Cum îl înveți pe copilul tău să nu te mai întrerupă

Cum îl înveți pe copilul tău să nu te mai întrerupă

Irina Olteanu - Redactor Senior

Copiii ajung să te întrerupă în cele mai nepotrivite momente și obișnuiesc să facă acest lucru pentru a-ți atrage atenția. Îți venim în ajutor cu o serie de sfaturi pentru a-l dezvăța pe cel mic de acest obicei enervant alături de o povestire interesantă a unei mame.

Părinții îi fac pe cei mici să creadă că sunt centrul universului. Deși acest lucru are o justificare reală, uneori copiii ajung să considere că pot solicita atenția oricând doresc și se întâmplă astfel să întrerupă conversațiile în permanență. Este important să le acorzi atenție, dar și să îi înveți să nu întrerupă.

Citește și: Cum inveti copilul sa nu mai intrerupa? 

1. Managementul timpului

Păstrează zilnic timp special pentru copilul tău. Fie că este vorba de o perioadă de conversație, o perioadă de joacă sau timpul vostru special, este important ca în acest interval să îi acorzi atenție completă (renunță la telefon). Apoi amintește-i că ai nevoie în continuare de timpul special pentru tine și adaugă că dacă are ceva important să îți comunice să se adreseze politicos și să aștepte un răspuns. Nu te aștepta la rezultate peste noapte.

cum sa il inveti pe copilul tau sa nu mai intrerupa

2. Atingere și vorbe magice

Atingerea pozitivă poate face minuni pentru psihologia unui copil, conform unui medic din Mumbai și mamă a doi copii. Tu și copilul tău puteți folosi atingerea pozitivă pentru a transmite mesajul că ai nevoie de atenție. De exemplu, atunci când dorești să îi spui ceva copilului în loc să îi adresezi cuvinte cum ar fi ascultă sau vreau să vorbim, poți pur și simplu să îți așezi mâna pe umărul sau pe mâna sa, iar atunci când te privește poți începe să vorbești. Asigură-te că la rândul tău nu îți respingi copilul atunci când îți atinge umărul sau mâna. Terapia prin atingere funcționează atunci când este folosită cu delicatețe. Poți face antrenament zilnic în acest sens, iar când se transformă într-un obicei spune-i copilului că poate face asta oricând te observă vorbind cu un adult și are nevoie urgentă de atenția ta. Nu uita să definești ce presupune conceptul de urgent.

3. Fă o listă

Un mod amuzant de a face față întreruperilor, conform unui cadru didactic și părinte, este să creezi o listă cu lucruri pentru care copilul poate, respectiv nu poate să își întrerupă părinții în timpul unei conversații telefonice sau personale. Această listă trebuie să fie creată de comun acord, deschisă modificării și implicat și copilul în alcătuirea sa. De exemplu, atunci când are nevoie la toaletă, suferă o accidentare sau aude pe cineva la ușa de la intrare te poate întrerupe, în timp ce atunci când dorește o jucărie nouă, vrea să se uite la tv și se plictisește nu. În consecință copilul va începe efectiv să te întrerupă mai puțin și să se implice în conversațiile părinților doar când i se cere să facă acest lucru. În plus, va înțelege că secțiunea cu lucruri pentru care nu trebuie să întrerupă sunt de fapt lucruri pentru care nu are de fapt nevoie de ajutor. Într-un mod distractiv și creativ copilul va deveni un adolescent matur.

4. Gesticulează/mimează

Atunci când copilul întrerupe în public, devine extrem de stânjenitor pentru părinți, motiv pentru care întoarcerea acasă este de cele mai multe ori inevitabilă. În calitate de părinte, poți pune în scenă în fața copilului o situație în care demonstrezi felul în care te întrerupe. Asigură-te că nu este un exemplu prea dur deoarece poți răni sentimentele sale. De asemenea, folosește un exemplu unde o persoană preia rolul copilului pentru ca acesta să se simtă cât mai implicat. În timp ce mimezi, apelează la gesturile feței pentru a ilustra intenția ta. De exemplu, arată tristețe când ești întrerupt și animă ideea aceasta. Explicând iritarea de a fi întrerupt într-un mod distractiv îți vei învăța astfel copilul să nu mai facă acest lucru și vei menține atmosfera familială pozitivă.

5. Ignoră

Sună destul de dur, dar se poate dovedi o practică utilă pe măsură ce copilul crește. După ce îi explici și îi oferi suficientă atenție exclusivă, iar copilul nu încetează să te întrerupă, trebuie să ignori intervențiile sale. Poți spune pur și simplu nu acum sau lasă-mă puțin și continuă-ți treaba. Mai târziu, când observi că cel mic este într-o dispoziție bună, explică-i de ce nu ai cedat la întreruperea sa și de ce este nepoliticos acest obicei. Vei avea nevoie de multă răbdare, dar suntem siguri că ai deja din plin.

