Fraza magică și simplă care oprește copiii când se bat

Bianca Geica - Redactor Senior

Într-o familie cu mai mulți copii, pot apărea oricând certurile între frați, în special în această perioada, când stăm mai mult în casă și petrecem și mai mult timp în familie, deși restricțiile s-au mai relaxat.

Este nevoie de o mică scânteie pentru a dezlănțui cearta între frați, iar părinții se trezesc de multe în postura de arbitri care, oricât de corect s-ar dovedi, tot vor dezavantaja pe cineva. De aici până la a se naște frustrări, gelozii și rivalități între copii nu mai este decât un singur pas.

Cei mici concurează întotdeauna pentru a fi cei mai buni în ochii părinților, tocmai din acest motiv, oricât de mult ți-ai dori, nu poți preveni certurile între frați, verișori sau prieteni. Trebuie doar să știi când și cum să intervii în disputele dintre micuțîi tăi.

O mamă din Statele Unite povestește care este fraza magică și simplă care oprește certurile dintre copii. Ea spune că a ajuns la această abordare, care funcționează de minune atunci când micuțîi ei au o dispută, după îndelungi ședințe de terapie.

Fraza magică și simplă care oprește copiii când se ceartă

Femeia spune că această frază este perfectă pentru că te pune în postura de a spune ce nevoi emoționale ai, fără să arunci vină pe unul dintre copii. În plus, este o modalitate bună de a-ți ajută copilul să-și dezvolte inteligența emoțională, abilitățile de rezolvare a problemelor și abilitățile de comunicare, care îi vor fi de mare ajutor în relațiile pe care și le va construi ca adult.

Fraza este: ”Eu mă simt foarte ... când ... și am nevoie, va rog, .... ”

Așa că data viitoare, în loc să le zici copiilor tăi să înceteze cu cearta fără să îi asculți și să ajungi să dai vina, fără să îți dai seama, pe unul dintre ei, folosește această frază care le va arăta celor mici că ești imparțială, că nu iei apărarea nimănui și că ești atentă la sentimentele lor.

Nu te grăbi să întrebi ”cine a făcut asta?” sau ”cine e de vină?”, pentru că nu vei face decât să crești indicele emoțional negativ al copiilor și să îi faci să se simtă prost. Gestionată așa cum trebuie, o ceartă poate deveni un instrument de dezvoltare personală, care în ciuda aparențelor, poate ajută la consolidarea relațiilor între frați.

Iată și un exemplu concret: ”Copii, eu mă simt foarte supărată când aud că va certați și am nevoie, va rog, să nu va mai bateți pe această jucărie, ci să o împărțiți.”

Învață-i și pe cei mici să își gestioneze astfel disputele. Învață-i să își exprime astfel sentimentele și dorințele. Nu căuta vinovați. Copiii trebuie să învețe să facă diferența între ce e bine și ce e rău pentru ei și nu vor reuși să facă asta dacă între ei va exista mereu un arbitru.

Uite cum își pot rezolva conflictele, fără ceartă:

 • ”Eu mă simt foarte copleșit când vorbești cu mine în timp ce îmi fac temele și am nevoie, te rog, să mă lași 10 minute.”
 • ”Eu mă simt foarte supărat când mă faci prost așa că am nevoie, te rog, să încetezi.”

Ceea ce vrem, de fapt, să îți recomandăm este să îi îndemni pe frați să vorbească unul cu celălalt, să își exprime fiecare propriul punct de vedere și să își exteriorizeze sănătos emoțiile. De multe ori, părinții sunt tentați să îi dea dreptate fratelui mai mic, creându-i o frustrare fratelui cel mare. Tocmai de aceea, este bine să îi lăsăm pe copii își rezolve singuri conflictele și să cadă singuri la pace. Bineînțeles, totul sub supravegherea părinților care în niciun caz nu trebuie să arbitreze disputele, ci să le medieze.

Sursă: parentswithconfidence.com

Surse foto: istockphoto.com

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Alte articole care te-ar putea interesa

  Scrisoare pentru mamele care își bat copiii
  Scrisoare pentru mamele care își bat copiii

  Dragă mami, Respectul nu este supunere. Supunerea nu este cumințenie. Cumințenia nu este educație. Educația nu este bătaie. A justifica bătaia ca o formă de educație este...

  Înghețata pe băț, Superman, alfabetul Braille: Iată 11 lucruri despre care nu știai că au fost inventate de copii
  Înghețata pe băț, Superman, alfabetul Braille: Iată 11 lucruri despre care nu știai că au fost inventate de copii

  O invenție presupune o gândire outside the box, iar copiii sunt cei mai pricepuți la asta! Mintea lor neîncărcată de tipare, modele și prejudecăți le permite să vadă...

  Această mamă a găsit fraza perfectă pentru a liniști un copil furios
  Această mamă a găsit fraza perfectă pentru a liniști un copil furios

  Crizele de tantrum ale copiilor sunt coșmarul tuturor părinților. De ce? Pentru că, de obicei, au loc în cele mai nepotrivite locuri și momente și nu trec așa, cu una, cu două....

  Lumea magică a copilăriei: trei jocuri pentru bebeluși practicate de părinți
  Lumea magică a copilăriei: trei jocuri pentru bebeluși practicate de părinți

  Jocurile distractive pentru copii, care pot stimula abilitățile și dezvoltarea acestora, nu trebuie să fie complexe, însă trebuie practicate frecvent.

  Copiii parentificați, sau ce se întâmplă când copiii sunt forțați să fie adulți
  Copiii parentificați, sau ce se întâmplă când copiii sunt forțați să fie adulți

  Ai fost un „copil parentificat”? Ce se întâmplă atunci când copiii sunt nevoiți să se comporte ca niște adulți, preluând atribuțiile unui părinte?

  Ce s-a întâmplat când am renunțat să îmi mai cicălesc copiii dimineața
  Ce s-a întâmplat când am renunțat să îmi mai cicălesc copiii dimineața

  Printre marile provocări pe care le are de înfruntat o mamă se numără și aceasta: să se asigure că va reuși să-și familiarizeze copilul cu o rutină bine pusă la punct, care...

  Ce au făcut copiii mei când le-am spus că pot să își păstreze telefoanele în cameră noaptea
  Ce au făcut copiii mei când le-am spus că pot să își păstreze telefoanele în cameră noaptea

  La începutul verii le-am spus copiilor mei de 17 ani că pot să își păstreze în camera lor peste noapte telefoanele mobile, dacă vor.

  © 2023 Qbebe