmai de aceea, tu il tii din spate si vei continua sa il tii ferm si calm, spunandu-i: "Imediat ce te linistesti, poti pleca din colt".

 

Daca e si mai suparat sau daca de felul lui este un copil care se impune, Stefanut ar putea incerca sa te muste, sa scuipe, sa vomite, sa te jigneasca, sa isi tina respiratia... Important este ca tu sa ramai pe pozitie, sa il tii imobilizat pana cand se calmeaza - asa cum i-ai promis.

Stefanut nu a fost plesnit pana acum si nu are frica de nimic. Este de fapt foarte furios. Cum indraznesti sa i te opui in asemenea masura si sa ii interzici ceva?! Se va mai zbate o perioada... pana cand se va linisti. In tot acest timp tu ii amintesti, pe un ton bland, in ciuda zbuciumului: "Cand te linistesti poti pleca de aici". Iar cand se linisteste, vine momentul sa il intrebi direct: "O sa stai departe de cabluri?"

 

Stefanut va raspunde ca "da" - este epuizat, invins si s-a plictisit sa se opuna. A vazut ca nu poate castiga aici si ca nu are sorti de izbanda cu tine. Acum tu te retragi laudandu-l "ce baietel bun" si il urmaresti in continuare, discret, cu privirea. Specialistii numesc aceasta metoda cu trimisul la colt, "stai si gandeste-te".

In saptamanile care urmeaza, poate incercand tot cu ziua de azi, Stefanut va mai incerca sa traga de cabluri, dar se va opri cand ii vei spune... si uite asa, daca te apuci din timp sa limitezi tendinta spre rebeliune si spre sfidare a micutului, nu vei ajunge in situatia de a calatori cu d-l Goe in metrou.

Copilul neastamparat: este bine sa il trimit la colt?

Specialistii raspund clar ca da. In cazul copiilor mici, trebuie sa folosim uneori o abordare fizica, dar de fiecare data fara sa il vatamam in vreun fel si fara sa il speriem. De exemplu, incearca tu sa scoti "pe sus" din supermarket un pusti care tipa ca el mai vrea bomboane, sa il opresti sa bage seringa intr-un caine adormit ori sa desprinzi doi baietei care s-au incaierat. Acum intelegi? Nu ai alternativa decat sa folosesti o metoda fizica pentru a-i arata ca "asa ceva nu este permis". Cand ai un copil mic, trebuie sa imbini cuvintele cu actiunea. Misca-te calm si nu il lovi, oricat de furios ai fi. (Daca te simti prea nervos, atunci ia-ti o pauza sa te calmezi, trimitandu-l pana atunci in camera lui.)

 

Asteapta-te la reactii dramatice: poate fi un soc pentru un copil obisnuit sa fie neastamparat si sa alerge ca bezmeticul. Asa ca ramai ferm pe pozitie in ciuda luptelor si a strigatelor. Ramai ferm, dar fara a-l rani. Aminteste-i: "Iti voi da drumul cand te linisteti" si fa asta imediat ce da semne de ascultare.

Pastreaza totul la un nivel simplu si usor de atins. Prima data fii multumita cu o imbunatatire mica: un rapid "imi pare rau" e suficient pentru inceput. Se calmeaza, coopereaza, asa ca lauda-l pentru noul comportament.

Prin urmare: sa pui copilul la colt sa se linisteasca si sa gandeasca este eficient si il disciplineaza pe cel mic. Fara bataie, fara reprosuri, fara frica. Numai orgoliul copilului este ranit, si numai pentru cateva minute. Este o metoda non-violenta si il plaseaza pe parinte la conducere.


De ce sa il trimit la colt? De ce neaparat un colt si sa il tin in picioare? Pentru ca astfel emini posibilitatea ca vreun stimul sa ii distraga atentia. Si il ajuti sa se concentreze. Este plictisior sa stai cu fata la perete si iti obosesc si picioarele intr-un minut. Asa ca metoda este rapida si eficienta. Scopul nu este ca micutul sa se simta rau, ci ca el sa se opreasca din inertia sfidarii si a agitatiei. El trebuie motivat sa se gandeasca, sa se linisteasca si sa plece cat mai repede din colt. Spune-i: "Nu trebuie sa te simti rau: esti acolo ca sa te gandesti la ce trebuia sa faci. Imediat ce vrei sa vorbim despre asta, vorbim si vei putea pleca de acolo."

 

Daca e micut tare (intre un an jumate si doi ani jumate), permite-i sa se aseze - atat timp cat sta linistit. Stai pe aproape si adu-l la loc daca incearca sa scape. Probabil ca va trebui sa faci asta de cateva ori.

Cand e gata sa vorbeasca, spune-i sa se ridice si sa se intoarca spre tine sa vorbiti putin.

Daca e mai marisor, atunci sa stea linistit cu fata la perete, nu proptit de el. Aceasta pozitie pastreaza atentia copilului concentrata asupra lucrului la care i-ai spus sa se gandeasca.

