Educaţia copilului: DA-uri şi NU-uri când vrei să îţi asculte îndrumările, sfaturile şi instrucţiunile din prima

Educaţia copilului: DA-uri şi NU-uri când vrei să îţi asculte îndrumările, sfaturile şi instrucţiunile din prima

Psiholog Eva Pirosca

Cum să te ocupi de educaţia copilului, aşa încât să obţii acordul lui în lucrurile importante, fără prea multe refuzuri şi contraziceri? Cum să îl abordăm pe cel mic pentru a putea coopera şi a avea armonie? Nu avem reţete, dar avem câteva sugestii verificate de numeroşi părinţi...

Educaţia copilului: DA, copilul te poate asculta, DACĂ te aude

Este esenţial ne asigurăm că cel mic este prezent atunci când vrem să îi comunicăm ceva. Copilul poate fi absent la diverse vârste... şi din diverse motive, ne arată educaţia copilului. Când este preşcolar, mai ales în primii ani de viaţă, atenţia lui se disipă în nenumărate direcţii; unde mai pui că adeseori mintea îi fuge în planul imaginar. De la vârsta şcolarizării, creierul copilului începe să „asambleze" toate informaţiile pe care le-a acumulat şi stocat până acum şi asta se vede în întrebările şi aria de interese care se diversifică, dar, în paralel, se aprofundează. Copilul pune multe întrebări şi are mintea atât de ocupată să proceseze (spre deosebire de preşcolari, care sunt ocupaţi să „absoarbă"), încât poate uşor să facă abstracţie de un părinte care vrea să îi ceară ceva.

poză mama şi copilul  

Şi nu o face voit! Iar când se apropie de pubertate şi mai departe, la intrarea în adolescenţă, năvala de hormoni îl face pe copil imprevizibil, sfidător, opozant sau, uneori, pur şi simplu aerian. Aşadar... la orice vârstă, avem nevoie - și noi, și ei, pentru pacea fiecăruia și pentru armonia familiei, să facem un lucru simplu - dar atât de des pierdut din vedere de părinți și educatori. Să ne asigurăm că suntem auziţi, înainte de a spera că suntem ascultaţi.

Citeşte şi: 3 lucruri pe care copilul chiar nu trebuie să le ştie  

Cum? Prin contact vizual: ne coborâm la nivelul copilului şi îl privim atunci când îi vorbim. Stabilim contactul vizual, deşi uneori poate fi mai greu. Copilul mic poate fi risipit între stimulii din lumea reală şi gândurile din mintea lui, iar starea de risipire i-o trădează o mare nerăbdare şi o greutate de a sta pe loc sau de a ne privi. În acest moment, copilul are mare nevoie să fie conectat la realitate şi la părinţi, chiar ţinut de umeri şi îndrumat să ne caute privirea („Unde sunt ochii mei? Priveşte la ochii mei.") Proximitatea fizică, iarăşi, ne ajută să îl aducem pe copil mai aproape de noi... ne apropiem şi ne aşezăm lângă el. Stabilim astfel o conexiune, marcăm un spaţiu ocupat de noi doi, şi copilul poate mai uşor să iasă cu mintea din preocupările sale şi să ne urmărească.

Copiii mici şi cei cu deficit de atenţie au, de asemenea, nevoie de răbdarea noastră. Ei pot stabili contactul într-un timp mai lung decât alţi copii şi pot avea nevoie să le repetăm, cu blândeţe şi perseverenţă, solicitările. Ei fac un efort să ne audă, să le respectăm efortul şi, mai ales, să îi sprijinim. Au nevoie să facă acest efort, au nevoie de acest exerciţiu, aşa că au nevoie de răbdarea noastră.

Educaţia copilului: NU îl putem întrerupe la ordinea zilei

Atenţie însă: educaţia copilului ne mai aduce un lucru esenţial. Orice încercare a noastră de a ne face auziţi trebuie să respecte copilul în ceea ce face. Adică să ne asigurăm că el poate fi întrerupt acum. Dacă se concentrează asupra unei activităţi, nu numai că este ineficient să îl întrerupem (se va opune, va fi iritat şi necooperant), ci se şi dovedeşte dăunător proceselor cognitive şi stării de spirit a copilului. Să încercăm să urmărim puţin ce face copilul, înainte de a-l solicita. Să nu înterupem o activitate cu sens, decât dacă este urgent şi serios. Altfel, să aşteptăm un moment prielnic. Copilul este o persoană, care trebuie respectată la fel ca orice adult.

poză copil în leagăn 

Copiii care se joacă, iarăşi, cu greu se rup din ceea ce fac, pentru a răspunde părinţilor. Nevoia lor, la fel ca a unui adult, este de a fi atenţionaţi din timp de momentul unei întreruperi. „Mai avem 5 minute de stat, apoi strângem şi plecăm", „Mai poţi să te dai cu trotineta trei ture de parc, apoi o dai şi fratelui tău", „Mai stăm la nisip până când termini castelul, apoi ne ridicăm şi mergem acolo unde avem treabă" sau „Când termini desenul acela, te rog ia o pauză şi vino să îţi arăt ceva", sunt câteva formulări care ajută copilul să primească solicitarea noastră. Nu este uşor ca voinţa să îţi fie frântă, frustrată sau îngenucheată în mod discreţionar. Educaţia copilului nu presupune comenzi şi pretenţii, ci tact şi respect, la fel cum o cere şi modelarea adulţilor.