6. Planifică-ți conversațiile

Acest sfat va atrage multe critici din partea apropiaților deoarece nu este nici ușor și nici practic să faci acest lucru. Cu toate acestea, părinții trebuie să recurgă la această strategie dacă își doresc să nu mai fie întrerupți din conversații importante. În acest mod toată lumea va fi mulțumită, dar ai nevoie de o organizare minuțioasă.

cum il inveti pe copilul tau sa nu mai intrerupa

Cum a reușit o mămică să dezvețe copilul să întrerupă

Mămica și bloggerița Kate Gribble și-a învățat copiii să nu întrerupă conversațiile părinților printr-un singur pas simplu, pe care l-am prezentat mai sus. De multe ori copiii își doresc cu tot dinadinsul să comunice ceva părintelui și să îi spună ce le trece prin minte indiferent dacă mama sau tata vorbește deja cu o altă persoană. Și de obicei nimic nu îi împiedică să întrerupă. Deoarece există un truc simplu și rapid care poate rezolva problema pe veci:

"Discutam cu prietena mea într-o zi când fiul în vârstă de 3 ani și-a dorit să spună ceva. În loc să întrerupă, și-a pus pur și simplu mâna pe încheietura sa și a așteptat. Prietena mea și-a așezat mâna pe mâna copilului pentru a-i arăta că a înțeles și a continuat să vorbească. După ce a terminat de vorbit s-a întors către cel mic. Eram pur și simplu uimită. Atât de simplu. Atât de delicat. Atât de mult respect atât pentru copil cât și pentru adult. Eu și soțul meu am început să implementăm imediat strategia. Le-am explicat lui Jack și lui Sarah că dacă doresc să spună ceva, iar noi vorbim deja să își pună mâna pe încheietura noastră și să aștepte. A durat puțin și am observat și mici atenționări pe încheietură, dar toate acele întreruperi enervante au încetat. Nu a mai trebuie să le zic să aștepte, să îi rog, să îi ameninț. Doar un simplu gest vizual. O mică atingere pe încheietură. Asta este tot."

Surse: 

www.notconsumed.com; www.educationaltoysplanet.com; http://flintobox.com/

Articolul urmator
Cum îl poți responsabiliza pe copilul tău în 5 pași simpli
Cum îl poți responsabiliza pe copilul tău în 5 pași simpli

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Afla cum sa il inveti pe copilul tau se se imbrace singur!
    Afla cum sa il inveti pe copilul tau se se imbrace singur!

    Toti parintii, bunicii si toate cadrele didactice stiu ca in jurul varstei de 3 ani copilul trebuie sa invete sa se imbrace singur. Insa teoria nu se potriveste niciodata cu practica. De ce...

    Începe eclipsa de Soare! Iată cum o poți vedea și ce să îl înveți pe copilul tău
    Începe eclipsa de Soare! Iată cum o poți vedea și ce să îl înveți pe copilul tău

    Joi, 10 iunie, va avea loc prima eclipsă de Soare din 2021 și va fi vizibilă parțial și în România. Află de la ce oră se va produce acest fenomen spectaculos și cum poate...

    Cum înveți copilul să-și facă patul
    Cum înveți copilul să-și facă patul

    Treburile casnice îl ajută pe copil să se simtă util și să se dezvolte pe plan social, iar mai târziu, să devină un adult ordonat, spune psihologul Amy Morin. Nu e nevoie...

    Cum îți înveți copilul să aibă o relație sănătoasă cu mâncarea?
    Cum îți înveți copilul să aibă o relație sănătoasă cu mâncarea?

    Kyla Fox, psiholog specializat în psihoterapia tulburărilor alimentare, învață părinții cum să vorbească și cum să se comporte cu ai lor copii, pentru a-i ajuta să...

    Trăim în era abuzurilor de orice fel! Cum îți înveți copilul să nu fie victima abuzatorilor?
    Trăim în era abuzurilor de orice fel! Cum îți înveți copilul să nu fie victima abuzatorilor?

    Într-o lume în care copiii devin ținte ale abuzatorilor și reprezintă tentații imorale pentru adulți sau alți copii mai mari, datoria părinților este să le ofere...

    Cum să găsești cel mai bun medic pediatru pentru copilul tău
    Cum să găsești cel mai bun medic pediatru pentru copilul tău

    Părinții, neputincioși în fața afecțiunilor copiilor, își pun toată speranța în medicii pediatri care îi diagnostichează și îi tratează. Un medic bun...

    Copiii sunt mici oameni ai peșterii! Cum reușești să-i înveți, pe limba lor, bunele maniere la masă
    Copiii sunt mici oameni ai peșterii! Cum reușești să-i înveți, pe limba lor, bunele maniere la masă

    E greu să-l faci pe cel mic să stea la masă, sau să nu se mai joace cu mâncarea? Nu e nimic, încă nu e târziu să învețe bunele maniere. Harvey Karp, medic...

    Cum găsești un terapeut potrivit pentru copilul tău?
    Cum găsești un terapeut potrivit pentru copilul tău?

    Tocmai ai aflat sau bănuiești că al tău copil are nevoie de terapie. Următorul pas este să-i găsești un terapeut, dar cum știi de unde începi? Ei bine, îți spunem noi.

    © 2024 Qbebe