Burtici fericite
Din grija pentru copilul tau

Pixul roșu trebuie interzis în școli, spun psihologii

Odată ce micuții noștri ajung la școală, ne gândim adesea la cum se simt în momentele în care li se atrage atenția, în scris, asupra unor greșeli. Cu atât mai mult cu cât am fost și în situația de a vedea lucrări pline de roșu, nu putem să nu ne întrebăm dacă această modalitate de atenționare nu le este dăunătoare. Așa cum veți afla și din articolul de mai jos, studiile realizate în ultimii ani au arătat de mai multe ori faptul că pixul roșu are un efect negativ asupra psihicului.De altfel, psihopedagogii din lumea întreagă susțin tot mai mult ca elevii să fie avertizați asupra erorilor prin alte culori decât roșul, astfel încât să fie mai motivați să progreseze, să nu-și piardă încrederea în ei și să nu se simtă mereu în preajma eșecului.

De ce nu e indicată corectarea cu pix roșu- Ce spun studiile

Universitatea Rochester (Marea Britanie) și Universitatea din München (Germania)
În anul 2007, o echipă mixtă de cercetători a realizat un studiu asupra impactului pe care îl poate avea pixul roșu asupra performanței la un test. Coordonatorul echipei a formulat următoarea concluzie: înainte să dea un test, o mare parte dintre oameni ajung să vadă în fața ochilor culoarea roșie, pe care o asociază cu greșeala, cu eșecul.
Prin realizarea a patru experimente, s-a observat că simpla vedere a roșului înainte de a da un test a dus la rezultate mai slabe. De asemenea, cei care au văzut această culoare, inclusiv după corectarea testelor, au avut în continuare performanțe slabe și la următoarele teste. În plus, ei nu au fost suficient de motivați pentru a-și îmbunătăți performanța.
Nu în ultimul rând, s-a demonstrat că roșul este perceput ca un semn al pericolului, al faptului că trebuie să te oprești din ceva. În aceste condiții, spun experții, nu este greu să ne dăm seama de ce elevii au de suferit când sunt corectați cu roșu, ajungând să nu mai fie motivați să progreseze.

Copil aflat in fata testului sau, corectat cu rosu

Citește și: De ce trebuie să învățăm copiii că este în regulă să eșueze

Studiul apărut în „European Journal of Social Psychology"
Acum 8 ani, a fost demarată o cercetare mai amplă (compusă din 3 experimente), menită să sublinieze influența pe care o pot avea asupra noastră culorile cu care ne vor fi corectate greșelile. În acest scop, s-a apelat la grupuri de studenți voluntari. Iată ce au demonstrat experimentele:
Experimentul 1:
Un grup de 120 de studenți au fost rugați să completeze niște fișe în care trebuiau să adauge litere lipsă pentru a se forma cuvinte. Pentru a-și îndeplini sarcina, inițial li s-au dat pixuri ce scriau cu roșu, după care au primit pixuri ce scriau cu negru.
După ce au verificat testele, s-a văzut imediat că, în momentul în care s-a completat cu roșu, au existat mai multe greșeli decât în intervalul în care s-a lucrat cu pixurile negre. Practic, experții au reușit să aducă în prim-plan următoarea idee: roșul este asociat cu greșeala și cu o evaluare aspră, având un efect negativ asupra performanțelor celor evaluați.

Experimentul 2:
Prin intermediul acestuia s-a urmărit să se evidențieze următorul aspect: dacă avem la dispoziție un pix roșu, vom fi tentați să sesizăm mai multe greșeli decât în momentul în care ne folosim de unul albastru.
În cercetare au fost implicați 103 studenți, care au fost solicitați să corecteze o parte din eseul unui elev (două paragrafe), care abia începuse să învețe limba engleză. Unii au primit pixuri cu roșu, iar alții cu albastru. Așa cum au spus de la început coordonatorii studiului, cei care au corectat cu roșu au fost mai exigenți decât aceia care au avut pixuri albastre.

Experimentul 3
129 de studenți (aleși în mod aleator de la mai multe specializări) au avut de corectat eseul unui elev de clasa a VIII-a. Unora li s-au dat pixuri cu pastă roșie, iar altora cu albastră. Eseul primit nu era scris de mână, ci era printat pe o coală albă și nu avea greșeli de ortografie sau de punctuație. Corectarea viza doar marcarea unor cuvinte ce nu erau folosite în contextul cel mai potrivit, iar eseul trebuia evaluat cu un punctaj de la 0 (foarte slab) până la 100 (excelent).
La final, s-a putut constata din nou că studenții care au corectat cu roșu au acordat eseului punctaje mai mici decât ale acelor care au recurs la pixurile cu albastru.