Educaţia copilului: DA, fii clar şi concis în solicitări

Ceilalţi nu ştiu ce gândim. Avem nevoie de cuvinte. Asta este ceva ce copiii uită uşor... dar şi adulţii, pe măsură. Avem nevoie de cuvinte clare şi concise, care să limpezească lucrurile. Solicitările încărcate, ambigue, lăsate în „coadă de peşte", complică şi scurt-circuitează adesea comunicarea dintre adulţi şi copii, după cum o arată experienţele a mii de părinţi. „Ar fi bine să strângă cineva jucăriile de pe jos...", de exemplu, nu este un mesaj care să îndemne prea des copilul la acţiune. Doar dacă este un copil compliant, armonios, cooperant peste medie. Altfel, de vreme ce pe el nu îl cheamă „cineva", nu se va grăbi să îţi transforme gândul în faptă.

Copilului (şi părintelui) îi priesc exprimări ferme şi clare, precum „Este timpul să...", „Acum ai de făcut cutare lucru...". Copilul devine mai cooperant, de asemenea, atunci când i te alături şi vede că este însoţit în treburi. Dar asigură-te că fiecare are o implicare pe măsură (mai ales copilul pe măsura lui...), aşa încât să nu lase „greul" (adică sarcina lui) pe tine. „Acum strangem unde ne-am jucat, ca să putem lua masa. Ce vrei să strângi, cuburile de lemn sau piesele de lego? Nu, să strângi „nimic" nu este o opţiune. Nu, nu le pot strange eu pe toate... eu pot doar jumătate sau deloc. Ce preferi să fac?"

poză tata şi copilul 

Mai departe, educaţia copilului ne arată că preşcolarii sunt cei mai afectaţi de cuvintele multe şi de direcţiile ample. Ei pot procesa câte un lucru o dată. „Du mopul în baie, dar ai grijă să ocoleşti aici unde şterg acum şi mai întâi lasă paharul din mână" este o cerere ce poate declanşa o mică debandadă (cum se întâmplă, de fapt, în mintea copilului, la auzul ei). Preşcolarii au nevoie de instrucţiuni scurte şi concise, oferite una câte una, cu răbdare. „Lasă paharul din mână, mai întâi. Unde e un loc bun să îl asezi? Pe masă, aşa... Acum, ai grijă la podea aici jos. Vezi unde am şters? Încearcă să păşeşti pe lângă, nu în porţiunea asta. Aşa... Acum, ia te rog mopul şi du-l la locul lui."

Educaţia copilului: NU recurge prea des la ultimatumuri

„Dacă... atunci", şi mai ales, „Dacă NU, atunci...", nu sunt cele mai agreabile invitaţii, nu-i aşa? Ei bine, nici pentru copil. Astfel de ultimatumuri nu vor obţine cooperarea de bunăvoie, ci mai degrabă din constrângere, iar dacă vom abuza de ele, dacă vor deveni obişnuite, atunci îi vom crea copilului obiceiul să asculte forţat şi frustrat. Mai bine le trecem la categoria „excepţii" şi recurgem mai degrabă la „Când... atunci", „Mai întâi... şi apoi..." sau „După ce... atunci poţi să..." Sunt expresii mai puţin constrângătoare şi, în plus, destul de logice. Tocmai de aceea devin eficiente. Copilul este ajutat să înţeleagă sensul cererilor, în loc să perceapă mesajul „Dacă nu faci cum spun EU, atunci...".

 poză tata şi copilul

„Când vei termina din farfurie, fie felul întâi fie felul doi, atunci poţi să mai primeşti o felie de pâine".

„Mai întâi ne încălţăm cu ciorapii şi pantofii, şi apoi ieşim afară la joacă."

„După ce îmi arăţi unde ai ascuns şurubelul de la robotul de bucătărie, primeşti gofra cu miere. Ştii că gofra este un desert şi îl mâncăm după ce terminăm pireul. Iar pireul îl mâncăm după ce îl pregătim la robot. Iar robotul îl putem folosi doar după ce îi punem la loc şurubelul ascuns de tine..."

