Parenting-ul „sânge de pui”, noua metodă de educație care distruge copilăria celor mici

Bianca Geica - Redactor Senior

Există stiluri de parenting care influențează în mod pozitiv dezvoltarea copiilor noștri. Pe de altă parte, sunt mulți părinți care din dorința de a-și proteja excesiv micuții și de a-i transforma în cea mai bună versiune a lor, aplică stiluri de parenting deloc benefice copiilor lor. Printre acestea se numără și parenting-ul „sânge de pui”, noua metodă de educație practicată de părinții din China, pe care psihologii o consideră toxică. 

„Sânge de pui”, noul stil toxic de parenting care distruge copilăria celor mici

Stilul de parenting „sânge de pui” este o combinație între parentingul de tip elicopter și cel de tip incubator. În cazul parenting-ului tip elicopter, părinții sunt super-protectori cu micuții lor, „planează” constant în jurul copiilor, devenind, practic, umbra acestora.

Părinții-incubator vor să aibă supercopii, așa că îi forțează pe aceștia să învețe și să scrie mai devreme decât ar fi cazul. Din dorința de a face din copiii lor mici genii, părinții-incubator ii înscriu pe aceștia de mici la diferite sporturi sau cursuri, de cele mai multe ori fără să țină cont de abilitățile și talentele naturale lor naturale sau de etapa de dezvoltare în care micuții se află.

Citește și: Cum îți poți distruge copilul cu un stil de parenting autoritar

Aceste două stiluri parentale sunt considerate toxice de către psihologi, care au ajuns la concluzia că micuții cu părinți „elicopter” au dificultăți în a-și dezvolta încrederea în propriile capacități și le este foarte greu, odată ajunși adulți, să depășească și să rezolve singuri anumite probleme de care se lovesc. Pe de altă parte, copiii asupra cărora a fost aplicat stilul de parenting tip incubator au mari șanse să sufere de tulburări de anxietate sau chiar de depresie.

Chiar și așa, în rândul părinților din China s-a conturat un nou stil toxic de parenting și anume parenting-ul „sânge de pui”. Pentru acești părinți, nimic nu trebuie să stea în calea succesului copiilor lor. Cei mici sunt „împinși” să învețe cât mai mult, să aibă cele mai bune rezultate la învățătură și să performeze cât mai bine la activitățile extrașcolare.

Termenul „sânge de pui” este folosit pentru a descrie parenting-ul agresiv de tip elicopter și provine de la un tratament medical chinezesc nedovedit folosit în anii 50, în care copiii erau injectați cu sânge proaspăt de pui, despre care se credea că stimulează energia, previne și vindecă multe boli.

Chiar dacă, odată cu trecerea anilor, practică a dispărut, termenul „parenting sânge de pui” a rămas și este folosit pentru a descrie părinții care își doresc obsesiv că micuții lor să reușească în orice își propun. Unii angajează cei mai buni meditatori și cei mai buni antrenori de sport, alții ajung chiar să își cumpere case lângă cele mai bune școli publice din oraș.

Citește și: 7 moduri prin care propria ta copilărie îți afectează stilul de parenting

Potrivit unui raport recent, pentru părinții care practică această formă de educație parentală, nu este suficient că micuții lor să meargă doar la școală, ci îi înscriu la cât mai multe activități extrașcolare. Nu sunt suficiente notele bune, deoarece toți ceilalți au performanțe la fel de bune. Părinții „sânge de pui” au așteptări exagerat de mari de la copiii lor și nu țîn cont de sănătatea mentală a acestora. Nu contează dacă micuții lor sunt suprasolcitati sau copleșiți de atât de multe teme, cursuri sau activități.

Părinții care își cresc copiii conform metodei „sânge de pui”, își trimit micuții la instituții de formare unde aceștia pot învăța engleză, matematică, chineză sau alte materii. Și, la fel ca omologii lor din SUA, copiii din China se ocupă, de asemenea, de sport, muzică, cultură și alte activități de acest gen și fac voluntariat în comunitate.