Indiferent ca e vorba de impartirea jucariilor, de o criza de personalitate si de plans, de a nu lovi, metoda "stai (la colt) si gandeste-te" il ajuta pe micut sa isi stapaneasca primul impuls, sa se gandeasca si sa aleaga un curs al actiunii care sa conduca la rezultate pozitive.

De ce si de cand devine copilul neastamparat?

Probabil ca Stefanut nu a mai facut asa ceva pana acum si esti tot mai suprinsa: acesta este copilul tau?! Nu asculta, loveste, tipa, plange... Da. Dupa ce depaseste stadiul de bebelus, abilitatile lui se dezvolta foarte mult: se taraste, merge, trage, rastoarna, impinge... Descoperind noile posibilitati pe care le are, va incerca marea cu sarea. Va merge spre locul sau lucrul interzis, aruncandu-ti un ranjet care spune: "Ce-o sa faci? Opreste-ma!"

 

Copilasul neastamparat alege sa faca exact ce te scoate din sarite pentru ca in sinea lui isi doreste sa fie oprit. El iti transmite un mesaj inconstient de genul: "Am nevoie de niste limite. Mama, invata-ma care sunt si impiedica-ma sa o iau razna."

Pentru a folosi aceasta metoda, copilasul trebuie sa aiba un anumit grad de intelegere si un limbaj oarecum dezvoltat. Adica sa poata spune "Imi pare rau", "Nu mai lovi", "Ia mainile de pe cabluri", pentru ca atunci intelege ce ii ceri. La inceput, va fi nevoie sa folosesti metoda "stai si gandeste-te" de mai multe ori pe zi. Curand insa, copilul invata sa reactioneze la un simplu avertisment sau la numaratoarea "1, 2, ...3".

 

Pana cand copilul deprinde aceste abilitati, inseamna ca e inca micut. Asa ca, pentru a-l disciplina, apeleaza mai degraba la o metoda pentru bebelusi, de exemplu distragerea atentiei.
Articolul urmator
Prietenele fiicei mele de 11 ani trimit poze nud pe telefon. Ce să fac?
Prietenele fiicei mele de 11 ani trimit poze nud pe telefon. Ce să fac?

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Nicăieri nu-i ca acasă! Doi tineri părinți au renunțat la „visul străinătății" pentru a-și crește copilul într-un colț de Rai din România
    Nicăieri nu-i ca acasă! Doi tineri părinți au renunțat la „visul străinătății" pentru a-și crește copilul într-un colț de Rai din România

    Ana și Marian au dat Munchen-ul pe Cugir! Venirea pe lume a bebelușului lor a fost momentul în care viața lor s-a schimbat radical! Cei doi s-au mutat împreună într-un...

    De ce nu este bine să acoperi căruciorul când este foarte cald afară
    De ce nu este bine să acoperi căruciorul când este foarte cald afară

    Michelle Pratt este fondatoarea organizației pentru siguranța copiilor din Florina, SUA, numită „Safe in the Seat” avertizează părinții să nu acopere cărucioarele...

    De ce NU este bine să-ți tratezi soțul ca pe un copil
    De ce NU este bine să-ți tratezi soțul ca pe un copil

    Să-ți tratezi partenerul ca pe un copil îți poate distruge relația. Nu o spunem noi, ci psihoterapeuții! Nu contează dacă partenerul tău nu se trezește la timp, dacă are...

    Cu ce se curata fata bebelusului. Ce NU este bine sa faci!
    Cu ce se curata fata bebelusului. Ce NU este bine sa faci!

    Te intereseaza cu ce se curata fata bebelusului? Trebuie sa stii ca pielea unui nou-nascut este moale si delicata. Fata bebelusului se curata in fiecare zi pentru ca ingrijirea adecvata a...

    5 motive pentru care este bine să ai un jurnal în primii ani de viață ai copilului
    5 motive pentru care este bine să ai un jurnal în primii ani de viață ai copilului

    Unul din cele mai frumoase cadouri de suflet pe care copiii le pot primi la maturitate de la părinții lor este un jurnal în care aceștia au scris toate gândurile, emoțiile,...

    De ce este bine să nu te grăbești deloc când dai cu aspiratorul
    De ce este bine să nu te grăbești deloc când dai cu aspiratorul

    Cine nu iubește un bun truc de curățenie? Deși au apărut atât de multe pe TikTok (serios, învățăm câte ceva nou în fiecare zi!), această lecție de aspirare...

    De ce este bine să plângi, chiar dacă nu simți nevoia
    De ce este bine să plângi, chiar dacă nu simți nevoia

    Poate că nu de puține ori ți s-a întâmplat ca după o săptămână grea și epuizantă, dintr-odată să te trezești plângând la o reclamă la scutece sau...

    Un nou studiu demonstrează de ce este bine să bei o bere pe zi
    Un nou studiu demonstrează de ce este bine să bei o bere pe zi

    Berea este cea mai consumată băutură din lume, după apă și ceai, dar și una dintre cele mai vechi, datând din anul 5000 î.Hr. Are și un festival dedicat! În fiecare...

    © 2024 Qbebe