Citeşte şi: Cum traduci "Nu este voie!" pe limba copilului  

Educaţia copilului: DA, copilul are nevoie şi îi prinde bine să facă alegeri

O „şmecherie" sănătoasă, productivă şi adeseori eficientă, pe care a surprins-o educaţia copilului destul de recent, este oferirea de alternative.

„În casă nu putem sta acum. Ieşim puţin la aer. Vrei să mergem în parc la nisip sau vrei să luăm trotineta să te plimbi?".

„Nu mai poţi primi paste la felul doi. Ai mâncat suficiente. Am înţeles că îţi este foame încă... Poţi mânca şi chifteaua de lângă ele, dacă încă ţi-e foame, sau poţi primi încă un bol de supă. Ce preferi?"

poză fetiţă în roşu 

Atenţia copilului este uşor deturnată de la „îmi cere ceva ce nu vreau" la „mă întreabă ce vreau din acestea două". Desigur, îl poate lua pe NU în braţe, dar şi asta devine tot o alegere... de a refuza să aleagă. Copilul, totuşi, rămâne cu ideea că el poate alege. Şi este esenţial pentru el să ştie că poate. Poate alege. Are acest drept... şi când va fi pregătit, îl va folosi - dacă noi rămânem consecvenţi în a i-l oferi.

Tu la ce DA-uri şi NU-uri recurgi în educaţia copilului, când vrei să îţi asculte îndrumările, sfaturile şi instrucţiunile din prima?

Articolul urmator
5 abilități mentale critice pe care trebuie să i le dezvolți copilului dacă vrei să fie un lider când va fi adult
5 abilități mentale critice pe care trebuie să i le dezvolți copilului dacă vrei să fie un lider când va fi adult

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    7 smoothie-uri care îi vor oferi energie copilului tău dimineața la școală, pentru fiecare zi a săptămânii
    7 smoothie-uri care îi vor oferi energie copilului tău dimineața la școală, pentru fiecare zi a săptămânii

    Care este prima grijă a unei mame imediat cum se trezește să pregătească pentru școală copilul? Ce îi pregătește la micul dejun. Nu este deloc ușor să prepari ceva care să...

    Scapă de 7 kg în 7 zile: 7 smoothie-uri verzi pentru o săptămână de detoxifiere
    Scapă de 7 kg în 7 zile: 7 smoothie-uri verzi pentru o săptămână de detoxifiere

    Să elimini toxinele din organism presupune să scapi de acele reziduuri provenite din poluanții din mediul înconjurător, din diverse produse cu chimicale, din alimentația...

    Un copil s-a născut din 3 ADN-uri diferite. Cum a fost posibil?
    Un copil s-a născut din 3 ADN-uri diferite. Cum a fost posibil?

    Un bebeluș din Marea Britanie s-a născut din trei seturi diferite de ADN. Primele două provin de la părinții săi, iar al treilea provine de la un donator de sex feminin, în...

    Vrei să te asculte copilul? Nu țipa la el, vorbeste-i în șoaptă, sfătuiesc experții
    Vrei să te asculte copilul? Nu țipa la el, vorbeste-i în șoaptă, sfătuiesc experții

    Un expert în comportamentul copiilor și în problemele legate de somnul celor mici ne învață cum să le captăm atenția, altfel decât prin ridicarea vocii. Pentru...

    Cand iti duci fiica prima data la ginecolog?
    Cand iti duci fiica prima data la ginecolog?

    Mersul la ginecolog este, pentru multe femei, o corvoada. Sentimentele pe care acestea le traiesc atunci cand intra intr-un cabinet sunt un amestec de jena, discomfort si stres. Numai ca...

    De ce îți blochează zodiile numărul de telefon! Evită să le faci asta dacă vrei să îți mai răspundă la apeluri
    De ce îți blochează zodiile numărul de telefon! Evită să le faci asta dacă vrei să îți mai răspundă la apeluri

    Fiecare dispune de un anumit nivel al toleranței în ceea ce privește lucrurile pe care le suportă. Spre exemplu, sunt persoane pe care nu le deranjează dacă primesc de foarte...

    Ce frumusețe de copil! Bebelușul de 9 luni care a stârnit milioane de like-uri pe internet
    Ce frumusețe de copil! Bebelușul de 9 luni care a stârnit milioane de like-uri pe internet

    Toți bebelușii sunt frumoși, mai ales când trec de 2-3 luni și iau în greutate și devin bucălați și încep să zâmbească și te cuceresc cu privirea lor...

    8 din 10 părinți din România sunt de acord cu educația sexuală în școli!
    8 din 10 părinți din România sunt de acord cu educația sexuală în școli!

    Educația sexuală începe să fie acceptată de părinții care știu că este spre binele copiilor să afle riscurile și pericolele la care se expun atunci când își...

    © 2024 Qbebe