Cu ce ar trebui înlocuit roșul, în demersul de corectare a greșelilor elevilor

Ținând cont de studiile realizate în ultimele decenii, psihologii consideră tot mai mult că elevii nu ar mai trebui corectați cu pixul roșu. Să aflăm principalele motive pentru care aceștia sunt de această părere:
• Când își vede greșelile corectate cu roșu, elevul va avea o stimă de sine mai scăzută
• Odată ce sesizează roșu din abundență, va fi mult mai puțin tentat să se oprească asupra lor și astfel va avea mai puține șanse ca pe viitor să se îndrepte
• Din cauza roșului, un copil se poate simți inferior celorlalți
• În prezența sentimentului de inferioritate, al rușinii, copilul se va feri de părinți și nu le va arăta testele la care au fost corectați cu roșu
• Din cauza corectării cu pixul roșu, un elev își va pierde calmul și se va confrunta cu un nivel mai ridicat al anxietății
• Copilul poate ajunge să resimtă că mediul de învățare nu este sigur și nu va fi motivat să progreseze

Opinia psihopedagogilor este că roșul nu este capabil să-l ajute pe elev să-și depășească punctele slabe ci, dimpotrivă, îl poate face să stagneze în cadrul unor performanțe slabe. Mai mult chiar, în special elevii din clasele mici, nu vor mai fi impulsionați să învețe, se pot simți răniți, umiliți.
Recent, în Australia au fost demarate mai multe studii care au arătat cât de dăunătoare pot fi culorile cu care se corectează greșelile asupra psihicului elevilor. În aceste condiții, mai multe școli din această țară le interzic profesorilor să corecte greșelile folosindu-se de pixul roșu. Așa cum spun unele cadre didactice de acolo, există alte culori ce pot fi utilizate pentru a atrage atenția asupra greșelilor, dar fără a demoraliza elevul, fără a-l face să-și piardă încrederea în sine și să înceapă să se teamă de profesor.

Spre exemplu, la unele dintre școlile din Australia se recurge deja la corectarea greșelilor cu markere în alte culori decât roșul. Una dintre cele mai practicate metode bazate pe markere este aceasta: se subliniază ceea ce este corect cu o culoare, iar ceea ce ar trebui îmbunătățit se va marca diferit, cu o altă culoare.
Psihologii recomandă, printre cele mai potrivite culori pentru corectarea erorilor, albastrul sau verdele. De pildă, un studiu american desfășurat pe durata a trei ani, a atras atenția asupra următorului fapt: oamenii devin mai puțin impulsivi, calmându-se în scurt timp, când vin în contact cu albastrul.

Cadru didactic explicandu-le cate ceva unor eleve

În privința verdelui, cercetătorii spun că această culoare are un puternic efect relaxant și poate contribui chiar la îmbunătățirea abilității copiilor de a învăța să citească.

Voi v-ați gândit până acum de ce ar trebui ca pixul roșu să nu mai fie folosit pentru corectarea greșelilor?

Citește și: Cum să-ți ajuți copilul să  aibă succes la școală

Surse:
www.academia.edu, www.fountainpennetwork.com, www.sciencedaily.com, www.sciencealert.com, www.stirileprotv.ro, www.telegraph.co.uk

Bullying-ul, interzis prin legea educatiei. Evaluare psihologica pentru victime, dar si pentru agresori. Ce NU mai au voie elevii sa faca

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Data nașterii bebelușului

  Alte articole care te-ar putea interesa

  Câte școli au trecut la scenariul roșu în România după numai 10 zile de cursuri cu prezența în clase
  Câte școli au trecut la scenariul roșu în România după numai 10 zile de cursuri cu prezența în clase

  La câteva săptămâni de la începerea noului an școlar, numărul de îmbolnăviri printre elevi și cadre didactice a crescut foarte mult. Prin urmare, tot mai multe...

  Ministerul Educației a interzis opționalele plătite de părinți în școli și în grădinițe
  Ministerul Educației a interzis opționalele plătite de părinți în școli și în grădinițe

  Noi schimbări în programa creșelor și grădinițelor din România. Ministerul Educației a înlăturat cursurile de limbi străine, teatru sau dans, din timpul...

  Ne apropiem de scenariul roșu! Abia acum 8.000 de tablete sunt trimise către școli
  Ne apropiem de scenariul roșu! Abia acum 8.000 de tablete sunt trimise către școli

  Școlile se pregătesc pentru eventualitatea intrării în scenariul roșu, caz în care elevii vor fi nevoiți să învețe în sistem online. Dar ce se...

  Sex prima data! Care este varsta potrivita pentru sex? Ce spun psihologii
  Sex prima data! Care este varsta potrivita pentru sex? Ce spun psihologii

  Sex prima data! Toti oamenii trec prin aceasta etapa. Si sunt o multime de lucruri la care sa te gandesti atunci cand faci sex prima data: cand, unde, ce se intampla in timpul, ce se...

  Centrele sportive au interzis energizantele. Ce trebuie să știe părinții
  Centrele sportive au interzis energizantele. Ce trebuie să știe părinții

  În Scoția s-a interzis vânzarea de băuturi energizante copiilor sub vârsta de 16 ani în locuri precum magazinele din preajma spitalelor, centrele sportive sau...

  Pentru sănătatea emoțională a mamelor specialiștii spun că acestea trebuie să plece în vacanțe și fără copii
  Pentru sănătatea emoțională a mamelor specialiștii spun că acestea trebuie să plece în vacanțe și fără copii

  Ai visat de multe ori la o vacanță fără copii, dar conștiința nu ți-a permis să îi lași acasă? Ia uite ce au de spus psihologii!

  STUDIU NOU! Ce se intampla daca bei vin rosu in fiecare seara
  STUDIU NOU! Ce se intampla daca bei vin rosu in fiecare seara

  Se stie ca alcoolul dauneaza grav sanatatii insa, consumat cu masura, el poate fi chiar benefic. Mai ales daca vorbim despre vin rosu.

  © 2021 Qbebe