Cam așa arată programul pe o zi al unui copil de clasa a cincea, crescut în stilul „sânge de pui”:

8.30 - 9.50: Citire
9.50-10.30: Jocuri de socializare cu ceilalți copii crescuți în același stil
10.30: Exerciții pentru ochi
11.00: Prânz în timp ce se ascultă diferite podcasturi educative
13.00-16.00: Meditații pentru olimpiada de matematică
4.00-5.30: Plimbare cu bicicleta în aer liber
5.30: Cină
5.50-8.30: Lecții de engleză online
8.30-9.00: Pauză pentru gustare
9.00-10.00: Teme pentru acasă
10.00: Ora de culcare

De asemenea, raportul precizează că rată miopiei infantile din China este printre cele mai ridicate din lume, din cauza faptului că aceștia își obosesc mult prea tare ochii, nu numai în ecrane, ci și atunci când scriu sau citesc. Comisia Națională pentru Sănătate din China a constatat că 71% dintre elevii de gimnaziu și 81% dintre elevii de liceu sunt miopi.

Depresia în rândul adolescenților chinezi este, de asemenea, în creștere. Raportul național de dezvoltare a sănătății mentale 2019-2020 a constatat că 25% dintre adolescenții chinezi suferă de depresie și 7,4% au depresie severă.

Tu ce părere ai despre acest nou stil de parenting?

Citește și: Stilul de parenting care primește medalia de aur. S-ar putea să îl practici și tu fără să știi

 • Surse: SupChina.com, indianexpress.com, npr.org

Surse foto: istockphoto.com

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Alte articole care te-ar putea interesa

  Eva Mendes a rupt internetul cu un simplu sfat de parenting. Tu îl pui în aplicare?
  Eva Mendes a rupt internetul cu un simplu sfat de parenting. Tu îl pui în aplicare?

  Una dintre cele mai cunoscute mămici de la Hollywood a pornit de la o experienţă din viaţa personală pentru a le da un îndemn părinţilor. Parcurge articolul de mai jos pentru a...

  Noua metodă de a adormi copilul repede, bazată pe neuroştiinţă
  Noua metodă de a adormi copilul repede, bazată pe neuroştiinţă

  Să reuşeşti să-ţi adormi bebeluşul în primele luni de viaţă poate fi o adevărată provocare. Plecând de la această problemă atât de comună în rândul...

  Și-au pierdut părinții într-un accident. Povestea celor 7 frați orfani care și-au găsit o nouă familie pe Facebook
  Și-au pierdut părinții într-un accident. Povestea celor 7 frați orfani care și-au găsit o nouă familie pe Facebook

  După ce părinții lor au decedat într-un accident de mașină, șapte frați din SUA s-au bucurat de o nouă șansă: au ajuns să aibă din nou parte de dragostea unei familii....

  EDUBOX, educație pentru copiii mici de acasă
  EDUBOX, educație pentru copiii mici de acasă

  Când a fost anunțată starea de urgență, părinții și-au luat în brațe copiii și s-au adaptat la o nouă viață. Dincolo de teama de necunoscut și de boală era și...

  Se apropie cea mai așteptată zi din an de cei mici! 5 jucării pe care să le pui sub bradul de Crăciun
  Se apropie cea mai așteptată zi din an de cei mici! 5 jucării pe care să le pui sub bradul de Crăciun

  Sărbătorile de iarnă sunt pline de magie și aduc bucurie în sufletele noastre, dar mai ales în cele ale copiilor, care îl așteaptă pe Moș Crăciun cu sufletul la...

  Rolul alimentelor fortifiate in dezvoltarea celor mici
  Rolul alimentelor fortifiate in dezvoltarea celor mici

  Grija pentru puiul tau incepe cu alimentatia.

  Schimbări în educație: vacanță de vară mai scurtă, burse și o nouă materie. Ce a anunțat Ministrul Educației
  Schimbări în educație: vacanță de vară mai scurtă, burse și o nouă materie. Ce a anunțat Ministrul Educației

  Pe parcursul acestei săptămâni, Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a dezvăluit care sunt schimbările ce vizează următorul an școlar. Aceste schimbări vor fi completate...

  Idei simple pentru stimularea creativității celor mici
  Idei simple pentru stimularea creativității celor mici

  Mulți părinți presupun că a fi creativ este un talent înnăscut pe care copiii lor îl dețin sau nu. Doar că, potrivit studiilor, creativitatea este mai mult o abilitate,...

  © 2022 Qbebe