Cum educi un copil perfectionist

Cum educi un copil perfectionist

Ioana-Catalina Pavel

Pana la un punct, dorinta de a fi mai bun, mai bine pregatit este normala si chiar necesara pentru evolutia de orice fel a omului, dar in momentul in care aceasta tendinta de a "fi mai bun" se imbina si cu o comparatie obsesiva cu ceilalti, atunci aceasta tendinta devine nevrotica.

Perfectionismul este incurajat inca din scoala primara de catre parinti, prin atentia exagerata pe care o dau notelor de la scoala, si prin comparatia cu alti elevi. Pe langa scoala, mai toate sistemele societatii umane un fac decat sa incurajeze perfectionismul omului. Un permanent indemn catre a fi mai bun, mai frumos, mai slab, mai destept, mai bine pregatit... In aceste conditii, parintelui ii revine o responsabilitate mare de a se detasa de aceasta realitate, si a-i oferi o educatie care sa il ajute sa se fereasca, sau macar sa faca fata acestui virus, numit perfectionism.

 

1. Ce este perfectionismul? Cum se manifesta?


Perfectionismul presupune o permanenta evaluare de sine raportata la niste standarde mult prea inalte in comparatie cu resursele personale. Perfectionismul implica o toleranta scazuta fata de propriile greseli si o neobosita nevoie de recunoastere si apreciere din partea celorlalti.     

Copilul perfectionist are in minte o multime de credinte care incep cu "tata si mamama iubesc doar daca..." si aceste conditii pot fi: "doar daca iau numai 9 si 10 la scoala", "doar daca ma comport frumos la joaca", "doar daca nu fac nicio boacana la scoala" si lista poate continua. Pe scurt, copilul intelege iubirea, conditionata de ceea ce face sau nu face el, adica de comportamentul lui « bun » sau « rau ».

 

2. Riscurile perfectionismului

Perfectionismul este un « virus » care poate afecta toate domeniile de activitate ale unui om/copil : scoala, relatiile cu colegii de joaca, sanatatea si igiena personala, timpul liber, aspectul fizic, ordinea si curatenia din jur.
Este usor sa ne dam seama care pot fi riscurile pe care le poate intampina unui copil/ om preocupat mereu sa se compare si sa urmareasca competitia cu cei din jurul lui. Acest copil va cauta mereu sa atraga atentia prin diferite moduri, si chiar se va implica in activitati si concursuri in care va incerca permanent sa castige, sa fie pe primul loc. Daca nu este identificata la timp si nu este "tratata", aceasta conditie va ajunge sa faca parte din personalitatea adultului.

  

Principalele riscuri ale perfectionismului sunt legate de sanatatea psihologica : 

-permanenta stare de stres si nemultumire;

-durere emotionala puternica in cazl esecurilor; 


-tulburari de anxietate, in special in fata publicului ;


-aparitia si mentinerea depresiei ;


-dispret fata de cei din jur sau neadapatare la diferite grupuri sociale ;
 

3. Ce trebuie sa ii spui unui copil perfectionist?


Cel mai important lucru pe care trebuie sa il aiba in vedere parintele unui copil perfectionist este de a-i arata prin orice modalitate, si mereu, iubire neconditionata. Este nevoie sa ii dai de gandit ca:

"Este OK sa se intample si lucruri mai putin placute..."

"Este OK ca uneori sa fie dezordine la tine in camera."

"Este OK sa lasi uneori un lucru neterminat."

"Este OK sa ca Ionut nu te place."

"Este OK sa gresesti."

"Este OK sa iei si note mai mici".


O promisiune trebuie sa ramana o promisiune indiferent de ce face copilul

  

 Este foarte important ca parintii sa isi tina promisiunile fata de un copil perfectionist, si sa nu aiba un comportament pozitiv, gen zambete si imbratisari sau achizitionarea unei jucarii preferate numai atunci cand are rezultate bune la scoala. Mai degraba functioneaza o fraza de genul :


« Indiferent ce vei face la concurs, mergi cu mami la o inghetata buna dupa aceea, da? »

Ajuta-l sa se evalueze corect!

   Copilul a invatat, de la tine sau de la un adult din familie, aceasta evaluare toxica, promovata si in sistemul invatamantului, si anume evaluarea in comparatie cu cei din jur. Tine minte! O evaluare corecta nu are ca jaloane comportamentele sau rezultatele celorlalti, ci ale tale. Tu trebuie sa fii intr-o continua comparatie si evaluare fata de cel/ cea care ai fost in trecut, fata de rezultatele tale din trecut, iar copilul tau va invata acest lucru de la tine.  

 Invata-l sa isi masoare progresul scolar fata de ceea ce a facut semestrul, anul trecut! Comparatia cu ceilalti, chiar si doar amintita uneori, poate fi distrugatoare pentru psihicul lui. Si nu uita, daca copilul tau a devenit perfectionist, ai si tu un procent destul de mare de vina. De aceea, schimbarea si ajutorul pe care i le dai lui sunt direct proportionale cu ajutorul si schimbarea ta!

Copilul tau este perfectionist? Ce alte metode ai gasit pentru a-l ajuta sa scape de perfectionism? 

Articolul urmator
Cum îmbunătățești comunicarea părinte-copil
Cum îmbunătățești comunicarea părinte-copil

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Fiul nostru e perfecționist și se supără foarte tare atunci când face o greșeală. Cum să îl ajut?
    Fiul nostru e perfecționist și se supără foarte tare atunci când face o greșeală. Cum să îl ajut?

    „Fiul meu de 8 ani se frustrează foarte repede atunci când greșește. Cred că este perfecționist și nu cred că asta îl va ajuta prea mult în viață. Vreau să...

    Ghid complet pentru disciplinarea copiilor: Cum să reușești, ca părinte, să-ți educi copilul fără pedepse fizice
    Ghid complet pentru disciplinarea copiilor: Cum să reușești, ca părinte, să-ți educi copilul fără pedepse fizice

    În ultimii ani, părinții încep să realizeze că pedepsa fizică nu este o tehnică eficientă pentru a-și educa copiii, ci mai degrabă o formă prin care să impună teamă....

    Cum disciplinezi un copil de 1 an?
    Cum disciplinezi un copil de 1 an?

    Da, și copiii de 1 an pot fi disciplinați. Parcurge acest articol și află ce metode de disciplină recomandă psihologii de peste hotare.

    Cum comunică un copil nonverbal cu autism?
    Cum comunică un copil nonverbal cu autism?

    Când am început să lucrez ca terapeut comportamental, prima mea clientă a fost Sabina. Abia împlinise doi ani și era mică cât o mogâldeață. Tocmai ce ne...

    Cum îl ajuți pe copil să scape de teama de respingere
    Cum îl ajuți pe copil să scape de teama de respingere

    Te-ai confruntat vreodată cu respingerea? Dacă da, atunci probabil știi foarte bine ce presupune acest lucru. Iar dacă nu, atunci încearcă să înțelegi acest sentiment...

    Cum să procedezi dacă ai un copil mic care te lovește?
    Cum să procedezi dacă ai un copil mic care te lovește?

    Reacțiile copiilor sunt surprinzătoare uneori, iar modul în care adultul răspunde la acestea influențează mult dinamica părinte-copil. Așadar, cum gestionezi, ca părinte, o...

    Cum a reușit un copil de doar 2 ani să folosească singur olița?
    Cum a reușit un copil de doar 2 ani să folosească singur olița?

    „Mami, sunt deja fetiță mare. Vreau să merg la oliță!” - asta a auzit o mamă de peste hotare de la fiica ei în vârstă de 2 ani și jumătate. Ceva ce ar vrea...

    Cum îți dai seama că ai un copil care nu poate spune „Nu”? Sfatul specialistului
    Cum îți dai seama că ai un copil care nu poate spune „Nu”? Sfatul specialistului

    Toți părinții își învață pe copii să fie politicoși, ceea ce e foarte bine. Însă dincolo de „te rog” și „mulțumesc”, e important ca cel...

    © 2024 Qbebe